Wing Chun stilovi (kratka istorija i opis stilova)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

leprosy

Aktivan član
Poruka
1.900
Autor: [PROFIL]zuti car[/PROFIL]

Wing chun je najrasprostranjeniji stil kung fu-a koji se trenira van granica Kine , dok se u kini vezba samo na jugu uglavnom u Foshanu I okolini . Danas postoji neutvrdjen broj razlicitih stilova Wing Chuna, svakako ih ima preko 50, I svaki ima svoju legendu o nastanku . Svakako najpoznatija legenda potice iz Linije Yip Man-a iz Hong Konga ciji je stil svakako najpoznatiji .Kao I vecina juznih stilova I wing chun svoje poreklo vezuje za jednog od pet predaka.prica ide ovako : Posle spaljivanja manastira Juzni Saolin jedan od pet predaka , monahinja Ng Mui se sklonila u manastir Beli zdral na obroncima Daliang planine , koja se nalazi na granici Secuan I Junan provincija. . Jdnom prilikom je posmatrala borbu izmedju zdrala I zmije I impresionirana I nadahnuta pokretima obe zivotinje u kombinaciji sa Saolinskim boksom postavila osnove nove vestine . Vestina je mogla da bude prenesena samo nekome ko je odan Ming dinastiji , I Ng mui je na kraju uzela za ucenika devojku poi menu Yim Wing Chun , poznatu po svojoj lepoti I inteligenciji . Devojku je na silu hteo da ozeni lokalni pripadnik vlasti Mancu dinastije. Koristeci novu vestinu devijka je lako porazila napasnika u borbi I tako se spasila nezeljenog braka . Kasnije se udala za trgovca solju Leung Bak Chao-a kome je prenela vestinu . On je kasnije preneo vestinu clanu Opere crvenih dzunki Leung Lan Kwai-u koji je vestinu dalje preneo ostalim clanovima opera, od kojih su svakako najpoznatiji , wong wah bo , leung yee tao , dai fa min kam, hung gan biu dai dong fung ….
Ucenici ovih ljudi su kasnije osnovali razlicite stilove Wing Chuna , koji se vise ili manje razlikuju. Ove razlike poticu I odatle sto su clanovi opera vec bi li majstori razlicitih borilackih stilova ,pre nego sto su dosli u kontakt sa Wing Chunom , i svako je vestinu prilagodjavao sebi i ubacivao vec postojece znanje .Drugi stilovi u svoje legende ukljucuju I Chi Sim-a(Jee Sin Sim See) Miu Hin-a(Mew Hing) , cak i Bak Mei-a , pa I neke manje poznate licnosti iz tog perioda. Bez obzira na razlicite legende o nastanku ovog stila borenja , nesumnjivo je da stil potice od clanova opere crvenih camaca , bez obzira da li su ga sami konstruisali ili ga naucili iz nekog drugog izvora .
Wing Chun je vestina koju odlikuju visoki stavovi , niski nozni udarci , serije udaraca , koncentracija na “centralnu liniju” , nema pravih blokova vec su tehnike blokiranja koncipoirane da rasipaju I skrecu dolazecu silu , od oruzija se koriste leptir macevi I zmajeva motka , I koristi drvenu lutku kao vazan deo treninga.

Evo jedne male istorijske zanimljivosti . Po predanju Hung Gar kung fu-a , osnivac ovog stila Hung Hei Guan po kome je i dobio ime je posle spaljivanja manastira Saolin u Fukienu upoznao Fong Wing Chun , ucenicu Ng Mui , majstora stila Beli Zdral , sa kojom se ozenio i presao da zivi u grad Fa gde je ostao do svoje smrti u 90-oj godini . Inace Hung je zaista postojao , jos uvek se cuvaju pisani dokumenti iz tog vremena gde se ukratko opisuje kako je Hung ubio nekog coveka u tuci jednim udarcem rukom.

NG MUI

Ng Mui ili Wu Mei Da Shi je bila jedan od pet legendarnih staresina koji su preziveli napad na Saolin manastir , legendarna je licnost I nema istorijski validnih podatka koji dokazali da je stvarno postojala .Navodno je bila cerka generala ming dinastije U zavisnosti od izvora ona je bila majstor razlicitih borilackih vestina , pocevsi od Saolinskog sistema , preko Wudang stilova kung fu-a do Yuejiaquan-a , porodicnog stila borenja generala Yeuh Fei-a . Pripisuje joj se osnivanje vise borilackih stilova pocevsi od Wu Mei Pai koji I nosi njeno ime , preko Wing Chuna, Belog Zdrala , Nekih stilova Zmajevog kung fu-a , do Hung Kuen-a pet formi . Opet u zavisnosti od izvora nalazimo je na razlicitim lokacijama pocevsi od manastira Saolin ( I severnog I juznog) , preko Wudang planina u Huibei-u , Emei planini u Sicuan-u , Manastiru Beli Zdral ( za koji nije dokazano da je postojao), Dailing planinama na granici izmedju pokrajina Yunan I Sicuan , I na kraju u Guangxsi-u I Guangdong-u. Razdoblje u kojem zivela , opet u zavisnosti od izvora je od 1640-tih do 1750 -tih.
Po nekim teorijama Wing Chun je nastao kombinovanjem stilova Belog Zdrala i stila Zmije.
 
Poslednja izmena od moderatora:
LEUNG BAK CAO

Leung Bak Cao ((1771–1859-predpostavka) (Liang Bochou,Leung Bok Lao,Liang Boliu)) , je bio Muz Yim Wing Chun , I njemu je pripisano davanje imaena vestini I njeno prenosenje na clanove crvene opera . Postoje razlicite varijante price kako je Leung Bak Cao , naucio vestinu , I koga je prihvatio za ucenika , I kome je preneo sistem.
Najpoznatija prica je ona po kojoj je Leung Bako Cao bio stanovnik Zhaoqing-a, u provinciji Guangdong , gde je ucio Choi Gar od staresine Choi porodice Choy Gao Yee-a. Najmladji sin Choi Biu je pobedio Leung Bak Cao –a u borbi , I on je razocaran krenuno da trazi novog ucitelja borilackih vestina. ( interesantno je da su wing chun I choi gar slicne vestine , I po repertoaru tehnika , I po pristupu borbi) Putujuci je jedne veceri odseo u hotelu koji je bio pored radnje porodice Yee . Kasno uvece je cuo buku iz susednog dvorista I pogledao sta se desava , na svoe iznenadjenje , video je maldu devojku , koja ne samo sto je bila lepa , vec je bila I izuzetan majstor vestine koja je podsecala na mesavinu stilova zdrala I zmije. Buduci da je bio pripadnik iste tajne antidinasticke organizacije kao I devojcin otac, Leung Bak je otisao I predstavio se Yim Yee-u , koji ga je kao saborca pozvao da ostane kod njih. Yim Yee , kome Leun Bak svideo kao licnost , ga je prihvatio za ucenika I poducavao ga vestini koju je naucio od Miu Hin-a .Posle smrti Yim Yee-a Leung Bak je nastavio da trenira kod Yim Wing Chun sa kojom se u medjuvremenu vencao. Posle smrti svoje zene on je vestinu nazvao po njoj I od tada se ovaj stil zove Wing Chun. Posle smrti zene , leung Bak je putovao neko vreme Kinom I na kraju se skrasio u Fosanu , gde je za ucenike uzeo clanove crvene opera. Ovde postoji nekoliko verizja koliko je ucenika imao , kome je sve vestinu predao , kojim redosledom I ko je uspeo da ‘skine” kompletan sistem , a ko samo deo. Prema nekim izvorima , On je razmenio svoju vestinu borbe golim rukama za vestinu borenbja motkom po sistemu Chi Sima sa studentom Leung Lan Kwai –em I njegovim uciteljem Wong Wah Bo-oom I Dai Fa Min Kam-om. Po drugim izvorima , on je vestinu predao Leung Lan Kwai-u I Law Man Gung-u koji su kasnije poducili wing chun-u veci broj clanova opere. Treca verzija govori da je on poducio celom sistemu cetiri clana opera , Wong Wah Bo-a Dai Fa Min Kam-a , Leung Yee Tai-a , a cetvrti je bio ili Yik Kam ili Gulo Chung.
Yip Manova verzija govori da je Leung Bak Cao bio trgovac solju iz Fudjian-a, koji je pobedio u borbi devojku poi menu Yim Wing Chu ucenicu Ng Mui , I to samo zato sto ga je ona pustila da pobedi jer dala zavet d ace se udati za coveka je bolji borac od nje . Kasnije je Leung Bak Cao otisao u Crvenu operu I tamo poducavao Wing Chun .
Posrtoji jos nekoliko verzija price om Leung Bak Cao-u . Po jednoj Leung Bak Cao je u nstvari Hung Hei Gun osnivac Hung Gar stila , koji se pridruzio trupi oper kako bi izbegao hapsenje I tamo sa svojom zenom poducavao borilacke vestine.


