Vulić: Oduzeti pravo političkog djelovanja predsjedniku Srpske je početak istrebljenja srpskog naroda

Dodik je izbor državljana Republike Srpske.
1740138660953.png

Za Doda pričaju i da je jevrejski igrač. Koliko je to tačno, ne znam. Ako jeste, onda je na konju jer Jevreji upravljaju Amerikom.
Kako god, ponavljam pitanje, ako ga osude a parlament tj vlasti RS donesu one odluke za koje kažu da će doneti, da ih ne kucam opet, kako to rešiti, kako ceo narod silom naterati na nešto što on odbija? Ja ne vidim da je to moguće.

Teško da će se to desiti jer narod ne stoji iza Dodikovih dela. U svim autokratskim društvima, lideri vladaju bez podrške naroda, odnosno ona se "uteruje" represijom. Tako da se za takvog lidera niko neće okrenuti. Drugo je to ako bi hipotetički lider bio omiljen u narodu a to se među Srbima nije desilo vekovima. Mi uvek biramo najgore među sobom.

Teško da će se to desiti jer narod ne stoji iza Dodikovih dela. U svim autokratskim društvima, lideri vladaju bez podrške naroda, odnosno ona se "uteruje" represijom. Tako da se za takvog lidera niko neće okrenuti. Drugo je to ako bi hipotetički lider bio omiljen u narodu a to se među Srbima nije desilo vekovima. Mi uvek biramo najgore među sobom.
Kojih dela ? Dodiku sude za krivično delo koje to nije i sudi mu sud koji je neustavno oformljen od strane neustavne institucije.Nije Dodik diktator nego je diktator kolektivni zapad podržan muslimanima.Oni su ti koji koriste represiju protiv svojih političkih protivnika a ne Dodik.
Naravno da Dodika ne podržavaju svi građani Srpske.Nigde u demokratijama predednika ni vladu ne podržavaju svi građani.

Raste nervoza uoči presude Dodiku: Šta će se dogoditi ako ga osude?​

Hina/N1 Hrvatskadanas 13:03
Milorad Dodik
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik možda neće ni doći u Sarajevo 26. februara u Sud BiH gde će mu biti izrečena presuda koju čeka s velikom nervozom, no potpredsednik Republike Srpske iz reda Bošnjaka Ćamil Duraković upozorava kako će „ozbiljnih posljedica“ svakako biti, piše Hina, a prenosi N1 Hrvatska.

„Došli smo u poziciju da imamo veoma ozbiljne prijetnje da stvari mogu krenuti naopako“, rekao je Duraković u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV), koji je, uz Davora Pranjića iz HDZ-a BiH, jedan od dva Dodikova formalna zamenika, odnosno potpredsednika RS, ali bez stvarnih ovlašćenja.

I dok u čitavoj BiH vlada velika nervoza i svojevrsno vanredno stanje u RS u iščekivanju presude Dodiku, što bi moglo značajno da zakomplikuje situaciju u zemlji, on se u četvrtak u Banjaluci potrudio da prisustvuje svečanosti u organizaciji lokalnog muftijstva, odnosno akademiji pod nazivom „Ramazan u mom gradu“.

Fotografi su ga uhvatili kako sedi u prvom redu sa Durakovićem i banjalučkim muftijom Ismailom Smajlovićem, slušajući predavanje o prednostima posta tokom svetog muslimanskog meseca, koji počinje 1. marta ove godine.

On tu ništa nije rekao, ali je istog dana u Banjaluci okupio urednike njegovih naklonjenih medija da prenesu poruku da još nije odlučio da li će uopšte prisustvovati ročištu za izricanje presude zakazanom za 26. februar u 13 časova.

On nije zakonski obavezan da to učini i dovoljno je da njegov advokat bude prisutan u sudnici.

Prvostepena presuda​

Presuda koja se očekuje naredne sedmice biće prvostepena, a Dodik i njegova odbrana će svakako imati pravo žalbe na nju, o čemu će potom odlučivati Apelaciono odeljenje Suda BiH koje donosi pravosnažnu presudu.

Ukoliko bi prvostepena presuda bila okrivljujuća, Dodik ne bi morao odmah u zatvor jer je takva mera propisana samo u slučajevima kada je zatvorska kazna veća od pet godina.

Državni tužilac Nedim Ćosić je na kraju suđenja, koje je trajalo godinu dana, zatražio od Suda BiH da Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića proglasi krivim i izrekne im zatvorske kazne „blizu maksimalnih“, što je u ovom slučaju do pet godina zatvora, te da im izrekne desetogodišnju zabranu obavljanja bilo koje funkcije u državnim ili budžetskim organima.

