Vucic: Rezim u Crnoj Gori sprema linc Srba u CG, i eskalaciju nasilja a da za to, pritom optuzi Srbiju i Beograd!

Ja sam ono što su mi bili preci. Kako mogu biti bilo što drugo? Ali ne može se osporiti da je srpstvo bilo dio identiteta pravoslavnih Crnogoraca. Medjutim, izgleda da se ne slažemo je li taj identitet bio više vjerski ili nacionalni. Pošto se ne možemo ubijedit, a to ubjedjivanje nas i do rata može dovest, najbolje je da to bude individualna stvar i da se o tome ne raspravlja više.

Što se jezika tiče, to je jedan jezik, samo što smo mi pravopis unaprijedili da konačno i mi možemo pisati kao što govorimo, a i imenom ga svojim nacionalnim nazvati kao i svi ostali narodi koji ovaj jezik pričaju.

Što se Crkve tiče, ona je bila autokefalna, ali je tačno da je bila srpskog karaktera, jer je od SPC i nastala. Ja bi se složio za kompromis da ona bude Svetosavska ako bi se ova druga strana složila da joj se obnovi autokefalnost. Ako bi ova druga strana i dalje ćerala svoje dokazivanjem da su protiv svega crnogorskog onda će doć vrijeme da se SPC zajedno sa Svetosavljem izbači iz Crne Gore.


Slažem se izjavom protojereja-stavrofora Gojka Perovića, rektora Cetinjske bogoslovije gdje je u jednoj rečenici objasnio suštinu stvari:

„Nema nama molitve bez naše braće Cetinjana niti ima njima Crne Gore bez nas“

Inače, Gojko Perović je Cetinjanin koji se izjašnjava kao Crnogorac ali ne negira srpstvo Crnogoraca.
 
Slažem se izjavom protojereja-stavrofora Gojka Perovića, rektora Cetinjske bogoslovije gdje je u jednoj rečenici objasnio suštinu stvari:

„Nema nama molitve bez naše braće Cetinjana niti ima njima Crne Gore bez nas“

Inače, Gojko Perović je Cetinjanin koji se izjašnjava kao Crnogorac ali ne negira srpstvo Crnogoraca.
Imam ośećaj da ako neko može pomirit Crnogorce da to može Gojko... kao prvi Patrijarh Crnogorske obnovljene autokefalne Crkve koja će imat Svetosavski karakter.

U suprotnom mržnja će iz godine u godinu da se produbljuje.
 
Kad nam Crkva obnovi autokefalnost i ako bi bila i dalje Svetosavska, onda bi trebali da zadržimo ingerencije Crnogorske autokefalne Mitropolije nad Hercegovinom, jer se tamo ipak nose crnogorske kape, a svudje dje se nose crnogorske kape to je naš narod i Cetinje, a ne Beograd bi treba da im bude duhovni centar. Ako Bog da i Sveti Petar Cetinjski to će se i desit.

Koliko znam nikad nije bila autokefalna i nikad nije bila priznata od Carigrada, odnosno Vaseljenske patrijaršije ali je postojala i bila autonomna i dio pravoslavne crkve koja je bila vezana za pećku patrijaršiju koju je osnovana za vrijeme srpske države i Nemanjića. Crnogorske kape se nose od vremena vladavine Njegoša i njemu se pripisuje da je napravio konačan dizajn crnogorske kape i da je najsličnija hercegovačkoj i ličkoj kapi. Vjerovatno znate i šta sve simbolizuju boje na kapi, kao npr. crvena boja koja simbolizuje krv ljudi koji su poginuli 1939. godine na Kosovu
Nije slučajno što na Cetinju imate Obilić poljanu kao što nije slučajno da je crnogorska nošnja u bojama srpske trobojke.
Rimokatolička crkva je univerzalna i njen duhovni i državni centar se nalazi u Vatikanu. Nekad za vrijeme Osmanlija duhovni centar se nalazio na Cetinju i tada je Crna Gora bila teokratska država ali vremenom kako se oslobađaju srpske zemlje i centar se seli u oslobođene srpske zemlje.

