Tehnološkim napretkom, kompletna ljudska civilizacija je nazadovala i doživela moralni krah. Ljudi se pretvaraju u pasivna bića,jer postaju dovoljni sami sebi. Upravo zbog tog,tehnološkog komfora,gde možeš samostalno da obavljaš,niz stvari,a da te,pritom,niko ne ometa. Tu dolazi do izražaja,sebičluk,samodopadljivost,podmuklost,i na kraju agresivnost. Dolazi do momenta kad osoba počne da se vodi načelom: Ja,moje,meni. Neću,nedam,nemam. Tu se zatvara krug,normalne komunikacije,čoveka,kao društvenog bića,i on se počinje izolovati,u neki svoj svet. Tu više nema mesta,za bilo koju vrstu kolektiviteta,i rešavanja,suštinskih problema. i onda dolazi ono: "ma pusti" , "neka", "nema veze", "šta ja tu mogu", "baš me briga", " .ebe mi se". I niz drugih primera. Društvo biva degradirano,i tu stupaju na scenu,generacije dece,koje se ovde pominju. Dodatni bonus,te degradacije,u našem slučaju su i ratovi,na ovim prostorima,i tu onda dobijete koktel,mix, ili šarenoliku paletu,nakaradnog delovanja, svih izopačenosti,umreženih,u jednu lepo zapakovanu i ukrasnom folijom,presvučenu,realnost. Dakle, ovde teško da možemo,kao pojedinci, rešavati stvari. Tu mora biti uključeno,celo društvo. Od čistača, do doktora nauka. Na žalost,i ja pripadam,generaciji,koja je,doživela kolaps,na ovim prostorima. I ja imam klince,koji su u osnovnoj školi. Trudio sm se i trudim se i dalje,da ostanem,normalno i svesno ljudsko biće,koje će bar dati mrvicu sebe,da doprinese,što boljem okruženju i društvu,koje me okružuje.
To nije povezano...
Moralni krah to je placeno...Ljudi rade za pare da se u filozofiji uvede utilitarizam kao pristup da se sto vise radi na zadovoljstvu i povrsinskom kod ljudi..
Ljudi su placeni da kreiraju nove sugestije sta je etika, a nije, sta je moral a nije...
Zatupljuju se filozofske tacke, kao da imas nekog ko je placen da zaebava wikipediju , a svi se pozivaju na wikipediju..takav ustvari zaebava sve one koji bi da se zovu intelektualci i traze konsenzus sta je sta, na pojmnovnoj listi ili listi objasnjenja ili znacenja ili percepcije ili konteksta ili ideja...to je vec kraj..kad sve dovede do navike ideja..
Tako da moze se reci da je to pre posledica kapitalizma, ne kapitala, kapitalizma a ne tehnologije kapitalizma...medija ali ne vlasnistva nad medijima..nego same strukture sta je medij, spontano su neke stvari povezane, veliki medijski domasaj, odmah imas veliku zelju ljudi da imaju veliki medijski pecat, otisak...itd itd..
Da, zar ne mislite da je ocekivano da slozenost tehnologije i odnosa izmedju ljudi koji se usloznjavaju ako su mediji sve prisutniji jer mediji cine upoznatost sa detaljima sire dostupnim...pa je ljudska scena odnosa komplikovanija..
Zar ne mislite da je ocekivano da sponani pristup , nehajni , bezbrizni pristup obrazovanju i informisanju i usmeravanju razvoja ljudskih znanja i razvoja odnosa nece dovesti do raspada svega kad slozenost postane prevelika za iq prosecnog korisnika....
Meni je to neshvatljivo , ja kad dodjem u poziciju da ne mogu da zapamtim sve sto mi treba da zapamtim, pravim nove metode, nove asocijacije, nove pristupe kako da sebi resim problem, ne cekam da budem pogubljen.
A gluplji od mene sede i cekaju a gluplji su od mene i imaju manje pamcenja, pa nravno da ce urusiti kvalitet svog zivota tako sto deo njihogov zivota postane senilnost..
Da se ne lazemo , ja bih bio ponekad senilan zaboravio bih nesto , to nije podatak, nego krenes da radis nesto a ispustis fokus, pa ti zagori ostavljena kafa , rucak na sporetu...to je senilnost...
Zato se razvija sistem koji uspesno omogucuje da napravis unakrsne provere i povecas fokus i secanja na vise paralelnih procesa, iako nisi zensko pa da to mozes prirodno...one kao mogu 20 stvari da rade u paraleli ali nijednu duboko koliko treba...salim se, mogu , ali kad rade te sto umeju da rade dubokomislene stvari , tada su iste kao muskarci , zaebu svih 20 stvari i bace se na jednu....video ja...
Tu neko ko ima iq 120 ali je vaspitan kao govedo , npr kao bosanac, ce biti kao ova deca iz primera, pa ce biti nedokazan..
Ista situacija, stavimo mene i takvu osobu u istu situaciju , ja pravim prosirenje moje percepcije i pamcenja i fokusa...ta osoba je prepametna i autoritet i autokrata i znas ve..
Pred spavanje u hotelu , koji nema grejanje nego je podelio grejalice, ja sam ja, ja cu ili iskljuciti grejalicu elektricnu ili cu je staviti na manje snage pipnuti kabl, vidim malo mlak, postaviti kabl tako da se nigde ne ukrsta sa sobom i tek onda leci..
takva druga osoba, nece nista od toga uraditi jer ona zna , ona se qujci..
Kad dugo stoji kabl preko kabla onda se topi , iako je mlak i dobijamo pozar koji prvo ugusi stanara pa tek onda napravi pozar...
Treba li reci da ja imam laksi san i da mene bilo kakav miris moze da probudi , a da takvog buzdovana nista ne moze da probudi i da to sam zna...
Dakle imacemo oko 2h nocu pozar u jednoj sobi u hotelu , i jednog ugusenog coveka, jer nije video znacaj kako da resava svoje novo stanje, tj vec ga popusta secanje i paznja i ne prati sta su neke opreznosti koje treba da postoje....jednostavno kao i svi stariji ljudi izvetri..
Ja ako vetrim, ja odmah pravim zamenu za izvetrelo , a smatram da vetrim od svoje 18 godine, jer mi se bafer secanje smanjuje od tog godista...to je ono koliko podataka mozes da vizuelizujes i pamtis brises pises u glavi sa sigurnoscu , a da ti ne predstavlja problem...
Samo pisem koliko mnogo stvari je tako daleko od balkanskog svinjca i nema potrebe da svojim postojanjem remeti mir i jednostavnost svesnosti o postojanju svim ljudima koji zive u balkanskom svinjcu..
Razumete, njih ne trea uznemiravati vaznoscu i sirinom raznih pojava i detalja...
Balkan treba da bude sredina gde je aaaaa osnovni pozdrav...a ne da , recite sta a sa cim je to u vezi i slicnog...