YouTube, jutuberi i travel klipovi i klipani

Khun Buca

Primećen član
Poruka
571
Svedoci smo eksplozije raznih "travel kanala" na YouTubu jer se sve više i više ljudi odlučuje, ne na putovanja, ljudi putuju oduvek i non stop, nego na editovanje i sastavljanje nekog videa koji bio bio prezentabilan, i koji bi možda neko želeo da vidi. Ako pogledamo tehnologiju, samo možda 3 decenije uznazad retko ko je umeo da slika ljudsku fotografiju. Morao si da se razumeš u otvor blende, u Iso, u brzinu zatvarača, pre kompozicije i "belog balansa", da bi pojavom današnjih telefona i dete koje još možda i ne zna ni da hoda, ni da priča bilo u stanju da opali fotku koju je nekada mogao samo profi fotograf ili neki prilično avansirani amater.
Ista stvar je i sa videom, daleko su vremena VHS kamera koje su bile veličine manjeg frižidera i držale na ramenu, a o Super 8 filmu i da ne govorimo, svako danas može da snimi korektan video, još uvek je malo muka editovanje ali kako su svi postali odlični fotografi, AI će sigurno ubrzati i olakšati i editovanje, tako da će uskoro svakome biti dostupno da snimi svoj podkast, video bilo koje vrste, pa i igrani film ako hoće. Covid je prouzrokavao eksploziju novih "jutubera", kada ljudi nisu imali druga posla nego da snimaju sami sebe, i od tada porast novih kanala je stvarno bez presedana.
Izvor informacija za putovanja su ranije bile razne knjige, karte, internet pisani sajtovi, konkretne diskusije o tome, kao možda ova, dok je danas to gotovo isključivo YouTube i travel kanali na toj platformi. Tu se gledaju mesta koja treba posetiti, restorani u kojima treba jesti, plaže na kojima se kupati i YouTube je postao fundamentalna alatka u planiranju svakog putovanja.
Pošto je ovo diskusija o putovanjima, ne znam da li je bilo ovakve teme ranije ali neka ovo bude neki topik na kome će se diskutovati o svemu vezanom za ovo iznad što sam pomenuo. O pravljenju videa, tehnologiji, o YouTubu a i ostalim sličnim platformama uopšte, o zapaženim a i nezapaženim travel kanalima, najradije sa Balkanskih prostora ali zašto ne i šire....recenzije istih, vrede li čemu ili jok....i tako dalje, i tako dalje.....

I sam volim da snimam travel "klipove" ali i da ih gledam ali mi je teško da. nađem nešto kvalitetno i najviše volim kada naiđem na neki nepoznati i ne tako gledani kanal koji pravi dobre stvari, staviću neke kasnije. Naravno svakome je "kvalitet" različita stvar i uskusi su različiti ali evo dva travel kanala sa naših prostora koje bih ja izdvojio kao vrhunske.

https://www.youtube.com/@vandometa

Ne pratim našu muzičku scenu i ne znam ko je ovaj dečko ali je evidentno neki muzičar.....nebitno ai njegovi travel videos su meni ubedljivo najbolji na celom Balkanskom prostoru. Dečko peva, igra, zaebava se maksimalno i kad ga gledaš kao tropsko sunce da te greje, uvek pozitiva, on i ne pokušava da bude ozbiljan, niti mnoogo mrsi mooda, ne bavi se politikom, i ne folira se, ono kao on sad nas nešto tu uči a prvi put i sam tu nogom kročio ali nam daj info koje je i sam pročitao. Nije on i njegova glava non stop u kadru, iako je mnogo simpatičniji od mnogih koji baš tako snimaju, njegovi videji su puni b-rolova i prikazuje vrlo lepe slike koje nas stvarno teraju da i mi odemo tamo gde je on bio. Stvarno bi trebao da ima mnogo veću publiku nego što ima ali nije baš nešto preterano aktivan, sve u svemu deluje da mu se fućka za Youtube, sto je meni isto plus. Neki stvarno misle da su mnogo važni i da je Youtube glavna stvar na svetu.