Dai Fa Min Kam

Dai Fa Min Kam (Dahuamian Jin , Kam Obojenog Lica), po nekim izvorima Lok Kam ili San Kam (Novi Kam ) , je bio clan opera crvenih camaca u vremenskom periodu , u zavisnosti od izvora , od 1750 do 1850 , mada ce druga cifra (1850) biti verovatnija . Igrao je likove obojenih lica I klovnova . Veruje se da je posle napustanja opere nastavio svoj rad u “Uniji Osam Harmonija”
Dai Fa Min Kam je zavrsio trening klasicnog metoda opere crvenih camaca , koji se sastojao iz glume , akrobatike , borilackih vestina crvene opera , itd. Prema Yuan Kai Shan-u , Kam je jedini od cetvorice ucenika Leung Bok Chao-a koji se poznavao kompletan sistem wing chun-a . U zavisnosti od izvora Kam je poznavao ili dva sistema iste vestine ili jedan od ta dva sistema . Prvi je Weng Chun Kuen koji je navodno potice od Chi Sim-a ( Jee Shin Shim See) – ili Muski sistem wing chun –a (Spoljni I/ ili wing chun dugog mosta) . Drugi je Wing Chun Kuen koji je Kam naucio od Leung Bok Chao-a i smatra se Zenskim sistemom wing chuna ( unutrasnji i/ili wing chun kratkog mosta) . Razliciti izvori tvrde da je Dai Fa Min Kam ucio od Chi Sim-a ili Leung Bok Chao-a ili Wong Wah Bo-a ili Leung Lan Kwai-a .
Dai Fa Min Kam je imao najmanje jednog ucenika –Fung Siu Ching-a . Prema Yuan Kai Shan-u Kam je pomogao u obuci Fok Bo Chun-a , koji je ucio kod Wong Wah Bo-a u isto vreme kad i Leung Jan .
Prema Lai Hip Chi-u ucitelju Pan Nam-a Kam je takodje bio poznat I kao Lok Kam . Lok Lan –Goon je pozvao Kam-a da starost provede u Jinju selu , gde ce biti zbrinut u zamenu za poduku u Wing Chun sistemu .
Najpoznatiji sitilovi Wing Chuna koji tvrde da svoje poreklo vode od Dai Fa Min Kam-a su Pan Nam-ov system , Yan Kai Shan –ov sistem i Chi Sim Weng Chun Wai Yan-a , ako I Nanyang wing chun , Wudang weng chun , Cho Family wing chun , kao I jos nekoliko manje poznatih stilova.
 
Wong Wah Bo

Postoje razliciti podaci o Wong wah Bo-u , koji su cesto u suprotnosti jedni sa drugima , ali to je gotovo pravilo kada se radi o pre opernom , najranijem opernom periodu razvoja wing chun-a .Wong je igrao glavnee muske uloge u predstavama , a posebno je bio poznat po svojoj ulozi generala Kwan-a . Takodje opste prihvaceno misljenje da je u jednom periodu Wong Wah Bo bio vodja trupe u Foshan-u a po predanjima stilova koji vode poreklo od njega i najbolji borac iste .

