Vučić Ujutru Daje Ostavku Obraća Se Naciji U 10h

YeOldeJagge

Veoma poznat
Poruka
12.829
vu%C4%8Di%C4%87-1.jpg


https://nasaborba.com/vucic-ujutru-daje-ostavku-obraca-se-naciji-u-10h/

Bilo je lepo dok je trajalo.
 
"Ne bi trebalo da potcenjujemo sopstvene snage"
Izvor: Tanjug sreda, 29.07.2020. | 17:50

Beograd -- Duboko smo zahvalni na finansijskoj podršci EU, ali to ne sme da bude opravdanje da mi sami ne doprinesemo više jačanju naših ekonomija.

To je danas poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na video-samitu lidera Zapadnog Balkana, u organizaciji vašingtonskog Atlantskog saveta.

Predsednik Srbije je primetio da svi učesnici samita govore o evropskom investicionom paketu, na kojem je naša zemlja, kao i ostale, kako ističe, duboko zahvalna Evropi, ali je istakao i da mi sami možemo da doprinesemo jačanju svojih ekonomija.

Kao potvrdu toga naveo da je su kamioni čekali na unutrašnjim granicama 26 miliona sati na godišnjem nivou, a da iz toga može da se zaključi da sedam odsto troškova poslovanja možemo da smanjimo ako se uklone birokratske procedure.

"Zaključak je da možemo da uštedimo više novca, nego što ćemo dobiti od bilo koga u Evropi", rekao je Vučić.

Nije važno da li je neko ispred drugih na evropskom putu, jer će svi ostati na Zapadnom Balkanu, a saradnja između naše šestorke ostaće i po ulasku u EU prioritet Srbije, naglasio je predsednik Srbije.

"Pripadamo Balkanu i želimo da napravimo pravo ekonomsko okruženje, ne samo za nas, već i sve naše prijatelje u regionu. Ako rešimo naše probleme, više će nas ceniti i poštovati ne samo u EU, već i SAD", podvukao je on.

Sami, ma koliko bili veliki, prema njegovim rečima, male smo države i ne možemo ništa postići.

"Ne treba da potcenjujmemo više našu snagu. Moramo sebe da promenimo, da budemo posvećeniji regionu, da učinimo sve što možemo kako bi izgradili istinsko poverenje između naših zemalja", rekao je Vučić.

Ukazao je da svi učestvuju na svim događajima kako ne bi bili označeni kao crne ovce, ali je dodao da skupovi treba da imaju i smisla i rezultata.

Vučić je kazao da je dobra ideja da se održi samit jednom mesečno, jer bi tako mogli pratiti implementaciju svega što je dogovoreno.

Podsetio je da je, pre šest ili sedam godina, nemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula ideju izgradnje auto-puta Niš-Priština, ali da će tek sada krenuti sa gradnjom.

"Moramo da budemo brži. Nije Merkelova kasnila u donošenju važnih odluka u vezi uklanjanja prepreka. Radi se o nama", kazao je on.

Izrazio je nadu da će sada doći do realizacije tog projekta, za koji kaže da je veoma bitan za Srbe i Albance, jer će upoznati njima nepoznate strane druge zemlje.

"Mislim da time možemo napraviti bolje veze među nama. Možemo ići u Albaniju na plaže, ljudi će upoznati drugačije stvari koje nisu mogli da dožive do sada. Na drugoj strani Albanci mogu da dođu u različite delove Srbije. Naša zemlja će im se dopasti u to sam uveren", naglasio je Vučić.

Rekao je da bi mogle da se koriste usluge Saveta za regionu saradnju (RC C), ako Atlantski savet ne bude imao vremena da organizuje mesečne samite .

"Nemam ništa protiv da nas okupi jednom mesečno, jer treba o svakom pitanju da pričamo. Znam i shvatam sve političke razlike koje postoje. Poštoji bar jedna zemlja koja bi želela da pobegne iz regiona. Tu je i dobro poznati politički sukob između Beograda i Prištine. Moramo da se potrudimo da ga rešimo, iako nisam potpuni optimista", kazao je on.

Vučić je rekao da je za Srbiju Zapadni Balkan drugo najveće tržište za izvoz, iza EU i da prihvata sve predloge koji bi pomogli uklanjanju barijera.

Kazao je da su albanski premijer Edi Rama i severnomakedonski pdredsednik Stevo Pendarovski, zajedno sa njim najveći entuzijasti kada je reč o tešnjoj i snažnijoj saradnji, te je izrazio nadu da će to biti i drugi u regionu.
 
Poslednja izmena od moderatora:

Back
Top