Roberta, naravno svi znaju, ja bih voleo da snimim i da editujem i da mi tehnički video izgleda kao njegov jer kada su te stvari u pitanju njegovi videi su u vrhu celog Youtuba. Retko ko pravi tehnicki bolje videje od njega....to jest njegovog tima jer vidim da ima neku grupicu od 3-4 ljudi, solidno fotografa, to jest snimatelja, dobrog editora plus njegove ideje to jest scenario i našao je dobitnu kombinaciju. Realno i on bi trebao da ima veče i preglede i pratioce ali ipak za naše prostore impozantne brojke.
Znači kvalitet i produkcija top ali meni lično je on prilično neinterasntan lik i retko koji njegov video mogu da odgledam ceo do kraja. Politički je korektan i širi bratstvo i jedinstvo i ljubav među narodima i narodnostima i to je pozitivno ali je meni lično to nekako dosadno....mada nisam za to da bude nacionalista, ni slučajno, nego samo kažem. Njegov pristup je kao da objašnjava maloj deci i nekome ko nigde nikad nije bio i ne znam, možda je većina njegove publike takva ali meni je to bez veze. Kad stane da objašnjava 10 minuta kako se vadi karta za. metro, idi bre druže.....ali bez obzira, volim da pogledam njegove videje onoliko koliko imam živaca i često su mi i inspiracija za snimanje. On je i dobotnik nekih nagrada za najbolji neki video ovde ili onde, i potpuno zasluženo.

Roberta, naravno svi znaju, ja bih voleo da snimim i da editujem i da mi tehnički video izgleda kao njegov jer kada su te stvari u pitanju njegovi videi su u vrhu celog Youtuba. Retko ko pravi tehnicki bolje videje od njega....to jest njegovog tima jer vidim da ima neku grupicu od 3-4 ljudi, solidno fotografa, to jest snimatelja, dobrog editora plus njegove ideje to jest scenario i našao je dobitnu kombinaciju. Realno i on bi trebao da ima veče i preglede i pratioce ali ipak za naše prostore impozantne brojke.
Znači kvalitet i produkcija top ali meni lično je on prilično neinterasntan lik i retko koji njegov video mogu da odgledam ceo do kraja. Politički je korektan i širi bratstvo i jedinstvo i ljubav među narodima i narodnostima i to je pozitivno ali je meni lično to nekako dosadno....mada nisam za to da bude nacionalista, ni slučajno, nego samo kažem. Njegov pristup je kao da objašnjava maloj deci i nekome ko nigde nikad nije bio i ne znam, možda je većina njegove publike takva ali meni je to bez veze. Kad stane da objašnjava 10 minuta kako se vadi karta za. metro, idi bre druže.....ali bez obzira, volim da pogledam njegove videje onoliko koliko imam živaca i često su mi i inspiracija za snimanje. On je i dobotnik nekih nagrada za najbolji neki video ovde ili onde, i potpuno zasluženo.

Robert radi odličan posao i ima baš dobar kanal, rado gledam njegove emisije.

Baš se trudi da onako realistično prikaže neko mesto, da razbija neke stereotipe o određenim mestima i da mu emisije ne izgledaju kao neka tipična brošura ili reklama neke turističke agencije ili kao neka emisija tog tipa koju bi gledao na TV-u i nekim mejnstrim medijima a vrlo često obilazi i neka anonimna mesta i mesta koja uglavnom i nisu na turističkim mapama i u koja baš retko ko ide.

Robert radi odličan posao i ima baš dobar kanal, rado gledam njegove emisije.

Ma slažem se da radi odličan posao, njemu je njegov kanal posao i ponekad se to i vidi, da mu nije baš prijatno na poslu. Nije mi namera da ga ja sada napadam a drugi da ga brane, naravno da mu je kanal odličan, marljivo je radio, snimao, putovao i sada ubira rezultate toga i svaka čast, Nego svi ti kanali su javni, ljudi ih gledaju i mislim i da imaju i pravo da imaju mišljenje o njima, pozitivno ili negativno, kao na primer o nekom flmu. Ništa lično, ja ne znam nikog od onih o kojima ću možda da pišem, nego čisto iznosim lične impresije na osnovu onoga što sam video.

Ma slažem se da radi odličan posao, njemu je njegov kanal posao i ponekad se to i vidi, da mu nije baš prijatno na poslu. Nije mi namera da ga ja sada napadam a drugi da ga brane, naravno da mu je kanal odličan, marljivo je radio, snimao, putovao i sada ubira rezultate toga i svaka čast, Nego svi ti kanali su javni, ljudi ih gledaju i mislim i da imaju i pravo da imaju mišljenje o njima, pozitivno ili negativno, kao na primer o nekom flmu. Ništa lično, ja ne znam nikog od onih o kojima ću možda da pišem, nego čisto iznosim lične impresije na osnovu onoga što sam video.

Pa dobro s obzirom da je non-stop na putu i da non-stop putuje verujem da i to zna da bude malo zamorno, stresno i iscrpljujuće, pritom ako je lik obišao 100+ zemalja pa logično da mu nije svuda bilo podjednako lepo i da se baš svuda osećao prijatno jer ono otkud znam, možda negde i nije tako lepo, možda je higijena loša, možda je hrana loša, možda negde ljudi baš jako teško žive pa te te deprimira, možda je mesto bezveze i dosadno, možda negde teroristi šetkaju okolo sa automatskim oružjem u rukama pa se baš i ne osećaš tako bezbedno , sad ima tu milion i jedna varijanta i milion i jedno možda i sasvim je logično da se nekad negde možda i ne oseća tako prijatno ili je iscrpljen i umoran od puta, itd, itd.