Leung Jan

Leung Jan (Liang Zan),cije je pravo ime glasilo Leung Dak Wing (Liang Derong), rodjen je prema poslednjim istrazivanjima izmedju 1816–1826 . godine , U Foshan-u (Fat Shan, Fosan , Fushan). Rodjen je kao maldji od dvoje dece , poznatog doktora tradicionalne Kineske medicine,Doktora Leunga . Dr.Leung je imao ordinaciju u ulici Fai Jee . Stariji brat Leung Dak Nam je postao trgovac i preduzimac , dok je mladji brat Leung Dak Wing nasledio porodcini posao oko 1850 godine , posle oceve smrti, i postao doktor tradicionalne medecine i poceo da vodi radnju u u ulici Fai Jee , koja je nosila ime u zavisnosti od izvora :" Jan Sang Tong, Wing Sang Tong, Hang Lam Tong, Yan Sang Tong or Hang Chai Tong" . Zbog zanimanja , a po nekim izvorima zbog imena radnje , Leung Dak Wing -a su zvali Jan Sin Sang(Zan Xiansheng) sto bi znacilo Gospodin Jan, ili jos krace Jan Sang (Zan Sheng) .
Leung Jan je poceo sa ucenjem Wing Chun-a negde oko 1840. godine .Najsire je prihvaceno misljenje da je Leung Jan od 1840 do 1850 ucio Wing Chun od clanova "Opere Crvenih Camaca" , i da je ziveo i radio sa njma sve do smrti oca, 1850, ikada se vratio u Foshan i preuzeo porodicni posao. Opste je prihvaceno misljenje da je prvi ucitelj Leung Jan-a bio Leung Yee Tai , koji je po nekim izvorima igrao glavne zenske uloge ( zenama tada nije bilo dovoljeno da glume ) , a po drugim izvorima je bio zaduzen za odrzavanje i voznju camaca, mada se prva tvrdnja cini verovatnija. Oko 1855 . godine , Leung Yee Tai i Wong Wah Bo , Leung Jan-ov drugi ucitelj , su se naselili u okolini Foshana , i Leung Jan je nastavio svoje studije Wing Chun-a .Tu je zajedno sa Wong Wah Bo-om , jednim od najboljih boraca "Opere Crvenih Camaca" kreirao tri poznate forme Wing Chun-a , koje se sa vecim ili manjim razlikama treniraju u velikom broju stilova Wing Chun-a.
Predanja nekih stilova govore da je Leung Yee Tai , posle napustanja opere zapao u siromastvo , i jednom prilikom trazio lekarsku pomoc od Leung Jan-a , pozivajuci se na isto porodicno ime , i bio je lepo primljen i pruzena mu odgovarajuca nega , jer je Leung Jan i inace siromasne lecio bez naplacivanja. Leung Yee Tai ga je prihvati za ucenuka i posle zavrsene obuke preporucio ga i poslao kod Wong Wah Bo-a gde je kopletirao trening. Po tradiciji Pan Nam -ovog sistema Leung Jan je prvo ucio kod Wong Wah Boa , a tek kasnije kod Leung Yee Tai-a , kada je Wong Wah Bo otisa zajedno sa ostatkom trupe opere , koja je napustila provinciju 1869. godine.
Leung Jan je naucio dve verzije Wing Chuna . Od Leung Yee Tai-a je naucio verziju koja se prenosila putem kratkih formi (San Sik) , i ta verzija predstavlja kopaktniju i za ucenje laksu verziju vestine . Od Wong Wah Bo-a je naucio kompletan sistem Wing Chun-a , koji je originalno imao samo jednu dugacku formu koja se delila na cetiri sekcije ,. Prve tri sekcije su postale tri poznate forma Wing Chun-a (Siu Nim Tao , Chum Kiu i Biu Jee) dok je cetvrta sekcije ukomponovana u formu lutke i forme sa oruzijem. Po nekim izvorima , originalno su postojale dve razlicite varijante Wing Chun-a koje imaju isti izvor. Muska verzija koja je kreacija Jee Shin Sim See-a ( Chi Sim) i zenska verzija vestine koja je kreacija Ng Mui , i da je Leung Jan preko svojih ucitelja naucio obe verzije vestine .
Leung Jan je za zivota ima preko 300 borbi i nosio je ime “Wing Chun Kuen Wong " il kralj borbi wing chun-a.
Pored toga sto se ne zna tacno kako je bilo ime Leung Jan-ove radnje u Foshanu , ne zna se ni koliko je tacni imao dece. Najpoznatija verzija je da je imao dva sina Leung Bik-a I leung Chun-a , mada najnovija istrazivanja pokazuju da je imao samo jednog sina Leung Chun-a koji je umro vrlo mlad. U prilog ovome ide i cinjenica da je Leung Jan prodao svoju radnju kada se penzionisao , sto nikako ne bi ucinio da je imao makar jednog zivog naslednika , jer po kineskoj tradiciji jedan sin uvek naskedjuje porodicni posao , titulu i imanje. Manje poznate verzije govore da Leung Jan imao tri sina , dok se u verziji Fung porodice iz Go Lo sela govori o cak pet sinova .
1885 godine Leung Jan se vratio u svoje rodno selo - Go Lo , i tamo uzeo za ucenike tri rodjaka kojima je preneo konacnu verziju Wing Chuna koja je razlicita od verzije koju je predavao u Foshanu . Go Lo/Pien Sun verzija Wing Chun-a se u potpunosti oslanja san sik metod koji je potekao od Leung Yee Tai-a , nema formi i postavljanje tela , stavovi i citava koncepcija vestine je drugacija . Ucenici kojima je Leung Jan preneo kompletan sistem u Go Lo selu su:
 • Leung Bak Cheung
 • Wong Sum Wah
 • Yik Ying
Mada je imao jos ucenika pomenuti su nauceni komplenom sistemu. U Foshanu je Leung Jan , pored svojih sinova ( sina) imao i sledce ucenike , kojima je preneo verziju vestina koja je vise -manje svima poznata , najvise preko Yip Man-a .
 • Lo Kwai( kasapin Kvai), prvi ucenik Leung Jan-a
  Lai Yeung Yin
 • Fung Wah- predpostavlja se da jeon bio covek za koga je Yip Man kasnije tvrdio da drugi sin Leung Jan-a od koga je kompletirao trening . U korist ovoj tvrdnji ide cinjenica da su na njegovoj sahrani zvanicnici(ljudi koji vode ceremonijal0 bili Yip Man-ovi sinovi , Yip Ching i Yip Chung, i njihov rodjak Moy Yat
 • Ho Han Lui
 • Tse Biu
 • Muk Yan Wah
 • Lao Man Kay
 • Leung Kai
 • Au Tzu
 • Chan Wah Shun
 
PIEN SAN Wing Chun 12 tacaka

Ovajm stil Wing Chun-a potice od dr.Leung Jan-a iz mesta Pien San(Go Lo) .Dr Leung Jan se posle odlaska u penziju vratio u svoje rodno selo gde je ostao od svoje smrti , poducavajuci svoju vestinu . Leung Jan je bio na daleko poznat po svojoj vestini , I za zivota je ima vise stotina borbi , I nikada nije izgubio ni jednu . Leung Jan je imao dva ucitelja od kojih je naucio dva razlicita sistema Wing Chuna . Njegov prvi ucitelj je bio Leung Yee Tai od koga je naucio metod za koji se smatra da je starija verzija Wing Chun-a u kojoj se ne poducavaju forma vec se vestina prenosi putem san sik metoda , odnosno metoda kratkih formi . Drugi ucitelj Leung Jan-a je Wong Wah Bo I od njega je naucio poznatiju vrziju vestina koja ima tri forme praznih ruku , jednu formu lutke jednu formu maceva I jednu formu motke . Od ovog metoda vodi poreklo vestina Yip Man-a , cija je linija vestine danas najpoznatija . Posedujuci veliko prakticno iskustvo , a pored njega I veliko teorijsko znanje sa jedne strane , I shvatajuci da je star I da nema mnogo vremena da to znanje prenese sa druge strane , Leung Jan se vratio metodu svog prvog ucitelja I preradio ga koristeci prakticno iskustvo poneto iz nebrojenih borbi . Sistem koji predavao u Pien San( Go Lo) selu po kome I nosi ime , ni malo se ne razlikuje od sistema koji je predavao u Foshanu po principima I konceptima , ali se veoma razlikuje po nacinu treniranja sistema . Sistem se sastoji iz kratkih formi , san sik metod , koje ucenik uci po odredjenom redosledu , I na pocetku se insistira na tehnickoj ispravnosti , dok se na visim nivoima uci kombinacij razlicitih tehnika , kako bi na kraju ucenik mogao da izvede kombinaciju tehnika koja je najadekvatinija datoj situaciji . Ono sto je bitno je da se shvati da je Wing Chun skup borbenih principa , a das u tehnike samo sredstvo kojim se ti principi sprovode u delo . Poznavanje tehnika bez razumevanja principa cini vestinu krutom i neefikasnom jer vezivanje za samu tehniku ogranicava polje delovanja borca , ne daje odgovore na sve moguce situacije. Sa druge strane dobro poznavanje prinicipa omogucava adekvatan odgovor na sve moguce situacije . Karakteristika Pien San sistema je u tome sto je jako jednostavan I lak za ucenje , a sam metod treninga je takav da se lako usvajaju principi vestine kroz uvezbavanje san sik metoda. Trening na drvenoj lutki se takodje odvija kroz san sikmetod , I sve sto se radii”praznim rukama” radi se ina lutki . Sto se oruzija tice , koriste se leptir macevi I zmajeva motka , koji se opet treniraju kroz san sik metod , a tehnike ‘praznih “ruku su tako koncipirane da mogu da se upotrebe I kod koriscenja maceva . Postoje cetiri linije vestine koje vode poreklo od cetiri naslednika Leung Jana iz Pien San sela .

