Window xp home edition SP1...Trial 30. Kako ga legalizovati?

Iz pitanja pretpostavljam da je u pitanju piratska kopija koju želiš da legalizuješ, to jest da je aktiviraš, ali reci ako nisam u pravu.

Imaš više načina. U principu najlakši način je da odeš do bilo koje prodavnice softvera i da kupiš original te verzije koju imaš već instaliranu. Iz tvoje priče pretpostavljam da se radi o Windows XP Home edition. Nakon toga treba da zameniš onaj serijski broj koji si koristio pri instalaciji sa ovim koji bude na kutiji ovog koji si kupio. (Ta procedura je potpuno legalna što se tiče Microsofta i imaš je lepo objašnjenu na http://support.microsoft.com/?kbid=326904 ) Ukoliko ti to ne ide glatko, možeš potpuno izbrisati stari operativni sistem i izvršiti "čistu" instalaciju novog sa novim serijskim brojem, tu ne bi trebalo da ima problema.
Ne zaboravi da i ovaj novi serijski broj moraš aktivirati, i to ćeš najlakše uraditi automatski preko interneta.

Cena XP Home edition je u Americi oko 85USD, a kod nas u YU oko 85 eura.

E sad, ako sam negde u pretpostavljanju pogrešio, ti pitaj.
 
Ili su mi bar tako rekli.....U pitanju je NOV racunar koji sam kupio i na njemu je XP Home edition service pack1....dakle potrebno je samo da ukucam @original@ ser. br i onda ce sve da funkcionise kako treba....bar su mi tako rekli oni koji su mi prodali comp. Ali iz PRINCIPA mecu to da uradim kod njih jer mislim da su preskupi, a i bezobrazni su.....
Da ponovim, ne radi se o priatskoj kopiji, vec o originalu koji treba da se nesto doplati i da se registruje, cisto sumnjam da je 80 EUR/a receno mi je da je to mnogo jeftinije.....
U svakom slucaju hvala na odgovoru i ocekujem jos neki odgovor....
 
Aha, sad mi je jasno.

Prvo: Ko god ti je prodao računar sa Windowsom XP Home edition već instaliranim, taj je morao po zakonu da ti da legalan operativni sistem. Oni NE MOGU da ga instaliraju dok NE UNESU serijski broj. Međutim, ukoliko je serijski broj sa CD-a korišćen više puta, Microsoft će to videti i ti ne možeš aktivirati tvoj Windows i on ti javlja da je ostalo još X dana. Prosto rečeno, "aktivirati" znači proveriti legalnost onog serijskog broja unetog pri instalaciji. Ja se nadam sa si probao da ga aktiviraš, i koju si poruku pri tom dobio?

Prvi i jedini korak je da se javiš onome ko ti je to prodao. Reci im da ne možeš aktivirati operativni sistem koji su ti prodali (sama aktivacija inače tebe ne košta ništa) i ta firma ili pojedinac moraju rešiti problem.

Koliko se meni čini, oni zloupotrebljavaju tvoje neiskustvo u ovome, jer oni ne smeju uopšte instalirati nelegalan OS, tj. onaj koji ti ne možeš legalno da aktiviraš.

Molim te reci mi da li ti traže još novca za nešto što su ti već dali, jer to bi već bio neviđeni bezobrazluk.
 
Navodno ljudi iz te firme me ubedjuju da ne smeju da mi prodaju drugu vrstu softwera osim ako ne uracunaju i legalizaciju XP-a.
Druga stvar, ja i nisam pocetnik u svemu ovome, ali ovi novi zakoni....ko zna, samo proveravam....I jos nesto, stvarno su bili jeftini sto se tice prodaje hardwera...dobio sam racunar P4 sa cdrw, optickim misem, Asus plocom XP2500+ stampacem scanerom ....za svega 500 E. Ali ako je istina da ovo sto rade nije u redu mogu da ih prijavm ili cak i tuzim....
 
U pravu si, cena je sasvim OK. Uzgred, P4 ne može da ima Athlon procesor, to što si dobio je, pretpostavljam, Athlon XP 2500 plus koji otprilike ima performanse kao Intel P4 na 2.4 - 2.5 MHz, sasvim solidna mašina.

Ali to nije bitno, čisto uzgred napominjem.

Dakle, pošto je na svu sreću i Jugoslavija (pardon - Srbija i Crna Gora) počela malo ozbiljnije da se bavi tim problemom, ja ti predlažem da kontaktiraš njih da im kažeš da ti objasne kako da aktiviraš Windows koji si kupio i platio. Oni ga nisu smeli instalirati nelegalno, mogli su jedino da ti daju mašinu bez operativnog sistema, ili pre finalne prodaje da ti ponude da za određenu doplatu original Windows. Pošto je stvar već završena bilo bi najblaže rečeno fer sa njihove strane da ti to sami srede.

Ovo "nisu smeli da urade" bi zvučalo smešno pre godinu dve, ali upravo čitam da je vlasnik video kluba u Beogradu uhapšen zbog piraterije ovih dana, a kazna za to je 1 - 5 godina.

Čisto da imaš adut u rukavu, ako baš dođe do zida...
 
Receno mi je da je softwer njihov i da se moj racunar vodi kao konfiguracija i to BEZ IKAKVOG SOFTWERA....To sto su oni meni instalirali je samo probna ver. XP-a i kazali su mi da je moja stvar sta cu dalje...mogu bilo gde de kupim XP, Linux.....To je moja cisto licna stvar i to nije samo slucaj sa u vezi mene vec je to sa svakim kupcem....Znaci da su u pravu....Ako zelim mogu i da ga krekujem...tako su mi rekli, ali oni ne snose odgovornost za eventualne posledice (To pise i u garanciji). U stvari vecina kuca koje se bave hardwerom su pocele tako da rade....
Hvala na svim savetima i odgovorima, mislim da je sada situacija jasnija....
A ja, sta cu da uradim....to je sada cisto stvar moje savesti...ili nesto tako
Pozdrav
 

Back
Top