Вуковар још једна Прича

doktorSokrates

Primećen član
Poruka
666
Наредне године навршава се пуних 30 година од оружаног сукоба у Вуковару између ЈНА,Територијалне одбране и добрововољаца с једне стране и хрватских паравојних формација свих врста зенги,муповаца,хосоваца...с друге стране.А овог пролећа навршава се тачно 30 година од избора у Хрватској а који су на посебан начин утицали на будућа дешаванја у Вуковару и најкрвавији међунационални обрачун у рату 1991 године.
До сада је на тему дешавања у Вуковару снимљено много филмова, неколико играних и много више документарних,превасходно у хрватској производњи.
Сви ти филмови обилују стереотипима који вуку корене из рата или боље речено као да ратна пропаанда као саставни елемент сваког рата по његовом завршетку у Хрватској никад није ни престала већ се само надограђивала и из информативно-пропагандног формата се проширила и у филмско-документарни формат.
У тим филмовима Срби су искључиви негативци,злочинци,зликовци,четници,југокомунисти,агресори...А једини Срби који се могу сматрати позитивним су они који су узели пушку и окренули је на своје.Док су Хрвати с друге стране потпуно исправни,невини,питоми,добродушни,другим речима безгрешни.Једина критика на сопствено понашање своди се на дилему “ Да ли је Загреб издао Вуковар или не?”Највећи фокус се ставља на сам рат у касно лето и јесен 1991.године,завршно с “ овчаром”као узроком и последицом свега што се догађало.На “овчари” се прелама све, ту се одређује ко је позитивац а ко негативац, ко је крив а ко невин, шта је узрок а шта последица.. На " овчари" Хрватима све почиње и завршава.
У српској продукцији снимљен је један играни филм " Вуковар једна прича ".


А један једини документарац у другосрбијанско-хрватској копродукцији " Вуковар последњи рез ".Aутори тог филма су очигледно имали амбицију да ставе тачку на тему рата у Вуковару 1991.што се види и из назива самог филма.
Они су сигурно били свесни целокупне застрањености таквих филмова који су до тада снимани у Хрватској а који су до те мере једнодимензионални,пристрасни и пуни стереотипа и ратне пропаганде па су хтели бибисијевском методом "лажне објективности" којом се интервјуишу обе стране и обе стране и прикажу у филму али на тај начин да се унапред успоставлјени наратив не дира.Тако у том филму аутори овлаж дотичу и ону страну вуковарске приче у којој су и Срби жртве, али,временски кратко и периферно,а опет сав фокус иде на стигматизацију српске стране у сукобу где се Срби малтене претстављају као немилосрдне убице и опет "овчара" као суштина, као почетак и крај, као узрок и последица.
У прилици смо такође да сваке године на 18. новембар гледамо " колоне сећања" у режији целокупне хрватске државе док с друге стране или се ћути или се у неколико реченица у информативним емисијама једноставно саопшти како је на данашнји дан "пао Вуковар", из чега се јасно види да смо у медијском смислу дотакли национално дно и да су медији у Србији преузели наратив Хрватске стране. Ни речи о српским жртвама,ни речи о томе да је у том граду и његовој околини већинско становништво било српско,шта се том народу дешавало зашто је све тако било и како је почело?
На овој теми ће се говорити управо о томе,приче, сведочанства документи,књиге чланци и свему другоме што разбија те стереотипе и митове о Вуковару питомом славонском градићу у којем су живели Хрвати који су га волели и бранили,и Србима који су га мрзели и уништавали у тренуцима досаде и испољавања својих нагона за рушењем..
Молим модераторе да ову тему не спајају са темом о Републици Српској Крајини,јер ће ово бити тема за себе.
 
