Vučić uoči glasanja u UN: Crna Gora odigrala "prljavu ulogu" svojim amandmanima

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
78.780

Vučić uoči glasanja u UN: Crna Gora odigrala „prljavu ulogu“ svojim amandmanima​


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku, uoči glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrnici, da je Crna Gora odigrala "prljavu ulogu" svojim amandmanima i da je pokretanje te inicijative napravilo razdor u regionu.

„Vrlo prljavu ulogu su odigrali crnogorski amandmani, ali tu nije kriva Crna Gora, ona je samo nečiji potrčko jer je to rađeno po nečijem nalogu“, kazao je Vučić medijima iz SAD, dodajući da će biti razočaravajućih vesti po pitanju još nekih država.
On je dodao da veruje da će mnogi koji će u četvrtak glasati za rezoluciju da se kasnije pravdaju da to rade za dobro Srbije i da će dati obrazloženje i ponavljati da ona ne označava kolektivnu krivicu srpskog naroda.
„Dobili smo podatke, biće razočaravajućih vesti po pitanju stava nekih država od kojih nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa. Očekivali smo pritiske i promene stavova. Biće i onih koji su spremni da se bore za istinu i izdrže pritiske do kraja. Neki će ćutati i na kraju će se prikloniti onima koji su veliki i jaki“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je ironično i paradoksalno što će Nemačka jedina imati uvodnu reč na sednici Generalne skupštine UN u četvrtak, na kojoj će tražiti podršku za predlog rezolucije o Srebrenici.
„Kako posle Prvog i Drugog svetskog rata da nam Nemačka sudi uvodnim obraćanjem? Ali ja ću biti tu da odgovorim, iako će to za mene biti teško u smislu ostajanja posle toga na vlasti“, kazao je predsednik Srbije.
Vučić je naveo da preispituje razloge zašto se eventualno donosi rezolucija, koja je namera onih koji su je pokrenuli i koje su to države koje je podnose te da je zaključio da je rezolucija u stvari političko pitanje.

„Zašto u ovom trenutku donose rezoluciju. Hoće li to ujediniti bilo koga, ljude u BiH i u regionu. Ne, ništa nije više podelilo region od ovoga. Nisu mogli goru odluku da donesu ni Nemci, ni ovi u Sarajevu. Šta žele da postignu time. Šta ćete raditi sutra, pošto ste otvorili Pandorinu kutiju“, ponovio je on.
Najavio je da će se večeras sastati sa predstavnicima Rusije i Kine pri Ujedinjenim nacijama i da je uveren da će Kina, kao veliki prijatelj, glasati protiv.
Vučić od ponedeljka u Njujorku nastavlja kontakte uoči glasanja u četvrtak, 23. maja, u Generalnoj skupštini UN o predlogu za donošenje rezolucije UN o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici. On se ranije danas sastao sa stalnim predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata u Ujedinjenim nacijama Muhamedom Abušahabom, zatim sa predstavnicima Ugande, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina.
Nacrt Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici uvršćen je u dnevni red 82. Plenarne sednice GS UN pod tačkom Kultura mira. Rezoluciju, kojom se osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, predložile su Nemačka i Ruanda, a među sponzorima je više od 30 država, uključujući zemlje Kvinte.

https://n1info.rs/vesti/vucic-uoci-...ra-odigrala-prljavu-ulogu-svojim-amandmanima/

U tim amandmanima se naglašava da odgovornost ne može biti na čitavom narodu što je valjda pozitivno. Ako bi rezolucija svakako bila usvojena onda je manje bitno da li će biti ispod 100 ili preko država za. Crnogorski amandmani su doprineli da bude preko možda.
 
Nakon dorade amandmana, jasno je naglašeno da je reč o individualnoj krivičnoj odgovornosti za genocid u Srebrenici. Ta odgovornost je vezana za međunarodno pravo. Ono što je verovatno najvažnije u ovom delu, a što ne ide u prilog onim strujama koje su bile protiv ove rezolucije, jeste to da se uopšte ne spominje politička, finansijska ili druge vrste odgovornosti, kako su to do sada tvrdili protivnici rezolucije, prvenstveno zvaničnici iz Republike Srpske, Srbije, ali i pojedinih evropskih zemalja.

