Вулгарна деца незаинтересованих родитеља где нас то води?

Leci se brate (tj ispravlja). Jer je u nekim fazama - mucanje na pr, bitno da se dete prvo oslobodi da prica spontano. I ako psuje, treba mu/joj dozvoliti. Vaspitanje dolazi kasnije. Jer i mucanje na pr moze da dodje zbog roditelja koji su prestrogi ili previse koriguju dete u govoru, prebrz govor i td. Brz govor i previse informacija su danas mnogo veca boljka za govor deteta od psovki. A toga ima koliko hoces. Mama: ratatatata, tetka: ratatatata: komsinica: ratatatata. Dete krene da prica, mama ucestalo prekida: ne kaze se tako ljubavi nego... Ili otac previse strog- galami, plasi dete = dete uplaseno, nesnadjeno, mucanje kod neke dece.
Tako da je psovanje najmanji problem kod dece. Ok, ne kazem da ih treba u tome podrazavati - smejati se da bi dete steklo utisak kako radi pravu stvar, ali..nisu stvari crno bele.
Vidis da znas kako se leci u defektologiji..
Znaci treba vise razgovora, sporiji govor, provera da li ima smetnje u percepciji , adhd, ili neki drugi poremecaj...

Prica se, ne psuje se....
Mahom nastaju ti poremecaji jer znacaj komunikacije postaje opterecujuc deci..
Tj premalo komunikacije pa svaka komunikacija dobija veci znacaj...sto vise brbljanja dece i komunikacija, to znacaj opada pa i trema i svasta nesto...

Da me ubijes ja nisam dobar primer za to , ja sam kao dete bio cutljiv, tj pitam sta mi nije jasno , pricam sa decom, ali ne sa odraslima, ali rekoh ja sam imao ogromno dvoriste, 8 zgrada prepune decom....to je defektologija i okruzenje koje se pozeleti moze, uz 2 terena koja su suva pola sata posle potopa......
Kupujte stanove tamo gde su dobro napravljeni ....gde ima sadrzaja koji privlace van stana...

Postoje ljudi koji će naći opravdanje za takvo ponašanje dece. Onaj tip ljudi koji slegne ramenima i kaže "Takva je realnost, šta si očekivao". Loše navike se moraju odsečno rešavati, a ne: "Ma to su deca" inače izvolite sliku i priliku moderne Srbije.
A to su upravo roditelji iz ove priče 🤷‍♀️

Та деца још увек намају развијен осећај за друштвене норме. Нити значи да су она лоша нити да су родитељи лоши.

Курчили се у свом друштву у играоници (мислио сам да су играонице са децу млађу од 7-10 година).

Свако је урадио неки несташлук који није био примерен. Кад поодрасту још мало, кренуће и да им се развија осећај за друштвене норме, па ће да схвате шта треба а шта не треба радити.
Upravo tako.
Ma da slobodno dodam. Decaci treba da budu i mangupici. Ista ta vaspitacica ce reci: sta ce mi muskarac mlakonja i neka pi'kica, hocu muskarcicnu. Ili ce reci, volim fine a ovamo pada na bed bojze.
Gde je granica je drugo pitanje a najcesce se svodi na posledice ponasanja. Razbijes nesto? odose pare za novu loptu da se plati steta - na pr. Pa ti razbijaji i dalje. Potuce se? boze moj ko se nije tukao u tim godinama? Maltretiras nekog vrsnjaka?: e to je vec pitanje zasto to radi i odakle dolazi. A to su vec dublji problemi, nije zbog psovki.

Vidis da znas kako se leci u defektologiji..
Znaci treba vise razgovora, sporiji govor, provera da li ima smetnje u percepciji , adhd, ili neki drugi poremecaj...

Prica se, ne psuje se....
Mahom nastaju ti poremecaji jer znacaj komunikacije postaje opterecujuc deci..
Tj premalo komunikacije pa svaka komunikacija dobija veci znacaj...sto vise brbljanja dece i komunikacija, to znacaj opada pa i trema i svasta nesto...

