WiFi mreza za vise ljudi.

Darko.b86

Početnik
Poruka
21
Hocemo par drugara i ja da napravimo, tj. da nam neko napravi WiFi mrezu za otprilike nekih 30-40 korisnika na malo vecem prostoru...
AHteli bi svi da se umrezimo i da delimo podatke, picimo igric... Ali hocemo da imamo i net. Da je dobar priblizno kao i ADSL (da ne rezka i da je slab ping), pa bi svi placali net koliko bude potrebno. Zanima me koliko kesa treba za opremu, jer verovatno treba neka jaka i kvalitetna

jel se moze uzeti, vise manjih paketa ADSL-a da podmiruje tu nasu WiFi mrezu ili nam treba jedan jak link?

Daj malo više podataka, da li se to radi o nekoj stambenoj zgradi i sl. Definiši taj "malo veći prostor"
Najbolja varijanta je da se uzme trenutno najbrži ADSl u drbiji od 16mb/1mb
(Cene dosta variraju VeratNet-4000 mesečno EUnet-7400 OpenTelekom 4500)
Pošto sam shvatio da vi hočete da delite medjusobno podatke onda bi najbolje bilo da se
napravi extranet neka virtuelna mreža sa svim računarima povezanim na jedan server(Kompjuter)
koji bi delio tu mrežu na više mreža koristeći neki blokator protoka (Preporučujem najviše od 10 do 15 kompjutera)
kako ne bi došlo do toka da neko ima brzinu od 15000kb/s a neko 30 kb/s najbolje da se server poveže na svič pa da se preko sviča
povežu ostali računari ili da se preko sviča poveže wifi antena (za zaštitu koristite pass ili mac adresu) , a za šherovanje najbolji program je Tune Up
I tada kada podelite troškove na 10 ljudi onda ispada da svako od vas ima 1.6Mb/100kb za 400 din mesečno.

Malo je veca razdaljina.. ima 2-3 km nisu zgrade u pitanju sve su kuce, prigradski deo. Neko mi je rekao da to moze preko antena da se prenosi koliko hoces... Uzeli bi mi i vise ovih ADSL velikih paketa, jer bi nas bilo oko 30 . A i stavili bi taj jedan server da mozemo i igrice da igramo u mrezi. Samo mi je bitno koliko bi to kesa bilo da se kupi ta oprema a da bude dobro, da nam ne koci i ne usporava ako ima puno ljudi. I zanima me jel moramo to i da prijavimo, ne znam sta zakon dozvoljava. Ne bismo zaradjivali na tome, vec bi svako placao te pakete, znaci podelimo troskove

Malo je veca razdaljina.. ima 2-3 km nisu zgrade u pitanju sve su kuce, prigradski deo. Neko mi je rekao da to moze preko antena da se prenosi koliko hoces... Uzeli bi mi i vise ovih ADSL velikih paketa, jer bi nas bilo oko 30 . A i stavili bi taj jedan server da mozemo i igrice da igramo u mrezi. Samo mi je bitno koliko bi to kesa bilo da se kupi ta oprema a da bude dobro, da nam ne koci i ne usporava ako ima puno ljudi. I zanima me jel moramo to i da prijavimo, ne znam sta zakon dozvoljava. Ne bismo zaradjivali na tome, vec bi svako placao te pakete, znaci podelimo troskove

Vas toliko ima da ste skoro firma. ukolio ste ozbiljni po tom pitanju mislim da bi vas svaki bolji provajder prihvatio oberučke, dao bi vam predloge i uslove, u svakom slučaju sastanak sa njima bi vam bio od velike koristi. znali biste šta vam treba od opreme, kako biste se povezali i koliko bi to sve koštalo.

Back