Drugi crnogorski amandman u potpunosti je redefinisan.

Prvobitnom verzijom ovog amandmana se pozivalo na „koegzistenciju u oba entiteta Bosne i Hercegovine“. Time se pokušao nametnuti narativ da je Dejtonski sporazum nepromenjiva kategorija.

Takav deo amandmana nije prihvaćen te je on zamenjen onim delom u kojem se „poziva na jedinstvo u različitosti u Bosni i Hercegovini“ što je svakako princip na kojem se temelji i sama Evropska unija.

https://www.danas.rs/svet/region/konacan-tekst-amandmani-crna-gora-rezolucija-o-srebrenici/
 
Jedino sto je sigurno da se taj dan secanja na zrtve kod nas nece obelezavati, mi cemo taj dan ionako ignorisati...nadalje ono sto znam da ceo tekst rezolucije od pocetka gde se kaze da narod ne moze biti odgovoran, nikada nece biti procitan na nijednoj nacionalnoj ferkvenciji, a i na kraju nikada za to sto se desava u UN necemo okrivirti one koji su pocinili ta zlodela... To su neki sigurni dogadjaji...
 
On je dodao da veruje da će mnogi koji će u četvrtak glasati za rezoluciju da se kasnije pravdaju da to rade za dobro Srbije i da će dati obrazloženje i ponavljati da ona ne označava kolektivnu krivicu srpskog naroda.

Pa i ne označava. To nigde ne piše. Naš predsednik je bukvalno izmislio neku konstrukciju sam u svojoj glavi a onda najavljuje kako će da se bori protiv iste ;)
 
Mnogo ste sirovi.
Imate nacionalisticku stranu, gde se takmice ko ce biti veci primitivac i “gradjansku” (jer tu ima cobana i u prvoj gradjana, pa moze biti nejasan termin) stranu gde se takmice ko ce biti veci izdajnik.
Ima tu dosta pametnih i umerenih ljudi, ali ne mogu da dodju do izrazaja medju budalama, a raja voli Rijaliti 24/7.

Sto se tice teme; ovaj pacijent nije normalan, on nema moralno pravo da predstavlja Srbiju i da nastavlja da cini stetu drzavi i narodu.
To vazi za veliku vecinu (nikad nisu SVI) koji se bave politikom kontinuirano od 90ih.

Ludaci ne kontaju da postoje i drugi pametni ljudi sa boljim idejama i koriste poluge vlasti za represiju nad pametnijim.

To vazi za sve te drzavice tamo.
 
Poslednja izmena:

1716345610194.png

ANALIZA PROFESORA JASMINA MEDIĆA I EMIRA KAHRIMANOVIĆA: U kakvoj su vezi Aleksandar Vučić i genocid u Srebrenici?


U julu 1995. godine, dok se u istočnoj Bosni odvijalo masovno pogubljenje bošnjačkih civila, 25-godišnji Vučić, tada poslanik ultranacionalističke Srpske radikalne stranke (SRS) u srbijanskom parlamentu, poslao je poruku međunarodnoj zajednici: “Ako ubijete jednog Srbina, mi ćemo ubiti stotinu muslimana…”


alek_4.jpg


Prije 8h

Nijedan državnik se nije toliko trudio spriječiti usvajanje Rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija kao predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Neko bi mogao reći da je to normalno jer su počinioci genocida, kao i Vučić, pripadnici istog naroda. Međutim, postoji veza između njega lično i onoga što je počinjeno u julu 1995. godine u UN-ovoj zaštićenoj zoni Srebrenica pišu u svojoj analizi za austrijski Kurier profesori Jasmin Medić i Emir Kahrimanović.

U julu 1995. godine, dok se u istočnoj Bosni odvijalo masovno pogubljenje bošnjačkih civila, 25-godišnji Vučić, tada poslanik ultranacionalističke Srpske radikalne stranke (SRS) u srbijanskom parlamentu, poslao je poruku međunarodnoj zajednici: “Ako ubijete jednog Srbina, mi ćemo ubiti stotinu muslimana…”

OTVORENO ZA "VELIKU SRBIJU"

Bio je jedan od najistaknutijih lidera SRS-a, koji se otvoreno zalagao za stvaranje Velike Srbije, koja bi pored Srbije i Kosova obuhvatala i Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, kao i dijelove Hrvatske. SRS je otvoreno podržavao kasnije osuđene ratne zločince, čak negirao i veličao zločine nad bošnjačkim, hrvatskim i albanskim civilima.