Da me ubijes ja nisam dobar primer za to , ja sam kao dete bio cutljiv, tj pitam sta mi nije jasno , pricam sa decom, ali ne sa odraslima, ali rekoh ja sam imao ogromno dvoriste, 8 zgrada prepune decom....to je defektologija i okruzenje koje se pozeleti moze, uz 2 terena koja su suva pola sata posle potopa......
Kupujte stanove tamo gde su dobro napravljeni ....gde ima sadrzaja koji privlace van stana...
Naravno.Ja sam persirao svojim tetkama, stricevima, rodbini. Ok, doduse i bili su po drugim gradovima. Ali nikada nisam izgradio prisan odnos sa njima. A gledam na pr decu koja su na ti sa svojom rodbinom. Prelepi odnosi. Samo mali primer.
Zdravo okruzenje da, i pojednostaviti deci. Bez brige, sami ce dosta toga usvojiti po modelu ponasanja i pustiti ih da budu deca.

Upravo tako.
Ma da slobodno dodam. Decaci treba da budu i mangupici. Ista ta vaspitacica ce reci: sta ce mi muskarac mlakonja i neka pi'kica, hocu muskarcicnu. Ili ce reci, volim fine a ovamo pada na bed bojze.
Gde je granica je drugo pitanje a najcesce se svodi na posledice ponasanja. Razbijes nesto? odose pare za novu loptu da se plati steta - na pr. Pa ti razbijaji i dalje. Potuce se? boze moj ko se nije tukao u tim godinama? Maltretiras nekog vrsnjaka?: e to je vec pitanje zasto to radi i odakle dolazi. A to su vec dublji problemi, nije zbog psovki.

И да додам.

овде се под "васпитаним дететом" сматра дете које због страха од родитеља не сме да писне. Не сме у гостима да затражи чашу воде или банану или наранџу са стола.

Дете које је "мирно" од страха од родитеља, није васпитано, већ несрећно дете.

Ima ljudi koji nisu roditelji, a koji će isto to reći jer su i oni takvi bili. Ili su i dalje. :P
Traže opravdanja za djecu jer nemaju vremena /volje da se bave sa djecom. Skoro sretnem komšinicu u haustoru sa djetetom i pozdravljam se, ona kaže malcu (oko desetak godina) pozdravi se sa teta Bebom, mali ali ja hoću da idem bla bla priča nešto nevezano znači uopšte nije registrovao ono što mu je mati rekla. I ona meni u fazonu ma umoran je od škole pa ne može da se pozdravi sa osmijehom!? Kontam wtf? Osnovno nisi dijete naučila i pravdaš umorom, pa nije u rudniku kopao 8 sati pa da je umoran a i da jeste za običan dobar dan svi imamo snage.

И да додам.

овде се под "васпитаним дететом" сматра дете које због страха од родитеља не сме да писне. Не сме у гостима да затражи чашу воде или банану или наранџу са стола.

Tako je brate! Upravo to! Ili je i jednostavno stegnuto. Roditelji pricaju umesto njega. Nasa Mica, Nas Lazo. Lazo otvori usta da kaze, mama uskoci: Lazou...Lllaazou..
Nasa Mica pise pesme a ima tli godine, genije.
Ne seyi.

Sad bih mogao da vas zaebavam malo , trebao bi..
Da kazem, deca mora da vide nekog koga njihov tata i njihova mama postavljaju na lestvici vrednosti iznad njih samih...

To je zanimljiva stvar, ali to srbi kao narod ne razumeju...sta time hocu da kazem...
Sto bi to radili?
Jedno je postovanje i uvazavanje necijeg lika i dela, drugo stavljanje iznad sebe. To nikad.

И да додам.

Ne, nego indoktrisano dete...dete sundjer...
Nemojte da mesate to ...ne mora da bude nesretno , to ne ide na balkanu...
ovde su sretni kad neko donosi odluke umesto njih....

