- Poruka
- 81.122
Vučić: Primenićemo sve što smo rekli, a o priznanju i članstvu u Ujedinjenim nacijama ili telima UN nema ni govora
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija ne služi trikovima i da će da ispuni i da radi na implementaciji svega što je rekla, uprkos tome što ne misli da će Priština da ispuni ono što je jedina obaveza, a to je da u skladu sa sporazumima dostignutim u dijalogu formira Zajednicu srpskih opština. Kako je istakao, ono što je rekao da nećemo, ponovio je i danas, a to je da nema govora o članstvu u Ujedinjenim nacijama, kao ni organizacijama, institucijama i agencijama UN i - nema priznanja.On je, odgovarajući na konstataciju novinara na konferenciji za medije sa šefom italijanske diplomatije Antonijem Tajanijem, da neki crvene linije o kojima govori vidi kao način da se izbegne sprovođenje dogovorenog, rekao da se Srbija nikada nije služila trikovima i da je to njegova poruka svima.
"Za razliku od njih nismo se nikada služili trikovima. Ono što sam rekao u Narodnoj skupštini, kao i što sam rekao njima u Ohridu, Briselu, ali i (zapadnoj) pretorki u Beogradu, ponavljam svakoga dana i ni za jotu se moj stav nije promenio ni pred kim. Pravno-obavezujuće je za Srbiju kada stavim potpis ili pečat na nešto, ili kada se sa tim verbalno odnosno usmeno saglasim. I niko drugi ne može da proizvede pravne posledice za Srbiju osim njenog predsednika i u pojedinim slučajevima premijera ili ministra spoljnih poslova", rekao je Vučić i dodao:
"Što se tiče ispunjavanja, Srbija će da ispuni i da radi na implementaciji svega što je rekla da će da radi, uprkos tome što ne mislim da će Priština da ispuni ono što je jedina obaveza, a to je da u skladu sa sporazumima dostignutim u dijalogu formira ZSO. Dakle, sve što smo rekli da ćemo da radimo na implementaciji to ćemo da uradimo, a ono što sam rekao da nećemo, a to sam i danas ponovio Tajaniju jeste da nema govora o članstvu u UN, organizacijama, institucijama i agencijama UN i nema priznanja".
Prema njegovim rečima, sve ostalo što znači stvarnu normalizaciju odnosa, normalan odnos između Srba i Albanac i mnogo bolje odnose bez tenzija i sukoba, Srbija je spremna da primenjuje i Srbija će da implemetira: "A da li će neki drugi, videćemo, pa ću da ih pitam ko se služio trikovima a ko nije".
On je naveo i da Srbija ima svoju reč i da reč Srbije nešto znači, a da se plaši da i nečiji potpisi do danas nisu značili ništa, "jer da to nije tako onda 10 godina posle potpisivanja sporazuma ne bismo pričali o ZSO kao što pričamo danas".
https://www.euronews.rs/srbija/poli...&utm_campaign=push-date-2023-03-21-news-81751
Nema potpisa, ima primene.
Nećemo sve ali većinom hoćemo.
Švedski sto na snazi.