Vučić: Nervozan sam oko NIS-a svaki dan, naši ruski prijatelji pričaju s nekim o rešenju

Poruka
20.742
“ Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su se "naši ruski partneri i prijatelji angažovali i počeli da razgovaraju sa nekim o rešenju za NIS".
Teško je, ali krenuli su, angažovali su se naši ruski partneri i prijatelji. Vidim da razgovaraju sa nekim drugima, ne mogu ja o tome da govorim, ali vidim da sa nekima razgovaraju oko raznih rešenja. Hvala im na tome, dobro da razgovaraju, jer nam ističe vreme", rekao je Vučić na TV Prva.

I nervozan sam zbog toga svakog dana", dodao je Vučić.

https://www.021.rs/info/biznis-i-ek...si-ruski-prijatelji-pricaju-s-nekim-o-resenju
//////////

Ekrem Jevrić:
Nervoza sekiracija, nespavanje ostanemo, recimo, do zore, opet idemo, pa ne spavamo dva tri sata samo, a radi se to svaki dan i ti propadaš kulturno...

Izuzetno odgovoran, zato ga i mrze krimosi i neradnici, retko ko se toliko zalaže na svom radnom mestu. Takvi političari su dragoceni.

Da, izuzetno je odgovoran onaj predsednik koji suverenitet države stavi u ruke stranaca pa jedino što može da uradi jeste da "brine" kako će se drugi dogovoriti o našoj sudbini.

Suverenitet je prodat 2008. za male pare a sad trpimo posledice

Naravno da je Tadićev potez sa prodajom NIS-a bio loš posao za Srbiju, niko razuman to ne poriče. Ali to nije bilo odricanje od suvereniteta, već klasična ekonomska transakcija u okolnostima kada je Srbija bila u lošoj pregovaračkoj poziciji i bez ozbiljnih investicija sa zapada.

Pravo odricanje od suvereniteta se desilo kasnije, kada je Vučić izabrao politiku sedenja na dve stolice u momentu kada su se zapad i Rusija definitivno razišli. On je svestan da je Srbija ekonomski i politički vezana za EU, ali istovremeno je Rusiji prepustio ključne poluge uticaja: energetiku, obaveštajne strukture i medijski prostor i to ne zato što je morao, već zato što mu je tako odgovaralo za unutrašnju kontrolu.

Rezultat te "veštine balansiranja" danas vidimo u praksi: o NIS-u više ne odlučujemo mi, već čekamo da se "drugi dogovore oko raznih rešenja", kako sam Vučić priznaje.

Dakle, nije problem što se razgovara sa Rusima. Problem je što se o nama razgovara bez nas, jer smo svoje pregovaračke pozicije sami pojeli za unutrašnju političku korist. To je gubitak suvereniteta. Ne 2008. nego sada.

Bog sveti zna ko ce se dokopati NIS-a je VUcic ne pita samo da ostane na vlasti.

Tipujem na neku EU kompaniju. A da smo pametni nacionalizovali bi NIS odmah dok ga rusi ne prodaju nekoj zapadnoj kompaniji. TO je strateska kompanija i mora biti u nasim rukama.

Ne vidim razliku izmedju Poste, EPS-a, NIS-a, vojske i policije i Vodoprivrede.
Ne sme zapad. Mora neko nesvrstani, tipa Azerbejdžan. :mrgreen:

Back