Tako da molim vas, ne nesretni nego indoktrinisano dete ili DETE SUNDJER , to razumeju svi kao pojam na balkanu....deca narocito ,, ako su takvi sigurno razumeju ,

Traže opravdanja za djecu jer nemaju vremena /volje da se bave sa djecom. Skoro sretnem komšinicu u haustoru sa djetetom i pozdravljam se, ona kaže malcu (oko desetak godina) pozdravi se sa teta Bebom, mali ali ja hoću da idem bla bla priča nešto nevezano znači uopšte nije registrovao ono što mu je mati rekla. I ona meni u fazonu ma umoran je od škole pa ne može da se pozdravi sa osmijehom!? Kontam wtf? Osnovno nisi dijete naučila i pravdaš umorom, pa nije u rudniku kopao 8 sati pa da je umoran a i da jeste za običan dobar dan svi imamo snage.
Prvo kaze se : "bave decom", a ne "bave s decom."
Drugo, ko treba da cuje cije potrebe tu? Dete mamine jer bi da procavrlja s komsinicom i pokaze kako joj je dete fino vaspitano, ili mama da skapira da detetu nije do toga i hoce da se igra?
I umesto da se duri i koriguje ga, evo jednostavnog resenja:
Znam da bi sada htela da se igras i to je sasvim u redu, ali bih htela na kratko da popricam sa komsinicom i onda idemo da se igramouu. Mmm k?
I dete, ako je majka koja cuje potrebe deteta i ima lep odnos (koje Ona treba da izgradi s detetom) ce reci: U jedu.
A ono koje je zapostavljeno i koje stavljaju u drugi plan non stop nekakvim prioritetima i procedurama ce da se buni.

Hahaha. Osnove ponašanja pravdaju umorom. Ne znam koliko čovek da je umoran, uvek bi znao da se pozdravi sa nekim. Ako to čovek nauči, to postaje automatizam. Ne treba ni da misliš o tome.

Juče sam išao do grada i trojica ili četvorica dečaka su proletela kraj mene i koristila psovke.. A kada uđem u zgradu i idem ka svom stanu, prolaze deca i nikada ne kažu "Dobar dan". Prosto ignorišu moje postojanje. Sramotno kakve roditelje imaju.

Prvo kaze se : "bave decom", a ne "bave s decom."
Drugo, ko treba da cuje cije potrebe tu? Dete mamine jer bi da procavrlja s komsinicom i pokaze kako joj je dete fino vaspitano, ili mama da skapira da detetu nije do toga i hoce da se igra?
I umesto da se duri i koriguje ga, evo jednostavnog resenja:
Znam da bi sada htela da se igras i to je sasvim u redu, ali bih htela na kratko da popricam sa komsinicom. Mmm k?
I dete, ako je majka koja cuje potrebe deteta i ima lep odnos (koje Ona treba da izgradi s detetom) ce reci: U jedu.
A ono koje je zapostavljeno i koje stavljaju u drugi plan non stop nekakvim prioritetima i procedurama ce da se buni.
Hvala na ispravci, svakako ću sljedeći put tako napisati. Ja ovdje pričam o prostom Dobar dan koje je toliko teško naučiti dijete da izgovori kad sretne stariju osobu u haustoru? Zapravo više me i ne čudi kad vidim šta se piše ovdje u temi 😆

Tako je. Gajim decu u najgore moguće vreme, i da, stići će i još gora vremena. Možda štrče od te druge dece jer nisu takve male muškarčine, ali neka. Nije mi cilj da budu takvi. Idemo našim putem pa kako nam bude. I to mi nije garancija da jednog dana neće izleteti u nekoj krivini i krenuti za čoporom. A bukvalno su im ovakva deca u odeljenju kako Zauz opisuje. Na skorašnjem rođendanu na kojem su bili, stvarno su radnice doživele svašta od tih velikih dečaka, to su već 10ogodišnjaci u pitanju. Nekoj maskoti su gurali u usta neke gluposti , igračke i sl, da se lik okrenuo i izašao iz igraonice. Brutalni,okrutni itd. A devojčice, da ne prepričavam. Jedna mala je na kraju drugog razreda prešla u drugu školu. Učiteljica sve to " ne vidi."" Čini medveđu uslugu tim roditeljima jer se to ne sankcioniše na početku. Oni i ne znaju šta se u školi odigrava, jer na kraju krajeva od učiteljice dobijaju info da su bili zlatni i fini. Umeće ta deca da se izbore za sebe kad porastu, to stoji. Za svoje nisam sigurna. Ali svejedno, idemo ovim putem kojim smo krenuli. I posle "ovog vremena " doći će neko drugo. Spremamo se za njega . 😁

Ma naravno bre, tako i treba. Tako i ja isto. A isplati se to, naravno. Secam se kad sam ja bio dete isto je bilo nekulturne stoke medju decom koliko hoces, psovali su, tukli se, kur*cili se, glumili kriminalce, pa mene nisu uvukli u takvo ponasanje, zato sto je koren u kucnom vaspitanju i porodici, a ne na ulici.

