. Čak je i onaj prastari, mislim Grundingov format 2000 bio superiorniji od VHS-a. Al kad nešto uzme maha i okupira tržište, teško mu se konkurencija suprotstavlja.
Inače, svaka čast za ubacivanje "klipana" u naslov teme. Stvarno, kad pogledaš šta pojedinci kače na YT... da ne komentarišem.
P.S. gde nestade ono naše niško ciganiranje? Tek odjednom nestade nam onolika prepiska, sklonila moderacija temu negde.
Ta tema je završila u Svaštari, nismo mogli da ih isfoliramo što bi u svakom postu barem jednom rekli "ciganin", previše je bilo tu i mnogo drugog, čak i ni krive, ni dužne Agnete iz ABBA-e
Inače jeste, VHS, najgori mogući fromat, to jest sistem je pobedio. Ali je sve to bio priličan skok od Super 8 filmova iz 70-ih, koji je bio, koliko znam jedini amaterski način da napraviš neki video. Ja sam imao takvu jednu kameru i filmovi su bili prilično skupi, nešto tipa 10 puta više nego li film za foto aparat, i to je bilo u trajanju od nekih 10 minuta. Kodak je bio jedan od proizvođača filma, naravno, i to su bile kao neke kasete koje su se ubacivale u kameru, sa kojima je dolazila i žuta koverta u kojoj si morao da staviš kasetu i pošalješ je u laboratoriju na razvijanje. Bilo je nekoliko Kodak laboratorija u Evropi i iz Srbije je najbliža bila u Beču, i sećam se da sam ja to slao na pošti da bi mi se redovno, uvek bez ikakvih problema vratila rolna sa razvijenim filmom, koji si mogao da gledaš na projektoru za Super 8 filmove.
To je bila baš kurafte avansovana tehnika za to vreme. Bilo kakva mogućnost editovanja je bila nemoguća, mogo si eventualno da zelepiš film selotejpom i prošlo bi to kroz projektor bez problema ali to je bilo sve. Otprilike samo da produžiš traku/film i trajanje onoga što gledaš.
Sa VHS-om je već bilo to kud i kamo sve lakše, osim same kilaže kamere ali si mogo da brišeš, pa snimaš ponovo i tako dalje. Ja sam recimo polovinom 90-ih, dobro tada su kamere već bile mnogo manje, napravio ceo film o rođenju prvog sina. Snimao sam zadnje dane pred poorođaj, pa sam porođaj u bolnici, pa sve posle toga, dolazak kući i prve dane....i sve editovao uz pomoć 2 video rekordera. Na jednom bih pustio snimljeni materijal, a na onom drugom snimio one delove koji su se uklapali u ceo "film", i nije ispalo uopšte loše. Gledao sam ja još tada prave miksete za polu profi editovanje videa ali je to bilo prilično skupo tako da nekako nisu mi se davale pare, poogotovu i što nisam ni znao šta toliko da snimam.
Pojavom kompjutera, a ja sam na njima još od Commodora 64, nije to bilo ništa lakše iz početka. Prvo su kompjuteri bili toliko slabi da nije bilo govora o bilo kakvom videu na njima, pa čak i pojavom Youtuba za širu publiku 2006 godine, nisi imao nikakve programe za editovanje videa. Ti počeci Youtuba su bili samo alodovani needitovani klipovi, osim ne znam, možda nekih profi videa ali ja sam to sve promašio baš zbog takoreći nikakve mogućnosti da bilo šta uradiš sa svojim videom. Fortografija je tada bila glavna, ja sam se time dosta bavio, i za to je već postojao Photoshop koji je bio prilično profesionalna alatka za editovanje fotografija ali za video nije bilo ničeg ljudskog.
Bio sam ja zainteresovan za video svo to vreme, kupvao razne video kamere i formate, pa sigurno sve one glavne, ni jedan nisam preskočio. Telfoni još nisu bili ni blizu da pariraju pravim kamerama i zadnju koju sam kupio, pre nego što sam batalio video je bila Sony Handycam AVCHD,
sećam se da sam je 2011 u New Yorku platio nekih skupih $1100 tada i bila je to fenomenalna kamerica, već digitalna ali i dalje nisam imao na čemu da editujem njene fajlove, iako sam uvek iamo solidno jake kompjutere. Mislim bilo je programa da se kupe ali sam ja uvek bio za free internet

i skidao programe za džabe torentima ili čime već i u to vrem još uvek nisam mogao da nadjem nešto što bi mi leglo, da ozbiljno počnem da se bavim videom.
U međuvremenu je video u telefonima prilično napredovao, Youtube je počeo da raste ali sam ja to sve promašio baveći se uglavnom fotografijom na nekom malo avansovanijem hobi nivou. Ju Tubersku ekploziju za vreme Covida sam pa tek skroz promašio jer dok su svi bili zatvoreni ja sam pa tada najviše putovao i to je bila dobra šansa, jer sam odavde gde je ceo Tajland bio kompletno zatvoren putovao za Ameriku, pa onda tamo gledao njihov način borbe protiv nevidljivog neprijatelja....da bi odande išao za Švedsku gde je tada bilo sve otvoreno ko da Covida nema, takoreći sam se osećao kao da sam došo na drugu planetu....da bi iz Švedske došao za Srbiju....a sve to u praznim avionima.....sećam se da smo u celom Boeingu 777 iz Dohe za Chicago bili samo 4 putnika, od čega je jedan bio obučen kao kosmonaut, u belom kombinizonu, sa nekim skafanderom, totalna zaštita od Covida

.....da sam to sve snimao i objavljivao imao bih sigurno dobre preglede ali su vremena bila ozbiljna, nije mi ni palo na pamet snimanje jer je bila stalna neka borba da vadiš razne papire da bi uopšte mogao da uđeš negde. Pa karantini, pa čuda.....
Sada su telefoni već dostigli i neki pa skoro profesionalni nivo videografije, ako snimaš u nekom od Log-ova pa posle color grade-uješ, vrlo visoki nivo.
Kamera koja je zadnjih godina napravila teakoreći revoluciju kada je vlogerstvo i snimanje za Youtube u pitanju je Osmo Pocket 3, sada već ima 4 i 4P
koju koristi
@fortes a i ja takođe. Kvalitet slike i kvalitet zvuka sa wireless mikrofona koji dobijaš za ne tako veliku cenu od nekih 500 evra za ceo kombo set je stvarno veoma visoki nivo, na stranu što je vrlo portabilna i može da se ponese bilo gde.
Ja lično, pošto sam na Mac-u sve editujem u iMovie u kombinaciji sa Cap Cutom koji koristim više za sitno twikovanje, naslove i color grading....i jedan i drugi su mi džabe, iMovie ide kao program uz Mac a Cap Cut ima pretplatu ako hoćeš avansirane stvari i AI ali ono što meni treba je sve besplatno.
Tako da daleko smo dogurali, snimanje videa je sve lakše i lakše i cenim da će sve više i više ljudi da snimaju i objavljuju svoje videje. Ovo je još uvek tek početak.