U međuvremenu, Tribunal za ratne zločine u Hagu podigao je niz optužnica protiv osumnjičenih ratnih zločinaca, uključujući Radovana Karadžića (tadašnjeg predsjednika Republike Srpske) i Ratka Mladića (komandanta Vojske Republike Srpske). Optužbe protiv dvojice vodećih Srba iz RS-a uključuju glavnu optužbu za genocid u Srebrenici i ubistvo preko 8.000 bošnjačkih civila u julu 1995. godine. Kako bi pokazao svoju lojalnost prema obojici, Vučić je 2007. godine na zgradu liberalne TV stanice B-92 zalijepio plakate sa natpisom “Bulevar Ratka Mladića”.

Odmah nakon toga, u srbijanskom parlamentu je objavio: “Svaka kuća cijele porodice Vučić, a mi nismo mala porodica, imaće otvorena vrata za generala” i pokazao plakat na kojem je pisalo: “Sigurna kuća za Ratka Mladića”.

Nekoliko dana nakon hapšenja Radovana Karadžića 2008. godine, u Srbiji su izbili kontraprotesti. Već tada je Vučić bio učesnik protesta koje je policija morala nasilno zaustaviti. Svi koji tada nisu učestvovali predstavljeni su kao izdajnici srpskog naroda.

ON JE I DALJE ISTI

Iako je prešao u umjereniju nacionalističku stranku, on je u suštini i dalje isti kao 1990-ih i u prvoj deceniji 2000-ih. Samo je svjestan da je pametnije pronaći ravnotežu između Istoka i Zapada nego tradicionalno ultranacionalistički narativ. Današnji Vučić ne može ponovo nastupiti sa najavom sigurne kuće, ali je agilan u borbi da predstavi događaje u Srebrenici na način koji nije u skladu sa istinom i dokazanim genocidom. Stoga je u njegovom interesu, u saradnji sa autokratskim državama poput Rusije, Bjelorusije, Kine i Sirije, spriječiti usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a.

Time cijela diskusija dobija geopolitičku i međunarodno-pravnu dimenziju. Jer sada kulminira borba za prevlast u tumačenju događaja u Srebrenici u borbi za važan presedan.

S jedne strane autokratske države koje poznaju “potrebe” da čuvaju državni interes u ubistvima (Rusija u Čečeniji, sukob Ujgura i Asadov upotreba gasa), a s druge strane one države koje, uz svu kritiku, poznaju i dozvoljavaju javne debate, suočavanje s prošlošću i time rješavanje konflikata (u najširem smislu demokratski Zapad). Odustati od toga ili ne usvojiti rezoluciju značilo bi pretrpjeti još jedan poraz u globalnom kulturnom ratu između ekonomski dinamičnih, ali autokratskih država i slobodnog svijeta. Konačno, aktuelna debata je i simptom političke klime u Srbiji, kojom i dalje vlada autokratska politička kasta u smislu svog nacionalističkog vodstva krvavih 90-ih.
 

1716346495917.png

Kandić: Doći će vlast u Srbiji koja će se stideti ove koja se bori protiv dana žrtvama genocida u Srebrenici


Broj kosponzora rezolucije do danas je porastao na 38, a moguće je da se u naredna dva dana još neke od država se pridruže


natasa-kandic-foto-mc-1024x720.jpg


21. МАЈ 2024.

Bivša izvršna direktorka i osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić smatra da će nekad na vlast doći oni koji će prihvatiti da se u Srebrenici dogodio genocid.

“Biće i druge vlasti u Srbiji koja će se stideti ove koja se bori protiv spomen dana na žrtve genocida u Srebrenici”, napisala je Kandić na društvenoj mreži “X”.

Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici biće održano 23. maja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a autori rezolucije su Bosna i Hercegovina, Ruanda i Nemačka.