"societas — друштво; стгрч. λόγος — наука) јестe општа и основна наука о друштву. Ова наука користи разне методе емпиријског истраживања, симболичке интерпретације и критичке анализе како би развила систематско знање о друштвеним активностима, често са циљем примене овог знања ради достизања друштвеног благостања."Гугл

Pogledajte prilog 1625975

Одбијам реч васпитање јер асоцира на насиље психичко или физичко а некада и оба,сматрам да треба користити културно,пристојно усмеравање деце али евидентно да неки људи нису заинтересовани за такав начин комуникације.
Тако да свуда постоје безобразна,бахата,вулгарна,психички насилна деца која се тако односе према људима а често и постану насилна.
Вулгарна деца незаинтересованих родитеља,где нас то као друштво води?
Vas pitanie ne može da bude dalje od toga da asocira na nasilje .
Zapravo treba da se zapitamo svi mi ovde kako to da je vaz dizanje dece dobilo takve konotacije.

Možda odgovor na temu leži u tom pitanju

Tehnološkim napretkom, kompletna ljudska civilizacija je nazadovala i doživela moralni krah. Ljudi se pretvaraju u pasivna bića,jer postaju dovoljni sami sebi. Upravo zbog tog,tehnološkog komfora,gde možeš samostalno da obavljaš,niz stvari,a da te,pritom,niko ne ometa. Tu dolazi do izražaja,sebičluk,samodopadljivost,podmuklost,i na kraju agresivnost. Dolazi do momenta kad osoba počne da se vodi načelom: Ja,moje,meni. Neću,nedam,nemam. Tu se zatvara krug,normalne komunikacije,čoveka,kao društvenog bića,i on se počinje izolovati,u neki svoj svet. Tu više nema mesta,za bilo koju vrstu kolektiviteta,i rešavanja,suštinskih problema. i onda dolazi ono: "ma pusti" , "neka", "nema veze", "šta ja tu mogu", "baš me briga", " .ebe mi se". I niz drugih primera. Društvo biva degradirano,i tu stupaju na scenu,generacije dece,koje se ovde pominju. Dodatni bonus,te degradacije,u našem slučaju su i ratovi,na ovim prostorima,i tu onda dobijete koktel,mix, ili šarenoliku paletu,nakaradnog delovanja, svih izopačenosti,umreženih,u jednu lepo zapakovanu i ukrasnom folijom,presvučenu,realnost. Dakle, ovde teško da možemo,kao pojedinci, rešavati stvari. Tu mora biti uključeno,celo društvo. Od čistača, do doktora nauka. Na žalost,i ja pripadam,generaciji,koja je,doživela kolaps,na ovim prostorima. I ja imam klince,koji su u osnovnoj školi. Trudio sm se i trudim se i dalje,da ostanem,normalno i svesno ljudsko biće,koje će bar dati mrvicu sebe,da doprinese,što boljem okruženju i društvu,koje me okružuje.

Ljudi , sve krece od izbora...ne mislim na glasanje, nego izbora koje pravite..

Izaberes coveka koji dolazi na celo drzave iz Zitoradje i onda tacno znas sta je takav mogao da pokupi kao iskustvo u odrastanju , on nije ziveo na potezu Zitoradja Vrnjacka banja pa da mu se omakne i elokventno i gradsko ponasanje...
Pa dovedes bosancerosa koji misli da je beogradjanin, nema B od Beograda...
ali ima B od Borca...nije isto , bez ljutnje..

I tako dolazimo mic po mic do celog naroda koji ima na svakom mestu nestasicu iskustva, znanja, pojmova, naravno to kasnije dolazi , i onih koji bi znali kako da se postave, i kako da postave sistem razvoja, nemamo, tj zabranjena je razvojna psihologija, to ima veze sa ovom temom, zato sto je poreklom iz rusije, ili sa istoka...

