Wing Chun

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

leprosy

Aktivan član
Poruka
1.900
Autor: [PROFIL]zuti car[/PROFIL]
WING CHUN – objasnjenja nekih spornih pitanja
Original i modifikacija

Polemika oko originalnosti vestine posoji samo medju ucenicima Yip Man-a , a poceo je William Cheung tvrdnjom da je on jedini naslednik originalnog Wing Chuna .
Prica ide ovako :“ U manastiru juzni Saolin su se skupili najbolji borci tog vremena da bi napravili superiornu vestinu koja ce pomoci kineskom narodu u borbi protiv Mancu dinastije koja je 1644 godina zbacila Ming dinastiju sa vlasti i zavela diktaturu . Manastir saolin je postao srediste pobune protiv Mancu-a. Jedan od petorice monaha predvodnika je izdao svoje saborce i vojska Mancua uz pomoc engleskih topova je razorila manastir , tako da je samo pet monaha prezivelo napad Medju njima je bio izdajnik Bak Mei osnivac istoimenog stila i monahinja Ng Mui , osnivac sistema, koja je svoje znanje prenela devojci po imeni Yim Wing Chun po kojoj je vestina dobila ime . Vestina se od nje na dalje prenosila samo jednom odabranom nasledniku , dok nije presla u ruke dr Leung Jan-a.
Dr . Leung Jan se bavio tradicionalnom medicinom i imao je radnju u Fatsanu ( Foshan , Fat Shan ) . Drzeci se tradicije on je vestini poducavao samo svoja dva sina ,Leung Bik-a i Leung Chun-a, u tajnosti . Treninge je drzao u dvoristu iza radnje . Lokalni menjac novca Chan Wah Shun je video sta se desava i kroz rupu na ogradi dvorista je poceo da posmatra treninge i da sam trenira . Posle nekoliko uspesnih borbi chan Wah Shun se procuo kao borac i to je doslo do Leung Jan-a , koji je prepoznao tehnike svoje vestine (po jednoj verziji ga Leung Jan uhvatio kako spijnira kroz rupu na ogradi ) .Posto se uverio da je Chan Wah Shun uspeo da „skine „ dobar deo vestine , buduci da je kao menjac novca bio jako lukan i inteligentan , Leung Jan ga je prihvatio kao ucenika iako nije bio clan porodice , a iz razloga da bi mogao da ga kontrolise . Shvtajuci da bi jednom mogao da preuizme „grandmastership“ nad originalnim Wing Chunom , buduci da je bio talentovan borac , a i prirodno fizicki jak (bio je visok 180 cm , sto je za kineza tog vremena izuzetno) .Da bi proverio koliko je vestine „skinuo“ Leung Janje dospio borbu izmedju svog mladjeg sina i Chan Wah Shuna koju je ovaj na iznenadjenje doktora dobio. Leung Jan je modifikovao osnovne principe i pokrete, svoje vestine i napravio jednu potpuno novu , inferiornu u odnosu na original , i toj verziji poducio Chan Wah Shuna . Leung Jan i njegov mladji su umrli i vestina je ostala Leung Biku koji se odselio u Hong Kong . Nakon toga Chan Wah Shun je sebe proglasio „grandmaster-om „ wing Chuna i otisao da radi kao msef obezbedjenja na imanje familije Yip Man-a . Yip man je bio poslednji i najmladji ucenik Chan Wah Shuna , od koga je naucio modifikovanu verziju vestine .Posle dolaska komunista na vlast Yip man bezi u Hong Kong i tamo srece Leung Bik-a koji ga prihvata za ucenika ( jedinog ) i od njega biva poducen originalnoj verziji vestine . Yip Man je otvorio skolu u Hong Kongu , i imao mnogo ucenika , koje je ,da bi odrzao tradiciju prenosenja vestine samo jednom nasledniku , poducavao modifikovanoj verziji, a samo je Williama Cheunga poducio originalnoj verziji kada ga je uzeo da zivi kod sebe. Cheung nije poducavao originalnu vestinu vestinu do smrti Yip Man-a 1972 . „

Sada cu pokusati da razjasnim neke stvari u vezi ove price...

- Ne postoje istorijski ( materijalni ) dokazi da je manastir juzni Saolin ikada postojao.Uglavnom svi juzni stilovi kung fu-a vezuju svoje poreklo za taj manastir i pet monaha , uglavnom iz patriotskih i politickih razloga .
- Ng Mui je osnovala stil koji je prenela svojoj ucenici i po njoj ga i nazvala. Kao i u predhodnom slucaju ne postoje dokazi da je pomenuta osoba postojala . Radi se o legendarnoj licnosti koju kao osnivaca vestine navode i sledeci stilovi: Beli zdral Kung fu ( legenda o devojci koju Ng Mui poducava skoro identicna kao u Wing Chun prici) , Wu Mei Pai , neki stilovi zmajevog kung fu-a , Hung Kuen Pet Obrazaca. Takodje je u zavisnosti od price bila majstor Saolin kung fu-a( opet u zavisnosti od price severnog ili juznog) , Wudang kung fu-a ili porodicnog stila generala Yeuh Fei-a . Istina je da je Wing Chun nastao na jugu Kine izmedju 16. i 18. veka i da su ga praktikovali usavrsili i dalje preneli clanovi opere „Crvenih Dzunki( brodova , camaca)“ .
-Yim Wing Chun i Leung Bak Chao takodje nisu stvarne licnosti , vec deo folklora , a Samo ime Yim Wing Chun se nije odnosilo na osobu , vec je to bila sifra pokreta otpora .Prve licnosti ZA koje se sa sigurnoscu moze tvrditi da su zaista postojale a vezane su nastanak i razvoj Wing Chun -a nalazimo 1850 u operi crvenih camaca. To su 13 clanova opere crvenih camaca za koje postoje dokazi da su zaista postojali , i za koje se zna da su se bavili Wing Chun-om, a sasvim je moguce da su ti ljudi zapravo i osnivaci vestine . Radi se o sledecima licnostima :
Wong Wah Bo ,Leung Yee Tai ,Dai Fa Min Kam ,Yik Kam ,Suen Fook Seng ,Fa Jee Ming ,Hui Kai Fu ,Fa Gu Ban
Chee Yuen Cheung ,Dai Sheng Wo ,Lang Zai Mo ,Dai Gar Sheng ,Doh Ngan Shun
Postoje jos neki clanovi opere cija su imena vezana za ovaj period i za njih se tvrdi da su se takodje bavili Wing Chunom , ali se njihovo postojanje ne moze potvrditi . Radi se o sledecim osobama :
Lai Fook Shun ,Sun Fook Chun ,Hung Gun Biu
Takodje postoje Wing Chun stilovi koje svoje poreklo ne vezuju za Yim Wing Chun \Ng Mui liniju , vec za neke druge licnosti , a takodje postoje Wing Chun stilovi koji svoje poreklo ne vuku iz opere crvenih camaca , vec direktno iz manastira Severni Saoiln , a neki cak sa Tibeta,
- Vestina se nije prenosila samo jednom odabaranom uceniku .Kao sto vidimo iz predhodno iznesenih cinjenica u vreme nastanka vestine postojalo je 13 "grandmastera", a svaki je imao jednog ili vise ucenika. Ako pratimo liniju Yip Man- Chan Wah Shun- Leung Jan vidimo da je sam Leung Jan je imao dva ucitelja , Leung Yee Tai-a i Wong Wah Bo-a, koji su pored njega imali jos ucenika , .Fok Bo Chuen je ucio kod njih u isto vreme kad i Leung Jan , inace on je jedan od ucitelja Yuan Kai Sana i njegovog brata Yuan Chai Wan-a. U isto vreme bilo je jos pripadnika opere , poznatih majstora koji su ziveli u isto vreme kada i ucitelji Leung Jana i imali svoje ucenike ciji naslednici rade i danas .Npr. Hung Gun Biu , danas naslednik Garret Gee koji radi Hung Fa Yi verziju Wing Chuna koje je gotovo identicna Cheungovoj „Tradicionalnoj“ verziji , Dai Fa Min Kam od koga vode poreklo Chi Sim wing chun , Yuan Kai San Wing chun , Vietnamski Wing Chun i jos nekoliko manje poznatih stilova, Dai Dong Fung ciji je danas naslednik Leo Man . itd. Iz ovoga se moze videti da Leung Jan nije jedini naslednik vestine Wing Chun-a .
- Leung Jan nije poducavao samo svoje sinove i Chan wah Shuna . Istina je da je on imao mnogo ucenika pre i posle njega . Wong Wah Shun, Leung Bak Cheung, Lai Yeung Yin,Muk Yan Wah, Lo Kwai, Chan Kwai,Ho Han Lui , su neki od njegovih ucenika , kao i gotovo svi muski stanovnici sela Gulao ( Gu Lao, Go lo), rodnog mesta Leung Jan-a.
- Chan Wah Shun je tesko mogao da pobedi u borbi maldjeg sina Leunga Jana , jer je on prema postojecim podacima bio mentalno oboleo , i umro je pre nego sto je Chan Wah Shun bio primljen za ucenika .
- Chan Wah Shun nikada nije za sebe tvrdio da je „grandmaster“ bilo cega .
- Ne sano da ne postoje podaci da je Leung Bik ikada bio u Hong Kongu niti da je ikada sreo Yip Man-a , vec ne postoje podaci da je Leung Bik ikada postojao . Sam Yip Man nikada nije tvrdio da je ucio od Leung Bk-a, ovu pricu je u javnost plasirao najstariji Yip Manov ucenik Leung Sheung kao marketinski potez. Yip Man nikada nje hteo da komentarise izjave svog ucenika , i nikada nije potvrdio ovu pricu, mada je nije ni opovrgao , jer je na osnovu jnje skola borenja koja je vec bila dosta poznata postala jos poznatija i popularnija. Da Leung Jan nije imao naslednika govori i cinjenica da je prodao svoju radnju kada se povukao u penziju , a obicaj , koji je i danas na snazi u Kini je da najstariji sin naledi porodicni posao . Taj posao se prodaje samo ako nema muskih naslednika koji bi nastavili tradiciju.
- Chan Wah Shun nikada nije radio kao obezbedjenje , jedno vreme je drzao skolu borenja , a nedugo posto je Yip Man dosao kod njega da uci doziveo je mozdani udar i umro kao invalid , tako da je Yip Man nastavio trening kod njegovih ucenika .
To je sto se tice cinjenica . a sada bih postavio nekoliko pitanja :
- Leung Jan je bio poznat kao veoma vest borac , i u vreme kada je primio Chan Wah Shuna za ucenika radio Wing Chun dugo vremena . Buduci da je Wing Chun vestina zasnovana na izgradjivanju refleksa , cak i da je izmenio koreografije pokreta , sam sistem i reflekse , reagovanje na napade , i svoju napadacku tehniku tesko da je mogao da promeni , . Refleksi kad se jednom izgrade i kada se usvoji sistem ne mogu se iz korena promeniti i to samo na neko vreme . A pitam se da li bi bilo moguce prevariti nekoga ko je vec izvesno vreme posmatrao sta i kako se radi , a pri tom je bio u poslu u kome covek sebi ne sme da dozvoli da ga varaju ?
- Zasto bi Yip Man izabrao bas Cheunga da mu prenese originalnu vestinu , kad je covek imao dva sina i bar bi meni bilo logicno da oni budu naslednici originala , ili bar neki od rodjaka koji su trenirali kod njega ? Yip Man je bio veliki tradicionalista , i price da njegovi sinovi nisu zasluzili vestinu su u najmanju ruku smesne, jer je obicaj prenosenja celukopnog nasledja sinovima ili najblizim rodjacima kod Kineza svetinja , i taj obicaj se krsi samo u izuzetnim slucajevima , kada nema naslednika ili bi oni bili ugrozeni znanjem ili predmetima koje bi dobili u nasledje.
- S obzirom na to da Kinezi jako postuju tradiciju , kako znamo da Cheung danas poducava original a ne neku modifikaciju , postujuci pravilo da se vestina prenosi samo jednom nasledniku ?
 