Evo šta kaže o svemu tome vaš Cetinjanin Jovan Markuš:

Колика је снага Митрополије црногорске-приморске, кроз народ који је подржава? Везано за изазове са којима се у данашњој Црној Гори суочава.

Сама чињеница да је преко 100.000 људи потписало петицију која је и даље актуелна а односи се на противљење покушају да се кроз ,, Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница” отме имовина Митрополије и других православних епархија у Црној Гори, сама за себе довољно говори. Само слијепи данас не види да је на дјелу кроз покушај стварања наводних самосталних цркава у оквиру новостворених држава у Европи, уствари да се разори цјелокупна Православна црква као јако ,, везивно ткиво” свих ових држава.

Није тешко доказати да аутокефалне цркве у православном свијету нијесу без изузетака „устројене као националне”, као ни да није тачно да „нема народа или државе без своје самосталне Цркве”, како то тумаче атеистички „реформатори православне цркве” из дукљанско монтенегринских магли. Да се ради само о дукљанским маглама довољно говоре следећи примјери:

Александријска Црква, у диптиху Православних Цркава прва послије Царградске, има јурисдикцију над читавим афричким континентом који данас има 56 држава и ко зна колико нација. Дакле над не само над једном државом или над неком од нација . Александријска Патријаршија има епархије у Египту и 9 епархија широм цијеле Африке; у Судану, у сјеверној и Јужној Африци, у Родезији, Етиопији и Камеруну. Православна Црква највише се шири у Кенији, Уганди, Заиру, Таназанији и Гани. Језик у Литургији је грчки, арапски као и разни афрички језици.

Антиохијску Цркву чине Арапи из Сирије (6 епархија), Либана (6 епархија), Ирана, Ирака, Кувајта и Саудијске Арабије, као и неких предјела Турске. Ова патри- јаршија под својом јурисдикцијом има арапске православне епархије у Америци и Аустралији, са око 800.000 вјерника. Сједиште се налази у Дамаску, а синод у Бејруту. Језици Литургије су грчки и арапски.

Јерусалимска Црква обухвата, поред православних Грка, православне Арапе у Израелу и Јордану(подаци о црквама из књиге римокатоличког теолога др Јурија Ко- ларића „Православни’, Загреб 1985. ст. 111).

Јасно је да се из ових лако доказивих чињеница може уочити да аутокефалне цркве не морају бити ни националне нити омеђене границама државе. Потпуно је јасно да има много народа, нација и држава које немају своје самосталне цркве. Не треба заборавити да су аутокефалне цркве не морају бити ни националне нити омеђене границама државе. Не треба заборавити да су аутокефалне цркве, Александријска, Атиохијска и Јерусалимска, једне од најстаријих Православних цркава, и нијесу их створиле партијске организације и удружење грађана – атеиста.

Наум слуганске власти у Црној Гори која извршава туђе налоге је потпуно јасан, посебно ако се има у виду да је потпуно другачији однос када је у питању Римокатоличка црква и Исламска вјерска заједница.
 
Koliko znam nikad nije bila autokefalna...

Gleda sam dokumenta iz same Vaseljenske Patrijaršije dje nabrajaju sve autokefalne Crkve, a Crnogorska Crkva je bila na devetom mjestu. Ne mogu ga nać sad na internet, ali samo zato što nemam trenutno vremene. Medjutim, evo ovo što sam za 30 sekundi naša, sve istorijska dokumenta:

193px-Ustav-Sinoda-CPC-1904.jpg

350px-Ustav_Crne_Gore_iz_1905.g..jpg
 
Jovan Markuš i pokojni Pedja Vukić su iz familija crnogorskih, njihovi roditelji su Crnogorci (nacionalni identitet), a njih dvojica Srbi. Kako to objasniti i kolko godina su imali kad su postali Srbi nisam saznao. Ustvari, za Markuša sam saznao, on je to objasnio da je bilo '89-e do '91-e, vidio je ove što formiraju Liberalni Savez i onda im je udario kontru.