Fung Ga Sup Yee San Sik - (Fung Chun Family 12 tacaka )
Fung Ga Yee Sup Yee San Sik - (Fung Lim Family 22 tacke)
Koo Ga San Sik - (Koo Family San Sak metoda)
Tam Yeung’s Kulo Sae Sup Dim - (40 tacaka)

Fung Chunov sistem o kome je ovde rec se sastoji iz sledecih delova:

 • Siu Lin Tao
 • Dai Lin Tao
 • Saam Pai Fut
 • Sae Mun By Tze
 • Dai Lin
 • Saam Jin Choi
 • Biu Choi
 • Sup Jee Choi
 • Lan Kiu
 • Wu Dip Jeung
 • Jit Jee Kum Kiu
 • Hok Bong
 • Tang Ma Biu Jee
 • Wan Wun Yi
 • Fook Fu
 • Dai Bong
 • Fu Mei
 • Lung Na
 • Cup Da
 • Lin Wan Fai Jeung
  Seung Lung Chut Hoi

Postoji jos jedan Pien San sistem 12 tacaka koja vodi poreklo od Koo porodice iz Pien San sela , a preneo je u Evropu Lee Shing . Njegov Sitem se sastoji iz sledecih tacaka:
 • Siu Nim Tao
 • Dai Nim Tao
 • Sam Jee Choi
 • Biu Choi
 • Sup Jee Choi
 • Dip Jeung
 • Lan Kiu
 • Tiet Jee Chum Kiu
 • Tang Ma Biu Jee
 • Hok Bong
 • Wan Wun Yiu
 • Fook Fu
 • Dai Bong
 • Fu Mei
 • Gwai Lung Na
 • Saam Bai Fut
 • Saam Jin Choi
 • Faan Cup Choi
 • Lien Wan Fei Jeung
 
Gu Lao 40 tacaka Wing Chun Kuen

Kada se Leung Jan zatvorio svoju lekarsku radnju u Foshanu , vratio se usvoje rodno mesto, selo Gu Lao u oblasti Heshan u provinciji Guang Dong . Dobro je poznata prica o nastanku wing chuna I kako je dosla do Leun Jana I koji su njegovi ucenici u Foshanu , ali je malo poznato sta se kasnije desavalo sa njim posle odlaska u penziju I povrataka u rodno mesto . Ovo je zato sto su naslednici njegove vestine iz Foshana , psebno Yip Man , izneli vestinu van granica Kine i upoznali ostatak sveta sa njom , a oni nisu znali sta se Leung Janom desavalo posle njegovog odlaska u penziju.
Posle dolaska u Gu Lao selo Leung Jan je izabrao nekolio ucenika I poducavao ih posebnom stilu wing chuna koji je bio njegova kreacija zasnovana na iskustvu oje stekao praktikujuci wing chun gotovo citavog zivota . Tako je nastao Gu Lao stil wing chuna koji akcenat stavlja na 40 tacaka obuke . Umesto da se trening fokusira na treniranje formi praznih , drvene lutke I oruzija koje su bile uoblicene od strane clanova crvene opera , trening stavalja akcenat na uvezbavanje 40 kratkih rutina i san sao drilova .Svaka tacka uci odredjenom broju koncepata , a glavni cilj treninga je da se nauci kombinovanje svih 40 tacaka , iz ovoga se moze videti da je broj aplikacija tehnika neogranicen . U pocetku se uce setovi tehnika koji se ponavljaju I to levom I desnom stranom podjednako . Naravno setoe tehnika ne treba posmatrati prosto kaoskup udaraca I blokova , to su pre koncepti taktike koji praktikanta uvode u vestinu wing chun borenja . Na pocetnom nivou se rade “tacke “ pojedinacno I akcenat se stavlja na ispravnost tehnike kroz sto je moguce vise ponavljanja . Napredniji praktikanti uce kako da naucene “tacke” kombinuju u borbi.
40 tacaka nose klasicna I meetaforicka imena , koja su kreirana tako da ih mogu razumeti samo oni koji su tome poduceni , odnosno oni koji se bave tom vestinom. Danas su imena zamenjena modernism zargonom wing chuna jer trening vise nije ogranicen na mali broj izbranih clanova.