Вуковар,пролеће 1990.године

Љиљана Пекић-Градска-већница,завршне сцене велике политичке фарсе

1590913151316.png

1590913552302.png
 
U Vukovaru je izvrsen drzavni udar mislim u junu 1991 od strane hdz i Mercepovih brigada kada je smenjena legalna vlast sdp. Postoji ona prica sa izbora 1990, da je Tudjman zbog gubitka Vukovara rekao: zapamtice me crveni Vukovar.
Posle smene sdp sa lokalne vlasti u Vukovaru pocinje serija napada na lokalne Srbe(koji spadaju medju najstarije porodice tog grada) sa smrtim ishodima, procice jos par meseci dok ne krene haos oko kasarne i reakcija jna, Srbe ce napadati prakticno niko nece reagovati.
Inace su Srbi u Vukovaru strasno nastradali tokom ndh a nakon 1945 Nemci. Mislim da su Srbi i Nemci bili vecina u Vukovaru do 1941-45.
 
Glupost, beznadje, bezidejnost. Mnogi oficiri JNA koji su unapredjeni pred rat bili su bezvezni tipovi koji nijesu imali pojma o svome poslu, karijeristi i uguznici, politikanti (o ovome pise Lisica u svojijem knjigama, o inflaciji cinova krajem 80ih do 91).
Porucnici i kapetani su uglavnom bili OK. Problem je nastajao kako se ide prema nagore, glavni pravac kojim vojska ide je bio da gluplji i gori ne more biti. Pa se su se onda problemi valjali prema dolje, kao lavina gowana!

Milisav Sekulic u svojoj knjizi Jugoslaviju niko nije branio a vrhovna komanda je izdala opisuje uopste probleme JNA na svim ratistima i specificno u Vukovaru. U bilo kome trenu u direktnim borbama nije ucestvovalo vise od 2-3 000 boraca sa srpske strane (Hrvata je bilo 10ak iljada a kad se napada grad treba biti obrnut odnos napadac i branilac). Bez dobrovoljaca grad ne bi nikad bio uzet.

Prema podatcima koje daje Sekulic iz arhiva SSNO i GSJNA mobilizacija JNA je bila oko 70-79% znaci nidje ni blizu onoga na TV da "niko nece da ide" (u Srbiji je bio najveci problem, ali ne svuda, Sumadija i BG najgori odziv, u Vojvodini, Juznoj i Ist. Srbiji bilo je solidno).
Dalji problem je bio sto je bilo dosta vojske, a jako malo direktni boraca. Imas 40 000 vojnika a samo 2-3000 su direktni borci, pjesadija, tenkisti itd.

Nemam Sekulicevu knjigu pri sebi trenutno inace bi postavio podatke. Prilicno prosta stvar za razumjevanje desavanja, ne samo Vukovara nego i sviju drugi ratistsa. Izmedju gluposti politike i nesnalazenja vojske u tome svemu, izmedju srpstva i jugoslovenstva, izmedju slobode duse i uma i smradnog jugokomunizma.
 
Nazalost skinut je sa yt snimak ovoga dogadjajan, postoji VHS zapis

У марту 1991. у селу Богдановци, Томислав Мерчеп је постројио више од 2.000 Хрвата из вуковарске општине и подељено им је оружје. Од тада ситуација у Вуковару је била врло напета и мучна. Вуковар је постао прћија неколицине локалних криминалаца и пробисвета који су били учлањени или блиски странци ХДЗ. Окупљао их је Томислав Мерчеп "славонски Наполеон". Особа опасних мисли и морбидних планова. Од председника странке и државе, Фрање Туђмана добија налог да изазове рат у Вуковару. Локални одбор ХДЗ-а сачинио је списак од неколико стотина Срба са вуковарског подручија, које је требало ликвидирати. Многи Срби чије се име ту нашло били су отети и(ли) убијени.
 
Hrvati ne pricaju u medijima o nasilnom rušenju demokratski izabrane vlasti u vukovaru od strane mercepovih krvoloka i terorista...


o ubitvima oko 150 srba u to doba, daleko pre otvorenog sukoba sa jna... kad ubijanje civila dizanje u vazduh kuca srba nije dovelo do rata sa jna onda su napali i blokirali kasarnu odbivši ultimatum...


jasno je to...
 

Back
Top