P.S. Srbe na Cetinje možeš rukama brojat i to su uglavnom doseljenici iz Bijelog Polja (što su se u Obod zapošljavali).


Jovan Markuš je lijepo dokumentovano i objasnio kako se 1913. godine Crnogorci izjašnjavaju i da jasno razlikuju narodnost i religiju.

20200130_032656.jpg


20200130_032504.jpg


Kad već pomenu "Obod", evo jedne zanimljivosti vezane za "Obod"

На мјесту гдје се данас налази фабрика „Обод” у Цетињу, пред први свјетоки рат налазила се ,,Лабораторија”, тј. зграде у којима се вршила оправка оружја. На пољани испред Лабораторије поређано је било неколико топова, које су Црногорци у борбама отели Турцима. На једном топу стајао је овакав натпис:



„Црногорци кад оно витешки
Жабљак турски тврди похараше,
Онда мене старца заробише
На Цетиње српско донијеше”



Да се уреже овакав натпис наредио је Његош. Овај топ и оне друге Аустријанци су однијели за вријеме окупације, да их искористе у ратне сврхе.


I još nešto:

Полазећи са гледишта да су Црногорци Срби, а друго му није ни на памет падало, Његош је објавио „ОГЛЕДАЛО СРПСКО”, у коме су, углавном опјевани бојеви Црногораца са Турцима. Дакле, Његош није ставио наслов „ОГЛЕДАЛО ЦРНОГОРСКО”, иако се од 61 пјесме колико их је у њему, 52 односе на борбе Црногораца.

У овим пјесмама помињу се: Иван Црнојевић, Батрић Перовић из Бањана, Вук Мићуновић, Вук Мандушић, Вук Раслапчевић и други истакнути црногорски јунаци. Све ове Црногорце Његош сматра Србима, што се види из ових стихова којима описује бојеве.
 
Imam ośećaj da ako neko može pomirit Crnogorce da to može Gojko... kao prvi Patrijarh Crnogorske obnovljene autokefalne Crkve koja će imat Svetosavski karakter.

U suprotnom mržnja će iz godine u godinu da se produbljuje.

Što se tiče moje malenkosti, ne mora niko da me miri sa njima, zato što lično ne osjećam da sam zbog nečije nacionalne pripadnosti posvađan sa Crnogorcima. Dosta rodbine se izjašnjava kao Crnogorci ali koliko znam nisu suprostavljeni srpstvu i nisu antisrpski raspoloženi.

Ne znam da li je mudro insistirati da crkva bude omeđena novim državnim granicama. Pogledajte primjer Vatikana, odnosno rimokatoličke crkve koja je univerzalna crkva i ne zna za granice.
 

Kao što vidite u Ustavu lijepo piše da državna vjere u CG istočno-pravoslavna, a ne srpska. Jovan Markuš je sve to lijepo dokumentovao i pokazao da su Crnogorci znali da razlikuju narodnost i vjeru, što potvrđuje i ovaj član Ustava.
Sad se postavlja pitanje od koga je to crnogorska crkva zatražila i dobila tomos (povelju), kojom joj je priznata autokefalnost?!
 
Crnogorska mitropilija, kao uostalom ni Karlovačka mitropolija, se ne mogu smatrati autokefalnim sa stanovišta crkvenog prava iz razloga što nisu tražile i dobile tomos.

Srpska pravoslavna crkva je, na području tadašnje Srbije, 1789. godine tražila i dobila tomos o autokefalnosti. Crnogorska mitropilija ga nije tražila, kao uostalom ni Karlovačka mitropolija, pa se stoga ne mogu smatrati autokefalnim sa stanovišta crkvenog prava.Zašto u to vrijeme nije tražena autokefalnost crnogorske crkve sasvim je jasno: za razliku od današnjih ucijenjenih separatista, ni Crnogorska mitropolija ni vladarska dinastija Petrović Njegoš nije služila tuđim interesima, nego joj je živorodni cilj bio obnova srpske države i Srpske pravoslavne crkve sa sjedištem u Peći. Cetinjska mitropolija je bila jedina eparhija u okviru ukinute Pećke patrijaršije koja je sačuvala svoju slobodu i ostala nepotčinjena ni prema Carigradu ni prema Moskvi, pa se se njeni mitropoliti osjećali kao pravi nasljednici srpskog patrijarha, noseći titulu egzarha (čuvara, nadzornika) Svetog Trona Pećke patrijaršije, u periodu 1766-1920. godine.

