Windows se pokrece na 2 jezgra a ne 4 nece

Grifindorf

Početnik
Poruka
8
Postovani,

Molim Vas pomozite.

Kupio sam racunar pre nekih 2 meseca i sve je radilo odlicno. Pre 2 dana, komp mi se sam restartovao i nikako nisam mogao da pokrenem Windows 10. U biosu sam imao nekoliko sacuvanih profila i posle nekoliko testiranja shvatio sam da mi se windows pokrece samo sa 2 jezgra a sa 4 nikako nece. Sva ostala podesavanja rade, jedino kad prebacim na 4 jezgra pokaze mi plavi ekran sa greskama, kao npr. Critical process dies. Molim Vas pomozite kako da aktiviram sva 4 jezgra.

Konfiguracija:
Windows 10 Pro
Gigabyte Z270P-D3-CF
i7 7700 3.6GHz
RX 480 Sapphire
16GB ram Kingston 2400GHz

Unapred zahvalan.

A da li mozda postoji neko podesavanje u biosu koje moze da utice na jezgra procesora?
Da li bi reinstalacija Windowsa mogla da pomogne? Odnosno, da li pad sistema moze da utice na jezgra procesora?
Hvala na odgovorima.

udji u bios i pogledaj kolko jezgara ima procesor i koliko su aktivna trenutno. u windowsu mozes da ukucas u start meni "msconfig.exe", pod tabom "boot" ides u "advanced". tu pise sa koliko se jezgra windows pokrece. ali ako mozes u biosu menjati broj jezgara,onda ti windows komande nista ne znace. ubaci dvd sa windowsom ili flesku kako god i pokusaj da pokrenes instalaciju nanovo. ne moras instalirati opet,daj da vidimo hoce li se instalacija ucitati u ram memoriju. ako nece da krene ili stane na pola,ozbiljan je problem.

ne moze se znati. taj procesor stavis u drugu maticnu plocu i videces. moze i obrnuto,nadji isti taj procesor pa stavi u tvoju plocu. ne bih znao dok ne probam. mozda je maticna kvarna,a mozda je procesor. jako se retko desava da procesor bude kvaran,oni su jako izdrzljivi. recimo da mislim da je do maticne ploce. nije lose da odes na benchmark forum i postavis ovo pitanje u sekciji procesora. ovde nemas bas ljude koji se toliko razumeju,a tamo ima.

Razmatram neku zamenu pa bi mi jako znacilo misljenje izmedju ova dva racunara

Konfiguracija 1:
Gigabyte Z270P-D3-CF
i7 7700 3.6GHz
RX 480 Sapphire
16GB ram Kingston 2400GHz

Konfiguracija II:
Sabertooth z97
i7 4770 3.4k
gtx 980 4gb
16GB Kingston Predator 1800GHz

Mozda ne bi trebalo da postavljam ovo pitanje na ovu temu ali posto je Konfiguracija I vec pomenuta nadam se da nece biti problema.

Hvala

Pokrenuo sam instalaciju Windowsa bez problema. Imam jos par informacija...kad sam spustio procesor na 2.8GHz podigao mi je Windows na sva cetiri jezgra, radi i na 3GHz ali koci u radu. Jel znate mozda sta bi mogao biti problem?
Koji kuler koristis, jel si proverio temprature, mozda se pregreva.
Moguce da je kuler lose montiran ili da nema paste vise.
Koje je napajanje, koliko vati?

Imam potpuno novu situaciju. Updatovao sam Bios posle cega sam uspeo da ga podignem na 3.1k, ali je to trajalo jako kratko. Sad procesor nece da radi ni na 2.2k nije cak hteo da mi prihvati instalaciju Windowsa (morao sam da ga pokrenem na 2 jezgra) iako novi Windows nije nista promenio. Pocinjem da mislim da mozda oslabljuje procesor. :(

Back