„Ako je presuda Suda BiH da sam ja kriv, to će biti čisto politička odluka i mi ćemo se politički odupreti“, najavio je Dodik, koji je tvrdio i da je prošle godine bilo planirano njegovo hapšenje, za šta je optužio bivšeg ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija.

On smatra da se trenutno u Sarajevu vrše razne pretnje i pritisci na sutkinju Senu Uzunović da donese osuđujuću presudu.

On je to rekao u trenutku kada svi njegovi saradnici danima preko medija upućuju jedva prikrivene pretnje Uzunović.

„Sutkinja Sena Uzunović treba da se fokusira na očuvanje mira i stabilnosti u BiH. Ako gleda kao sudija, trebalo bi da donese oslobađajuću presudu. To je jedino ispravno“, rekao je Nikola Selak, kojeg je Dodik predložio za novog ministra bezbednosti BiH umesto ranije uhapšenog i smenjenog Nenada Nešića.

Dodik je ponovo izbegao da govori šta namerava da uradi u slučaju da bude osuđen, a njegova ministarka finansija Zora Vidović je rekla da imaju plan A i plan B, zavisno od presude.

Mediji spekulišu da bi osuđujuća presuda značila da će parlament RS, u kojem dominiraju predstavnici pod kontrolom Dodika, doneti zakone kojima se presude Suda BiH i Ustavnog suda proglašavaju ništavnim i zabranjuju Tužilaštvu BiH i policijskim agencijama na državnom nivou da rade na teritoriji RS.

Svi zaposleni u organima vlasti u BiH mogli bi istovremeno biti pozvani da napuste posao i tako blokiraju državu.

Opozicione stranke srpske pripadnosti najavile su da neće učestvovati ni u čemu što bi dovelo do radikalizacije situacije u BiH, dok je Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala Dodika da podnese ostavku i time oslobodi RS od mogućih posledica presude, piše Hina, a prenosi N1 Hrvatska.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je jedini ispravan ustavni i zakonit scenario da bude prekinut postupak protiv njega pred Sudom BiH ili da usledi oslobađajuća presuda, a da će u suprotnom biti donesene odluke na najvišim organima entiteta RS, kako kaže, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

„Ako je bilo šta drugo, to je čist politički progon i mi ćemo odgovoriti političkim odlukama. To podrazumeva donošenje odluka na najvišim organima Republike Srpske, kako je dogovoreno ovih dana na različitim nivoima i vratićemo se isključivo na Dejtonski sporazum“, rekao je Dodik, a preneo portal Klix.ba.

On je naveo da to podrazumeva da će Republika Srpska poništiti ili istupiti iz svih reformi. Kaže da su te reforme nametali nekada iz EU, a nekada iz drugih centara.

„To znači da će Republika Srpska otkazati bilo kakvo prisustvo suda i tužilaštva, SIPA-e i drugih veštačkih i vanustavno nadmetnutih organa na nivou BiH, zabraniti njihov rad na prostoru Republike Srpske, doneti svoj izborni zakon i učiniti sve da ono što su nadležnosti, 83 takve, vrati na ustavnu poziciju, Ustav BiH“, rekao je Dodik.

hoce da kaze, da ako je neko izabran na izborima (da ne zalazimo u regularnost tih izbora ) taj neko ne moze da se hapsi za lopovluk.

kako da hapsite nekog koje izabran od ''vecine'' gradjana.

dakle IZABRANI SMO i sad mozemo da radimo sta nam se hoce ...
Zezaš se? Ne hapse Dodu vlasti RS zbog lopovluka vec hoće Bošnjaci iz političkih razloga. Ko noć i dan, ko nebo i zemlja.

Zezaš se? Ne hapse Dodu vlasti RS zbog lopovluka vec hoće Bošnjaci iz političkih razloga. Ko noć i dan, ko nebo i zemlja.
u jednu ruku ucinice uslugu srpskom narodu pokradenom.

potom ce se iznenaditi kad dobiju stojka u toj svojoj nameri koju ovde nameces.

srpska ce biti jos jaca kada ovog ne bude bilo sto se tog pitanja tice, nista se ti ne brini.

niti je on ratovao za srpsku niti ju je stvorio niti ce je braniti ako ustreba ne brini se.

nikada nemoj da zaboravis kako je dosao na vlast i u koloni nato tenkova sa madlen olbrajt.

po tom pitanju nasao si poslednjeg ovde kojem bi trebao da pricas kako se brani i gine za republiku srpsku.

