win98 pored XP-a na istom hardu?

• Začetnik teme Začetnik teme defragmentor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kvazimodo:
NE MORAŠ da formatizuješ disk (particiju) ako ti je XP instaliran na FAT32 particiji, ali je poželjno da instaliraš 98 na drugoj particiji i radiće bez problema (provereno radi).
Onda sam je izgld jedini baksuz ovde koji je heto da uradi nesto na brzinu, pa je sistem vrisno a nisam ni ubacio CD od 98 kako treba...
Pa je onda sve moralo iz pocetka.
U svakom slucaju bekapuj podatke pa onda isprobavaj sta god zelis

Postoji mogućnosti instaliranja oba sistema na jednu particiju, ali je preporučljivo da (ako se upustiš u takvu avanturu) tačno znaš šta radiš. Prvo moraš da instaliraš win98 ili ME (šta već želiš). Prekopiraš Program Files na neku drugu lokaciju i pokreneš instalaciju XP-a od nule (tj, sa CD-a). Promeniš direktorijum u koji će se instalirati (recimo WinXP) i nastaviš dalje. Kada završiš proceduru, potrebno je samo da postaviš novu putanju za Media Player u WinME (odnosno 98.), jer je prethodni fajl pregažen od strane XP-a (jedino to uništi, SVE OSTALO JE 100% OK).

Na kraju ostaje da u BOOT.INI (koji se nalazi na ROOT-u, dodaš liniju:

c:\="Microsoft Windows Me"

i to bi bilo sve.

Ovakva instalacija oba sistema ne zahteva nikakvo specijalno žongliranje, kako većina misli (tako sam i sam mislio, dok nisam postupio po svojoj tvrdoglavoj ideji i isprobao čitavu stvar). Naime, čak možeš sve programe da instaliraš u isti direktorijum dva puta i radiće odlično, a u XP-u uradiš MOVE na My Documents i onda sve funkcioniše paralelno.

Napominjem da sam ja ovakvu kombinaciju instalirao na više mašina i sam je koristio na svojoj (zbog raznih problema nekompatibilnosti softvera koji koristim sa XP-om). To je funkcionisalo od pojavljivanja XP-a pa sve do pre par meseci, kada sam uzeo dva nova diska i upario ih u RAID, jer više nisam imao potrebe za WinMe.

Naravno, za većinu je bolja varijanta koju su ti momci gore pomenuli, ali i ova 100% radi BEZ problema, pa ako te mrzi da kreiraš particije (ako ih već nemaš), ili ti se prosto sviđa - ovo bi moglo da bude rešenje.

Ja sam takodje zainteresovan da pored XP instaliram W-98.Sve sam lepo procitao sto ste napisali,ali mi sve to kao laiku deluje komplikovano.
Mozda neko zna neki link u kome daju objasnjenje za debile kako da se to uradi.Ako linka nema onda molim neku dobru dusu koja ima nerava i vremena na pretek da napise korak po korak po debilskom sistemu "prvo udji ovde pa uradi to,a zatim udji onde i...." sta treba da se uradi da bi se pored postojeceg W-XP imao i W-98.
Ja imam HDD od 80GB i trenutno mi je okupirano samo oko 20GB tako da ima mesta da se HDD podeli i da se za W-98 odvoji nekih 10GB-20GB.

Pozdrav svima i unapred fala

da ti ja to ispricam na jednostavan nacin. :) ovako installiraj win98 u npr C: pariciji. napunis ga sa svim driverima i to. zatim nabavi butabilan winxp cd i sve drivere za xp. pokreni installaciju xp preko starije verzije wina. kada biras kakvu vrstu installacije oces samo izaberi custom i podesi da se xp nalazi na drugoj particiji npr D . posto si to uradio samo pusti da installacija zavrsi svoje i posle toga installiraj drivere za xp. to je sve(otprilike) :)
Pozdrav

UnDerGr0unD^SeCuRitY:
da ti ja to ispricam na jednostavan nacin. :) ovako installiraj win98 u npr C: pariciji. napunis ga sa svim driverima i to. zatim nabavi butabilan winxp cd i sve drivere za xp. pokreni installaciju xp preko starije verzije wina. kada biras kakvu vrstu installacije oces samo izaberi custom i podesi da se xp nalazi na drugoj particiji npr D . posto si to uradio samo pusti da installacija zavrsi svoje i posle toga installiraj drivere za xp. to je sve(otprilike) :)
Pozdrav
Hvala ti na odgovoru,ali ja ipak moram da ti postavim jos par pocetnickih pitanja:
1.Pretpostavljam da treba prvo pomocu Partition Magic-a da podelim HDD?
2.Da li moram da izbrisem postojeci XP pa na prazan HDD krenem sa instalacijom 98 i ostalog?
3.Sta znaci bootabilan W-XP?
4.Sta znaci starija verzija WIN.?
5.Da li mozes pri podeli HDD da particije obelezavas slovima koja ti odgovaraju? (meni je na D: DVD)
Izvinjavam se svim "expertima" ako su im pitanja glupa,ali sta cu kad mi je neophodan 98 pored XP,a hocu sama to da uradim
Hvala svima unapred