Forme i Trening
 1. Ji Ng Chuie - wing chun direct koji se izvodi potpuno opustenih misica sve do trenutka kontakta ..
 2. Duen Kiu ()- ovo je ekvivalent Cern Jum Sao tehnici iz Yip Manovog ving chuna. Uci Por Jungprincipu ,odnosno razbijanju centralne linije.
 3. Ba Gua Long Na)- koristi obe ruke za hvat (Lop Sao),Vodeca ruka krece na gore u hvat dok zadnja ruka hvata protivnokov “ most’ I priprema ga za udarac , sut ili bacanje.
 4. Sae Mun (cetiri kapije)- odnosi se na cetiri kapije koje se cuvaju u odbrambenom stavu (Bai Jong);
 5. Siu Fuk Fu - koristi naizmenicni levi I desni Gaun Sao sa phoenix eye udarcima; slicno Gaun Sao sekciji Biu Jee formi.
 6. Dai Fuk Fu- u principu ista tehnika kao predhodna samo sto koristi triangularno kretanje da bi se uslo u protivnokovo kapiju sa strane
 7. Pien Shen Chuie - ovo je Ji Ng Chuie koji koristi Wing Chun promenu. Odnosno moze se protivnok udariti I van kapije kada se izbegava dolazeci udarac pomeranjem u stranu
 8. Pien Jeung)- ova taktika koristi udarac bridom dlana sa prstima uperenim u protivnikovu centralnu liniju
 9. Biu Jee)- tehnika kojom se napadaju odredjene akupunkturne tacke
 10. Wan Wun Yiu/Tiet Ban Kiu uci praktikanta da brzo menja stavove I strane , slicna koncepcija se moze naci I u zapaadnom boksu
 11. Chum Kiu)- koristi poseban polozaj obe ruke da se udje u protivnokovu centralnu liniju
 12. Gwai Ma Chuie –ova taktika koristi nizak stav I udarac feniksovo oku da se udare protivnokove genitalije . Ova taktika daje ving chunu nisku liniju napada
 13. Pien Shen Jeung)- koristi unutrasnu strain dlana kao udrajuci manevar pri promeni stavova
 14. Gao/Dae Jeung – horizontalno postavljeni dlanovi koji su okrenuti u suprotnim pravcima ,a udaraju na razlicitim visinama
 15. Lian Wan Fai Jeung koristi Tan Sao/Pak Sao combinaciju koju prati kruzna Saat Jeung/Chong Jeung combinacija
 16. Hoc Bong (Crane Wing)- koristi ruku koja se podize pod uglom 90 ilir 45 % kao manevar za napad ili odbranu
 17. Dai Bong – niska Bong Sao pozicija koristi se protiv niskih napada
 18. Jung Bong - Bong Sao na srednjem nivou
 19. Noi Liem Sao – Truka koje se nalazi na unutrasnjoj liniji koristii Fuk Sao u kruznom maniru
 20. Oi Liem Sao – ruka koja se nalazi na spoljnoj liniji koristi Tan Sao u spoljnom obijajucem kruznom kretanju
 21. Fu Mei – udarac dnom pesnice u protivnokove prepone
 22. Gua Long Jeung – kombinuje zmajevu kandzu i Ji Ng Chuie u kombinaciji slicnoj sa Fuk Da ili Lop Da
 23. Fu Biu Chuie – ekvivalent sa Fuk Sao u kombinaciji sa phoenix eye strike
 24. Sam Jin Chuie (Three Arrow Blows)- udarci u tacke na niskom , srednjem ili visokom nivu ekvivalentni sar Lien Wan Chuie
 25. Sam Bai Fut - koristi Tan, Pak Sao I Gum Sao da zaustavi seriju napada
 26. Dip Jeung ekvivalentno sa Bao Pai Jeung napadom I odbranom
 27. Siu Poon Sao- trenira Luk Sao ili kotrljajucu ruku f Wing Chuna
 28. Poon Sao)- taktika slicna Pak Sao/Lou Sao kombinaciji ali se radi blize telu glavni tranzicioni pokret u Wing Chunu
 29. Juk Da –isto sto i Jut Da tehnika
 30. Juk Kiu (Slanting Bridge)- isto sto i Tan Da samo sa promenom stava
 31. Dang Jeung (Hammer Palms)- udarci rukama koji su slicni drugoj sekciji Siu Lien Tao koji koriste e Gum Sao. Postoje 4 pozicije : leva ,desna , dupla frontalna I dupla zadnja..
 32. Ping Lan Sao (Level Obstruction Hands)-ekvivalentno sa Kwun Sao ili Tan/Bong pozicijom
 33. Lui Kiu koristi duplu Tan Sao poziciju da prmosti barijeru pri prilasku protivniku
 34. Chong Jeung – ekvivalentno udarcu dlanom napred u protivnikovo lice ili grudi u wing chunu
 35. Fan Cup Chuie – slicno Chou Chuie iz Chum Kiu forme
 36. Cup Da Sao-koristih Bong Sao iza koga odmah sledi Lop Sao I udarac Gwa Chuie
 37. Cern Lung (Double Dragons)- dupli udarcic napred
 38. Pien Shen Dip Jeung –niski udarci dlano u odredjenim situacijama
 39. Charp Chuie - Wu Sao koji se izvodi pesnicom u kombinaciji sa direktom
 40. Bik Bong (Pressing Wing Hand)- udarci laktom
  Trening ukljucuje kompletne aplikacije svake tacked ok se stji , krece , tokom chi sao I san sao vezabanja .Takodje se sve tacke rade na drvenoj lutki . Leptir macevi I motka se rade po principima 40 tacaka . Interesantno je da se u ovom stilu wing chuna protivnik docekuje stavom gde je jedna strana vise okrenuta prema protvniku , slicno stavovima u TWC-u.
 
Hung Fa Yi Wing Chun

Istorija

Hung Suen kung fu sistem potice iz manstira Juzni Saolin , I nastao je pre oko dve stotone godina Kao rezulata politickih previranja u vremenu kada je nastao ovaj sistem nikada nije poducavan javno I prenosen je iskljucivo clanovima uze porodice , a prvi put se javno poducava od 1990 . godine , zahvaljujuci poslednjem u8 nizu naslednika vestine , grandmasteru Garret Gee-u .
Od 1644 do 1911 . godine Kinom je vladala dinastija Mancu-a . Pocetkom osamnaestog veka , Mancu administracija je postala zabrinuta zbog sve veceg otpora kineskog naroda I oruzane pobune velikih razmera . Kao sediste anti-dinastickog pokreta je identifikovan Saolin manastir , koji je bio ne samo idejni centar pobune , vec I mesto koje je sluzilo za obuku pobunjenicke vojske . Da bi sprecili dalje sirenje pobune , I otklonili opasnost , Mancui su manastir spalili do temelja I pokusali da fizicki eliminisu sve monahe manastira .
Prema oralnoj tradiciju Hung Suen sitema , neposrdno pre unistenja manastira , razvijen je izuzetno efikasann sistem borbe pod imenom Wing Chun , nastao kao plod rada I iskustva generacija monaha posvecenih borilackim vestinama . Kao izutno naprednu vestinu, da bi se zastitili od zloupotrba ,kreatori iste su je stavili pod tzv. “Kod cutanja” , koji je podrazumevao predavanje sistema samo nekolicini odabranih ucenika , I nikakve pisane dokaze. Prema tradiciji samo su dva monaha koja poznaju wing chun sistem prezivela razaranje manastira –Yat Chum Dai Si I Cheung Ng . Cheung Ng se prikljucio Operi crvenih Cmaca , kako bi prikrio od vlasti svoje Saolin poreklo , I promenio ime u Tan Sao Ng . Kasnije je Tan Sao Ng preneo svoje znanje jednom clanu opera po imenu Hung Gan Biu koji je bio jedan od lokalnih vodja pokreta otpora . Nijh dvojica , kako bi jos vise sakrili ne samo svoje poreklo , vec I poreklo vestine su izmislili pricu o monahinji Ng Mui, I njenoj ucenici Yim Wing Chun .U stvari ime Yim Wing Chun je tajni kod , je rime Yim se prevodi kao Zabrana ili tajna , a wing chun se odnosi na Siu Lam Wig Chun Hall( halu vecitog proleca , mestu gde je stil nastao I dobio ime ) , . Prema ovome “Yim Wing Chun” je tajni kod koji znaci “tajna vestina iz Saolinske Wing Chun Hale” Hung Gan Biu je vestinu izneo van okvira opera I predao je porodici Wong , ciji je poslednji naslednik , Garret Gee .

Forme

 1. Siu Nim Tao -celokupna forma uci razumevanju koncepata ,principa i teorijske postavke. , takodje uci osnovama budjenja I kontrole “Hei-a’ unutrasnje energije
 2. Siu Lin Tao- predsatvlja proces ucenja primene pojedinacinih tehnika iz forme , kao I primene osnovnih koncepata I principa vestine u borbi. Ova forma ima odredjena kretanja , dok prva verzija forme se radi u mestu.
 3. Chum Kiu-prevodi se kao “razaranje mosta ‘ I predstavlaja razaranje protivnikove structure . Primarni trening ukljucuje “Saan Sahp Luhk Muhn Wihng Cheun Chahm Kiuh Faat” - 36 nacina da se stupi u kontakt sa protivnikom I razori njegova struktura , I ukljucuje sest osnovnih stavova I sest razlicitih nacina rada nogu.\
 4. Biu Jee – pored tehnika napada na vitalne tacke protivnika (dim mak) ova forma se takodje bavi problemom gubljenja kontrole nad centralnom linijom I izlazenja iz istog problema.
 5. Forma drvene lutke – postoji dve verzije forme lutke , prva “ forma 8 pravaca” od 108 pokreta , I verzija koja je ekstenzija prve I ima 150 pokreta.
 6. forma leptir maceva
 7. forma motke