Mene iskreno slabo interesuju klasični travel vlogovi, ja YT koristim kao servisnu platformu gde saznam šta treba da vidim u nekom mestu, vizuelno snimim meni interesantne detalje, na osnovu toga izaberem smeštaj koji logistički je dobar za te moje potrebe, vidim gde su POI za dron, za kameru...
meni slika priča mnogo više, samim tim ne oslanjam se na tuđa mišljenja i utiske jer sam odavno naučio da je to jako subjektivno i da ono što nekoga "oduševi" mene često ič ne tangira, bukvalno ne registrujem.

Sa druge strane food ili doku travel vlogovi kakve postavlja postavljač teme su mi daleko prijemčiviji.

Ali kada se već pominju travel vlogeri Dacešin je svakako neko koga sam najviše gledao, imam neko poštovanje za njega zbog nenametljivog stila.
Ostali po potrebi i namenski. Izbegavam ove mlade gen z nade, jednostavno mi ne prija njihov stil.

Mene iskreno slabo interesuju klasični travel vlogovi, ja YT koristim kao servisnu platformu gde saznam šta treba da vidim u nekom mestu, vizuelno snimim meni interesantne detalje, na osnovu toga izaberem smeštaj koji logistički je dobar za te moje potrebe, vidim gde su POI za dron, za kameru...
meni slika priča mnogo više, samim tim ne oslanjam se na tuđa mišljenja i utiske jer sam odavno naučio da je to jako subjektivno i da ono što nekoga "oduševi" mene često ič ne tangira, bukvalno ne registrujem.

Pa dobro ali to sve gde vidiš? Ja kad hoću negde da idem češljam trevel vlogove. Naravno, ne zanima ni mene tuđe mišljenje ali kroz nekoliko, pa i više od nekoliko travel vloga o nekom konkretnom mestu, ili može biti i restoranu donosim zaključak da li to vredi za mene ili ne. Čisto ono vizuelni doživljaj u kombinaciji sa onim što sam možda negde pročitao ili video na nekom drugom mestu ili platformi.
Mislim ne znam ni kako i okarakterisati travel vlog, šta je u stvari to? Šta je ono kad lik negde dođe i onda samo njegova glava u kadru i malo se vide ulice levo i desno i on onda priča i priča i priča, uglavnom gluposti i neko njegovo viđenje mesta o kojem obično ne zna mnogo, niti je hteo da se informiše pre nego što je došao? Jel to vlog? Ako je to onda ih ni ja ne gledam.😅
Kako ti karakterišeš tvoj kanal, jel travel ili nije? Imaš travel guides šta videti tu i tu, ja bih to nazvao it te kako travel a opet dron sa muzikom mi je više muzički kanal jer ja to mnogo volim ujutru uz kafu da pustim, imam 75'' ekran pa pustim lepe pejsaže i malo gledam ali više slušam muziku, po mogućstvu neki deep house.

Poslednja izmena:
Mnogo toga ima na Youtube-u što ti nije jasno ko ovo gleda. Posebno su popularni liftovi, ono, prazan lift koji se kreće i snimak iznutra, i to ima 30 miliona pregleda. Kažu autistične to smiruje, vožnja liftom i onda masovno vrte takve videje. Mr. Beast, pogledao sam njegov kanal ali sigurno nisam odgledao ni jedan njegov video....pa ne znam koliko je takav kanal slučajnost, neki dogovor tu postoji sa Youtubom i još nekim, ne samo sa njim. Velike su tu pare u pitanju da bi sve bilo "dečko počeo da snima". To ko ono, Bil Gejc počeo iz garaže.
Ja mislim da ti sad uzmeš da snimaš, mislim ne unižavam te ali da pretpostavimo da ne znaš ništa o tome, i ako te Youtube gura i pokazuje milioni će ipak da te gledaju, šta god da uzmeš i da snimaš. Bukvalno bilo šta. Ali koga Youtube gura a koga ne je pitanje svih pitanja.

Ne pratim zivote tudjih ljudi niti me zanimaju tako da preskacem te gde su 90% oni u fokusu i na snimku.
Od tih sam u pocetku gledala Eva zu Beck i Balugasztro (i oni su iz okoline :mrgreen: )dok nisu poceli da snimaju ustao/la sam, piskio sam, presao sam ulicu, jeo sam burek, ustao sam, otisao sam do kola, vozim se, parkiram se, itd...No jedan takav je slican i Izazovi Avanturu. Mislim da je decko iz Kule.

Svaka cast njima ali nije tip videa koji mi lezi u poslednje vreme.