Dabi instalirao dva sistema na jednom HDD moras da imas dve particije

U slucaju da imas Win XP a hoces da instaliras Win 98 ili Win 2000 - posle instalacije imaces jedan problem - neces moci da podignes Win XP - ali taj problem se jednostavno resava
Startujes kompijuter u win98 ubazis instalacioni Win XP - CD nadjes sledece fajlove
- Ntldr
-Ntdetect.com
i iskopiras ih u root direktorijumj odnosno na C:
i problem je resen
Ovaj problem se javlja zato sto je recimo win98 stariji sistem od win XP i zato ga on ne poznaje pa se zbuni u dizanju sistema

Dobro, sve to izgleda lako ali verujte mi nama koji nismo upućeni u sve to deluje veoma komplikovano. Mislim da sam sve to donekle ukapirao ali mi još uvek niste objasnili kako pri podizanju sistema mogu da biram koji ću operativni sistem da koristim? Da li se pojavljuje neki meni sa izborom i da li je potrebno menjati neke fajlove? Trenutno imam instaliran Windows 98 na particiji C (6.41 GB) dok na particiji D (12.6 GB) imam instalirane igrice, programe i nekoliko filmova. Kada bi instalirao Windows XP na particiju D, dali bi morao da je formatiram? I kako bi mogao da dodajem nove programe? Da li bi morao da ih instaliram dva puta (na oba OS-a) ili bi program instaliran na 98-ici bio vidljiv XP-u?

JovanT:
Dobro, sve to izgleda lako ali verujte mi nama koji nismo upućeni u sve to deluje veoma komplikovano. Mislim da sam sve to donekle ukapirao ali mi još uvek niste objasnili kako pri podizanju sistema mogu da biram koji ću operativni sistem da koristim? Da li se pojavljuje neki meni sa izborom i da li je potrebno menjati neke fajlove? Trenutno imam instaliran Windows 98 na particiji C (6.41 GB) dok na particiji D (12.6 GB) imam instalirane igrice, programe i nekoliko filmova. Kada bi instalirao Windows XP na particiju D, dali bi morao da je formatiram? I kako bi mogao da dodajem nove programe? Da li bi morao da ih instaliram dva puta (na oba OS-a) ili bi program instaliran na 98-ici bio vidljiv XP-u?

Au koliko pitanja.
1.Pri podizanju sistema imas opcije sa izborom OS-a koji hoces da ti se digne i strelicama oznacis koji hoces i tresni "Enter".
2.Fajlove nije potrebno menjati, jedino ako ti zelis da ti umesto "Microsoft windows" pise nesto drugo, onda moras malo procackati po "boot"-u u notepad-u.
3.Particiju D ne bi morao da formatiras, ali je preporucljivo da je konvertujes u NTFS zbog XP-a.
4.Neke od tih igrica i programa neces moci da pokrenes u XP-u dok ne procackas registar, sto je malo komplikokvano
5.Nove programe mozes dodavati isto kao i ranije, ubacis CD ili nesto slicno, instaliras. Neke programe ako instaliras u XP-u neces moci da pokrenes u 98 i obrnuto.
6.Program instaliran u XP-u bi io vidljiv i 98 (pod uslovom da je XP u FAT32), ali mozda neces uspeti da pokrenes svaki.
To je sto se tice programa, a sto se tice filmova, muzike i ostalih fajlova koji se NE instaliraju oni se bez problema pokrecu u oba OS-a.

Кулиража:
4.Neke od tih igrica i programa neces moci da pokrenes u XP-u dok ne procackas registar, sto je malo komplikokvano
5.Nove programe mozes dodavati isto kao i ranije, ubacis CD ili nesto slicno, instaliras. Neke programe ako instaliras u XP-u neces moci da pokrenes u 98 i obrnuto.
6.Program instaliran u XP-u bi io vidljiv i 98 (pod uslovom da je XP u FAT32), ali mozda neces uspeti da pokrenes svaki.

А шта мислиш кад би програм прво инсталирао на 98-ици а после и на XP-у на истом месту (на пример Program Files) тако да би инсталација само преписала фајлове и додала потребне ствари у registry базу да ли би тад успело на оба ОС-а?

Back