Wow destinacija

Manastirka

Buduća legenda
Poruka
31.393
"Dragi" forumaši 😁

Da li vam se (sigurno većini od vas jeste) desilo da vas je neka zemlja ili destinacija u potpunosti očarala i čime?
O kojoj se zemlji, gradu ili mestu radi i PO ČEMU je po vama tako specifična i drugačija od ostalih. Možda i nije,...ali se vama dopao neki detalj, pejzaž, građevina, e.t.c, pa se izdvaja od ostalih.
Po čemu je po vama ostala zauvek upamćena? Hvala.

Novi Zeland.
Prvo, cela zemlja mirise drugacije, kao da sam sleteo na neku drugu planetu 😊
Ljudi neverovatno normalni, opusteni, pozitivni, neoptereceni....
Hrana odlicna - kineska, tajlandska i tajvanska kuhinja su jedno 30 put bolje na N. Zelandu nego u Evropi.
More - brutalno lepo!
Planine - brutalno lepe!

Da je malo drugacija porodicna situacija, sutra bih se vratio tamo i ostao dok ne umrem.

Novi Zeland.
Prvo, cela zemlja mirise drugacije, kao da sam sleteo na neku drugu planetu 😊
Ljudi neverovatno normalni, opusteni, pozitivni, neoptereceni....
Hrana odlicna - kineska, tajlandska i tajvanska kuhinja su jedno 30 put bolje na N. Zelandu nego u Evropi.
More - brutalno lepo!
Planine - brutalno lepe!

Da je malo drugacija porodicna situacija, sutra bih se vratio tamo i ostao dok ne umrem.
Divan opis,...! 🤩

Ne mora ništa spektakularno,...neki detalj koji tu je ostao memorisan zauvek.
Evo onda npr...izvori Crnog Drima,kod mjesta
Sv.Naum na Ohridskom jezeru.
Takav mir,ljepotu prirode i spokoj nisam odavno dozivjela.Vozili smo se camcem na vesla po rijeci.Iako nas je bilo oko desetak u camcu,bila je mrtva tisina,da se ni muva nije cula.Svi smo bukvalno zacutali od ljepote.

Evo onda npr...izvori Crnog Drima,kod mjesta
Sv.Naum na Ohridskom jezeru.
Takav mir,ljepotu prirode i spokoj nisam odavno dozivjela.Vozili smo se camcem na vesla.Iako nas je bilo oko desetak u camcu,bila je mrtva tisina,da se ni muva nije cula.Svi smo bukvalno zacutali od ljepote.
Postoje takva mesta,...odišu nekom posebnom uzvišenom duhovnošću.👍

I nedavno...bila sam u manastiru Moštanica kod Kozarske Dubice.Došli smo predveče,zatekli smo tri monahinje na večernjoj službi.Nikoga više nije bilo u crkvi.Njihov glas je zvonko odzvanjao.Iako sam obisla mnogo manastira i svi su uglavnom na lijepim mjestima i okruzeni lijepom prirodom,ovaj mi se narocito dopao, jer osim sto je od kamena i okruzen zelenilom,nekako je sve bilo na svom mjestu,niceg nije bilo ni manjka,ni viska.Ne znam kako to da opisem,ali nekako bas kako treba.

I nedavno...bila sam u manastiru Moštanica kod Kozarske Dubice.Došli smo predveče,zatekli smo tri monahinje na večernjoj službi.Nikoga više nije bilo u crkvi.Njihov glas je zvonko odzvanjao.Iako sam obisla mnogo manastira i svi su uglavnom na lijepim mjestima i okruzeni lijepom prirodom,ovaj mi se narocito dopao, jer osim sto je od kamena i okruzen zelenilom,nekako je sve bilo na svom mjestu,niceg nije bilo ni manjka,ni viska.Ne znam kako to da opisem,ali nekako bas kako treba.
Predivno!💖
Volim i ja duhovna (sveta) mesta iako nisam religiozna. Nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Tvoje iskustvo me je podsetilo na višekratno obilaženje crkve sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Nisam nijednom zatekla monahe unutra, nijednom ništa specijalno jer sam išla običnim danima, kad god bi me put tamo naneo, u bilo koje pristojno doba dana, ali sam imala poseban osećaj momentalnog smiraja duše svaki put ulazeći u tu, pre svega, prilično mladu crkvu. Evo, baš planiram ići opet na Kosovo, i potrudiću se da obiđem tu crkvu, ali na neki praznik... na dan kad se daje služba, pa ranim jutrom, da mi se iskustvo na taj način upotpuni. :)

Jednom sam se zadesila u Danskoj i to bez para.😁
Gde je inače sve jako skupo,...čekala sam da mi firma prebaci novac na račun ali sam nešto morala jesti. Onda sam ušla u neki restoran, gde su mi objasnili da svaki sto ima bokal mleka i da tu svaki putnik namernik ili slučajan, može ući i slobodno se napiti mleka koliko hoće (slično kao što u našim restoranima na stolu obično stoji besplatna voda za piće).Onda su mi objasnili da je to zato što u Danskoj gde inače svi piju mnogo mleka, jedna poveća šolja mleka zadovoljava dnevni unos neophodan da čovek ne kolabira.
Eto,...to mi se jako dopalo, pored mnogo drugih stvari, jer nigde nisam videla da se mleko služi k'o voda i to za "đž".

Poslednja izmena:
Jednom sam se zadesila u Danskoj i to bez para.😁
Gde je inače sve jako skupo,...čekala sam da mi firma prebaci novac na račun ali sam nešto morala jesti. Onda sam ušla u neki restoran, gde su mi objasnili da svaki sto ima bokal mleka i da tu svaki putnik namernik ili slučajan, može ući i slobodno se napiti mleka koliko hoće (slično kao što u našim restoranima na stolu obično stoji besplatna voda za piće).Onda su mi objasnili da je to zato što u Danskoj gde inače svi piju mnogo mleka, jedna poveća šolja mleka zadovoljava dnevni unos neophodan da čovek ne kolabira.
Eto,...to mi se jako dopalo, pored mnogo drugih stvari, jer nigde nisam videla da se mleko služi k'o voda i to za "đž".
Interesantno.

"Dragi" forumaši 😁

Da li vam se (sigurno većini od vas jeste) desilo da vas je neka zemlja ili destinacija u potpunosti očarala i čime?
O kojoj se zemlji, gradu ili mestu radi i PO ČEMU je po vama tako specifična i drugačija od ostalih. Možda i nije,...ali se vama dopao neki detalj, pejzaž, građevina, e.t.c, pa se izdvaja od ostalih.
Po čemu je po vama ostala zauvek upamćena? Hvala.
Italija i Juzna Amerika.....

Back