Broj kosponzora rezolucije do danas je porastao na 38, a moguće je da se u naredna dva dana još neke od država se pridruže.
 
Nakon dorade amandmana, jasno je naglašeno da je reč o individualnoj krivičnoj odgovornosti za genocid u Srebrenici. Ta odgovornost je vezana za međunarodno pravo. Ono što je verovatno najvažnije u ovom delu, a što ne ide u prilog onim strujama koje su bile protiv ove rezolucije, jeste to da se uopšte ne spominje politička, finansijska ili druge vrste odgovornosti, kako su to do sada tvrdili protivnici rezolucije, prvenstveno zvaničnici iz Republike Srpske, Srbije, ali i pojedinih evropskih zemalja.

Drugi crnogorski amandman u potpunosti je redefinisan.

Prvobitnom verzijom ovog amandmana se pozivalo na „koegzistenciju u oba entiteta Bosne i Hercegovine“. Time se pokušao nametnuti narativ da je Dejtonski sporazum nepromenjiva kategorija.

Takav deo amandmana nije prihvaćen te je on zamenjen onim delom u kojem se „poziva na jedinstvo u različitosti u Bosni i Hercegovini“ što je svakako princip na kojem se temelji i sama Evropska unija.

https://www.danas.rs/svet/region/konacan-tekst-amandmani-crna-gora-rezolucija-o-srebrenici/
Prvo prođe “rezolucija” kakvu mogu da proguraju, a onda slede naknadna tumačenja kakva njima odgovaraju.
 

1716347894022.png

YIHR: Vučić i TV Pink poricanje genocida u Srebrenici koriste za targetiranje aktivistkinja


"Video materijal koji je objavljen u nedelju 19. maja ima isti pečat i potpis kao i kampanje linča koje su bile usmerene protiv novinara Dinka Gruhonjića i Ane Lalić Hegediš"


1716348070455.png20. МАЈ 2024.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zatražila je danas od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da sankcioniše televiziju Pink zbog targetiranja njihovih aktivista.

U saopštenju te organizacije precizirano je da je televizije Pink tokom gostovanja predsednika Srbije, Aleksandra Vučića u nedelju 19. maja, s ciljem prljave kampanje usmerene protiv pokreta Kreni-Promeni, emitovala fotografije i izjave aktivistkinje YIHR Mile Pajić i preminule dramaturškinje i aktivistkinje Borke Pavićević, osnivačice Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije prvi put da komentarom ovakvih video materijala tokom svog gostovanja normalizuje i podstiče političku propagandu, mržnju i nasilje, upozorava se iz YIHR.

„Zaštitnik građana, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija moraju reagovati kako bi se ova praksa zloupotrebe televizijskog sadržaja zaustavila. Video materijal koji je objavljen u nedelju 19. maja ima isti pečat i potpis kao i kampanje linča koje su bile usmerene protiv novinara Dinka Gruhonjića i Ane Lalić Hegediš“, upozoravaju iz YIHR.

Da je reč o praksi targetiranja mirovnih aktivistkinja, navodi se u saopštenju, govori i podatak da je programska direktorka YIHR Sofija Todorović u petak 18. maja primila preteće pozive i poruke uznemirujuće sadržine uz upozorenje da će njen broj telefona biti objavljen na Telegram grupama gde se dele sadržaji koji pozivaju na mržnju i nasilje, o čemu je obaveštena policija.

„Manipulisanje sadržajem privatnih fotografija aktivistkinje Mile Pajić svedoči u prilog činjenici da je u toku targetiranje mladih koji imaju drugačiji stav od predstavnika vlasti po pitanju ratne prošlosti. Ni premijer Vučević ni predsednik Vučić do danas nisu osudili pretnje koje su upućene aktivistkinjama YIHR, među kojima je i Mila Pajić, zbog toga što su podržale usvajanje teksta rezolucije Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici“, podsećaju iz YIHR.

Dodaje se da su u pomenutom video snimku zloupotrebljene izjave Save Manojlovića, Dušana Teodorovića, Biljane Stojković i Dušana Petričića, a van konteksta je iskorišćen isečak iz video materijala YIHR kako bi se obmanula javnost.