Trening

U Hung Fa Yi sistemu postoji nekoliko specificnih kategorija treninga
 1. Individualni trening koji obuhvata forme praznih ruku , I formu lutke
 2. Trening sa partnerom koji ukljucuje ; jednorucni , dvorucni, I chi sao sa povezom preko ociju, dvanaest specificnih kombinacija borbenih drilova, pet faza borbe , dvanaest osnovnih akcionih tehnika koji uce osnovnim konceptima samoodbrane , pet nivoa borbe ( pre-kontaktni , kontaktni nivo , razmena , pracenje , povvlacenje)
 3. Specificni trening koji ukljucuje : Chi Kung – energetski drilovi mekog dlana, tehnike borenja na tlu , tehnike gvozdenog dlana , trening sa oruzijem , tzv. inc udarac, razrada ideja I tehnika koje se rade u formama , specificni chi kung prve forme, analiza koncepatai principa

Principi

Hung Fa Yi sistem se oslanja na vrlo specificne teorijske postavke I koncepte borenja , pa je potrebno njihovo potpuno usvajanje I razumevanje za postizanje maksimalne efikasnosti I efektivnosti sistema .Svaki pokusaj individualnog tumacenja vestine ili njenog mesanja sa drugim sistemima borenja dovodi do narusavanja osnovnih koncepata na kojima vestina pociva , I time se umanjuje njena borbena vrednost.Nekoliko osnovnih principa Hunga Fa Yi sistema
 • Odrzavanje centra gravitacije
 • Zastita /pracenje centralnih linija
 • U svakom trenutku biti svestan svih set”kapija’ I fokusiranje na posebne tacke na kapijama
 • Aplikacija I koordinacija svih set tipova rada nogu
 • Zone sigurnosti I zone kontrole
 • Odrzavanje optimalne distance za borbu
 • Pravilan “Timing’ koordinacija napada I odbrane , simultane tehnike
 • Deset nivoa trodimenzionalnog prostora ( koriscenje razlicitih uglova I mesta za sagledavanje prostora , protivnika I borbene situacije)
 • Koriscenje razlicitih uglova za odbranu I napad radi maksimalne efikasnosti
 • Koriscenje “istinitih \pravih “tehnika za odbraanu ili napad , neke tehnike se uvek koriste za odredjene situacije , neke su pogresene za odredjene situacije.
 
CHO GAR-MALEZIJSKI WING CHUN

Danas se u jugoistocnoj Aziji praktikuje vise stilova wing chuna ciji tacan broj nije moguce utvrditi , uglavnom zbog nedostatka pisanih podataka , I gotovo nikakvog publiciteta , jer se vecina ovih stilova vezba iskljucivo u okviru porodica , ili manjih zajednica , bez zelje da se stil rasiri ili pokazuje strancima . Veoma malo ljudi za zapada je ikada imalo priliku da se upozna sa ovim stilovima , a jos redje da budu poducavani istima . Ovde ce ukratko biti opisan jedan od stilova sa ovog podrucija , stil porodice Cho , koji se tek od nedavno poducava javno .
Prema usmenoj tradiciji Cho porodice , originalno su postojale dve forme wing chun-a kojima su poduceni clanovi opera crvenih camaca . Prvu verziju wing chun-a je doneo Jee Shim Seen See ( Chi Sim) , a drugu “zensku” verziju vestine , koja je delo Ng Mui , doneo je Leung Bak-Cho , muz Yim Wng Chun , koji dosao u trupu opere da trazi Jee Shim-a , ali je on vec promenio mesto boravka, nesto kasnije je I sama Yim Wing Chun dosla u opreu I njene clanove poducavala svojoj vestini . Prva generacija majstora koji su savladali komplrtan sistem wing chuna su Wong Wah Bo, Leung Yee Tai, Yik Kam, Suen Fook Seng, Fa Jee Ming, Hui Kai Fu, Fa Gu Ban, Chee Yuen Cheung, Dai Sheng Wo, Fa Min Gam, Lang Zai Mo, Dai Gar Sheng I Doh Ngan Shun.
Vestina porodice Cho potice od Yk Kam –a , glumca koji je igrao zenske uloge . Cho Shun , koji u trupi opera igrao sporedne uloge , je poducavan od strane Yik Kam-a , koji mu je preneo sistem borenja koji je naucio od Leung Bak-Cho-a . Kasnije se Cho Shun vratio u svoje rodno mesto , selo Poon Yu , gde je predavao wing chun kako bi se izdrzavao . Po nekim izvorima prvi ucenik Cho Shun-a je njegov sin Cho Dat- Sang , koji je kasnije ucio od Yik Kam-a . Cho Shun je takodje celokupamn sistem preneo na Sam Chan -. Cho Dat- Sang je imao dva ucenika Cho On-a I Cho Chuen-a .Cho Chuen je ostao u Poon Yu selu I preneo vestinu naslednicima koji je I danas vezbaju u izvornom obliku. Cho On je neko vreme ziveo u Hong Kong-u , a onda oko 1940 presao u Maleziju gde je sistem preneo na Cho Hong Choi, SY Liu, Yip Kin I zvanincnog naslednika Ku Choi Wah. Sam Chan je takodje presao da zivi u maleziju gde je imao sest ucenika kojima je preneo sistem , I sto je podjednako vazno istorijske podatke vezane za trupu opera, I nastanak I sirenje wing chun-a .

Postoji cetiri glavne linije Cho Gar stila koji se unekoliko razlikuju , mada su te razlike vise u razlicitim formama I pristipu obuci nego u sustini I aplikaciji vestine.

Cho On linja Cho Gar-a

 • Sup Sam Sau - (13 ruku)
 • Chi Ba Dim- (8 lepljivih tacaka)
 • Chi Sao Loong- (slepljene ruke ?)
 • Siu Lien Tao – 3sekcije ove forme sadrze tri forme modernog wing chun,
 • Sui Da - (esencujalno udaranje )
 • Fa Kuen - {forma “cvetne pesnice”)
 • Muk Yan Jong - (forma drvene lutke)
 • Luk Dim Boon Sap Saam Cheung(forma motke)
 • Yan Jee Dao - (leptir macevi)
 • Hong Jong - {vazdusna lutka)
 • Gwun Jong - (lutka za motku)

Trening:
 • Stapovi
 • Yin Jee Pai
 • Lie Ma Sing
 • Prstenovi od ratana

Sam Chan Linija Cho Gar-a

Prvi nivo
 • Yee Jee Kim Yeung Mah
 • Sup Bo Yee Gee Mah
 • Chi Bot Dim Lien Wan Kiu
 • Sup Sam Sau

Drugi nivo
 • Siu Lien Tao
 • Wan Yuen Chum
 • Noi Ying Biu Jee)
 • Yik Kam Siu Lien Tao -3sekcije ove forme sadrze tri forme modernog wing chuna
 • Chi Sau - Sticking Hands
 • Sam Sing Poon Lung Jong
 • Sam Cha Jin Jeung
 • Fa Kuen
 • Chat Sing Kuen

Treci nivo
 • Sam Jeet Lok Ying Kuen
 • Luk Dim Boon Gwun Sup Sam Cheong
 • Luk Dim Boon Gwun Faat
 • Yan Jee Bot Jam Dao


Poon Yu linija Cho Gar-a

U verziji Poon Yu sela se treniraju 64 razlicite forme , od kojih neke pripadaju Choy Lee Fut Stilu , a neke Hung Gar Stilu , naravno najveci broj formi je wing chun stila .