Ako vec nema onih starih dobrih dokumentaraca a nema ih, onda gledam informativne - sadrzajno, kratko i jasno.

Kod mene postoji tacka gde previse price, previse recenzija, previse subjektivnog vise steti na putovanjima nego koristi.
Bukvalno mi se desilo da sam bila negde i prisecala se videa dok sam bila uzivo tamo ili se fokusirala na stvari iz recenzija.
Neka hvala. Zelim svoje misli, svoj dozivljaj.

Pa dobro ali to sve gde vidiš? Ja kad hoću negde da idem češljam trevel vlogove. Naravno, ne zanima ni mene tuđe mišljenje ali kroz nekoliko, pa i više od nekoliko travel vloga o nekom konkretnom mestu, ili može biti i restoranu donosim zaključak da li to vredi za mene ili ne. Čisto ono vizuelni doživljaj u kombinaciji sa onim što sam možda negde pročitao ili video na nekom drugom mestu ili platformi.
Mislim ne znam ni kako i okarakterisati travel vlog, šta je u stvari to? Šta je ono kad lik negde dođe i onda samo njegova glava u kadru i malo se vide ulice levo i desno i on onda priča i priča i priča, uglavnom gluposti i neko njegovo viđenje mesta o kojem obično ne zna mnogo, niti je hteo da se informiše pre nego što je došao? Jel to vlog? Ako je to onda ih ni ja ne gledam.😅
Kako ti karakterišeš tvoj kanal, jel travel ili nije? Imaš travel guides šta videti tu i tu, ja bih to nazvao it te kako travel a opet dron sa muzikom mi je više muzički kanal jer ja to mnogo volim ujutru uz kafu da pustim, imam 75'' ekran pa pustim lepe pejsaže i malo gledam ali više slušam muziku, po mogućstvu neki deep house.
Travel vlog je upravo to što si rekao, kada se video fokusira na autora i kamera ga prati dok uživo prenosi utiske ili prepričava svejedno.Na stranu jel tu prvi put ili je stalni gost.
Moj kanal je potpuno travel, sa tim što kombinujem nekoliko travel niša, walking ture,travel guide i cinematic travel(to su ti dronovi uz muziku). Negde na početku, dok sam experimentisao,napravio sam i nekoliko driving tura pa sam odustao posle. Dok sam išao na subskrajbere tj jurio tih prvih 1000 sam napravio nekoliko deep house remixa sa cinematic videima ali sam ih naslovio tipa deep house mix . Tako da može se reći da sam u tim trenucima bežao u neke muzičke niše, ali to je bilo namenski i kratko trajalo i imalo je željeni efekat. Posle toga sam se vratio potpuno u travel svet i nominalno.

Tvoj kanal je neka podniša expat vlog recimo, jer pričaš o svojim iskustvima u sredini u kojoj si se preselio pa to upotpunjavaš sa nekim putovanjima ali publika je tu zbog života na Tajlandu i tvoje zaista dobre prezentacije i skoro dokumentarnog karaktera.

Mnogo toga ima na Youtube-u što ti nije jasno ko ovo gleda. Posebno su popularni liftovi, ono, prazan lift koji se kreće i snimak iznutra, i to ima 30 miliona pregleda. Kažu autistične to smiruje, vožnja liftom i onda masovno vrte takve videje. Mr. Beast, pogledao sam njegov kanal ali sigurno nisam odgledao ni jedan njegov video....pa ne znam koliko je takav kanal slučajnost, neki dogovor tu postoji sa Youtubom i još nekim, ne samo sa njim. Velike su tu pare u pitanju da bi sve bilo "dečko počeo da snima". To ko ono, Bil Gejc počeo iz garaže.
Ja mislim da ti sad uzmeš da snimaš, mislim ne unižavam te ali da pretpostavimo da ne znaš ništa o tome, i ako te Youtube gura i pokazuje milioni će ipak da te gledaju, šta god da uzmeš i da snimaš. Bukvalno bilo šta. Ali koga Youtube gura a koga ne je pitanje svih pitanja.
Inače pošto sam ja monetizovan neke 3 godine, ispratio sam otprilike šta i kako se vrednuje i šta se isplati u ovoj mojoj priči.

Monetizovao sam se u januaru 2024 krenuo sa 15-ak eura mesečno,pa prve pare primio u maju valjda tj ta granica za isplatu od 70€ je tek pređena posle nekoliko meseci, pa je to raslo pa sam pare dobijao svaki drugi mesec otprilike po nekih 100-ak evra, a onda u decembru odem u Drezden rekreativno, snimim walking tour božićnog vašara i za mesec dana tipa 250€ kapne. Tada sam skapirao sezonski karakter niše, krenuo sa travel guide na proleće za leto.Sledeće godine praktično svaki mesec je išlo po 200-300 evra.