„Na ovaj način Vučić i TV Pink poricanje genocida u Srebrenici, koje je prevashodno uvreda za porodice žrtava, koriste i kao sredstvo za targetiranje aktivistkinja kao i udruženja koji pozivaju predstavnike vlasti da podrže tekst rezolucije Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici o kom će se glasati u četvrtak 23. maja. Na taj način istaknuti pojedinci i organizacije civilnog društva i njeni predstavnici postaju kolateralna šteta obračuna političkih partija u kojima su sva sredstva dozvoljena“, zaključuju iz ove organizacije.
 
  • Haha
Reactions: PA8

Kandić: Doći će vlast u Srbiji koja će se stideti ove koja se bori protiv dana žrtvama genocida u Srebrenici


Broj kosponzora rezolucije do danas je porastao na 38, a moguće je da se u naredna dva dana još neke od država se pridruže


natasa-kandic-foto-mc-1024x720.jpg


21. МАЈ 2024.

Bivša izvršna direktorka i osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić smatra da će nekad na vlast doći oni koji će prihvatiti da se u Srebrenici dogodio genocid.

“Biće i druge vlasti u Srbiji koja će se stideti ove koja se bori protiv spomen dana na žrtve genocida u Srebrenici”, napisala je Kandić na društvenoj mreži “X”.

Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici biće održano 23. maja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a autori rezolucije su Bosna i Hercegovina, Ruanda i Nemačka.

Broj kosponzora rezolucije do danas je porastao na 38, a moguće je da se u naredna dva dana još neke od država se pridruže.
A nema metle na slici?
 

YIHR: Vučić i TV Pink poricanje genocida u Srebrenici koriste za targetiranje aktivistkinja


"Video materijal koji je objavljen u nedelju 19. maja ima isti pečat i potpis kao i kampanje linča koje su bile usmerene protiv novinara Dinka Gruhonjića i Ane Lalić Hegediš"


Pogledajte prilog 1551671


20. МАЈ 2024.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zatražila je danas od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da sankcioniše televiziju Pink zbog targetiranja njihovih aktivista.

U saopštenju te organizacije precizirano je da je televizije Pink tokom gostovanja predsednika Srbije, Aleksandra Vučića u nedelju 19. maja, s ciljem prljave kampanje usmerene protiv pokreta Kreni-Promeni, emitovala fotografije i izjave aktivistkinje YIHR Mile Pajić i preminule dramaturškinje i aktivistkinje Borke Pavićević, osnivačice Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije prvi put da komentarom ovakvih video materijala tokom svog gostovanja normalizuje i podstiče političku propagandu, mržnju i nasilje, upozorava se iz YIHR.

„Zaštitnik građana, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija moraju reagovati kako bi se ova praksa zloupotrebe televizijskog sadržaja zaustavila. Video materijal koji je objavljen u nedelju 19. maja ima isti pečat i potpis kao i kampanje linča koje su bile usmerene protiv novinara Dinka Gruhonjića i Ane Lalić Hegediš“, upozoravaju iz YIHR.

Da je reč o praksi targetiranja mirovnih aktivistkinja, navodi se u saopštenju, govori i podatak da je programska direktorka YIHR Sofija Todorović u petak 18. maja primila preteće pozive i poruke uznemirujuće sadržine uz upozorenje da će njen broj telefona biti objavljen na Telegram grupama gde se dele sadržaji koji pozivaju na mržnju i nasilje, o čemu je obaveštena policija.

„Manipulisanje sadržajem privatnih fotografija aktivistkinje Mile Pajić svedoči u prilog činjenici da je u toku targetiranje mladih koji imaju drugačiji stav od predstavnika vlasti po pitanju ratne prošlosti. Ni premijer Vučević ni predsednik Vučić do danas nisu osudili pretnje koje su upućene aktivistkinjama YIHR, među kojima je i Mila Pajić, zbog toga što su podržale usvajanje teksta rezolucije Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici“, podsećaju iz YIHR.

Dodaje se da su u pomenutom video snimku zloupotrebljene izjave Save Manojlovića, Dušana Teodorovića, Biljane Stojković i Dušana Petričića, a van konteksta je iskorišćen isečak iz video materijala YIHR kako bi se obmanula javnost.