Zato je neopojano smiješno da danas bilo koja svjetovna vlast ”zacrta u svojoj agendi” proglašenje autokefalnosti jedne crkve, jer ona to može dobiti samo u kanonskoj proceduri odnosno poštovanjem crkvenog prava po kome tako nešto može učiniti samo Majka crkva, u čijem okrilju ona postoji i od koje zatraži i dobije saglasnost. Izvan toga, nikad i niko joj to ne može ”oposliti”. Aktuelni crnogorski separatisti i njihovi istoričari, upregnuti u kolo istorijskog falsifikovanja crnogorske istorije, pozivaju se na član 1 Ustava Svetog Sinoda Crnogorske mitropolije iz 1903. godine i člana 40 Ustava Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine, gdje se naša Mitropolija naziva ”autokefalnom”, ali neće da saopšte javnosti istinu da ju je tako nazvao svojom voljom knjaz samodržac Nikola I, dakle svjetovna vlast, a da status autokefalnosti nije stekla kanonskim putem odnosno odlukom Vaseljenske patrijaršije u Carigradu! Obnovom Srpske patrijaršije 1920. godine i povratkom Crnogorske mitropolije svojoj matici Srpskoj pravoslavnoj crkvi, važnu istorijsku ulogu imao je Mitrofan Ban, za koga dežurni falsifikatori montenegrinskog režima takođe lažno svjedoče da je bio ”autokefalni mitropolit”, iako je on bio apsolutno nošen idealima ujedinjenog Srpstva i ponovne obnove SPC i srpskog patrijarha!

Dakle, da bi jednoj crkvi bila priznata autokefalnost, ona mora da ispuni nekoliko nezaobilaznih uslova:

– da traži priznanje autokefalnosti (da dobije tomos od Majke crkve u čijem se okrilju nalazi),

– da hirotoniju svojih crkvenih poglavara vrši na svojoj (a ne na stranoj teritoriji!),

– da mora imati najmanje tri episkopa (što Crna Gora nije nikad imala!),

– da ima dovoljno svog sveštenstva i monaštva za normalno funkcionisanje Crkve (da posjeduje bogosloviju i teološki fakultet),

– i da ispuni još podosta dodatnih kriterijuma da bi se kvalifikovala za mogućnost da zatraži priznanje autokefalnosti, koje ćemo ovom prilikom izostaviti.

Još jednom, današnji falsifikatori istorije ne pišu da je Crnogorska mitropolija u stvari preimenovana svetosavska Zetska mitropolija (uzdignuta na rang mitropolije 1346. godine kada je srpska arhiepiskopija uzdignuta na rang patrijaršije, te da Crnogorska mitropolija nije nikakava ”Crnogorska autokefalna crkva” koja im je tek tako zatrebala odjednom iz istih pobuda koje su se prije Drugog svjetskog rata osmislili Sekula Drljević i Savić Marković Štedimlija, osnivajući crnogorski separatistički pokret i aktivno učestvujući protiv Srba u okviru NDH. Sveti Vasilije, a ne građanin Ostroški postoji čitav vijek prije nego je Crna Gora postala država, čak i da uzmemo da računamo od 1796. (bitke na Krusima) ili 1858. (bitke na Grahovcu) a ne od Berlinskog kongresa 1878. godine! Utvrđivanjem ko je gradio crkvene hramove po Crnoj Gori partijska komisija DPS mora doći do podataka da su ih sve podigli srpski velikaši, a da su ih Turci porobili u jednom (dužem) periodu istorije i kako će to danas uspjeti legalno konfiskovati u korist države kada nema objekta koji je ona držala za svoje, jer je po svakom demokratskom zakonodavstvu – crkva odvojena od države? Karl Šmit takvo normiranje naziva ”primitivnim pravom” a Crna Gora je ”kandidat za ulazak u Evropsku uniju”, ubjeđuju nas, pa baštini pozitivne tekovine međunarodnog javnog prava – poštujući kanonsko odnosno crkveno pravo.

