Wikileaks objavio spisak lokacija od strateskog znacaja za Ameriku

RoccoS

Veoma poznat
Poruka
11.405
WikiLekas objavio najkontroverzniji dokument dosad

NAJNOVIJA WikiLeaksova objava uzdrmala je SAD kao ni jedan dokument dosad te mnogi smatraju da je danas objavljen najkontroverzniji dokument. Naime, WikiLeaks je objavio popis SAD-ovih strateških objekata koji su važni za njihovu nacionalnu sigurnost. Popis je sastavljen na zahtjev State Departmenta koji je od svih veleposlanstava zatražio popis objekata čiji bi gubitak ugrozio nacionalnu sigurnost SAD-a. Na popisu se nalaze naftovodi, plinovodi te komunikacijski i transportni centri.

Na popisu se, primjerice, s područja Velike Britanije navode dalekovodi, lokacije za satelitsku komunikaciju te tvornica BAE Systems koja se bavi usavršavanjem oružja, svemirskim razvojem te informatičkom sigurnošću.

Na popisu se, osim očekivanih objekata poput komunikacijskih centara, nalaze i rudnik kobalta u Kongu, tvornica za proizvodnju protuotrova za ugrize zmija u Australiji te tvrtka koja proizvodi inzulin u Danskoj.

Prema pisanju Timesa, radi se o "globalnom imeniku" ključnih objekata koji imaju presudan značaj za Washington te je i sam tekst naslovljen s "WikiLeaks navodi `ciljeve za terorizam` protiv SAD-a".

Objekti na popisu su klasificirani i prema prioritetima, pa je plinovod u Nadimu u zapadnom Sibiru naveden kao "najznačajniji plinski objekt na svijetu". Popis je značajan utoliko što daje popis potencijalnih meta za terorističke napade.


http://www.index.hr/vijesti/clanak/...teskih-objekata-u-cijelom-svijetu/527113.aspx
 

Back
Top