Poslednja izmena od moderatora:
POREKLO STILA

Poreklo neke linije wing chuna moze se dosta dobro ispratiti analizom formi , istom analizom se moze utvrditi koji su stilovi kung fu a uticali na razvoj posmatranog stila wing chuna . Forme praznih ruku u obliku koji je najpoznatinji , i sastavni je deo Yip Man-ovog sistema poticu od Wong Wah Bo-a , koji je kreirao forme kakve danas znamo . Pre toga wing chun se trenirao na dva nacina , najstariji nacin je san sik metod ,, odnosno nekoliko tehnika povezanih u kretke forme , takav nacin vezbanja imao u Go LoPien San sistemima koji se potpuno oslanjaju na taj nacin vezbanja i u Sum Nung sistemu koji imaju 12 kratkih formi , i one se rade pre nego sto se krene sa radom na tri poznate forme wing chuna. Drugi metod , koji je dosao kasnije je bio takav da su te kratke forme bile povezane u jednu dugacku formu koja je imala cetiri sekcije , i tu formu je Wong Wah Bo podelio na cetiri dela i definisao tri forme praznih ruku , a cetvrta sekcije je ukomponovana u formu Drvene Lutke.
San Sik metod i ta jedna dugacka forma su egzistirale zajedno i cinile kompletan trening ving chun sistema . Leun Jan se kasnije potpuno vratio na San Sik metod , i izbacio bilo kakve forme , i naparvio Go LoPien San verziju wing chuna .
Wong Wah Bo je imao dva ucenika - Leung Jan-a i Fok Bo Chuen-a .
Fok Bo Chuen je bio prvi ucitelj Yuen Kai San-a i Yuen Chai Wan-a . A leung Jan je imao dvanaest poznatih studenata dok je ziveo i radio u Foshan-u
 • Lo Kwai
 • Lai Yeung Yin / (Lai Ying)
 • Fung Wah
 • Ho Han Lui
 • Tse Biu
 • Muk Yan Wah
 • Lao Man Kay
 • Leung Kai
 • Au Tzu
 • Leung Bik - istrazivanja pokazuju da najverovatnije nije postojao
 • Leung Chun - istrazivanja pokazuju da je umro vrlo mlad
 • Chan Wah Shun

Chan wah Shun je imao cetrnaest studenata koji su kasnije osnovali svoje sisteme borenja .

Svi ovi sistemi imaju manje vise iste forme , sa razlikama u nacinu izvodnjea pojedinih tehnika , i razlika u broju tehnika , ali se i na prvi pogled vidi da su te razlike nastale nedavno i da forme poticu iz istog izvora , odnosno od istog coveka . Takodje svi sistemi ciji su osnivaci radili jedno vreme sa bilo kome od gore navednih licnosti imaju forme koje su slicne sa navedenim sistemima .

Stilovi wing chuna koji poticu od drugih clanova opere , i ciji osnivaci nisu imali kontakta sa Wong Wah Bo-om i njegovim naslednicima imaju potpuno drugacije fome , i po obliku i po broju istih . Navescu samo neke kao primer

Pao Fa Lien - sistem koji vodi poreklo od monaha Dai Dong Fung-a , ima ukupno 28 formi praznih ruku , oruzija i lutke , s tim sto koristi vise vrsta lutki.

Cho Gar - Sistem koji vodi poreklo od clana opere po imenu Yik Kam , ima osam formi praznih ruku od kojih samo Siu Lim Tao u osnovi podseca na istoimenu formu stilova iz Foshan-a , dok su ostale forme u potpunosti drugacije .

Stil porodice Tang - vodi poreklo od Dai Fa Min Kam-a , verovatno najpoznatijeg clana opere , ovaj je stil postao osnova za ono sto je danas poznato kao "Chi Sim Weng Chun" , i forme kao inacin kretanja dosta podsecaju na Hung Gar stil kung fu-a .

Hung Fa Yi - vodi poreklo od od Hung Gan Biu -a glumca opere , sistem ima dve verzije forme Siu Lim Tao , od kojih se jedna radi u mestu , a druga ima kretanje . Interesantno je da se uporedjivanjem tehnika, , osnovnih teorijskih postavki , kretanja , stavova , formi , distance i svih ostalih bitnih elemenata vestine , ovog sistema i sistema Williama Cheunga dolazi do zakljucka da se radi o istoj vestini
 
Pomocne sprave WING CHUN treningu

1.Muk Yan Jong – Drvena lutka ili tacnije drveni covek , je pomocna sprava koja se koristi u mnogim kung fu stilovima . Wing Chun lutka ima tri ruke I jednu nogu koje predstavljaju razlicite pozicije protivnika . Trening na Drvenom coveku ima za cilja da razvije “ timing” koordinaciju pokreta ,simultano koriscenje ruku I nogu , pravuilnu upotrebu odgovarajuce sile I snage , procenu distance , pravilan rad nogu . Takodje sluzi da praktikanta nauci lakom prelazu iz tehnike u tehniku kao I jacanju udarnih I blokirajucih povesina na rukama I nogama .

