Quantcast

Вуковар још једна Прича

doktorSokrates

Primećen član
Poruka
598
Наредне године навршава се пуних 30 година од оружаног сукоба у Вуковару између ЈНА,Територијалне одбране и добрововољаца с једне стране и хрватских паравојних формација свих врста зенги,муповаца,хосоваца...с друге стране.А овог пролећа навршава се тачно 30 година од избора у Хрватској а који су на посебан начин утицали на будућа дешаванја у Вуковару и најкрвавији међунационални обрачун у рату 1991 године.
До сада је на тему дешавања у Вуковару снимљено много филмова, неколико играних и много више документарних,превасходно у хрватској производњи.
Сви ти филмови обилују стереотипима који вуку корене из рата или боље речено као да ратна пропаанда као саставни елемент сваког рата по његовом завршетку у Хрватској никад није ни престала већ се само надограђивала и из информативно-пропагандног формата се проширила и у филмско-документарни формат.
У тим филмовима Срби су искључиви негативци,злочинци,зликовци,четници,југокомунисти,агресори...А једини Срби који се могу сматрати позитивним су они који су узели пушку и окренули је на своје.Док су Хрвати с друге стране потпуно исправни,невини,питоми,добродушни,другим речима безгрешни.Једина критика на сопствено понашање своди се на дилему “ Да ли је Загреб издао Вуковар или не?”Највећи фокус се ставља на сам рат у касно лето и јесен 1991.године,завршно с “ овчаром”као узроком и последицом свега што се догађало.На “овчари” се прелама све, ту се одређује ко је позитивац а ко негативац, ко је крив а ко невин, шта је узрок а шта последица.. На " овчари" Хрватима све почиње и завршава.
У српској продукцији снимљен је један играни филм " Вуковар једна прича ".


А један једини документарац у другосрбијанско-хрватској копродукцији " Вуковар последњи рез ".Aутори тог филма су очигледно имали амбицију да ставе тачку на тему рата у Вуковару 1991.што се види и из назива самог филма.
Они су сигурно били свесни целокупне застрањености таквих филмова који су до тада снимани у Хрватској а који су до те мере једнодимензионални,пристрасни и пуни стереотипа и ратне пропаганде па су хтели бибисијевском методом "лажне објективности" којом се интервјуишу обе стране и обе стране и прикажу у филму али на тај начин да се унапред успоставлјени наратив не дира.Тако у том филму аутори овлаж дотичу и ону страну вуковарске приче у којој су и Срби жртве, али,временски кратко и периферно,а опет сав фокус иде на стигматизацију српске стране у сукобу где се Срби малтене претстављају као немилосрдне убице и опет "овчара" као суштина, као почетак и крај, као узрок и последица.
У прилици смо такође да сваке године на 18. новембар гледамо " колоне сећања" у режији целокупне хрватске државе док с друге стране или се ћути или се у неколико реченица у информативним емисијама једноставно саопшти како је на данашнји дан "пао Вуковар", из чега се јасно види да смо у медијском смислу дотакли национално дно и да су медији у Србији преузели наратив Хрватске стране. Ни речи о српским жртвама,ни речи о томе да је у том граду и његовој околини већинско становништво било српско,шта се том народу дешавало зашто је све тако било и како је почело?
На овој теми ће се говорити управо о томе,приче, сведочанства документи,књиге чланци и свему другоме што разбија те стереотипе и митове о Вуковару питомом славонском градићу у којем су живели Хрвати који су га волели и бранили,и Србима који су га мрзели и уништавали у тренуцима досаде и испољавања својих нагона за рушењем..
Молим модераторе да ову тему не спајају са темом о Републици Српској Крајини,јер ће ово бити тема за себе.
 