Cho Hung Choi linija Cho Gar-a
 
 • Sup Sam Sau - (13 ruku) – Uci osnovnim rucnim tehnikama I njihovim aplikacijama
  Siu Lien Tao-forma se sastoji iz cetiri sekcije I vrlo je slicna formi Lo Kwai Wing Chun-a ( Lo kWai je prvi ucenik Leung Jan-a) , Prva sekcija forma je ekvivalentna Siu lIm tao formi iz drugih sistema , ddruga sekcija je ekvivalent Chum KIu formi , treca sekcija je ekvivalent Biu Jee formi , cetvrta sekcija sadrzi san sik metod I njegove aplikacije
  Fa Kuen (“Cvetna pesnica”) – sadrzi elemente Jee Shin-ove varijante wing chun-a , I uci konstantnom kretanju , prelazenju iz stave u stav , principima “eskiviranja ‘ napada , odnosno menjanja polozaja tela kako bi se izbegao napad.
 • Jeet Kuen (“forma presretanja”)
 • Sui Da (Nasumicno udaranje) – sadrzi tehnike slicne Bak Mei stilu kung fu-a , koji je I inace jako slican wing chun-u
 • Chui Da (Chase Hitting)
 • Fu Hok Seung Ying (Tigar –zdral forma)
 • Jin Jeung –Ubadajuci dlan
 • Jin Kuen- Ubadajuca pesnca
 • Chi Sao Lung
 • Muk Yan Jong – Drvena Lutka
 • Luk Dim Boon Gwun Sup Saam Cheung –Forma Motke
 • Yan Jee Dao –Leptir macevi
 • Tap Chui – forma “zakucavajucih” udaraca
 • Yuan Kai San i Yuan Chai Wan Wing Chun Kuen

Yuan Kai San je rodjen 1889 godine kao peto dete , u porodici dobrostojeceg trgovca, u Fosan-u na jugu Kine . Yuan Kai San i njegov stariji brat Yuan Chai Wan su jos kao vrlo mladi pokazali veliko zanimanje za borilacke vestine kao i veliki talenat za iste . Njihov otac je prepoznao njihov talenat i nije zalio sredstava da im obezbedi najbolje instruktore tog vremena. On je potrosio pravo malo bogatstvo kako angazovao poznatog wing chun majstora Fok Bo -Chuen-a, koji je bio ucenik Dai Fa Min Kam-a i Wong Wah bo-a . Kod Wong Wah bo-a je ucio u isto vreme kad i Leung Jan .Yuan Kai San i Yuan Chai Wan su intenzivno trenirali sa Fok Bo –Chuen-om duze vreme , sve dok nisu preuzeli kompletan wing chun sistem koji je se sastojao iz formi praznih ruku ,tehnike drvene lutke , tehnike zmajeve motke I leptir maceva i strelica, kao I tehnika gvozdenog dlana . Zeljni daljeg usavrsavanja braca su uspela, koristeci se sto novcem ,sto rodbinskim vezama, da angazuju majstora Fung Siu –Ching-a, poznatog lovca na ucene , a kasnije policijskog sluzbenika , koji takodje bio ucenik Dai Fa Min Kam-a , ali njegova vestina bila prilicno razlicitaod one koju je radio Fok Bo -Chuen . Kod Fung Siu –Ching-a su unapredili svoju vestinu uceci tehnike borbe u klincu, a takodje su usavrsili svoje tehnike drvene lutke I koriscenja oruzija.

Yuan Chai –Van je otiso u Vijetnam gde je osnovao nekoliko skola wing chun-a. Yuan Kai-San je ostao u Fosanu gde se posvetio usavrsavanju svoje vestine . Tokom ucenja on je pravio beleske I kasnije tokom treniranja se bavio proucanjem teorijskih principa wing chuna I bio jedan od prvih koji koji je dokumentovo koncept vestine .Buduci jako povucen nikada nije javno poducavao svoju vestinu , niti otvarao skolu , imao je samo jednog ucenika- Sum Nung-a . Iako povucen , bio je veoma cenjen kao majstor borenja , jer je u nekoliko navrata bio izazvan I bio prinudjen da demonstrira svoje umece.
 
YUAN CHAI WAN SISTEM

U razlicitim perodima zivota Yan Chai Wan je prenosio vestinu sa razlicitim komponentama , na pocetku , dok je jos bio u Kini sistem se sadrzao iz sledecih elemenata:
 • Foshan Period
 • Siu Lien Tao (Little First Training)- prema podacima koje je preneo njegov ucenik iz tog perioda ova forma se sastojala iz tri sekcije koje danas znamo kao tri forme wing chuna(siu lim tao , chun kiu , biu jee)
 • Juk Jong –Lutka od bambusa
 • Yee Jee Yum Yeung Dit Ming Do -macevi
 • Bot Sik Dan Da Juk Jong – 8 jednorucnih udaraca bambusove lutke
 • San Sik
Sistem je takodje sadrzao I trening sa prstenovima od ratana.
U Vijetnamu , Yuan Chai Wan je predavao dva sistem , jedan za Kineze koji su ziveli tamo I drugi za Vijetnamce .
Sitem koji je prenesen kinezima u Vijetnamu se sastoji iz sledecih elemenata:
 • Siu Lien Tao
 • San Sik
 • Muk Yan Jong - 36 pokreta drvene lutke
 • Yee Jee Yum Yeung Dit Ming Do - macevi
 • Look Dim Boon Gwun - motka
 • Huen Sau
 • Seung Look Sao/ Chi Sao

Ovde se vidi da je Yuen Chai Wan predavao drvenu lutku umesto bambusove lutke koju je predavao u Kini , takodje je ukljucio I tehnike motke, koju u Kini nije radio.Najverovatnije da je u Kini predavao sistem koji je naucio od prvog ucitelja Fok bo Chuen-a koji nije sadrzapomenute elemente , a da je formu koriscenja motke I drvenu lutku naucio od drugog ucitelja Fung Siu Chinga , posle cije je obuke otisao u Vijetnam , pa odatle razlika u sistemima koje radio u Kini I Vijetnamu . Sitem koji je predavao Vijetnamcima je potpuno razlicit od sistema koji je predavao Kinezima .

Sitem koji je prenet Vijetnamcima se sastoji iz sledecih elemenata:
 • Siu Lien Tao
 • Ng Ying Hei Gung – Qigong pet zivotinja
 • Siu Mui Fa -mali sljivin cvet
 • Dai Mui Fa -veliki sljivin cvet
 • Hok Ying Sao Bo –zdralova ruka
 • Muk Yan Jong –drvena lutka
 • Lok Dim Boon Gwun -motka
 • Gim – dugi mac
 • Da Pa -trozubac

YUAN KAI SAN WING SISTEM
Yuan kai san sistem , koji je on preneo na svoja jedina dva ucenika je kombinacija sistema njegovih ucitelja I sastoji se iz sledecih elemenata:
 • Lien Wan Kau Da
 • Jin Choi
 • Siu Lien Tao-(Little Training Set)
 • Chum Kiu-(Sinking Bridge)
 • Biu Jee-(Thrusting Finger’s)
 • Hong Jong- Lutka koja nema postolje , vec visi u vazduhu
 • Muk Yan Jong-klasicna drvena lutka
 • Yee Jee Yeung Dit Ming Tao-macevi
 • Look Dim Boon Gwun-Motka
 • Juk Jong-bambusova lutka
 • Gwun Jong-Lutka za motku
 • Bot Sik Dan Da
 • Nepoznat broj san sik formi
 • 150 San Sao drilova
 • Fei Biu-strelice
 • Seung Huen Sao
 • Seung Lim Sao
 • Look Sao
 • Tang Huen
 • Razlicite vezbe koje ukljucuju prsten od ratana , stapice za jelo , itd.
 