Tu sam "namirisao" da ovde može solidan side hustle da se napravi pogotovo što sam koristio svoj materijal sa putovanja, znači bez cilja yt zarade, i tada prvi put uložio,kupio dji pocket, počeo sam da koristim envanto za voiceover i licence za stock video, napravio sam recimo vodič za Krf skoro potpuno sa stock video platio godišnju licencu tipa 150€ a od njega jednog jedinog uzeo već 900€, ukapirao i geografsku distribuciju pa i age, skoncetrisao se na sredovečnu i stariju UK/US publiku i krenuo namenski da pratim šta njih interesuje. Negde u septembru pravim Travel Guide za Budimpeštu ovaj što je Lori stavila,pošto sam ionaklo skoro pa živeo tamo dobar deo vremena ;), i za par meseci je explodirao,do sada mi je 1500€ samo on doneo sa 1500-2000 pregleda dnevno i dobrim retention time i njega recimo YT jako gura jer ima dobar odziv. Još jedan brzi uzpeh sa božićnim marketima i cele 2026 sam na 600-700 evra a sada u maju kako se sezona zahuktava, juče mi je došlo 850e za taj mesec i ima tendenciju rasta, i video sam da tu ima šanse i da se dobra cifra uzme dugoročno , pa sam rešio da napravim par namenskih putovanja u narednom periodu, tj da osim opreme krenem i vreme da ulažem pa ćemo videti. Ako dupliram sadašnju cifru sledeće godine možda krenem i full time :lol:

Poslednja izmena:
A jeste vi gledali YT od MrBeast?
Covek ima 500 miliona pretplatnika, tim od 300 ljudi radi za njega, firma procenjena na 5 milijardi dolara.. .
Razumem da su ciljna grupa mladje generacije, ali da takav sadrzaj ima toliku gledanoist i uspeh...prosto mi ne ulazi u glavu...
Kao i ovdašnji baka prase, ta debilana se gura jer generiše novac od sponzora. Oni rade za mlađe generacije, krevelje se i glupiraju,imaju milione subskrajbera i pregleda i normalno je da se guraju, ali su sponzorisani ozbiljnim parama. To je neka entertejment niša koja se dosta gura.

Inače postoji ogromna razlika između tržišta, pa je ljudima koji rade naše tržište, tj rade vlogove na ex-yu jezicima ili susednim potrebno 10x više svega da bi dobili istu vrednost kao recimo neko ko radi za USA publiku. I pored toga tipa 2/3 prihoda oni ne dobijaju od YT nego sponzora i plasmana proizvoda, tu dolazi do izražaja vlog model gde je mnogo lakše ubaciti takve sekunde, za razliku recimo od servisnih ili cinematic niša kao moja gde toga nema uopšte pa smo ograničeni na AdSense i njihove isplate, tj YT direktno.

Ogroman novac je u igri kada su društvene mreže u pitanju.

...No jedan takav je slican i Izazovi Avanturu. Mislim da je decko iz Kule.

Svaka cast njima ali nije tip videa koji mi lezi u poslednje vreme.

Ako vec nema onih starih dobrih dokumentaraca a nema ih, onda gledam informativne - sadrzajno, kratko i jasno.

Tog izazovi avanturu stalno mešam sa
Putevima Sveta

Mislio sam dugo i da je to jedan isti kanal, obojica su ćelavi sa bradama pa ne mogu da ih razlikujem. S tim što ovaj Putevima sveta, njegove videje objavljuju i neke televizije po istočnoj Srbiji i on kad čita ima ono uzlazno silazni zvuk u rečenicama i zvuči kao stare emisije o putovanjima sa Jugo televizije. Kada se nečije emisije prikazuju na tv-u onda to već ne računam u Youtube. Kao na primer Andrej Maričić Pustolovine, i iza njega stoji televizijska kuća i onda je to već sasvim druga stvar kada imaš na raspolaganju profi sve, od kamere do edit studija i verovatno i editora koji ti pomažu, ako sve i ne edituju. I on isto tako priča ko za tv, uzlazno silazno, svi oni su valjda zavrđili neke televizijske kurseve jer njihovi videji su baš tv format. Eto, za njega sam se ja pitao ko li njega gleda, kome je interesantno da gleda kako on sedi u plemenu u Indoneziji ili nema veze, Afriici i tu snima njihove živote? To mi je neka vrsta Big Brothera na Kunta Kinte način. Meni totalno neinteresantno, ne zanimaju me ti antropološki prikazi ni malo😅

