UŽIVO NA TV PINK I PINK.RS - Završen vojni spektakl 'Granit 2023'! Predsednik Vučić obilazi naoružanje: Ponosan sam na našu vojsku (FOTO)
Izvor: Pink.rs, Foto: Univerzum HD Media/N.M |pre 3 sata|pre 12 minuta
Vojska Srbije danas na aerodromu u Batajnici prikazuje novu opremu i veštine svojih pripadnika, a tom veličanstvenom prikazu snage i moći "Granit 2023" prisustvovaće državni vrh na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem.
Više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova učestvovaće u prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023", koji se održava povodom Dana Vojske Srbije.
Kapije vojnog aerodroma otvorene su za sve građane od devet do 15 sati, a najatraktivniji deo programa počeće u 11 sati.
Ulazak na vojni aerodrom omogućen je iz tri pravca - glavni ulaz na vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović", ulaz u Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović", kao i ulaz na aerodrom iz pravca Nove Pazove.
12:30 - Predsednik Vučić na štandu PR-DC
Foto: privatna arhiva
12:10 - Ponosan sam na našu vojsku
- Kada imate jeftinu pretnju iz vazduha, morate da odgovorite jeftinim naoružanjem, to smo videli sada u Ukrajini. Mi sada ponovo obnavljamo Strele i imamo ih mnogo - naveo je predsednik Vučić.
- To su sve stvari koje ranije niste mogli da vidite. Pre je bio jedan prototip, sad ih ima 26. Sad moramo municiji da se posvetimo, moramo za sebe da čuvamo jer smo videli da municija postaje veliki resurs - rekao je Vučić.
- Pre 10 godina nismo imali ništa - istakao je Vučić.
Vučić je prilikom obilaska istakao značaj municije.
- Ponosan sam na ovo što danas pokazujemo, a to je hiljadama milja udaljeno od onog što smo mogli da pokažemo u prošlosti - kazao je Vučić.
11: 55 Gotov je prikaz, a predsednik Vučić krenuo je u oblazak
Predsednik Vučić u prisustvu mađarskog premijera Viktora Orbana obilazi naoružanje i vojnu opremu na aerodromu Batajnica.
11:49 - Prikazan "mistral 3"
Prikazan "mistral 3" - PVO raketa malog dometa, velika brzina od 930 metara u sekundi, velike manevarske karakteristike.
11:41 - Nalet migova-29
11:35 - Defile pripadnika različitih specijalnih jedinica
Početak defilea pripadnika različitih specijalnih jedinica - prvi put na jednom mestu.
11:22 - Nalet "orlova J22"
"Orao J22" prvi avion domaće proizvodnje koji može da leti brže od zvuka.
11:17 - "Kobre" neutrališu teroriste
Pripadnici "Kobri" blokiraju oteto motorno vozilo i neutrališu terotiste, presreće se vozilo čeonim sudarom.
Foto: Univerzum HD Media/N.M
11:15 - Helikopterski desant (Mi-8 i Mi-17)
Helikopterski desant sa helikopterima Mi-8 i Mi-17 koji sa timovima vrše desantiranje i sa užadima iz Mi-17, sa 72. brigadom za specijalne operacije.
11:05 - Padobranski demo skok
Prikaz počinje padobranskim demo skokom pripadnika 63. padobranske birgade. Oni stižu helikopterom H145.
Vlada Glišić, pukovnik avijacije poželeo je doborodšlicu na prikaz sposobnosti "Granit".
11:01 - Pred početak vežbe, intonirana je državna himna, a predstavnici počasne Garde predali su raport poredsedniku Vučiću, koji je obišao njene pripadnike uz egzircir.
10:51 - Predsednik Vučić je stigao u Batajnicu.
10:15 - U toku su poslednje pripreme za spektakl
09:05 - Otvorene kapije vojnog aerodroma u Batajnici do 15 sati
Kapije aerodroma otvorene su za građane od 9 do 15 sati.
09:00 - Vučić sa Orbanom na prikazu sposobnosti Vojske Srbije u Batajnici
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Granit“ na vojnom aerodormu na Batajnici.
08:30 - Izmenjen prevoz u Batajnici
Zbog realizacije prikaza sposobnosti Vojske Srbije GRANIT 2023 danas će doći i do posebne organizacije saobraćaja od 7 do 16 časova, tako da će vozila javnog prevoza saobraćati na sledeći način:
- Vozila sa linije 700 će saobraćati od okretnice „Batajnica (železnička stanica)”, ulicama Matrozovom, Carice Jelene, Jovana Brankovića, Save Grkinića, Vojvođanskih brigada i dalje redovnom trasom;
- Vozila sa linija 73, 706 i 706E će saobraćati ulicama Majora Zorana Radosavljevića, Carice Jelene, Matrozovom do okretnice „Batajnica (železnička stanica)”;
- Vozila sa linije 702 će saobraćati ulicama Šangajskom i Mladih gorana do privremenog terminusa „Batajnica (Šangajska)”;
- Vozila sa linije 703 se dele na dve linije, i to na liniju 703L: privremeni terminus „Batajnica (Šangajska)” – Mladih gorana – Šangajska – Put za Ugrinovce – Beogradska – terminus „Ugrinovci”, kao i na liniju 703L1: terminus „Zemun /Kej oslobođenja/” – Marka Nikolića – Dr Jovana Subotića – Stevana Markovića – Glavna – Trg Branka Radičevića – Cara Dušana – Batajnički drum – Batajnički drum 6. deo – Batajnički drum 17. deo – Slobodana Bajića – Batajnički drum – Majora Zorana Radosavljevića – (Matrozova, Carice Jelene, u smeru ka Keju oslobođenja) – Stevana Dubajića – Kralja Radoslava – Vojvode Nikole Stanjevića – Matrozova – terminus „Batajnica (železnička stanica)”.
Foto: Tanjug /MINISTARSTVO ODBRANE / ANDRIJA GAVRILOVIĆ
- Uspostavlja se privremena lokalna autobuska linija 706AM, koja će saobraćati na relaciji „Batajnica (železnička stanica)” – aerodrom Batajnica. Trasa linije je sledeća: Batajnica (železnička stanica)” – Matrozova – Carice Jelene – Pukovnika Milenka Pavlovića – terminus „Aerodrom Batajnica”. Vozila sa ove linije će koristiti sva postojeća stajališta.
Linije gradskog prevoza prema vojnom aerodromu u Batajnici saobraćaće prema dnevnom redu vožnje koji važi tokom radnih dana.
08:00 - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je ocenio da do sada ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme nije viđen u Srbiji. Dodao je da će u jednom trenutku na nebu biti više od 50 vazduhoplova.