YouTube i porez

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
47.432
Dakle upravo sam podneo poresku prijavu na efreelancer unazad za celu 2025 godinu i čisto da se ne zajebete, pošto ni meni koji kao znam knjigovodstvo nije bilo 100% jasno o čemu se tu radi.

Dakle naša država tretira prihod od YT kao priliv iz inostranstva koji se treba prijaviti preko PP OPO obrasca za fizička lica i tu imate:

- 20% porez
-+ doprinosi za PIO ~25.5%
- zdravstveno se ne plaća ako si već osiguran po drugom osnovu a pretopostavljam da većina jeste
Efektivno ukupno ispadne oko:
~45–46% ukupnog opterećenja, tj ostaje vam nekih 540€
Ako niste zaposleni ili samozaposleni formalno onda stvari postaju još gore ukupno 63% poreza.

Dakle nikako preko ovoga!!!!!!!!!!!!
. Idite na efreleancer portal, registrujte se za početak i tamo dobijate dve opcije da izaberete sa normiranim troškovima otprilike dobijate 780 do 790€ i to tek kad pređete iznos od nekih 900€ kvartalno za ispod toga je 0 poreza. Dakle u startu vam je osnovica manja za tih 300€ mesečno i porez se računa preko toga.

Poslednja izmena:
Naravno možete i rizikovati pa dok vas ne uhvate ali ako vas uhvate onda vam lupe OPO i to sa zateznom kamatom...pa procenite.

Dakle efreelancer fizičko lice do nekog praga otprilike od 2000€ mesečno a posle toga počinje da ima smisao paušal koji je za tu šifru delatnosti (video produkcija u rangu nekih 250-300€)

Cekaj.
Frilenseri.purs.gov.rs

Postoji kalkulator i dve opcije.

Obveznik poreza sam bira opcije.

Kako se racuna tromesecno, stavio sam da zaradjujem 1000 evra mesecno. U dinarima tromesecno 350000 din. Bruto.

I ubacio da vec imam doprinos za zdravstveno (pomenuo si da vecina vec ima pokriveno)

U prvoj opciji porez mi je 13.8 % , a u drugoj 4,7.

1000000624.jpg
1000000625.jpg

Cekaj.
Frilenseri.purs.gov.rs

Kako se racuna tromesecno, stavio sam da zaradjujem 1000 evra meaecno. U dinarima tromesecno 350000 din. Bruto.

I ubacio da vec imam doprinos za zdravstveno (pomenuo si da vecina vec ima pokriveno)

Pogledajte prilog 1851877Pogledajte prilog 1851878
Da. biraš prvu opciju kada si ispod praga normiranih troškova, pa plaćaš 0.
Druga opcija ti je dobra kada imaš veće sume jer su tu manji normirani troškovi ali i manji porez.

Svaki kvartal biraš šta ti više odgovara.

Poslednja izmena:
Da. Za taj iznos biraš prvu opciju jer si ispod praga normiranih troškova, pa plaćaš 0.
Druga opcija ti je dobra kada imaš veće sume jer su tu manji normirani troškovi ali i manji porez.

Svaki kvartal biraš šta ti više odgovara.
Cekaj.
Frilenseri.purs.gov.rs

Kako se racuna tromesecno, stavio sam da zaradjujem 1000 evra mesecno. U dinarima tromesecno 350000 din. Bruto.

Pogledajte prilog 1851877Pogledajte prilog 1851878
Pardon. Ti biraš drugu opciju jer si prešao normirane troškove za prvu opciju i onda br.2 postaje bolji izbor

- 20% porez
-+ doprinosi za PIO ~25.5%
- zdravstveno se ne plaća ako si već osiguran po drugom osnovu a pretopostavljam da većina jeste
Efektivno ukupno ispadne oko:
~45–46% ukupnog opterećenja, tj ostaje vam nekih 540€
Ako niste zaposleni ili samozaposleni formalno onda stvari postaju još gore ukupno 63% poreza.

Ovo su standardni iznosi poreza i doprinosa koji plaćaju svi zaposleni u Srbiji.

Međutim, freelanceri su se osetili posebnim i bitnijim od ostalih, pa organizovali pobunu, i dobili taj novi sistem gde im se računaju nešto manji nameti.

Ovo su standardni iznosi poreza i doprinosa koji plaćaju svi zaposleni u Srbiji.

Međutim, freelanceri su se osetili posebnim i bitnijim od ostalih, pa organizovali pobunu, i dobili taj novi sistem gde im se računaju nešto manji nameti.
Ovo nisu prihodi iz radnog odnosa i prilično je idiotski naplaćivati PIO za prilive ovog tipa sem u situaciji kada je neko nezaposlen. Da apsurd bude veći, naplate ti i zdravstvo ali nisi osiguran, tj na osnovu ovoga ne možeš imati overenu zdravstvenu karticu.
Inače preduzetnički porez na prihode od samostalne delatnosti je 10%, ovde u startu lome sa 20%.
PP OPO u principu popunjavaju oni sa vanrednim prihodima tipa zakup i ako uzmeš 20% već je pljačka a kamoli da dodaš i pio na to. Zašto pobogu?

Freelanseri su se izborili za svakako pravedniji sistem i to treba da se primenjuje i za ostale, možda bi više njih prijavljivalo takve prihode.

Ovo nisu prihodi iz radnog odnosa i prilično je idiotski naplaćivati PIO za prilive ovog tipa sem u situaciji kada je neko nezaposlen.

To i jesu prihodi na osnovu rada, ne verujem da je u pitanju poklon iz inostranstva.

Da apsurd bude veći, naplate ti i zdravstvo ali nisi osiguran, tj na osnovu ovoga ne možeš imati overenu zdravstvenu karticu.

Naravno da možeš. Ako plaćaš PIO, onda imaš pravo na penziju, ako plaćaš doprinos za zdravstveno osiguranje, onda si i zdravstveno osiguran.

Inače preduzetnički porez na prihode od samostalne delatnosti je 10%, ovde u startu lome sa 20%.
PP OPO u principu popunjavaju oni sa vanrednim prihodima tipa zakup i ako uzmeš 20% već je pljačka a kamoli da dodaš i pio na to. Zašto pobogu?

Freelanseri su se izborili za svakako pravedniji sistem i to treba da se primenjuje i za ostale, možda bi više njih prijavljivalo takve prihode.

Jeste, postoje tu brojne nelogičnosti u poreskom sistemu, sve to treba reformisati ali za sve jednako, ne treba niko da bude privilegovan.

Sećam se kad su freelanceri digli bunu, oni nisu rekli "ajde da svima budu niži nameti" nego "ajde samo nama da budu niži nameti", jer je naš posao težak i neizvesan, a posao radnika na građevini, rudarima i radnicima po fabrikama je lak i siguran. Na kraju se sve svodi na to da svako gleda svoje dupe.

Back