„Na ovaj način Vučić i TV Pink poricanje genocida u Srebrenici, koje je prevashodno uvreda za porodice žrtava, koriste i kao sredstvo za targetiranje aktivistkinja kao i udruženja koji pozivaju predstavnike vlasti da podrže tekst rezolucije Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici o kom će se glasati u četvrtak 23. maja. Na taj način istaknuti pojedinci i organizacije civilnog društva i njeni predstavnici postaju kolateralna šteta obračuna političkih partija u kojima su sva sredstva dozvoljena“, zaključuju iz ove organizacije.
Ti poričeš da je tvoj Josip Broz izvršio genocid nad Podunavskim Švabama.
 
Pa i ne označava. To nigde ne piše. Naš predsednik je bukvalno izmislio neku konstrukciju sam u svojoj glavi a onda najavljuje kako će da se bori protiv iste ;)
Ali bukvalno. Em što izmišlja šta piše, em izmišlja da ima težinu, izmišlja posledice iste i izmišlja bitku gde se "bori kao lav"...gde će kao Lazar da "pogine". Drugim rečima pravi performans da bi nastavio svoj dramoserski kult ličnosti.

Crnogorci su mu donekle razbili koncept jer bukvalno su amandmanima makli i ono zrno sumnje ako je ikada i postojalo da se odnosi na pojedince a ne na državu ili narod. Sad najbukvalnije to piše. Neće im to oprostiti.

Što opet ne znači da rezolucija nije bespotrebna i da se realno znalo da će da napravi medijski i poltički karambol ovde. Naročito što nema nikakvu obavezujuću i pravnu težinu. Jedino mu to dajem za pravo.
 
Nakon dorade amandmana, jasno je naglašeno da je reč o individualnoj krivičnoj odgovornosti za genocid u Srebrenici. Ta odgovornost je vezana za međunarodno pravo. Ono što je verovatno najvažnije u ovom delu, a što ne ide u prilog onim strujama koje su bile protiv ove rezolucije, jeste to da se uopšte ne spominje politička, finansijska ili druge vrste odgovornosti, kako su to do sada tvrdili protivnici rezolucije, prvenstveno zvaničnici iz Republike Srpske, Srbije, ali i pojedinih evropskih zemalja.

Drugi crnogorski amandman u potpunosti je redefinisan.

Prvobitnom verzijom ovog amandmana se pozivalo na „koegzistenciju u oba entiteta Bosne i Hercegovine“. Time se pokušao nametnuti narativ da je Dejtonski sporazum nepromenjiva kategorija.

Takav deo amandmana nije prihvaćen te je on zamenjen onim delom u kojem se „poziva na jedinstvo u različitosti u Bosni i Hercegovini“ što je svakako princip na kojem se temelji i sama Evropska unija.

https://www.danas.rs/svet/region/konacan-tekst-amandmani-crna-gora-rezolucija-o-srebrenici/
i osmansko carstvo i evropa njemačkog trećeg rajha je imao princip jedinstva u različitosti samo si morao podržavati njihov narativ...evropa ne podnosi niti dozvoljava različito mišljenje njihovo jedinstvo se prepoznaje u puzajučoj fašizaciji društva...oni jedinstvo različitosti prepoznaju samo u tome da toleriramo dal ga netko prima straga ili ne jel muško ili žensko sve ostalo zahtjeva neupitnu poslušnost inače prijete financijskim alatima.
 
Vučić je rekao da je ironično i paradoksalno što će Nemačka jedina imati uvodnu reč na sednici Generalne skupštine UN u četvrtak, na kojoj će tražiti podršku za predlog rezolucije o Srebrenici.
„Kako posle Prvog i Drugog svetskog rata da nam Nemačka sudi uvodnim obraćanjem? Ali ja ću biti tu da odgovorim, iako će to za mene biti teško u smislu ostajanja posle toga na vlasti“, kazao je predsednik Srbije.
Vučić je naveo da preispituje razloge zašto se eventualno donosi rezolucija, koja je namera onih koji su je pokrenuli i koje su to države koje je podnose te da je zaključio da je rezolucija u stvari političko pitanje.

