"Your choices are only as good as your options are"

Truman

Elita
Poruka
24.934
Iliti slobodnim prevodom "Tvoji izbori su dobri samo onoliko koliko su ti dobre opcije.".

Ovo je izreka koju sam upravo čuo u američkoj drami Little Woods (izgovara je lik koji tumači Tessa Thompson) i odmah me je presekla. Zaustavio sam snimak i krenuo da razmišljam o ovome. Kako da sudimo nekome na izboru koji je napravio ako ne znamo kakve mogućnosti je imao i kako je biti u koži te osobe? Ako ne znamo šta je bilo u radnji kako možemo da procenimo da li je neko obavio dobru kupovinu ili...

Ako svi nemamo podjednako dobre opcije da li smo odgovorni za to? Sam film se bavi tematikom siromaštva koje glavna glumica nije birala ali se može odnositi i na druge teme. Imamo li ograničen izbor opcija za to čime ćemo se baviti ili koga ćemo birati u životu...možda ne svi ali mnogi od nas.

Дај неки ”тип”
1770907513138.png

1770907589045.png

Iliti slobodnim prevodom "Tvoji izbori su dobri samo onoliko koliko su ti dobre opcije.".

Ovo je izreka koju sam upravo čuo u američkoj drami Little Woods (izgovara je lik koji tumači Tessa Thompson) i odmah me je presekla. Zaustavio sam snimak i krenuo da razmišljam o ovome. Kako da sudimo nekome na izboru koji je napravio ako ne znamo kakve mogućnosti je imao i kako je biti u koži te osobe? Ako ne znamo šta je bilo u radnji kako možemo da procenimo da li je neko obavio dobru kupovinu ili...

Ako svi nemamo podjednako dobre opcije da li smo odgovorni za to? Sam film se bavi tematikom siromaštva koje glavna glumica nije birala ali se može odnositi i na druge teme. Imamo li ograničen izbor opcija za to čime ćemo se baviti ili koga ćemo birati u životu...možda ne svi ali mnogi od nas.

Ako su ti opcije loše, recimo prinuda, neznanje ili manipulacija, onda je i tvoja sloboda ograničena. U tom slučaju kvalitet izbora zavisi od kvaliteta dostupnih opcija. Ali, nisu samo opcije bitne,već i sposobnost procene.
Dvoje ljudi sa istim opcijama mogu napraviti vrlo različite izbore i tu se vidi odgovornost. Ako nekoga posmatraš sa strane, njegov izbor ti može izgledati arbitrarno, ali za njega je možda optimalan u okviru dostupnog špila opcija.

Lično mi je blizak stav da je i način na kojim igramo kartama predodređen, da smo samo program koji se izvršava.
To zvuči kao da nema smisla truditi se i nema smisla preuzimati odgovornost, jer sve je već odigrano.
Međutim, paradoks je sledeći: ako si program, onda je i tvoj trud deo programa. I tvoje odustajanje bi bilo deo programa. I ovaj dijalog je onda deo programa.
Ti onda ne dobijaš praktičnu prednost iz tog uvida. Ako smo potpuno determinisani, da li je iko zaslužan za uspeh? Da li je iko kriv za neuspeh?

Na neuro nivou tvoje odluke imaju uzroke. I sve te odluke su tvoje.
Program koji se izvršava nije spoljašnji. To si ti.
Kada kažeš da si samo program, u redu. Ali kakav program želiš da postaneš?
Upravo je sloboda deo programa.
Jer čak i promena obrasca ponašanja je deo kauzalnog lanca.

Ako smo potpuno determinisani, da li je iko zaslužan za uspeh? Da li je iko kriv za neuspeh?
Nije niko niti kriv za uspeh niti za neuspeh (barem ne u punij meri) jer je svaka odluka uslovljena prethodnim dogadjajima, uticajima, genetici itd…
To zvuči kao da nema smisla truditi se i nema smisla preuzimati odgovornost, jer sve je već odigrano.
Nije sve odigrano- ako sam odigrao odredjeni potez na kartama- da se situacija vrati unazad nekoliko trenutaka- odigrao bih isti potez- no za godinu dana moze doci do promena pod raznim uticajima i da onda osoba u istoj situaciji odigra potpuno drugi potez.

Nije niko niti kriv za uspeh niti za neuspeh (barem ne u punij meri) jer je svaka odluka uslovljena prethodnim dogadjajima, uticajima, genetici itd…

Nije sve odigrano- ako sam odigrao odredjeni potez na kartama- da se situacija vrati unazad nekoliko trenutaka- odigrao bih isti potez- no za godinu dana moze doci do promena pod raznim uticajima i da onda osoba u istoj situaciji odigra potpuno drugi potez.

O tome sam pričao i upravo smo došli u poziciju da istovetno mislimo.

