Vnimanie, govorit Moskva: Tri ključa za čitanje ruskih poruka o iskopavanju litijuma u Srbiji
https://www.nin.rs/politika/vesti/5...nje-srpskog-litijuma-i-to-na-neocekivan-nacin
pa daj da komentarisemo, ali ozbiljno bez spinovanja. moze, da izdvojimo ovo? - odakle kusti da je steta vec 2 milijarde i da to rusija treba da plati? - ludilo! i kusta se omastio?
Tako se složenoj geopolitičkoj računici o litijumu kao delu još složenije geopolitičko-ekonomsko-energetske računice, u kojoj su
u glavnim ulogama SAD, EU i Kina, dok bi se Srbija mogla nazvati "kolateralnom štetom", pridružila i Rusija.
Sagovornici NIN-a smatraju da se poruka Moskve može tumačiti kroz dva ključa – jedan je podrška aktuelnoj vlasti Aleksandra Vučića, koga Rusija ističe kao "jedinog preostalog saveznika u Evropi", a drugi predstavljanje Moskve kao neke vrste zaštitnika Srbije i srpskog naroda pred "zlim, neokolonijalnim, korporativističkim Zapadom".
Slično tumačenje dao je i
Emir Kusturica, proslavljeni reditelj koji je veoma uvažavan u samom Kremlju, pa se njegove reči, možda, mogu tumačiti i u ključu nekoga ko sa izvora razume šta je stav Moskve. U opširnom autorskom tekstu, Kusturica, između ostalog, navodi sledeće:
PROFIMEDIA / Kremlin.ru/Capital picturesEmir Kusturica u Kremlju na sastanku sa Putinom
"Mi ne znamo da li je Šolc Vučiću donio katil ferman; "potpiši sve što si obećao a onda ćemo očekivane nerede na kojima će narod da iskaže nezadovoljstvo iskoristiti, rušićemo te i dovesti na vlast čovjeka novorođenog u događajima koji slijede!" "Taj novi će ne samo da kopa litijum nego će i da potpiše sankcije Rusima!Ili ćeš ti potpisati sankcije Rusiji?""
Kusturica dodaje i sledeće:
"Ne znam da li treba tražiti od Rusa da nam daju te
dvije milijarde da se ratosiljamo RioTinta kada već od njih dobijamo obavještajne podatke da se sprema Majdan. Pa da se izbjegne katastrofa i da se narod doživi kao saveznik koji je, u međuvremenu izgubio zaštitu".
============
ja kazem da se rt-u i solcu da qrc da izbiju oci, jer gde su racuni za te 2 milijarde? nema ih, nego su naumili da nas opljackaju sa sns lopinama!