Inače pošto sam ja monetizovan neke 3 godine, ispratio sam otprilike šta i kako se vrednuje i šta se isplati u ovoj mojoj priči.
Neko ko se baš ozbiljno ne bavi Youtubom teško može da skapira tvoj uspeh, mada na prvi pogled tvoj kanal tako ne deluje, mislim mnogo uspešan. U stvarnosti procentualno vrlo mali broj kanala postigne tvoje cifre. Naravno, postigli su mnogi i mnogo veće ali mali broj kanala Youtuba postigne tvoj nivo zarade.
Kao što si rekao, tržište je najbitnije za zaradu, ako se YT-om baviš zbog para. Evo za poređenje jedan moj aktivni video koji trenutno ima tačno 21.017 pregleda i traje 16 minuta zaradio je do sada $45 Američkih. Znači kada bih imao 100 hiljada pregleda moja zarada bi bila oko $230, ajde kaži i $300(mada je to stvarno maksimalno zavrnuta brojka) da ga uporedim sa tvojim videom o Krfu koji je zaradio 900 evra. Naravno tu ulogu igra i retention time to jest koliko neko dugo gleda taj video, da li ga ugasi posle 2 minuta ili ostane do kraja, itd ali su razlike u zaradi takve pa i veće.

Druga važna stvar za monetizaciju, na šta mnogi ne razmišljaju ali je meni veoma bitna je šta i o čemu pričaš. Ja sam mislio pre otvaranja kanala živim u Pataji, znam da su milioni njih zainteresovani za taj grad, kako mogu da ne uspem i kako mogu da imam kanal a da ne razbije po gledanosti? Pa moguće je ali neke pare nećeš da vidiš, to jest tačnije nikakve.
Moj treći video koji sam ikada snimio a govori baš o Pataji, onako generalno, ništa eksplicitno osim malo cena usluga koje se nude, je neko vreme, skoro celu godinu imao 600-700 pregleda da bi onda eksplodirao i prevalio 100.000 pregleda. Zahvaljujući njemu sam i prešao tih 1000 pretplatnika i 4000 sati gledanja i ostvario monetizaciju ali on sam je bio demonetizovan jer tema o kojoj sam govorio nije pogodna za ove koji hoće da se njihove reklame pokazuju na Youtubu. Kasnije sam ga skroz obrisao kada mi je ceo kanal demonetizovan zbog greške u "Step 2" kada Google AdSense nije uvažio moju identifikaciju.
Moj drugi najgledaniji video sa 96.000 pregleda, u kome govorim o braku sa Tajlanđankom je takođe demonetizovan jer u početku videa, možda nekih 30 sekundi prolazim kroz Soi 6, ozloglašenu ulicu Pataje. Video o Songkranu u Pataji mi je takođe demonetizovan jer sadrži 20 sekundi Soi 6 u kome se svi prskaju vodom kao i u takoreći celom videu na svim drugim lokacijama, ničeg drugog nema, nikakva golotinja ili slično ali je demonetizovan zbog samo pojave Soi 6. Vido sam neki Hrvat je skoro objavio neki video kako on hoda kroz Soi 6 nekih 15-20 minuta i taj video je za kratko vreme prikupio skoro 400 hiljada pregleda ali džaba mu to sve, za to on ne dobija ni centa. Mnoga mesta, mnoge teme, pa i mnoge reči koje pokažeš ili izgovoriš na Youtubu dobijaju momentalnu demonetizaciju.
Ja sam skoro skroz batalio Pataju ali i dalje većina mojih videa su na nekoj granici i kada uključim da hoću monetizaciju videa automatski se proverava da nisi narušio neka copyright prava i proverava se i sam content i to obično prođe bez problema. Skoro svi moji videji idu na dodatnu proveru koja se radi manuelno, to jest neki lik to gleda i sluša šta ja to pričam i prikazujem i on odlučuje. Provera može da traje i 24 sata. Sada sam već i naučio šta smem a šta ne mada ih svo vreme probam koliko daleko mogu da idem😅
Onaj Makedonac iz Švedske, Roberto vs The World je popularan kanal ali cenim da je puno njegovih videa demonetizovano baš zbog tema koje pokazuje. Naravno, kanalu sa tim brojem sabskarajbera i ne treba mnogo AdSense.

