Washington Post Tri scenarija za Egipat

GolubBabic

Domaćin
Poruka
3.759
WP objašnjava tri moguća scenarija raspleta u Egiptu.

Iranski ishod: Šah Mohamad Reza Pahlavi bio je, kao Hosni Mubarak danas, stub američke moći na Bliskom istoku i imao diplomatske odnose s Izraelom. Kada je svrgnut, vlast je u Iranu preuzela teokratska klika na čelu s ajatolahom Ruhollahom Khomeinijem, koja je ugušila pokret koji su u početku vodili studenti i umjerene snage. To je nanijelo štetu SAD-u jer je Iran postao antiizraelska snaga u regiji.

Indonežanski ishod: Predsjednik Suharto je 32 godine bio na vlasti kao američki saveznik i Bijela kuća se plašila posljedica njegovog odlaska, ali je na kraju ta najmnogoljudnija muslimanska zemlja uspjela da uvede demokratiju i ostane ključni partner SAD-a.

Za neke analitičare to je izgledniji scenario, jer i Egipat ima sekularnu tradiciju i jaku vojsku, uz čiju pomoć bi uvođenje demokratizacije osnažile umjerene snage.

Rumunski ishod: Rumunska revolucija je svrgnula i likvidirala diktatora, ali su narednih mjeseci vojska i komunistička elita uspjeli da opstanu.

Egipatske službe sigurnosti broje oko milion ljudi, tako da je moguće da vladajuća elita polako istisne opoziciju, s Mubarakom kao prelaznim predsjednikom i kozmetičkim reformama koje bi pružile iluziju promjene. U tom slučaju, državna kontrola nad medijima ne bi se ukinula, a izborima bi se i dalje manipulisalo.
konstatuje Washington Post.
 

Back
Top