Imamo zabranu svega sto asocira na socijalizam i komunizam, brisanje svega sto ima veze ili podseca na to...
To su teske operacije secenja komada mozga , pa se posle cudite sto ljudi i deca izgledaju ovako , misle ovako i ponasaju se ovako..
Ne znam ni sta znaci lobotomija, ali od mene se ocekuje da se dobro informisem tacno sta je, dok se od drugih ne ocekuje da znaju npr da je samar izuzetno lose vaspitno sredstvo , deluje na samopouzdanje i samopostovanje osobe....a ko bi rekao , kad je tako dobro antihistericno sredstvo , bar tako vazi ....predrasuda...
U prevodu , bolje pretuci dete prutom nego mu udariti samar...cudno je to , ali je provereno...nemam objasnjenja za to...mozda ima veze sa duzinom bola, mozda sa znacenjem svega kao kazne...

U svakom slucaju ovakve price nisu korisne i niko nece izvuci nikakvu korist...

Hvala na ispravci, svakako ću sljedeći put tako napisati. Ja ovdje pričam o prostom Dobar dan koje je toliko teško naučiti dijete da izgovori kad sretne stariju osobu u haustoru? Zapravo više me i ne čudi kad vidim šta se piše ovdje u temi 😆
Pa ono, bilo bi lepo da. U gradovima se manje javljaju nego po selima i prigradskim naseljima. Imas svega i svacega po komsiluku u gradovima i onda...

Tehnološkim napretkom, kompletna ljudska civilizacija je nazadovala i doživela moralni krah. Ljudi se pretvaraju u pasivna bića,jer postaju dovoljni sami sebi. Upravo zbog tog,tehnološkog komfora,gde možeš samostalno da obavljaš,niz stvari,a da te,pritom,niko ne ometa. Tu dolazi do izražaja,sebičluk,samodopadljivost,podmuklost,i na kraju agresivnost. Dolazi do momenta kad osoba počne da se vodi načelom: Ja,moje,meni. Neću,nedam,nemam. Tu se zatvara krug,normalne komunikacije,čoveka,kao društvenog bića,i on se počinje izolovati,u neki svoj svet. Tu više nema mesta,za bilo koju vrstu kolektiviteta,i rešavanja,suštinskih problema. i onda dolazi ono: "ma pusti" , "neka", "nema veze", "šta ja tu mogu", "baš me briga", " .ebe mi se". I niz drugih primera. Društvo biva degradirano,i tu stupaju na scenu,generacije dece,koje se ovde pominju. Dodatni bonus,te degradacije,u našem slučaju su i ratovi,na ovim prostorima,i tu onda dobijete koktel,mix, ili šarenoliku paletu,nakaradnog delovanja, svih izopačenosti,umreženih,u jednu lepo zapakovanu i ukrasnom folijom,presvučenu,realnost. Dakle, ovde teško da možemo,kao pojedinci, rešavati stvari. Tu mora biti uključeno,celo društvo. Od čistača, do doktora nauka. Na žalost,i ja pripadam,generaciji,koja je,doživela kolaps,na ovim prostorima. I ja imam klince,koji su u osnovnoj školi. Trudio sm se i trudim se i dalje,da ostanem,normalno i svesno ljudsko biće,koje će bar dati mrvicu sebe,da doprinese,što boljem okruženju i društvu,koje me okružuje.
To nije povezano...
Moralni krah to je placeno...Ljudi rade za pare da se u filozofiji uvede utilitarizam kao pristup da se sto vise radi na zadovoljstvu i povrsinskom kod ljudi..
Ljudi su placeni da kreiraju nove sugestije sta je etika, a nije, sta je moral a nije...
Zatupljuju se filozofske tacke, kao da imas nekog ko je placen da zaebava wikipediju , a svi se pozivaju na wikipediju..takav ustvari zaebava sve one koji bi da se zovu intelektualci i traze konsenzus sta je sta, na pojmnovnoj listi ili listi objasnjenja ili znacenja ili percepcije ili konteksta ili ideja...to je vec kraj..kad sve dovede do navike ideja..