Poslednja izmena:
Neko ko se baš ozbiljno ne bavi Youtubom teško može da skapira tvoj uspeh, mada na prvi pogled tvoj kanal tako ne deluje, mislim mnogo uspešan. U stvarnosti procentualno vrlo mali broj kanala postigne tvoje cifre. Naravno, postigli su mnogi i mnogo veće ali mali broj kanala Youtuba postigne tvoj nivo zarade.
Kao što si rekao, tržište je najbitnije za zaradu, ako se YT-om baviš zbog para. Evo za poređenje jedan moj aktivni video koji trenutno ima tačno 21.017 pregleda i traje 16 minuta zaradio je do sada $45 Američkih. Znači kada bih imao 100 hiljada pregleda moja zarada bi bila oko $230, ajde kaži i $300(mada je to stvarno maksimalno zavrnuta brojka) da ga uporedim sa tvojim videom o Krfu koji je zaradio 900 evra. Naravno tu ulogu igra i retention time to jest koliko neko dugo gleda taj video, da li ga ugasi posle 2 minuta ili ostane do kraja, itd ali su razlike u zaradi takve pa i veće.
Da, gledao sam neke one klipove gde ljudi pričaju koliko zarađuju i shvatio da s obzirom na veličinu kanala moje zarade dobre. Bukvalno ljudi sa 10x više pratilaca i barem 5x više pregleda zarađuju manje.
Format videa koji ja pravim je pogodan u smislu toga da ne traži da imam impozantan broj pratioca. Onaj ko ide na Lefkadu neće iste godine gledati Zakintos ili Beč na pr. što bi se pretplaćivao. Ali ako sledeće godine ide na Krf ili Budimpeštu iskočiće mu opet moj video, on će kliknuti i odgledati pošto mu treba info i ja sam dobar. Hvala doviđenja ne treba subscribe :lol:
Druga dobra stvar je što je format "evergreen" tj ništa ne gubi sa vremenom pa je upotrebljiv barem narednih 5 godina i kapljaće duže vreme, a onda čisto zbog algoritma napraviš nov, sa novim snimcima i novim tekstom čisto da ne uđeš u reused content zonu jer su počeli oko toga da prave problem i tamo 2028 imaš opet novi potencijalni izvor prihoda a onaj stari još radi ;)
Inače da oni u preglede računaju svaki klik ali retention time ti je za naš dugi format videa bitan i zbog algoritma uostalom. Evo u spojleru šta chatgpt kaže oko toga:
Za travel videe ne postoji jedna brojka koja važi za sve, jer mnogo zavisi od dužine videa. Ono što je važnije od samog retention procenta je Average View Duration (AVD).
Za kanal poput tvog (travel guide 10–20 minuta):
MetrikaSlaboSolidnoDobroOdlično
CTR<3%3–5%5–8%8%+
Retention %<25%25–35%35–45%45%+
AVD na videu od 10–15 min<3 min3–5 min5–7 min7+ min
Za travel guide od 15 minuta:
  • 25% retention = 3:45 AVD
  • 35% retention = 5:15 AVD
  • 45% retention = 6:45 AVD
YouTube često gura travel videe i sa retentionom od samo 30–35% ako:
  • CTR nije loš,
  • ljudi dugo gledaju u apsolutnom vremenu,
  • video zadovoljava pretragu.
Kod travel niša je normalno da retention bude niži nego kod komentara, podkasta ili edukacije.

Iz mog iskustva sa travel kanalima​

• 30–35% = sasvim zdravo
  • 35–45% = veoma dobro
  • preko 45% = vrhunski rezultat

Snimak ekrana 2026-06-03 084906.png

Snimak ekrana 2026-06-03 085800.png

Ono što pričam za to koliko je bitno ko gleda tj gde se emituju reklame koje ti stvarno plaćaju.