2. Juk Jong- Bambusova Lutka . Postoje dve vrsta ove lutke .Prva verzija se sastoji iz dva bambusova stapa koji su pobodeni u zemlju jedan iza drugog . Praktikant stoji iza njih I pokusava da udacem jedne ruke udari jedan stap , koji treba da se savije a drugom rukom simultano izvodi tehniku na drugom stapu . Druga vezba se izvodi tako sto se stap gura I onda se reaguje na njegovo kretanje.Druga verzija ove lutke se sastoji od drvene ploce koja je fiksirana na zid I na njoj se nalazi vise lezista u koja se fiksiraju babusovi stapovi , kojih ima jedan pa do cetiri ili pet , u zavisnosti od tehnika koje se izvode . Ova lutka se koristi za izvodjenje odredjenih tehnika koristeci se elasticnoscu bambusa . Neke skole Wing Chuna imaju I Juk Jong forme .

3.Gerk Jong . Sprava za vezbanje koja se sastoji iz tri stuba koja su pobijena u zemlju u obliku jednakostranicnog trougla , gde je duzina stranice oko jedan metar , a visina stuba iznad zemlje je 80-100 cm. Praktikant stoji u sredini trougla I vezba udace ili blokove . Ostaje nepoznato da li je ova sprava inovacija novijeg doba ili potice iz proslosti.

4. Fai Jee Gong je tradicionalna metoda treninga u nekim Wing Chun stilovima . Ovom metodom se trenira ssnaga zglobova sake , I sastoji se iz gomile stapica za jelo koji se drze ispred tela I okrecu se izmedju dlanova u razlicitim pravcima

5.Tang Huen – prstenovi od ratana. Ova alatka sluzi za vezbanje odredjenog broja san sik tehnika , I to tako sto se prsten navice ruke I stoji izmedju sake I lakta . Takodje se ovom metodom jacaju ruke I uci se da laktovi uvek pravilno pozicionirani u odnosu na centralnu liniju.

6.Mui Fah – predstavlja postolja koja mogu biti na stubovima ili na zemlji I sluze za vezbanje pravilnih stavova I pravilnog rada nogu . Obicno ih ima pet I rasporedjeni sup o odredjenom redosledu , karakteristicnom za odredjeni stil , I odredjeni stavili nacin kretanja.

7. Gwan Jong – Lutka za motku , koristila se u trupi opera crvenih camaca , a danas se nalazi u Tang I Lo porodicnim stilovima kao iu Yuen Kay Shan-ovom I nekim od stilova ucenika Yip Man –a kao sto je Moy Yat.

8. Tao Jong- Lutka za vezbanje sa leptir macevima , ima iste ciljeve treninga kao Muk Yan Jong sa specificnostima vezanim za upotrebu oruzija.

9.Zidna vreca –Ovo je tradicionalna metoda treniranja u Wing Chun-u . Vezbanje na vreci pomaze razvoju snage udarca , praviloj tehnici udaranja, kao I jacanju musculature . Neki Stilovi Wing Chun-a imaju forme razvijene za vezbanje na vreci
 
OSNOVNE KARAKTERISTIKE YIP MAN-OVOG WING CHUN-A


Princip centralne linije u Wing Chun-u

Postoji vise definicija centralne linije ili linije centra kako je neki zovu . U zavisnosti od stila javla se od jedne centrlne linije do vise linija interakcije .Moze se slobodno reci da svaki majstor wing chuna ima svoju interpretaciju ovog principa .
Najcesce se ,vecim ili manjim odstupanjima, centralna linija definise kao imagnarna linija koja spaja centar grudi praktikanta sa centrom grudi protivnika . Duz ove linije nalaze glavne mete napada , oci ,grlo , nos, grudna kost, solarni pleksus, genitalije. Tehnike wing chuna su koncipirane tako da stite centralnu liniju , da bi se dosegli dugi ciljevi koji su van podrucija centralne linije koristi se rad nogu . Osnovni cilj chi sao vezbi je da praktikanta osposobe da dominira centralnom linijom .Napadi duz linije centra omogucavaju da se energija udaraca sto efektivnije prenese na telo protivnika , Odnosno sto su udarci blizi centralnoj liniji to se vise energije prenese na telo .
U nekim stilovima centralna linija je vertikalana linija koja prolazi kroz centar tela deleci ga na dve simetricne polovine , ove polovine su dalje podeljene sa dve horizontalne linije na visoke i niske povrsine , tzv. kapije . najveci deo vitalnih tacaka se nalazi duz ove linije i praktikant uci kako da sacuva svoju i razori protvnikovu centralnu liniju.
U nekim stilovima centralna linija definise centar mase tela i tehnike i rad nogu su prilagodjeni tako da je praktikant uvek pravilno usmeren prema protivniku kako bi zastitio svoju centralnu liniju od napada.
U nekim stilovima se javalja Majka linija , koja predstavlja imaginarnu vertikalnu liniju liniju koja prolazi kroz centar tela i deli ga na dva jednaka dela i duz ove linije se na;laze glavne tacke napada , iz ove linije se izvlaci centralna linija koja u osnovi predstavlja najkraci put izmedju boraca .
Negde operisu sa horizontalnom i i vertikalnom centralnom linijom . neki drugi stilovi wing chuna imaju drugacuje definicije centralne linije

Strategija wing chuna

Najbolji ugao ili linija napada u Wing Chunu je tzv. unutrasnja linija ili unutrasnja centralna liniija . Da bi se „uhvatila „ unutrasnja linija porebno je kontrolisati protivnikovu liniju napada samo jedan trenutak tako da nije u stanju da napadne .Kontrolom protivnokove unutrasnje linije razara se njegova struktura napada,otvara unutrasnju liniju za napad i cini bukvalno nemogucim protivniku da unutrasnju liniju povrati pre nego primi udarac .Opis unutrasnje linije je prilico komplikovan , zato sto protivnikov svaki pokraet menja najbolju liniju napada. Obicno je to prava linija , ali ima sitacija koje zahtevaju drugaciji pristup , kruzne napade , prilaz sa strane , itd. Ukoliko borac moze da koristi najbolju liniju napada , male su sanse da moze da izgubi. Najsigurniji i najdirektiniji put napada je put unutrasnje linije .To moze biti prava putanja napada ali i ne mora u, svakom slucaju napad terba da zavrsi u ravni tzv. vertikalne linije majke, odnosno prtivnikovom centru .Na taj nacin se prenosi najvise energije na telo protivnika i nanosi najvise povreda .
U Wing chunu postoji mnostvo tehnika pod zajednickim imenom „ por jung“ sto bi u prevodu znacilo razbijane principa centralne linije . Ova grupa tehnika sluzi za kontrolu ili razbijanje protivnikove centralne linije , kako bi se otvorila unutrasnja linija za napad. U momentu kada se kontrolise protivnikova centralna linija i prekine njegovo kretanje po istoj , sprecava se njegov napad bilo ekstrmitetima , bilo telom tako da se nes_meta_no moze zadati udarac .“Por jung „ tehnike su veoma bitne jer se njima ne kontrolisu samo protivnikove ruke vec celokupna struktura kretanja-napada-odbrane i zato im se u Wing Chun vestini poklanja velika paznja .
U borbi je bitno ne samo nauciti da se prepozna i iskoristi unutrasnja linija za napad , vec se mora nauciti nacin da se povrati sopstvena sruktura ukoliko protivnik zavlada njome. Dakle mora se obratiti paznja na fleksibilnost i kretanje kako bi se izmenila struktura u naporu da bi se izbegao i kontrolisao dolazeci napad i otvorila nova sopstvena unutrasnja linija za kontranapad .

Wing Chun koriti simultano odbrane i napade , pa se mora voditi racuna o sopstvenoj strukturi u toku napada i takodje kontrolisati protivnikova unutrasnja linija da bi se izbegao kontranapad i efikasno plasirala tehnika . Efikasnije je cuvati sopstvenu centralnu liniju i zastititi sebe silmtanim blokovima i kontranapadima . Na visem nivou majstorstva ovo se radi bez fizickog blokiranja i kontrolisanja protivnika . Protivnik jednostavno nije u stanju da da blokira napad jer ne vidi odakle dolazi .Ovo zahteva potpuno razumevanje principa centralne linije i godine treninga , kretanje je tako prilagodjeno da sklanja praktikanta sa linije napada bez potrebe za fizickim kontaktom i simultano otvara protivnikovu unutranju liniju za napad iz ugla iz kojeg on ne moze efikasno da se odbrani i njegovi blokovi se jednastavno rasipaju u prazno ukoliko ih uopste ima .

