Za Dr

• Začetnik teme Začetnik teme Telefoncica
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
T

Telefoncica

Gost
Recite mi ,molim vas,da li fras kod male dece uvek moze da ostavi posledice,i kakvo one mogu biti,i koliko ozbiljne?Unapred hvala,i srecna vam Nova godina.

Hvala,srecna i vama Nova Godina.
Sto se tice frasa ja se nadam da govorite o febrilnim konvulzijama.Mlad sam lekar i u glavi su mi vise strucni nazivi nego oni narodski,trudim se da to izmenim...
Elem,ako mislite na febrilne konvulzije sa njima je sledece stanje.Njihova pojava ukazuje na to da mozak ima nizu osetljivost i da svaka temperatura iznad 38 moze ih izazvati.Zato je kod takve dece jako bitno ne dozvoliti porast temperature u infekcijama.
Kod njih postoji izvesna mogucnost da se razvije epilepsija,mada vecina ima samo jednu epizodu febrilnih konvulzija,koja se desi do 5 godine zivota i nikad vise.
Posledica na psihomotorni razvoj nema,kazem jedino ukoliko se to javljalo i kod druge dece,brace i sestara...u familiji ima epilepticara ,u tom slucaju takvo dete treba drzati pod kontrolom i pratiti,ali i tu nije prevelika povezanost te dve stvrari,febrilnih konvulzija i epilepsije.
Kako dete raste tako se smanjuje osetljivost njegovog mozga na visoke temperature,i to se ne javlja vise.

Back