LO KWAI WING CHUN SISTEM

Chan Lo Kwai je bio prvi ucenik Leung Jan-a. Bio je poznat pod imenom Chu Yuk Kwai ( Kwai Kasapin) . Po profesiji je bio mesar I imao svoju radnju u ulici Fai Jee u Foshanu , blizu mesta gde je Leung Jan imao svoju ordinaciju. Lo Kwai je poznavao jednu od tehnika “Gvozdenog Prsta” , prica se da je mogao da ubije svinju ubodom prsta u srce. Pocetaku treniranja wing chuna predhodila je borba gde je Lo Kwai izazvao Leung Jana I izgubio za par sekundi . Trbalo je prilicno ubedjivanja , ali posle izvesnog vremena Leung Jan ga je prihvatio za ucenika . Pocetak treninga se datira izmedju 1850 I 1860. godine. U vreme kada su u Kini komunisti dosli na vlast , porodica Lo Kwai –a je izbegla na Tajvan gde je vestina prvi put izasla iz okvira uze porodice , ali je prenosena samo malom broju izabranih ucenika koji imaju nekakve rodbinske veze sa porodicom Lo . Sistem koji je leung Jan preneo Lo Kwai-u sastojao se iz sledecih komponenti :
Jedna forma koja se sastojala iz cetiri sekcije koje sadrze poznate forme , kasnije su naslednici ovu formu podelili na cetiri forme:
 • Siu Lien Tao
 • Chum Kiu
 • Biu Jee
 • Bot Gwa Kuen
 • Muk Yan Jong
 • Look Dim Boon Gwun
 • Yee Jee Dao
 • Hei Gung

Neki osnovni koncepti vestine

Ako se protivnik povaci treba ga pratiti, dolazecu na odgovarajuci nacin primiti , ako se kontakt izgubi treba ici napred, Koristiti princip mekoce da kako bi se savladala “tvrda “ sila , mesati “tvrdo” I “meko” kada je potrbno, mirnocom nadvladati kretanje , rad nogu mora da bude brz I nepredvidiv ,u svim pravcima, ugao tela se mora konstantno menjati , ruke I noge sluze za odbranu , ali se I one brane kada je to potrebno.

Pojedini principi imaju vise znacenja od onog osnovnog . Princip koji glasi : ”napadni centar , kontrolisi centar , unisti centar” , odnosi ne samo na centralnu liniju vec I na centar gravitacije protivnika .

Sistem koristi 18 razlicitih vrsta energija : tao = Pljuvanje, tun = Gutanje, fao = Rast, chum = Spustanje\tonjenje , mo = dodir, dong = zamah, na = uskladjivanje, kum = drzanje, lao = curenje, tong = pritisak, biu = probijanje, zhan = vibracija, huai = spiralna energija, juan = okretanje, shuai = bacanje, zhi = pravolinijska sila, dap = sjedinjavanje, jui = pracenje.
Osnovni stav je malo siri od sirine ramena , stopala su paralelna , kolena opustena I blago povijena jedno prema drugom .
Form Drvene Lutke uci mnogim vaznim konceptima I principima , kao stoje kratka sila , parvilno koriscenje kukova , struka I nogu . Neke sekcije uce konceptima prelazenja iz unutrasnjih na spoljasnje ‘kapije “ I obrnuto , kako uspstaviti “mostove “ sa spoljne a kako sa unutrasnje strane , itd.
Postoje tri visinska nivoa borbe , Visoki –podrucije glave I vrata , srednji – od vrata do struka , niski – od struka na nize . Takodje postoje parterne tehnike koje resavaju situacije kada se borac nadje na zemlji , I uglavnom se bave problem kako ponovo ustati ili oboriti protivnika na zemlju .
Koristi se metod 9 kapija. Tri sa unutrasnje strane ruku I 6 sa spoljasnje strane ruku . Ne postoji klasicno blokiranje vec se kapije pokrivaju kretanjem koje je uskladjeno sa protivnikovim kretanjem.
Postoji nekoliko razlicitih vidova testiranja kako bi se utvrdilo da je ucenik u potpunosti savladao sistem. Jedan od testova se sastoji u tome da ucenik mora leptir macevima da primi udarac punom snagom odozgo bez menjanja stave ili gubitka struktur , ovim se pokazuje da li je I koliko savladao princip redirekcije I prenosenja dolazece sile u zemlju.

Pan Nam wing chun

Pan Nam Wing Chun Kuen je dobio ime po svom osnivacu majstoru Pan Nam-u , i kao sistem se dosta razlikuje od vestine koju je radio Yip Man . Po predanju koje se prenosi u ovom sistemu osnivac Wing Chun-a je Saolinski monah Yi Chum koji je vestinu preneo na clanove opere „Crvenih Dzunki“ Dai Fa Min Kam-a ,Wong Wah Bo-a i Leung Yee Tai-a , gde su poslednja dvojica ucetelji Leung Jan-a .
Kao sto je napred receno ovaj sistem je razlicit od sistema koji je poducavao Yip Man i predpostavlja se da je ovo starija varijanta Wing chuna koja je ostala gotovo neizmenjena od vremena nastanka . Pan Nam stil ima tri forme „praznih ruku’ Siu Nim Tao , Chum Kiu , Bill Jee . koje se dosta razlikuju od ostalih stilova Wing Chun-a i izvode se polako gde je svaka tehnika naglasena u cilju razvijanja Chi energije, Jos jedna karakteristika ovog stila je Chi –Kung koji je sastavni deo ovog sistema od njegovog nastanka( nije inkorporiran kasnije , i nije preuzet iz drugih sistema, kao sto se danas moze videti u nekim stilovima Wing Chun-a). Raspored tezine u stavovima je 50/50 , tehnike se izvode opusteno sve do trenutka kontakta , stopala u osnovnom stavu su paralelna ,kretanja se izvode tako sto se zadnja noga povlaci za prednjom, rad nogu je triangularan , udarci se izvode kako sa centra grudi , tako i iz ramena , drugim recima linija ramena se smatra centralnom linijom . Chi Sao se izvodi slicno kao u Tai Chi-u, ne izvode se kruzni pokreti kao u ostalim stilovima Wing Chun-a . Pan Nam Wing Chun koristi tehnike hvatova ,poluga i bacanja koje su slicne tehnikama Orlove Kandze , takodje ovaj stil ima poseban sistem napada na vitalne tacke ’’Dim Mak’’. Jos jedna od osobenoseti ovog sistema je strategija redirekcije protivnikove centralne linije, i strategija opstrukcije protivnikovog stava .
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top