Wing Chun direkt

Wing chun direkt se izvodi tako da je pesnica okrenuta vetikalno a lakat je tokom cele putanje udaraca okrenut na dole .Ovakav nacin izvodjenja udarca daje vecu brzinu i strukuralno je snazniji , od recimo bokserskog direkta ( ovo je naravno misljenje wing chun praktikanata).Ruka je potpuno opustena kod izvodjenja sve do trenutka udarca kada se delic sekunde pre udara misici kontrahuju i prenose energiju na cilj . Greska je da misici budu pod tenzijom tokom cele putanje udarca jer ce na taj nacin uspriti udarac i oduzeti mu dobar deo energije . Takodje je veoma bitno da se nauci pravilna i pravovremena rotacija kukova kako bi se iskoristila telesna masa i u udarac unela celokupna enrgija tela .Udarci se mogu izvoditi i bez rotacije kukova ali tako znatno gube na snazi , mada malo dobiju na brzini. Udarna porsina su zglobovi malog i domalog prsta , mada u pojedinim stilovima udarna povrsina je razlicita pocevsi od napred navedne sa dodatkom zgloba srednjeg prasta , pa do zglobova kaziprsta i srednjeg prsta , mada se najcesce koriste prvopomenute udarne povrsine. Ovaj nacin udaranja se koristi da bi se pravlinim drzanjem ruke i koriscenjem ove udarne povrsine izbeglo povredjivanje zgloba sake.
Wing Chun direkt je osnovni udarac u ovoj vestini i potpuno se uklapa u koncept i strategiju stila , putuje duz cetralne linije i istovremeno dok se izvodi stiti cetralnu liniju onoga ko ga izvodi . Takodje se lako izvode serije udaraca velikom brzinom , sto kod drugih vrsta udaraca nije moguce , posebno kruznih udaraca..
Grandmaster Yip Man
 

Prilozi

 • yip-man.jpeg
  yip-man.jpeg
  116 KB · Pregleda: 4
Poslednja izmena:
Stav i gard u wing chunu

U borbenom stavu u Wing Chun-u oba „mosta „ odnosno ruke treba da budu blizu tela , ukoliko su predaleko gubi se potencijalna eksplozivnost i brzina rakcije , jer je manja putajna za izvodjejne udarca il druge tehnike . Laktovi bi trebalo da budu udaljeni za sirinu jedne sake od tela .Naravno ruke ne treba budu ni preblizu tela , i treba da budu opustene sve do kontakta sa protivnikom . Ovakav gard umnogome podseca na gard klasicnog boksa. Gard u Wing Chun-u je koncipiran tako da se lako prilagodjava datoj situaciji , i obezbedjuje fleksibilnost i lako izvodjenje tehnika .
Stav ne sme da bude ni presirok , jer je borac sa takvim stavom sporiji i manje pokretan ,ni preuzak , jer se na taj nacin ugrozava ravnoteza . Stav terba da bude dobro izbalansiran tako da omoguci fleksibilnost i najvecu mogucu brzinu kretanja , a da se sa druge strane obezbedi dobra ravnoteza, Wing Chun stavovi su principu uzi od stavova uobicajenih kod drugih borilackih vestina jer uzi stavovi omogucavaju vecu mobilnost ,zato sto se manje tezine prebacuje sa noge na nogu prilikom kretanja i lakse izvode okretanja u svim pravcima . Wing Chun stav je konstruisan za fleksibilnost i mobilnost u svim pravcima

Stavovi u Wing Chun-u

U wing chunu osnovni stav koji se radi u prvoj formi uci da je najbolja raspodela tezine po 50 % na svakoj nozi . Dalje ,u zavisnosti od situacije ,tezina se rasporedjuje tako da se povecava opterecenje zadnje noge dok ne dodje do 70% i 30% na prednjoj nozi .U Wing Chunu se nikada ne opterecuje prednja noga vise od zadnje sto je karakteristicno za neke druge stilove borenja . U Wing Chunu svi stavovi koji se koriste (u zavisnosti od stila ih ima od tri pa vise ) su samo razrada osnovnog stava , lako se uce i gotovo prirodno se zauzimaju , u prilog tome govori da i ljudi koji ne treniraju borilacke vestine zauzimaju Wing Chun stav kada su primorani da se nekome suprotstave . Stavovi su visoki i malo siri od sirine ramena , dozvoljavaju brzo kretanje u svim pravcima i ne ogranicavaju pokretljivost gornjih ekstrmiteta , takodje ne zahtevaju posebnu fizicku pripremu .

Wing Chun – nozne tehnike


Wing Chun stil je poznat po svojoj jedinstvenoj rucnoj tehnici , i danas se najvise paznje posvecuje upravo vezbanju ruku . Ovo je karakteristika stila koji je Yip Man doneo u Hong Kong , i danas vecinja njegovih naslednika iz nekog razloga zapostavlja vezbanje nogu , dok je sam Yip Man bio veliki majstor i mnogo paznje posvecivao noznoj tehnici . Pogresno se misli da Wing Chun kao sistem borenja ima siromasnu noznu tehniku . U stvari je upravo suprotno , Wing Chun stil ima veoma kompleksan i razradjen sistem borbe nogama . Sa noznim tehnikama se prvi put srecemo u drugoj formi , kao i u formi drvene lutke , gde se mogu naci gotovo svi nozni udarci . Jos jedan metod treninga nogu koji se javlja samo u Wing Chun-u je Chi Gerk, koji je pandan Chi Sao vezbama za rukei ima isti cilj i metod samo se vezbaju noge. U prvoj formi ih nema , dok se u trecoj formi javljaju ili ne u zavisnosti od stila . Neki stilovi iz Kine imaju celu jednu formu koja je posvecenja sutiranju i noznim blokovima .
Sistem noznih tehnika Wing Chuna je podeljen u tri osnovne oblasti : osam noznih udaraca ( bot gerk) ,osam noznih principa (bot gerk faat), i dvanaest noznih blokova(sup yee dong gerk) . Ovo na prvi pogled moze izgledati komplikovano , ali same tehnike su koncipirane da se lako savladaju i da se njihovim kombinovanjem moze razviti jedan uspesan sistem borenja nogama . Sam sistem je koncipiran tako da ostane otvoren za interpretaciju . Savladavanje ovog sistema je neophodno da bi borac kompletirao svoj borilacki repertoar tehnika , a dobro uvezbane i inkorporirane nozne tehnike u necijem stilu i maniru borbe mogu biti velika , a ponekad i odlucujuca prednost .
Osam noznih udaraca Wing Chuna se razlicito interpretiraju od strane razlicitih ucitelja . Neki tvrde da se osam udaraca izvode na kraju forme drvene lutke i da je zavrsavaju., Druge skole tvrde da su osam udaraca koji se nalaze u formi drvene lutke tu stavljeni da bi jednostavno predstavljali jos jednu dodatnu vezbu , itd .
Udarci su sledeci :
1. Niski prednji udarac –Dai jing gerk
2. prednji udarac- Jing gerk
3. udarac na stranu- Waang gerk
4. niki udarac na stranu-Dai waang gerk
5. Udarac unutrasnjim svodom stopala – Gerk Booie
6. Outside snap kick – Gaan gerk
7. Udarac kolenom – Hay sut
8. strugajuci udarac –Yaai gerk

Ovo su ofanzivne tehnike i jednostavne su za ucenje i izvodjenje i one predstavljaju osnovu i prvi nivo Win Chun sistema borenja nogama. Vezbaju se na prazno i na drvenom coveku , postoje drilovi osmisljeni za vezbanje ovih tehnika , kao Chi gerk vezbe.
Osam noznih principa su u korelaciji sa osam udaraca. Ovih osam koncepata ili principa su direktno povezni sa nacinom kako se koristi noga. Oni se cesto mesaju sa osam udaraca , ali ustvari ove tehnike reprezntuju ideje koriscenja nogu a ne same tehnike , i u kombinaciji sa udarcima uvode vezbaca na jedan visi , napredniji nivo vestine sutiranja.
Principi su sledeci
1. Podizajne( dung)
2. Zakucavanje(dan)
3. Ciscenje(so)
4. Izvlacenje(tui)
5. kruzenje(huen)
6. izbegavanje(tio)
7. iznanadno ,trenutno dejsto(jut)
8. Chai princip

Kombinacijom principa i tehnika mogu se dobiti razlicite kombinacije tehnika i nove tehnike , itd.
Dvanaest noznih blokova kopletiraju sistem borenja nogama u wing chunui nude potpunu zastitu od napada nogama od pojasa na dole , ali uvezbani borci mogu da ih koriste i na vecim visinima a u nekim situacijama da se blokoraju i napadi rukom. Dvanaest blokova u kombinaciji sa osam principa daju nove odbijajuce i blokirajuce tehnike i tako stvaraju odbranbeni „front“.
Tehnike blokova su sledece:
1.Taan gerk
2.Bong gerk
3.Jut gerk
4.Lon gerk
5.Jeet gerk
6.Pak gerk
7.Wu gerk
8.Au gerk
9.Fok Sut
10.Taan Sut
11.Tor sut
12.Gwai sut
 