Sinovi republike srpske cuvaju rep srspku, nista ti ne brigaj tamo je najvece srpstvo a tu velicinu nije stvorio dodara niti je ucestovao u odbrani Srpske.

Opusten budi.

ps

narod vise te mantre ne pije, niti guta pa ni sa puterom. isto kao i u srbiji, studenti traze zahtevima da imamo FUNKCIONALNE INSTITUCIJE bez ikakve korupcije i kontrole odredjenih ljudi , a dobiju odgovor od vlasti kako je to SEPRATIZACIJA VOJVODINE

mislim da treba da menjate tu glupu mantru

to vise ne prolazi.

Svak treba, da radi, posao, u svojoj nadležnosti. Nije, rešenje, ni da se pitaju, vani, visoki predstavnici, koji samo produžuju agoniju.
Mislim, da jedino rešenje, može da se postigne, uz pomoć novih generacija, bez predrasuda i mešanja sa strane. Jer, stranci imaju, konstantan upliv, u tzv. rešavanju i najsitnijeg problema u BiH. Imalo bi tu stvari, i da se koriguje, kompletna svest, kod sve tri etničke zajednice, i da se priznaju, sve nedela, učinjena, na tom prostoru, kako bi se postigla, maksimalna katarza, na čitavom prostoru BiH. To jeste, bolan i dug proces, ali, sve se može, kad normalni ljudi, rešavaju probleme. Ne bih više da filozofiram, ali mislim, da je to jedino rešenje, za to društvo u celini. Dijalog, i samo dijalog, bez upliv sa strane. Sve dok se to ne primeni, nema napretka.
И немој, пошто је очигледно да је сложеност тематике у БиХ по слову Дејтона за тебе шпанско село.

srpska ce biti jos jaca kada ovog ne bude bilo sto se tog pitanja tice, nista se ti ne brini.

niti je on ratovao za srpsku niti ju je stvorio niti ce je braniti ako ustreba ne brini se.

nikada nemoj da zaboravis kako je dosao na vlast i u koloni nato tenkova sa madlen olbrajt.

po tom pitanju nasao si poslednjeg ovde kojem bi trebao da pricas kako se brani i gine za republiku srpsku.

Sinovi republike srpske cuvaju rep srspku, nista ti ne brigaj tamo je najvece srpstvo a tu velicinu nije stvorio dodara niti je ucestovao u odbrani Srpske.

Opusten budi.

ps

narod vise te mantre ne pije, niti guta pa ni sa puterom. isto kao i u srbiji, studenti traze zahtevima da imamo FUNKCIONALNE INSTITUCIJE bez ikakve korupcije i kontrole odredjenih ljudi , a dobiju odgovor od vlasti kako je to SEPRATIZACIJA VOJVODINE

to vise ne prolazi.
Muslimanski sud učiniče uslugu srpskom narodu tako što će progoniti demoktratski izabranog srpskog lidera zbog toga što je potpisao zakon koji je izglasala Skupština, što je po Utsavu RS njegova obaveza?

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je jedini ispravan ustavni i zakonit scenario da bude prekinut postupak protiv njega pred Sudom BiH ili da usledi oslobađajuća presuda, a da će u suprotnom biti donesene odluke na najvišim organima entiteta RS, kako kaže, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

„Ako je bilo šta drugo, to je čist politički progon i mi ćemo odgovoriti političkim odlukama. To podrazumeva donošenje odluka na najvišim organima Republike Srpske, kako je dogovoreno ovih dana na različitim nivoima i vratićemo se isključivo na Dejtonski sporazum“, rekao je Dodik, a preneo portal Klix.ba.

On je naveo da to podrazumeva da će Republika Srpska poništiti ili istupiti iz svih reformi. Kaže da su te reforme nametali nekada iz EU, a nekada iz drugih centara.

„To znači da će Republika Srpska otkazati bilo kakvo prisustvo suda i tužilaštva, SIPA-e i drugih veštačkih i vanustavno nadmetnutih organa na nivou BiH, zabraniti njihov rad na prostoru Republike Srpske, doneti svoj izborni zakon i učiniti sve da ono što su nadležnosti, 83 takve, vrati na ustavnu poziciju, Ustav BiH“, rekao je Dodik.
To vraćanje na Dejtonski sporazum je odbrana ustavnosti u BiH.
Svi nametnuti zakoni su u suprotnosti sa Ustavom. I njihovo postojanje znači postojanje nižih pravnih akata koji nisu u skladu sa najvišim ravnim aktom - Ustavom.
Takav pravni poredak je disfunkcionalan i neodrživ.