Logičan zaključak je da Vučko nije nešto ispunio pa ga zapad pušta niz vodu i on sad odjednom postaje rodoljub, tj. nije više "pametan" kao onda kad se žvalavio sa Klintonom npr. Pitanje je šta j sad zas*ao. Mada znajući njega možda opet neka predstava, skretanje pažnje i slično.
 
osokoljeni rezolucijom komšije idu u napad
...
Poslanici desno orijentisanog Domovinskog pokreta, koji je manji partner u aktuelnoj hrvatskoj Vladi Andreja Plenkovića, obelodanili su danas u saboru da je 18-godišnjak, koji je kažnjen jednomesečnim zatvorom zbog paljenja hrvatske zastave zapravo Srbin iz Slavonije.
O paljenju hrvatske zastave i jednomesečnom pritvoru za 18-godišnjaka, policija je saopštila juče ne navodeći nacionalnu pripadnost mladića. Zastava je zapaljena 1. maja u šumi nedaleko od Trpinje na vukovarskom području, a događaj je, rekli su, snimljen i objavljen na društvenim mrežama.
Poslanik DP Stipo Mlinarić Ćipe objavio je na svom Fejsbuku* snimak paljenja hrvatske zastave, za koji tvrdi da je iz Trpinja, iako na to ništa ne ukazuje.
Uz video Mlinarić je postavio veoma dugačku objavu u kojoj poručuje da je došlo vreme za reintegraciju Srba, što će i biti učinjeno s dolaskom njihovog Domovinskog pokreta na vlast i to najpre kroz promenu obrazovnog sistema, a potom i kroz "razbijanje četničkih uporišta u Hrvatskoj".

Bez reakcija iz hrvatske vlade​

Video i objava postavljeni su pre pet sati i do sada niko nije reagovao iz nove hrvatske vlade, pa ni Plenković, koji je koliko juče tvrdio da saradnja sa SDS S-om Milorada Pupovca nije prekinuta i da je upravo on taj koji će brinuti o zaštiti manjinskih prava u Hrvatskoj.
Inače, Mlinarić je jedan od DP-ovih jastrebova koji je organizovao i bio prošlog novembra na straži na Dunavu na Dan sećanja na vukovarsku žrtvu, da bi onemogućili predstavnike SDSS-a da tradicionalno polože venac u reku za sve žrtve Vukovara.
U neskriveno pretećoj objavi, Mlinarić piše da je u posedu kratkog videa na kojem se vidi kako mladi Srbi pale hrvatsku zastavu i kite se četničkim simbolima. To je, smatra Mlinarić, vest koja ne bi smela da se skida sa hrvatskih medija, jer je, kako kaže, tako počeo rat u Hrvatskoj.

„Naravno da klinci, vaspitani u četničkom duhu, i u porodicama, i u Crkvama, a posebno u školama koje se izvode po odvojenom programu, kako bi zadivili svoje četnike učitelje, nastavnike, stričeve i očeve, ohrabreni takvom svagdašnjicom, svako malo moraju dokazati svoju dobro vaspitanje – paljenjem zastava, pevanjem četničkih pesama, izazivanjem tuča, klanjanjem ratnim zločincima. Svaki izostanak nedvosmislene osude koji bi došao od Pupovca i iz SDSS-a, dalje je podjarivanje ovakvog ponašanja“, napisao je Mlinarić.

„Opsturisanja mirne reintegracije“​

On tvrdi da je javna tajna da u mnogim selima istočne Slavonije u kojima su Srbi većina, Hrvati najčešće ne smeju ni da uđu u kafić i popiju piće, traže savet, a kamo li, na primer, zapevaju hrvatsku pesmu, ili istaknu državni barjak.
„Isticanje državne zastave u ovim delovima Hrvatske, smatra se provokacijom, i opasna je. Reintegracija onde većinom nije ni počela. A svaki incident koji bi se tamo zbivao, proteklih godina, ekskluzivno bi najpre tumačio Milorad Pupovac, tendenciozno i politikantski dakako, a onda isto tako i hrvatski mediji – čime smo uvek slali poruku da samo tako nastave. I da je to kul, i da im Hrvati i hrvatska vlast, nište ne sme. I da je to sve još uvek SAO Krajina“, naveo je Mlinarić.
On tvrdi da je temelj ovog opstrurisanja mirne reintegracije u školama koje nastavu izvode po odvojenim programima.