Poslednja izmena:
Strategija mosta

U Wing Chun-u izraz „ most“ se odnosi na deo ruke od zgloba sake do lakta . Pobeda ili poraz zavise u velikoj meri od toga koliko je jaka pozicija „mosta“ u stavu , pa je iz tog razloga bitno trenirati ruke kako bi se razvio cvrst i stabilan „ most „ . Ovo je od strateskog znacaja , jer onaj ko kontrolise protivnikovu strukturu „mosta“ nalazi se u najboljoj poziciji da plasira udarac jer ima cistu liniju napada . Kontrola protivnikovog „mosta „ je podjednako bitna i za odbranu jer sprecava protivnika da plasira svoju tehniku

Strategija Yin-a i Yang-a

Wing Chun postuje principe Yin-a i Yang-a u svim aspektima . Yin je taman, negativan,prazan, mekan ili pasivan aspekt svega . Yang je svetao ,pozitivan , postojan , cvrst ili aktivan deo stvari. Nista nije u potpunosti yin ili yang , i na kraju yin prelazi u yang i obrnuto. Ove ideje su znacajne u strageiji borenja , jer napad je aktivan ili yang, ali mora postati pasivan onda kada se energija oslobodi . Dobar borac intuitivno zna koja je protivnikova ruka ili noga aktivna , a koja pasivna . On ce tako tempirati napad da razori aktivnu ili spreci pasivnu da postane aktivna . Ovo zahteva mnogo vezbanja . Poznavanje Yin-a i Yang-a u sopstvenim tehnikama ce pomoci da se vidi i oseti Yin i Yang u protivnikovim tehnikama . Potpuno razumevanje i ovladavanje ovim principima umnogome unapredjuje vestinu borbe
U borbi se stalno menjaju Yin i Yang u svakoj tehnici . Praktikant mora znati koja mu ruka /noga aktivna a koja pasivna i sta to znaci u odnosu na protivnika , mora da zna da razdvoji aktivnu i pasivnu stranu da bi mogso da razume protivnokove ruke/noge.Ako praktikant ne moze da razdvoji aktivno od pasivnog , meko od tvrdog , yin od yanga , nece biti u stanju da kontolise sopstvenu tehniku , dakle da bi se kontrolisao protivnik mora se prvo u potpunosti kontrolisati sopstvena tehnika.Wing Chun borac se neprestano
krece imedju Yin-a i yang-a u svojim tehnikama kao bi izvukao iz njih maksimum snage i efikasnosti . Kako bi rekli stari majstori , tehnika mora da tece, sto bi znacili neprestano menjanje izmedju krajnosti. Tehnika udarca koje je u principu yang ima usebi i malo yina , takodje defanzivna tehnika koja yin ima u sebi malo yanga . Borac , da bi efektivno odgovorio na svaki protivikov pokret/tehniku u svojoj tehnici menja kolicinu yina i yanga .Tehnika napada kao direkt koja je u principu yang mora se pretvoriti u jin kada je isti udarac blokiran , tako da se moze „uplivati’ u kontrolisucu tehniku kako bi se povratila pravilna struktura .
Yin i yang se mogu primeniti na sve aspekte borenja . Trba znati kada napasti , a kada ne u relaciji sa protivnikovom yin i yang stranom. Strana kojom protivnik napada je aktivna strana , i na ovo se odgovara tako se njegov pkret presrece pre zavrsetaka i tada njegova aktivna strana postaje pasivna dok se napada njegova centralna linija . Ako se protivnik napada nakon sto je zavrsio napad, napada se njegova pasivna strana da bi se sprecila da postane aktivna .Ako nema analize pokrata napada se njegova otvorena strana. Ovo su samo neki neki od primera koriscenja yina i yanga u wing chunu .

Strategija prvog napada

Napasti prvi je jedna od strategija wing chuna koja se cesto korisi . Uputiti udarac prvi znaci kontrolisati situaciju tako sto ce protivnik biti prinudjen da na napad odgovori na nacin koji lako predvideti , pa i ako napad ne prodje protivnik je izgubio inicijativu i to stvara situaciju za drugi napad . Napasti prvi ne znaci bezglavo krenuti na protivnika vec ga napasti tako sto ce sopstvena centralna linija biti maksimalno zasticena , a tehnika koja se upucuje treba da isprovocira protivnika da reaguje na nacin koji ce omoguciti da se sledecom tehnikom kontrolise njegova struktura sto dalje vodi u lako plasiranje sledeceg napada . Ova strategija ne podrazumeva da obavezno treba napasti prvi , moze i protivnik napasti prvi , ali odgovarajucom reakcijom , obicno sklanjanjem sa direktne putanje napada i napadom na nebranjenu zonu protivnika , ili kontranapadom ( ovo podrazumeva izuzetnu brzinu) postize se isti efekat .

Strategija „ zatvaranja prolaza“

„ Zatvaranje otvora“ je izraz koji se koristi koji se koristi u wing chunu da opise nacin na koji se pokriva distanaca izmedju borca i protivnika.Rastojanje do protivnika se mora pokriti brzo u cilju zarobljavanja protinikove strukture i otvaranja njegove centralne linije.Zatvaranje prostora na ovaj nacin sprecava protivnika da izvede udarac dok se simultano otvara prostor za nas napad. Ukoliko se prostor pokrije bez hvatanja i kontrole protivnikove strukture , mnogo se rizikuje i protivnik moze lako da preuzme inicujativu.
Wing Chun je vestina koja se oslanja na ekonimiju pokreta i efikasnost , a rizikovanje nije ni ekonomicno ni efikasno. „ Zatvaranja prolaza“ nije jednostavna vestina i zahteva dobar „timing“, osecaj , dobre reflekse ,brze reakcije , fleksibilne stavove, i sposobnost da se analizira protivnikova struktura u trenutku. Ovo se trenira godinama kroz chi sao i man sao vezbe .
Agresivni i brzi napadi su cesto najbolje resenje za „ zatvaranje otvora“ . Agresivnost u Wing Chunu znaci uleteti brzo u protivnika i napasti ga , pritom uspostavljajuci kontrolu nad situacijom . Agresivnost ne znaci napasti prvi po svaku cenu bez analize situacije . Da bi se pokrio prostor na ovakav nacin mora se imati potpuna kontrola sopstvene snage i tehnike , kao i da se brzo izvrsi analiza kontra mera koje protivniku stoje na raspolaganju , kako bi se sve to pokrilo i napad biio uspesan. Brzina je bitna,a takodje se mora voditi racuna o pravovremenosti napada , jer ako je protivnik uvezban borac , serija brzih ali vremenski lose uskladjenih napada daje protivniku priliku da razbije „ timing „ napada i da se nadje u poziciji da zagospodari strukturom i razori nasu centralnu liniju . Dakle prostor se zatvara brzo uz korektan „timing“ i kontrolu .
Dalje ,potrebno raditi tri pokreta istovremeno da bi ova taktika dala rezultate , ovo znaci da rucne tehnike ( napada i kontrole) moraju da budu uskladjene sa promenom stava , odnosno promenom polozaja tela u stavu . Ako su ova tri pokreta dobro koordinisana protivniku ce biti znatno teze da se odbrani od ovakvog napada , jer je naleteo na snazan stav , kontrolisuci pokret i udarac, a sve to u istom momentu.
Strategija mosta
U Wing Chun-u izraz „ most“ se odnosi na deo ruke od zgloba sake do lakta . Pobeda ili poraz zavise u velikoj meri od toga koliko je jaka pozicija „mosta“ u stavu , pa je iz tog razloga bitno trenirati ruke kako bi se razvio cvrst i stabilan „ most „ . Ovo je od strateskog znacaja , jer onaj ko kontrolise protivnikovu strukturu „mosta“ nalazi se u najboljoj poziciji da plasira udarac jer ima cistu liniju napada . Kontrola protivnikovog „mosta „ je podjednako bitna i za odbranu jer sprecava protivnika da plasira svoju tehniku

Wing Chun stanje uma

Wing Chun razvija um na takav nacin, da reaguje kroz osecaj i misljenje, , i to tako sto sto izostrava cula da vide i osete protivnika u celini i svaki njegov deo ponaosob , da vide i osete svaki pokret , svaki propust , svaku nameru. Biti svestan svoga tela i protivnikovog tela i donositi svesne odluke bez refleksivnog delovanja se stice dugim treningom. Wing Chun trenira coveka da razume sadasnji trenutak i da prepozna sve u sto se desava u tom trenutku i sve vezano za njega . Wing Chun na taj nacin postaje deo covekovog bica i ogranicenen je samo samim covekom .
 