Tako da moze se reci da je to pre posledica kapitalizma, ne kapitala, kapitalizma a ne tehnologije kapitalizma...medija ali ne vlasnistva nad medijima..nego same strukture sta je medij, spontano su neke stvari povezane, veliki medijski domasaj, odmah imas veliku zelju ljudi da imaju veliki medijski pecat, otisak...itd itd..

Da, zar ne mislite da je ocekivano da slozenost tehnologije i odnosa izmedju ljudi koji se usloznjavaju ako su mediji sve prisutniji jer mediji cine upoznatost sa detaljima sire dostupnim...pa je ljudska scena odnosa komplikovanija..
Zar ne mislite da je ocekivano da sponani pristup , nehajni , bezbrizni pristup obrazovanju i informisanju i usmeravanju razvoja ljudskih znanja i razvoja odnosa nece dovesti do raspada svega kad slozenost postane prevelika za iq prosecnog korisnika....

Meni je to neshvatljivo , ja kad dodjem u poziciju da ne mogu da zapamtim sve sto mi treba da zapamtim, pravim nove metode, nove asocijacije, nove pristupe kako da sebi resim problem, ne cekam da budem pogubljen.
A gluplji od mene sede i cekaju a gluplji su od mene i imaju manje pamcenja, pa nravno da ce urusiti kvalitet svog zivota tako sto deo njihogov zivota postane senilnost..
Da se ne lazemo , ja bih bio ponekad senilan zaboravio bih nesto , to nije podatak, nego krenes da radis nesto a ispustis fokus, pa ti zagori ostavljena kafa , rucak na sporetu...to je senilnost...
Zato se razvija sistem koji uspesno omogucuje da napravis unakrsne provere i povecas fokus i secanja na vise paralelnih procesa, iako nisi zensko pa da to mozes prirodno...one kao mogu 20 stvari da rade u paraleli ali nijednu duboko koliko treba...salim se, mogu , ali kad rade te sto umeju da rade dubokomislene stvari , tada su iste kao muskarci , zaebu svih 20 stvari i bace se na jednu....video ja...

Tu neko ko ima iq 120 ali je vaspitan kao govedo , npr kao bosanac, ce biti kao ova deca iz primera, pa ce biti nedokazan..

Ista situacija, stavimo mene i takvu osobu u istu situaciju , ja pravim prosirenje moje percepcije i pamcenja i fokusa...ta osoba je prepametna i autoritet i autokrata i znas ve..

Pred spavanje u hotelu , koji nema grejanje nego je podelio grejalice, ja sam ja, ja cu ili iskljuciti grejalicu elektricnu ili cu je staviti na manje snage pipnuti kabl, vidim malo mlak, postaviti kabl tako da se nigde ne ukrsta sa sobom i tek onda leci..
takva druga osoba, nece nista od toga uraditi jer ona zna , ona se qujci..
Kad dugo stoji kabl preko kabla onda se topi , iako je mlak i dobijamo pozar koji prvo ugusi stanara pa tek onda napravi pozar...
Treba li reci da ja imam laksi san i da mene bilo kakav miris moze da probudi , a da takvog buzdovana nista ne moze da probudi i da to sam zna...
Dakle imacemo oko 2h nocu pozar u jednoj sobi u hotelu , i jednog ugusenog coveka, jer nije video znacaj kako da resava svoje novo stanje, tj vec ga popusta secanje i paznja i ne prati sta su neke opreznosti koje treba da postoje....jednostavno kao i svi stariji ljudi izvetri..

Ja ako vetrim, ja odmah pravim zamenu za izvetrelo , a smatram da vetrim od svoje 18 godine, jer mi se bafer secanje smanjuje od tog godista...to je ono koliko podataka mozes da vizuelizujes i pamtis brises pises u glavi sa sigurnoscu , a da ti ne predstavlja problem...

Samo pisem koliko mnogo stvari je tako daleko od balkanskog svinjca i nema potrebe da svojim postojanjem remeti mir i jednostavnost svesnosti o postojanju svim ljudima koji zive u balkanskom svinjcu..

Razumete, njih ne trea uznemiravati vaznoscu i sirinom raznih pojava i detalja...
Balkan treba da bude sredina gde je aaaaa osnovni pozdrav...a ne da , recite sta a sa cim je to u vezi i slicnog...

Poslednja izmena:

Back