И немој, пошто је очигледно да је сложеност тематике у БиХ по слову Дејтона за тебе шпанско село.
🤣 Bitno je, da si ti stručnjak, kad su u pitanju, svi mogući akti i podakti, vezani za Republikosrpsku više-decenijsku postojanost. A, Dejtonski sporazum je sve, samo nije sporazum. Nasilno, nametnuto zakon, za sva 3 naroda.

🤣 Bitno je, da si ti stručnjak, kad su u pitanju, svi mogući akti i podakti, vezani za Republikosrpsku više-decenijsku postojanost. A, Dejtonski sporazum je sve, samo nije sporazum. Nasilno, nametnuto zakon, za sva 3 naroda.
И? Још кад би могао објаснити шта си хтјео овим рећи, осим духовитости у покушају.

Po slovu Dejtona visoki predstavnik nema ovlaštenja da nameće zakone i mjenja sam sporazum.
Kakav je to sporazum koji se može jednostrano mjenjati? To ne postoji nigdje u svijetu.

To znači, da se praviš, mnogo pametan. Sve ti znaš o politici i zakonima.
😉 Ја уопште нисам писао на овој теми, али зато си се ти расписао све у шеснаест иако ти очигледно није јасно много тога у вези Дејтона.

Opusten budi.

ps

to vise ne prolazi.
Живота ти, ајде ми нешто објасни. Ако осуде Додика (а осудиће га) то ће бити због непоштивања одлука Високог Представника (ВП) тј. илегалца Шмита, је ли тако? Не суде Додику због малверзација, криминала, мита, проневере и корупције већ због непоштивања Шмитове одлуке.

Дакле, ако осуде Додика онда то аутоматски значи и да Република Српска (РС) мора да поништи одлуку о непоштивању Шмитове одлуке (коју је Додик потписао). Другим речима, РС ће бити доведена у ситуацију да мора да прихвати сваку Шмитову одлуку па тако и одлуку о укњижавању имовине РС под имовину БиХ.

Питање, је, дакле: Какву ће то услугу српском народу учинити муслимански суд уколико осуди Додика?

Овде се уопште не ради о Додику као појединцу већ о пресуди Председнику РС због тога што је потписао одлуку Скупштине РС. Прихватање пресуде у овом процесу је буквално почетак краја РС јер убрзо неће моћи располагати ни својом имовином са којом ће управљати муслимани из Сарајева.

Izetbegović o presudi Dodiku​

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović rekao je za BHRT kako ne očekuje zatvorsku kaznu za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Bakir Izetbegović (foto:EPA-EFE/ALAA BADARNEH) -

Bakir Izetbegović (foto:EPA-EFE/ALAA BADARNEH)

- Ne bih rekao da će Milorada Dodika iko da pošalje u zatvor, ne mislim da će to uraditi, naći će način možda da to bude neka presuda uslovna ili na godinu dana, to se da otkupiti, ali mislim da je onaj bitniji dio presude zabrana političkog djelovanja, i da će tu biti neka vjerovatno, tih osam godina - 10 godina pretpostavljam, da će takvu stvar uraditi, ali ne znam - rekao je Izetbegović.

Izetbegović o presudi Dodiku​

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović rekao je za BHRT kako ne očekuje zatvorsku kaznu za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Bakir Izetbegović (foto:EPA-EFE/ALAA BADARNEH) -

Bakir Izetbegović (foto:EPA-EFE/ALAA BADARNEH)

- Ne bih rekao da će Milorada Dodika iko da pošalje u zatvor, ne mislim da će to uraditi, naći će način možda da to bude neka presuda uslovna ili na godinu dana, to se da otkupiti, ali mislim da je onaj bitniji dio presude zabrana političkog djelovanja, i da će tu biti neka vjerovatno, tih osam godina - 10 godina pretpostavljam, da će takvu stvar uraditi, ali ne znam - rekao je Izetbegović.
Cuj zatvor...
Pa gde da tvoj pajtos ode u zatvor. Ko bi ti bio strasilo!

Zamisli dođe mesto njega cestit srbin... Pošten.
Neko kome je do srpstva i srpske stalo a ne do love...

Pa ti bi pao sutra....

Back