Autor: [PROFIL]mikic67 [/PROFIL]

OSVNI PRINCIPI TRADICIONALNOG WING CHUN-A

Tradicionalni Wing Chun je razvila žena, I on deluje po nekim jedinstvenim načelima:

Izbegavaj borbu silom protiv sile

Vežbači tradicionalnog Wing Chuna radije odbijaju dolazeću silu nego što je zaustavljaju. Zbog toga, većina ručnih tehnika uključuje rotacije, male kružne pokrete rotirajući ruke u zglobu.
Zbog toga što tradicionalni Wing Chun sistem više voli metod "odbijanja" u odbrani, pozicija u kojoj se nalazi borac je vrlo bitna. Ona obezbeđuje da njegova tehnika dođe do izražaja.

Deluj duž centralne linije

Centralna linija je imaginarna linija koju vežbač koristi da bi se suočio sa protivnikom. Povučena je kroz tačku ispred vežbača gde je on u mogućnosti da pokreće ručni zglob, na nižem, sredjem i višem nivou bez pokretanja svoga tela. Koristeći ovu imaginarnu liniju da se suoči sa protivnikom, vežbač je takođe u mogućnosti da koristi obe ruke u isto vreme.
Gde njegovi ručni zglobovi ne mogu da se ukrste bez okretanja tela, tu nije centralna linija. Umesto okretanja tela da bi se pokrili ovi prostori, koristi se rad nogu da bi se ovi prostori doveli unutar centralne linije.
Linija centra je drugačija. Ona predstavlja imaginarnu simetričnu liniju koja deli telo vertikalno na dve polovine. Većina telesnih vitalnih tačaka, koje su povezane sa organima i presurnim tačkama, se nalaze na liniji centra.

Koristi obe ruke u isto vreme

Ovo podrazumeva da vežbač mora da pomera svoje ruke nezavisno od ramena i tela. S ciljem da razvije svoje sposobnosti, mora da vežba Shil Lim Tao na pravi način. Ovaj oblik takođe uvežbava um da bude sposoban da kontroliše obe ruke u isto vreme.
Glavna kritika tradicionalnog Wing Chuna je, da zbog nezavisnog pokretanja ruku nema završnog udarca, stoga nema sile. Ovo je svakako netačno. Sila je rezultat brzine i završnog udarca. Veštiji borci tradicionalnog Wing Chuna su utrenirani da koriste rad nogu da bi doprineli svom završnom udarcu. Oni takođe postižu veliku brzinu na malim razdaljinama.
U poređenju sa udarcima u drugim disciplinama koji zavise od tela, tradicionalni Wing Chun udarci su svakako izjednačeni, ako ne i superiorniji.

Koncentriši se na lakat i koleno pre kontakta

Naučni eksperimenti koji su izvedeni u Gait Analysis laboratoriji, u Dečijoj bolnici Kliničkog centra u Bostonu, 1984.godine, su dokazali da se tokom udarca lakat pomera mnogo sporije nego pesnica.
Zabeleženo je da se prilikom tradicionalnog Wing Chun direkt udarca, lakat se pomera 2,66 puta sporije od pesnice. U zapadnjačkom boksu prilikom krošea lakat se kreće 4,03 puta sporije od pesnice.
Lakat će uvek pokazati pokret udarca, a podlaktica vežbača na protivnikovu nameru.
Tradicionalni Wing Chun sistem zastupa posmatranje protivnikovog lakta pre kontakta. U situacijama tokom borbe, predlaže posmatranje lakta slobodne ruke, zato što se pokret dodirnute ruke može otkriti kroz sam kontakt. U situacijama gde je noga u kontaktu, savetuje se da se gleda protivnikov najbliži lakat.

Koristi kontaktne reflekse u toku kontaktne izmene

Kontaktni refleksi se mogu postići kroz sparing ili posebnim vežbama kao što je Chi Sao.
Tradicionalne Wing Chun Chi Sao vežbe uključuju jednoručni i dvoručni Chi Sao, i Chi Sao prekrštenih ruku. Ove vežbe su za utreniravanje i razvoj vežbačevih refleksa i usresređivanje na malim odstojanjima, kako očima tako i mogućnošću da se manevriše rukama i nogama prilikom kontakta. Chi Sao vežbe takođe popravljaju tajming i prisebnost koji su od velike važnosti svakom vežbaču borilačkih veština.
Princip koji se krije iza treniranja kontaktnih refleksa je da vežbač prvo uputi silu svojim rukama ka odabranom cilju, zatim preko tačke kontakta, on će pokušati da protumači protivnikovu napadačku silu i predvidi njegov sledeći potez.
U tački kontakta, trenutna poruka je pokret dodirne ruke ili noge. Sila koju vrši noga ili ruka napadača, može takođe biti otkrivena u tački kontakta, obezbeđujući vreme i prisebnost, i omogućavajući simultanu kontru.
Šta više, kroz tačku dodira pokret protivnikovog drugog ekstremiteta se prenosi kao vibracija, i može biti lako otkriven od strane dobro utreniranog tradicionalnog Wing Chun vežbača. Ovo mu omogućuje da prekine protivnikovu trenutnu kretnju i uzvrati.

Koristi neutralni položaj u fazi pre kontakta

Neutralan položaj podrazumeva da se vežbač nalazi niti napred, niti pozadi, ni levo, ni desno. On je sličan položaju tenisera dok čeka servis.
U većini odbrambenih situacija, pokretljivost je vrlo važna. Ako se borac u odbrani nalazi ispred ili iza neutralnog položaja, ili se naginje na jednu ili drugu stranu, njegova pokretljivost je smanjena. Nije teško shvatiti da neutralan položaj tradicionalnog Wing Chuna, ili sličan položaj je jedini tip koji dozvoljava vežbaču da napravi pravi iskorak


Majstori Mikic i Radjkovic
 

Prilozi

 • 4711_1154896198899_1422515479_30438002_5702791_n.jpg
  4711_1154896198899_1422515479_30438002_5702791_n.jpg
  34,9 KB · Pregleda: 4
Poslednja izmena:
Završni trening kontaktnih refleksa

Jedna od najjedinstvenijih trening metoda u Wing Chun Kung Fuu je Chi Sao trening, to jest trening lepljive ruke zbog refleksa prilikom kontakta. Chi Sao sa crnim povezom na očima je krajnji u treningu kontaktnih refleksa.
Principi treninga liče na one iz sportskog ribolova. Oni su srodni kad se govori o osetljivosti tačke kontakta. Sudeći po primljenoj energiji sa druge strane strune u slučaju pecanja, kada se riba zakači za udicu, pecaroš koristi svoj osećaj da trenutno reaguje na vibraciju strune i povuče strunu oštro kako bi zakačio ribu. U slučaju Chi Saoa sa povezom, kao kod običnog Chi Saoa, dodirna tačka može biti jedna ili više površina. Borac navodi svoju energiju od tačke kontakta ka centru protivnikovog tela gde se nalaze vitalni ciljevi. Oni su veoma ranjivi.
Razvitak ove energije se može postići samo ispravnim vežbanjem Shil Lim Tao forme ( prevedeno kao Small Thought Form- forma male ideje ). Ovo je komplet sledećih vežbi koje pomažu razvitku Chi-a, tj.unutrašnje energije), i pomažu razvitku mišića kao što poboljšavaju ravnotežu i koordinaciju.
U realnoj borbi može se prepoznati pet faza:

1. Faza pre kontakta – borac koristi vizuelni refleks
2. Faza kontakta – borac koristi kontaktni i vizuelni refleks
3. Faza razmene - borac koristi kontaktni i vizuelni refleks
4. Faza povlačenja – borac koristi vizuelni refleks
5. Faza gonjenja – borac uglavnom koristi vizuelni refleks

Pobeda ili poraz će zavisiti od toga koliko dobro borac izvodi ove faze na maloj razdaljini to jest u kontaktnoj fazi i fazi razmene.
Opšte nerazumevanje većine laika i neiskusnih Wing Chun vežbača je da je Chi Sao u stvari takmičenje. Međutim osnovna svrha Chi Saoa je vežba izvođena s ciljem da se ovlada refleksima prilikom kontakta.