„Odnosno, škole u kojima se, po srpskom programu, četnikuje, mrzi država u kojoj žive, žali za četničkom tvorevinom, i likuje nad zločinima kakvi su se zbivali u Borovu selu, Vukovaru, Ovčari; i odgaja mlade Srbe za nastavak četnikovanja, kakvo se opet ižvljavalo na paljenju zastave države u kojoj žive – jer je to i zastava koju su institucionalno vaspitani da mrze“, kaže Mlinarić.
On tvrdi dalje da nije siguran da u Hrvatskoj postoji ijedna institucija, vladina ili nevladina, koja sabira ovakve ekscese, koji se redovno događaju svih ovih godina u nekom pravilnom ritmu.
„Štaviše, uvek se može predvideti kad će se opet pevati četničke pesme, paliti hrvatske zastave, pucati iz kalašnjikova, prebiti hrvatski branitelj kao u Mirkovcima, pucati iz automatskog oružja u sred bela dana kao na prošli Božić, i slično“, dodao je on, preneo je Tanjug.

„Razbijanje četničkih uporišta“​

Pitanje je, kaže, i koliko takvih automatskih pušaka još ima po Boboti, Borovu selu, i drugim mestima.
„Sme li tamo hrvatska policija uopšte da uđe i pretraži po dojavama? Sme li voditi istražne radnje kako bi saznala gde i koliko ih ima? Sme li se policija pojaviti tamo gde pretpostavlja da će se dogoditi incident na dan kad se redovno događa, kako bi ga na vreme evidentirala i na njega pravovremeno reagovala? Koliko policajaca srpske nacionalnosti koji su služili u agresorskoj vojsci još radi u hrvatskoj policiji – i pitanje je koliko uopšte mogu biti lojalni svojoj državi i vladi, a koliko svoj položaj koriste kako bi i dalje služili onome kome su služili i pre rata“, naveo je Mlinarić.
On, između ostalog, smatra da se mirna reintegracija ne može dogoditi sama od sebe i da ona mora biti sprovedena, jer, kako navodi, „svako dalje ignorisanje ovog problema, zapravo je blagoslov za odgajanje mladih Srba u neistini i mržnji prema hrvatskom narodu, čime postaju spavači spremni za nove ratove, nova klanja, nove balvane, nove ovčare, i nove neizlečene rane koje će nas, kao i ove poslednje, opet boleti decenijama“.

„Jasno je da se reintegracija nije mogla ni smela sprovoditi, jer su je kočili partneri u vladi iz SDSS-a. Stoga će DP, kao novi partner u novoj vladi, učiniti sve da se to promeni. Ako volimo Hrvatsku, ako nam je važan suživot, ako nam je važan mir, ako nam je važna Hrvatska, reintegracija mora početi da se događa. Najpre kroz škole pod samo jednim programom...“, naveo je Mlinarić i dodao da se potom ona mora sprovesti kroz „razbijanje četničkih uporišta u Hrvatskoj – donoseći zakone koji će omogućiti izuzimanje opasnog oružja, automatskih pušaka, bombi, ručnih bacača..., i uklanjanjem spomenika ratnim zločincima“.
 
Šta ćemo kada se otvore teme genocida u NDH, nemačkih zločina na istočnom frontu, zločina u Namibiji... Mislili su da smo slabi i da nećemo podići ruke u gard. Slabiji smo mnogo, ali uzvratićemo na svaki udarac, pokazaćemo da znamo kako da se branimo - rekao je predsednik Vučić
 
ako smo izdrzali do danas, mocicemo jos koji mesec.................a potom, svi neprijatelji Srbije polozice racun srpskom narodu PRED MEDJUNARODNOM ZAJEDNICOM BRIKS.
mislim da prvo NVO srbije treba položiti račun pred državom i narodom srbije...tko ih plaća,koliko ih plaća i tako to...
 

Back
Top