Piše Goran Kiković, srpski istoričar iz Crne Gore
 
VLADO GEORGIEV: Narod sam mora da riješi situaciju, nema pomoći od profesionalnih Srba iz DF-a i Vučića

Muzičar Vlado Georgiev rekao je da u Crnoj Gori vlada atmosfera u kojoj se “sve srpsko gura u stranu”, a Vučića i Đukanovića je nazvao “banditima i komunjarama”.

Georgiev je to rekao juče na svetosavskoj tribini “Sloboda i identitet: Crna Gora i Srbija”, održanoj u beogradskoj opštini Stari grad.

“Narodu koji je ustao protiv nakaradnog zakona je jasno da je prepušten samom sebi i crkvi i da nema nikakve podrške od Vučića i njegove bande, kao što je i crkva brzo prozrela ubačene profesionalne Srbe iz Demokratskog fronta, koji srbuju po potrebi kada im namigne šef iz Srbije.

Jedino će snaga i volja naroda će riješiti ovu situaciju u našu korist”, rekao je Georgiev.
 
VLADO GEORGIEV: Narod sam mora da riješi situaciju, nema pomoći od profesionalnih Srba iz DF-a i Vučića

Muzičar Vlado Georgiev rekao je da u Crnoj Gori vlada atmosfera u kojoj se “sve srpsko gura u stranu”, a Vučića i Đukanovića je nazvao “banditima i komunjarama”.

Georgiev je to rekao juče na svetosavskoj tribini “Sloboda i identitet: Crna Gora i Srbija”, održanoj u beogradskoj opštini Stari grad.

“Narodu koji je ustao protiv nakaradnog zakona je jasno da je prepušten samom sebi i crkvi i da nema nikakve podrške od Vučića i njegove bande, kao što je i crkva brzo prozrela ubačene profesionalne Srbe iz Demokratskog fronta, koji srbuju po potrebi kada im namigne šef iz Srbije.

Jedino će snaga i volja naroda će riješiti ovu situaciju u našu korist”, rekao je Georgiev.
Bugarin
 
https://nacionalist.rs/bravo-vladis...pkinju-kojoj-su-dali-otkaz-jer-ide-na-litije/

Два сата након објаве да је Драгана Миловић (на слици) добила отказ јер је ишла на црквене литије, јавило се на десетине успешних људи који су имали конкретне понуде за посао!

Редом су се јављали људи из Подгорице, Зете, Херцег Новог, Београда, па чак и Лондона и Берлина. Међу њима издвајам власника кафића Хичкок, господина Калезића, који је „на слепо“ рекао да ујутру дође на посао.

Ако је за нешто био добар овај проклети напад на нашу Цркву, онда је био добар је окупио небројено много сјајних, часних и поштених људи у исти тим.

Драгани желим срећно запослење, људима који су јој понудили посао желим дуг живот и добро здравље, а свима нама желим само једно:

Коначну победу коју већ предуго сањамо!
 
Imam ośećaj da ako neko može pomirit Crnogorce da to može Gojko... kao prvi Patrijarh Crnogorske obnovljene autokefalne Crkve koja će imat Svetosavski karakter.

U suprotnom mržnja će iz godine u godinu da se produbljuje.
Kur moj.Nema ništa od toga.Ne možete vi da imate crkvu.Vi ste nekrst,Isprdak Josipa Broza.Zajedno ćemo se veseliti novoj aneksiji i povratku Osamnaaeste i pre nego što sam ja misliio.Evo Miloo bez svojih kerova ne može ni da ode u Berane.Ostvarićemo naše ciljeve uprkos članstvu Milogore u nato paktu a ti možeš da komitaš neko vreme dok te Srbi ne sčepaju za uši i odvedu pred sud :D
 
Poslednja izmena:

Back
Top