Koristi od Chi Saoa sa povezom
Vreme koje je potrebno oku prosečne osobe da vidi, registruje i reaguje je u proseku 0.2 sekunde. Međutim normalan Wing Chun udarac traje samo 0.11 sekundi, a kroše 0.14 sekundi. Ovo podržava staru izreku: ''Ruka je brža od oka''. Vizuelno je nemoguće za vežbača da vidi i reaguje na udarac na vreme. Zbog toga Wing Chun ne koristi samo metod koncentracije na lakat da bi skupio informacije, nego koristi kontaktne reflekse u kontaktnoj i fazi razmene. Kontaktni refleks može da skrati vreme reakcije na 0.05 sekundi što daje borcu adekvatno vreme da reaguje.
U kontaktnoj i fazi razmene, Wing Chun borac može da iz kontaktne tačke koristi kontaktni refleks, da predvidi akciju suparnika. Ovo postaje jako korisno zato što su obično druga ruka i noga van vidika borca. Princip iz ovoga se lako može videti u pecanju. Pošto su ruke i noge povezane jedna sa drugom, svaki pokret ruke ili noge se može lako detektovati u tački ili kontaktnom polju. Chi Sao sa povezom je fino štimovanje takvih kontaktnih refleksa do krajnjih granica.

Tehike i rad nogu korištene u Chi Saou

a) Rad nogu (1) Neutralan položaj
(2) Korak napred
(3) Polu iskorak u stranu
(4) Korak unazad
(5) Korak u stranu
(6) Udarac nogom napred
(7) Udarac nogom nisko u stranu
(8) Niski kružni udarac nogom
(9) Nožni blok
(10) Udarac tabanom
(11) Presurna tačka ofanzivni blok
(12) Saplitanje
(13) Čišćenje
(14) Blok zbog zaštite

b) Defanzivne ručne tehnike (1) Tan Sao – Dlan na gore
(2) Fook Sao – Blok šakom iznad ramena
(3) Bon Sao – Bočni blok
(4) Jut Sao – Blok trzajem
(5) Bil Sao – Izbijajući blok
(6) Larp Sao – Grabljiva ruka
(7) Gum Sao – Gurajući blok na dole
(8) Pale Sao – Gurajući blok
(9) Yuen Sao – Rotirajuća ruka
(10) Lau Sao – Klizeća ruka
(11) Jeung – Udarac dlanom
(12) Kuen – Udarac rukom
(13) Po Pai Jeung – Udarac duplim dlanom
(14) Chin Na – Uzdržano hvatanje presurne tačke
(15) Dim Mak – Udarac u presurnu tačku
(16) Bil Jee-Bod prstima

Glavne Chi Sao vežbe

A: Normalne Chi Sao vežbe – oba vežbača sa otvorenim očima
1: Statični trening
a) Jedna ruka, spreda napred
b) Obe ruke, spreda napred

2: Dinamički trening
a) Ukrštene ruke, u prednjem položaju, desna ruka dodiruje desnu ruku
b) Paralelna ruka, u prednjem položaju, leva ruka dodiruje desnu ili desna dodiruje levu

B: Chi Sao vežba sa povezom – jedan vežbač sa povezom, a drugi bez
1: Statični trening
a) Jedna ruka, spreda napred
b) Obe ruke, spreda napred

2: Dinamički trening
a) Ukrštene ruke, u prednjem položaju, desna ruka dodiruje desnu ruku
b) Paralelna ruka, u prednjem položaju, leva ruka dodiruje desnu ili desna dodiruje levu


Zlatna pravila Chi Saoa sa povezom

Trening Chi Saoa sa povezom treba da se izvodi sa partnerom vrednim poštovanja, da bi se eliminisao strah od povrede. Važno je da su telo i um opušteni. Ako su mišići zategnuti, nemoguće je da neko reaguje slobodno i koordinisano. Od primarne je važnosti za vežbača da traži ponavljanje vežbe kada ne uspe da izblokira udarac. Ovo će omogućiti vežbaču da spozna svoju grešku i da je ispravi. Na primer: greška pri blokiranju udarca može biti prouzrokovana neravnotežom stava, energije koja je usmerena u pogrešnom pravcu ili greške u otkrivanju pretnje od strane drugih udova.
Primarni cilj Chi Saoa je da razvije kontaktni refleks. Refleksi su u osnovi mogućnost da se trenutno odgovori na datu situaciju na odgovarajući način. Oni se takođe mogu tumačiti kao navike, tako da jedini način da promenite svoje navike je da ponavljate neke akcije na pravi način. Stoga je potreba vežbača da u početku ponavlja vežbe s ciljem da otkrije svoje greške, a zatim da ponavlja ispravljene pokrete više puta dok ne postanu prirodan refleks.
Treba podvući da vežbač treba da pripremi svoj um vežbajući Shil Lim Tao formu (formu male ideje) nekoliko puta pre Chi Sao vežbe i posle toga. Ovo omogućava da se energija generiše u pravom smeru. Isto tako osigurava da laktovi adekvatno štite telo i da se stav uravnoteži.
Najvažnije je ako vežbač hoće da iskoristi ovaj refleks u stvarnoj životnoj situaciji, mora imati na umu da je predmet ove vežbe onemogućavanje protivnika. Prvo pravilo je da se uvek udara na otvorenu metu. Drugo pravilo je da se kontroliše protivnikov lakat s ciljem da se otkrije njegov gard i stvori otvorena meta. Ovo se zove ' trapping the elbow' ili hvatanje lakta. Treće pravilo je da ako otkrijete da su ruke vašeg protivnika ukrštene, onda da ih oborite kako bi ga otkrili. Najvažnije je četvrto pravilo. Ukoliko borac u tački kontakta otkrije da protivnikova energija ne ide ka njemu, on treba da se odbaci od tačke kontakta. Obično ovo dovodi do otvaranja i borac treba da iskoristi ovu prednost.
 
Autor: [PROFIL]Radojkovic.D[/PROFIL]


ORUZJA TRADICIONALNOG WING CHUN-A

Najsmrtonosnija oružja u borilačkim veštinama su leptirov mač i zmajeva motka, koja su razvili Shaolin monasi, a unapredili rani Wing Chun vežbači. To je zato što leptirov mač funkcioniše kao produžena borčeva ruka, tako da ne povećava domet ruke nego može simultano biti koordinisan za napad i odbranu. Osim toga mač se može okretati unutar ruku. Pokret je skriven i podmukao kada napad krene iz bloka, obično hvatajući protivnika van garda.
Zmajeva motka ima prednost zbog svoje dužine i linijskog pokreta u napadu sa minimalnim kružnim pokretima u odbrani. Ova tehnika kombinovana sa efikasnim radom nogu bilo u napadu ili odbrani, dozvoljava borcu da se približava i odaljava kao munja. U stvari rečeno je da ako jedanput čujete prvi udar motke, pobednik je već određen.
Leptirov mač je oružje korišćeno u borilačkim veštinama u južnoj Kini. Dužina sečiva ovog oružja je jednaka razdaljini između pesnice i podlaktice. Štitnik je namešten na samom kraju mača kako bi zaštitio ruku. Specijalna dužina sečiva je dizajnirana da bi omogućila lakše manevrisanje. Na primer, da je sečivo duže od dužine između pesnice i podlaktice, borac ne bi bio u mogućnosti da ga vrti između svojih ruku. Međutim oblik leptirovog mača i način na koji se koristi, je različit u severnoj Kini. Sa severno kineskim leptirima rad nogu korisnika u šutiranju je nervozniji, ali leptiri u južnoj Kini se koriste najviše u borbama na blizu zbog njihovih malih dimenzija, sa naglaskom bačenim na preciznost i koordinaciju oba mača u isto vreme. Jedan savremeni stručnjak ''Hung Gar'' stila, Wong Fei Hung, je bio specijalno spominjan po svojoj veštini u upotrebi ovog oružja.