Snimak ekrana 2026-06-03 085849.png

Druga važna stvar za monetizaciju, na šta mnogi ne razmišljaju ali je meni veoma bitna je šta i o čemu pričaš. Ja sam mislio pre otvaranja kanala živim u Pataji, znam da su milioni njih zainteresovani za taj grad, kako mogu da ne uspem i kako mogu da imam kanal a da ne razbije po gledanosti? Pa moguće je ali neke pare nećeš da vidiš, to jest tačnije nikakve.
Moj treći video koji sam ikada snimio a govori baš o Pataji, onako generalno, ništa eksplicitno osim malo cena usluga koje se nude, je neko vreme, skoro celu godinu imao 600-700 pregleda da bi onda eksplodirao i prevalio 100.000 pregleda. Zahvaljujući njemu sam i prešao tih 1000 pretplatnika i 4000 sati gledanja i ostvario monetizaciju ali on sam je bio demonetizovan jer tema o kojoj sam govorio nije pogodna za ove koji hoće da se njihove reklame pokazuju na Youtubu. Kasnije sam ga skroz obrisao kada mi je ceo kanal demonetizovan zbog greške u "Step 2" kada Google AdSense nije uvažio moju identifikaciju.
Moj drugi najgledaniji video sa 96.000 pregleda, u kome govorim o braku sa Tajlanđankom je takođe demonetizovan jer u početku videa, možda nekih 30 sekundi prolazim kroz Soi 6, ozloglašenu ulicu Pataje. Video o Songkranu u Pataji mi je takođe demonetizovan jer sadrži 20 sekundi Soi 6 u kome se svi prskaju vodom kao i u takoreći celom videu na svim drugim lokacijama, ničeg drugog nema, nikakva golotinja ili slično ali je demonetizovan zbog samo pojave Soi 6. Vido sam neki Hrvat je skoro objavio neki video kako on hoda kroz Soi 6 nekih 15-20 minuta i taj video je za kratko vreme prikupio skoro 400 hiljada pregleda ali džaba mu to sve, za to on ne dobija ni centa. Mnoga mesta, mnoge teme, pa i mnoge reči koje pokažeš ili izgovoriš na Youtubu dobijaju momentalnu demonetizaciju.
Ja sam skoro skroz batalio Pataju ali i dalje većina mojih videa su na nekoj granici i kada uključim da hoću monetizaciju videa automatski se proverava da nisi narušio neka copyright prava i proverava se i sam content i to obično prođe bez problema. Skoro svi moji videji idu na dodatnu proveru koja se radi manuelno, to jest neki lik to gleda i sluša šta ja to pričam i prikazujem i on odlučuje. Provera može da traje i 24 sata. Sada sam već i naučio šta smem a šta ne mada ih svo vreme probam koliko daleko mogu da idem😅
Onaj Makedonac iz Švedske, Roberto vs The World je popularan kanal ali cenim da je puno njegovih videa demonetizovano baš zbog tema koje pokazuje. Naravno, kanalu sa tim brojem sabskarajbera i ne treba mnogo AdSense.
Da, ume biti nezgodno. Što je najgore izgleda da im AI radi tu selekciju,ne čovek, pa automatski red flaguje video često bez obaveštenja a onda ti dokazuj da nisi.
Meni se dešavalo da zbog muzike mi demonetizuju i to ne one koju sam stavio kao podlogu nego dok šetam negde ide iz kafića nešto, skripta to prepozna i ćao. jako mora da se pazi.
Takođe jedini strajk koji sam dobio bio je zbog neprimerenih reči a re neprimerene reči su bili deo linka za free muziku koju moraš da staviš u opis....:lol: Taj nivo debilane, ali moraš jako paziti baš zbog toga što je na automatici.

Ono što tebe koći u smislu zarade je taj momenat što radiš vlog na srpskom pa ti je publika ex-yu, a tu sekund reklame vredi znatno manje nego kada te gledaju u USA/UK

Snimak ekrana 2026-06-03 091624.png

Poslednja izmena:
Lepo objašnjeno i prikazano, sad koliko će neko ko se time ne bavi i ko nikad nije zavirio u statistiku kanala, ili uopšte konketnog videa, da razume, nisam baš siguran. Ono što je lako razumeti je da je razlika u zaradama, zavisno od tržišta kome je video namenjen, baš ogromna. Video koji je namenjen Balkanu i gleda ga samo ta publika može da zarađuje i 15 puta manje nego li isti koji gleda Američka publika. Skroz nije fer.
Druga stvar, sabskarjberi nisu važni, važni su pregledi, je dosta sa zadrškom. Sve to, kada se video objavi, izgleda otprilike kao da sad guramo neki teži auto koji neće da upali. Da li je lakše kada ga gura jedan čovek ili recimo njih 5, da pođe i upali? Imam i lični primer: kada sam imao nekih 200 gledajućih sabskarjbera objavio sam video iz Amarila u Texasu i steak housa u kojima servraju stejkove od preko 2 kilograma. Mislim Youtube gurui stalno pričaju snimajte kvalitetne videje i rezultat neče izostati....objavio sam video i 6 sati posle mene skoro identični video je objavio Miloš Samardžija i ajde biću skroman pa ću da kažem da moj nije ništa bolji ali ni lošiji od njegovog, objaviću taj video ponovo negde u julu pa možemo da ih uporedimo....uglavnom on je tada imao čini. mi se nekih, koliko se sećam 40.000 sabskarjbera i za par dana, pratio sam, taj njegov video je imao ne znam, 30.000 pregleda dok je moj imao možda 300. Ono što hoću da kažem je da desetine hiljade pratilaca mnogo znače u onih presudnih prvih dan-dva da poguraju video i on dobije širu gledanost. Sad koliko njih će da ga odgeldaju koliko minuta je već druga priča ali manjem kanalu treba mnogo duže vremena da postigne određeni broj pregleda na jednom videu nego većem.
Sa druge strane ima i kanala koji imaju i stotine hiljada pratioca sa vrlo niskim pregledima, znam lično vlasnicu kanala u Americi koja ima oko 30.000 pratioca, redovno objavljuje videje, ne staje i svaki joj ima tu oko 1000 pregleda, mnogi i manje. Mnogo parametara igra ulogu, najbolje je kao u tvom slučaju da nanišanih publiku, sakupiš je u centar i onda je gađaš. Nekad možda i promašiš ali uglavnom poogodiš. To međutim uopšte nije lako ako neko to misli.

Back