doktorSokrates

Primećen član
Poruka
598
Вуковар,пролеће 1990.године

Љиљана Пекић-Градска-већница,завршне сцене велике политичке фарсе

1590913151316.png

1590913552302.png
 

Ortar

Aktivan član
Poruka
1.394
U Vukovaru je izvrsen drzavni udar mislim u junu 1991 od strane hdz i Mercepovih brigada kada je smenjena legalna vlast sdp. Postoji ona prica sa izbora 1990, da je Tudjman zbog gubitka Vukovara rekao: zapamtice me crveni Vukovar.
Posle smene sdp sa lokalne vlasti u Vukovaru pocinje serija napada na lokalne Srbe(koji spadaju medju najstarije porodice tog grada) sa smrtim ishodima, procice jos par meseci dok ne krene haos oko kasarne i reakcija jna, Srbe ce napadati prakticno niko nece reagovati.
Inace su Srbi u Vukovaru strasno nastradali tokom ndh a nakon 1945 Nemci. Mislim da su Srbi i Nemci bili vecina u Vukovaru do 1941-45.
 
Poruka
15.487
Glupost, beznadje, bezidejnost. Mnogi oficiri JNA koji su unapredjeni pred rat bili su bezvezni tipovi koji nijesu imali pojma o svome poslu, karijeristi i uguznici, politikanti (o ovome pise Lisica u svojijem knjigama, o inflaciji cinova krajem 80ih do 91).
Porucnici i kapetani su uglavnom bili OK. Problem je nastajao kako se ide prema nagore, glavni pravac kojim vojska ide je bio da gluplji i gori ne more biti. Pa se su se onda problemi valjali prema dolje, kao lavina gowana!

Milisav Sekulic u svojoj knjizi Jugoslaviju niko nije branio a vrhovna komanda je izdala opisuje uopste probleme JNA na svim ratistima i specificno u Vukovaru. U bilo kome trenu u direktnim borbama nije ucestvovalo vise od 2-3 000 boraca sa srpske strane (Hrvata je bilo 10ak iljada a kad se napada grad treba biti obrnut odnos napadac i branilac). Bez dobrovoljaca grad ne bi nikad bio uzet.

Prema podatcima koje daje Sekulic iz arhiva SSNO i GSJNA mobilizacija JNA je bila oko 70-79% znaci nidje ni blizu onoga na TV da "niko nece da ide" (u Srbiji je bio najveci problem, ali ne svuda, Sumadija i BG najgori odziv, u Vojvodini, Juznoj i Ist. Srbiji bilo je solidno).
Dalji problem je bio sto je bilo dosta vojske, a jako malo direktni boraca. Imas 40 000 vojnika a samo 2-3000 su direktni borci, pjesadija, tenkisti itd.

Nemam Sekulicevu knjigu pri sebi trenutno inace bi postavio podatke. Prilicno prosta stvar za razumjevanje desavanja, ne samo Vukovara nego i sviju drugi ratistsa. Izmedju gluposti politike i nesnalazenja vojske u tome svemu, izmedju srpstva i jugoslovenstva, izmedju slobode duse i uma i smradnog jugokomunizma.
 

Ortar

Aktivan član
Poruka
1.394
Nazalost skinut je sa yt snimak ovoga dogadjajan, postoji VHS zapis

У марту 1991. у селу Богдановци, Томислав Мерчеп је постројио више од 2.000 Хрвата из вуковарске општине и подељено им је оружје. Од тада ситуација у Вуковару је била врло напета и мучна. Вуковар је постао прћија неколицине локалних криминалаца и пробисвета који су били учлањени или блиски странци ХДЗ. Окупљао их је Томислав Мерчеп "славонски Наполеон". Особа опасних мисли и морбидних планова. Од председника странке и државе, Фрање Туђмана добија налог да изазове рат у Вуковару. Локални одбор ХДЗ-а сачинио је списак од неколико стотина Срба са вуковарског подручија, које је требало ликвидирати. Многи Срби чије се име ту нашло били су отети и(ли) убијени.
 

Logika

Ističe se
Banovan
Poruka
2.724
Hrvati ne pricaju u medijima o nasilnom rušenju demokratski izabrane vlasti u vukovaru od strane mercepovih krvoloka i terorista...


o ubitvima oko 150 srba u to doba, daleko pre otvorenog sukoba sa jna... kad ubijanje civila dizanje u vazduh kuca srba nije dovelo do rata sa jna onda su napali i blokirali kasarnu odbivši ultimatum...


jasno je to...
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.