Wing Chun Bart Jarm Dao – Leptirov mač sa osam sečiva

Wing Chun leptirov mač sa osam sečiva se takođe naziva Wing Chun ''Bart Jarm Dao''. Ime Bart Jarm Dao je izvedeno iz primarne namere tvorca koji je izmislio tehniku napada uglavnom ciljajuci na ručni zglob, lakat, koleno i nožni zglob. Svrha ovoga je bila pre da se osakati protivnik nego da se ubije, pošto je Wing Chun Bart Jarm Dao nastao u hramu Shaolin i korišćen od strane monaha i časnih sestara prilikom njihovih putovanja. Često su nosili velike količine novca koji su dobijali od svojih donatora. Isto tako često su bili napadani od strane plačkaša koji su hteli da ih orobe. Monasi su bili spremni na ovo i bili opremljeni leptirovim mačevima, skrivenim sa strane u njihovim cipelama. Kada bi se suočavali sa banditima izvlačili bi mačeve i borili se protiv njih. Pošto im vera nije dozvoljavala da ubijaju, njihov cilj je bio da osakate protivnika u predelu zgloba, lakta, kolena ili zgloba na nozi.
U dinastiji Ching(1644 - 1911.gne.), Kinom su upravljali Manču osvajači uz pomoć tibetanskih monaha i njihove vere. To je bilo vreme kada je sa 98 procenata kineza, zvanim Honi, upravljano od strane 2 procenta Mančua.
Uz savete tibetanskih monaha Manču uprava je zabranila svo oružje i pokušavala je da uspostavi potpunu kontrolu nad Kinom. Tibetanski monasi su smislili način kako bi doneli mnogo nepravednih zakona za Hone. Na primer: svoj ženskoj prvorođenoj deci su morali da uvezuju stopala tako da, kada bi porasla, postala bi obogaljena i pokreti bi im bili ograničeni, i zavisila bi od roditelja ili muževa. Ograničili su radne mogućnosti Hona. Honi su bili u nemogućnosti da napreduju u vlasti iznad određene granice. Uprava ih je opterećivala velikim taksama na zemlju kako bi mogli da imaju kompletnu ekonomsku kontrolu na honskim narodom. Treniranje Kung Fua je takođe bilo zabranjeno za Hone.
Međutim Manču vlast je prihvatila kulturu Hona. Zato što je tibetanska religija izdanak budizma, praktikovali su mnoge prastare rituale koristeći ljudske kosti kao pribor prilikom obreda i kao amajlije. Uprava je zato poštovala hram Shaolin kao budističko svetilište. Neki honski borci su počeli da treniraju vojsku revolucionarista veštini Kung Fua, koristeći hram Shaolin kao tajno mesto treninga. Koristeći tradicionalni Shaolin sistem bilo je potrebno 15 do 20 godina da se utrenira Kung Fu majstor. Potreba da se razvije novi i efektivniji borac je postala kritična kada su neki od postojećih Kung Fu majstora počeli da rade za Manču vlast. Petorica velikih majstora iz Shaolina su planirali da razviju novu formu, koja bi imala kraći trening i bila efikasnija od ostalih sistema ranije razvijenih. Petorica učitelja su se sastali da razmotre prednosti svakog od njihovih posebnih sistema Kung Fua, i da odaberu najefikasniji trening metod od svakog. Razvili su princip i program treninga Wing Chuna koji je trajao samo pet godina do majstorskog zvanja. Nazvali su sistem Wing Chun, i njegovo ime znači ''nada za budućnost''. Međutim pre nego što je ovaj novi sistem mogao biti sproveden u delo, hram Shaolin je napadnut i spaljen od Mančua. Ng Mui, časna sestra, je jedina preživela od originalne petočlane grupe. Prenela je svoje znanje mladoj devojčici, siročetu, koju je nazvala Wing Chun.
U korak sa razvitkom Wing Chun sistema, leptirov mač ili Bart Jarm Dao, je odabran kao jedino oružje u Wing Chun sistemu jer je zbog svoje dužine lak da se sakrije. Mogao je biti korišćen kao produžetak ruke, i bio najsmrtonosnije i najefikasnije oružje uopšte. To je zbog toga što Bart Jarm Dao sistem podržava trening koordinacije dva mača, trening očiju, zglobova i rad nogu. Sam princip je zasnovan na činjenici da svaka odbrana podrazumeva kontranapad i svaki napad podrazumeva hvatanje, pariranje i imobilisanje svakog pokreta protivnikovog oružja. Osim toga bio je dizajniran da koristi principe Wing Chun sistema borbe, i samim tim postajući šampionom svih oružja.


.


Grandmaster David Cheung i Majstor Bozidar Gabersek
 

Prilozi

 • 18160_1350500888894_1422515479_31022505_1487391_n.jpg
  18160_1350500888894_1422515479_31022505_1487391_n.jpg
  44 KB · Pregleda: 3
Poslednja izmena:
Poreklo ''Look Dim Boon Grun''-a – Zmajeve motke


3000.godine pre nove ere palica i duga motka su korištene u lovu kao i u borbi. Palica je štap dužine između 5 i 6 stopa sa krajevima istog prečnika. Duga motka može biti duga do 13 stopa, sa jednim zašiljenim krajem. Ova oružja su vrlo laka da se naprave i bila su popularna u starim vremenima.
Sa otkrićem bronze i gvožđa, palica i duga motka su modifikovani u oružja kao što su koplja, Kwan Dao i razne varijante dugih štapova sa metalnim delovima na kraju.
Korišćenje palice i duge motke takođe je bilo popularno među monasima u Shaolinu, u toku rane vladavine dinastije Sung (960 – 1279.gne). U toku ovog perioda, monasi su bili umešani u borbu, pomažući prvom Caru, Sungu, da uspostavi svoje carstvo. Palica i duga motka su korištene mnogo od strane monaha koji nisu voleli zbog svoje vere zaoštrena oružja koja mogu da izazovu povrede neprijatelja.
Čak i posle dinastije Sung, Shaolin monasi su nastavili da koriste palice i duge motke. U dinastiji Manchu (1644 – 1911.gne), monasi su koristili svoje oružje kako bi branili od opsade Manču vlasti hram Shaolin.
Bilo je dosta različitih palica i dugih motki u Shaolin stilu, ali najefikasnija je bila ''Look Dim Boon Grun'' to jest '' šest i po udaraca zmajeva motka'', koju je napravio veliki majstor Gee Sin.
Po kineskoj legendi, veliki učitelj Gee Sin je bio takođe jedan od pet velikih učitelja koji su razvili Wing Chun stil. Ali Yim Wing Chun, koja je bila jedina naslednica Wing Chun stila po kome je i nazvana, nije podučavala zmajevu motku kao deo Wing Chun treninga. Ona je završila svoj trening sa velikim učiteljom Ng Muiom, podučavajući samo tehnikama praznih ruku i leptirovog mača koji je prenela na svog muža Leung Bok Choa.
Zmajeva motka je stigla od velikog učitelja Gee Sina preko tri generacije njegovih učenika do Wong Wah Boa, i bila ponovo pripojena Wing Chun stilu još jednom igrom sudbine.
Muž Yim Wing Chun, Leung Bok Cho je tragao za nekim kome bi mogao da prenese Wing Chun sistem i odabrao je svoje nećake. Nekim slučajem ovo je takođe ispao Wong Wah Bo, naslednik treće generacije tahnike zmajeve motke, velikog učitelja Gee Sina.
Wong Wah Bo je bio vrlo popularna operska zvezda na plutajućoj operskoj barci zvanoj ''Crveni brod''. Jednog dana Leung Bok Cho je otišao na Crveni brod da gleda operu. Leung i Wong su se sreli posle predstave i dogovorili se da imaju prijateljsko nadmetanje u borilačkim veštinama. Ako bi Leung bio u stanju da porazi Wonga lako, onda bi Wong pristao da uči Wing Chun sistem.
Njih dvojica su se susreli na sceni Crvenog broda. Wong je bio naoružan sa zmajevom motkom dužine dvanaest stopa, a Leung je imao par leptirovih mačeva, svaki dužine četrnaest inča. Pošto je Wong smatrao da je u prednosti, zamolio je Leunga da prvi napadne. Leung je mahao svojim leptirovim mačevima i započeo napad. Wong je bio oprezan u odbrani zato što su mačevi bili oštri, a Leungova tehnika je bila jako čvrsta i brza. Iako se borio svom snagom, Wong je otkrio da se jako teško brani od Leungovih napada. Bio je prisiljen da se povlači ka ivici scene. Sada Wong nije bio u mogućnosti da koristi smrtonosne tehnike ''šest i po udaraca zmajeve motke'', da bi se izborio sa situacijom. Kada je Leung krenuo da duplim sečivom sa oba mača udari Wonga u glavu, Wong je podigao svoju motku u tehnici zvanoj ''Bon Grun'' – krilni blok, da bi neutralisao napad, a zatim niskim udarcem udario Leunga u nogu. Ovo je bio jedan od najefikasnijih udaraca zmajevom motkom jer su blok i kontra bili gotovo simultani. Wong je to iskoristio jako brzo i bio skoro siguran da će mu ovo doneti pobedu. Međutim sasvim neočekivano Wong je osetio da je nešto hladno dodirnulo njegovu ruku. Pogledao je dole i oštru ivicu leptirovog mača kako mu leži na zglobu. Nije imao drugih alternativa te je spustio zmajevu motku i priznao poraz. Wong je pao na kolena i molio je Leunga da bude njegov učenik kako bi mogao da nauči Wing Chun sistem.
Iz tog kratkog susreta Leung je shvatio da je odabrao dobro i da je Wong imao potencijala da postane najbolji. Pošto je Wong ovladao Wing Chunom, poboljšao je '' šest i po udaraca zmajevu motku'' kombinujući je sa Wing Chunom i čineći njenu tehniku još efikasnijom

Majstori Mkic i Radojkovic
 

Prilozi

 • 4711_1154894598859_1422515479_30437995_4596706_n.jpg
  4711_1154894598859_1422515479_30437995_4596706_n.jpg
  36,2 KB · Pregleda: 2
Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top