Ako smo program i naš trud je deo programa - to je upravo deo programa. Razvoj je isto deo programa. Zato ne verujem u slobodu izbora.
pa vas cemo MI sada da reprogramiramo koji verujemo u slobodu izbora, valjda razumes ovu logiku?
"Tvoji izbori su dobri samo onoliko koliko su ti dobre opcije.".
neko je programirao te opcije, mozda su sve prevarantske, zato treba novi program, mi da kreiramo opcije, a ne da nam se nude

taj koji je programirao lazne opcije, taj te i laze da mozes medju njima da biras, kao imas izbore... a zapravo ih nemas, mi religizni sa slobodnom voljom smo izbor [Boziji], sto rece Isus: niko ne moze prici k meni ako mu nije dato od Oca nebeskog

to znaci da ne biras ti izmedju A i B opcije, vec si ti sam neciji izbor, sasvim drugi koncept od programa koji ti je ucitan, pa ces zato da budes reprogramiran, sto ti ja upravo radim.
uvek mi je išao na k taj beskorisni čova
neki pametniji od njega su usmerili misli u pravcu kako mi da mešamo karte
takoe, kolega, ali prvo cemo da mu srusimo njegovu kulu od karata, da ne bira vec da jeste izbor, ali mora da ima slobodnu volju

slobodna volja ne znaci da mi biramo na levo ili na desno, ja idem pravo

Poslednja izmena:
Ja verujem da biram da volim plavuše i da su mi tetovirane odbojne ali zapravo to mi je urođeno tako. Nisam birao da me plavuše privlače i da mrzim tetovaže.

Tvoj program voli plavuše, ali imaš situaciju suženog izbora gde su ti ponuđene samo dve crnke. Ni jedna ti se ne dopada, ali izbor i dalje mora da se napravi. Tvoj mozak će odlučiti koja od dve crnke je manje loša.
Tu je suština. Čak i kada smo determinisani, i kada opcije nisu idealne, izbor se dešava. Kvalitet izbora zavisi od opcija, ali i tada si ti taj koji bira, makar i ako je izbor uzeti manje zlo umesto savršene plavuše.
Ako na kraju kažeš: Ma neću ni jednu... to je opet tvoj izbor!

Tvoj program voli plavuše, ali imaš situaciju suženog izbora gde su ti ponuđene samo dve crnke. Ni jedna ti se ne dopada, ali izbor i dalje mora da se napravi. Tvoj mozak će odlučiti koja od dve crnke je manje loša.
Tu je suština. Čak i kada smo determinisani, i kada opcije nisu idealne, izbor se dešava. Kvalitet izbora zavisi od opcija, ali i tada si ti taj koji bira, makar i ako je izbor uzeti manje zlo umesto savršene plavuše.
Ako na kraju kažeš: Ma neću ni jednu... to je opet tvoj izbor!
Ipak na osnovu nekih uvida u budućnost mislim da su i situacije u koje upadamo predodređene. Samo nisam siguran da li su sve, ali neki glavni tok života rekao bih da jeste.

radi se o fenomenu da smo sami sebi odredili jos u mladosti sta cemo kasnije u zivotu, a potom samo realizujemo to, no vecina nas je zaboravila jer se uvek radi o dobu najbrzeg razvoja, i onda nam se kasnije javlja taj fenomen predodredjenosti, a sami smo sebi predodredili

to bih pokusao etimologijom, samo sto nismo javno objavili, tj secamo se npr. da smo mastali da cemo da budemo avijaticari kada smo imali 7 godina, a zaboravili smo sta smo mislili sa 13

Etimologija reči profesionalizam vodi poreklo iz latinskog jezika i usko je vezana za koncept javnog iskaza ili zaveta.
Evo ključnih koraka u razvoju reči:
  • Latinski koren: Reč potiče od latinske imenice professio, što označava „javnu izjavu“, „priznanje“ ili „zanimanje“.
  • Glagolski izvor: Professio dolazi od glagola profiteri (pro- „napred“ + fateri „priznati“), što je prvobitno značilo „javno objaviti“ ili „zavetovati se“.
  • Srednjovekovni kontekst: U srednjem veku, termin se najčešće odnosio na religijski zavet prilikom stupanja u monaški red (čovek je „ispovedao“ ili „profesovao“ svoju veru).
  • Sekularizacija: Do 16. veka, značenje se proširilo na svako zanimanje koje je zahtevalo specifična znanja i javnu odgovornost (poput prava, medicine ili vojske)
Etimologija reči „Prophet“
Engleska reč potiče iz grčkog jezika preko latinskog:
  • Grčki koren: prophētēs (προφήτης), sastavljen od pro- („ispred“ ili „u ime“) i phanai („govoriti“).
  • Izvorno značenje: Bukvalno „onaj koji govori ispred/u ime (božanstva)“, dakle tumač ili glasnik, a ne nužno neko ko predviđa budućnost.

DAKLE, na pitanje sta ces budes kada odrastes, svako samom sebi prorokuje, profesuje, ali je problem sto se secamo sta smo rekli kao deca, a zaboravili smo sta smo mislili u pubertetu, kada smo najbrze rasli

Poslednja izmena:

Back