Podzvučni bi bio recimo avion koji leti sporije od zvuka, verovatno misliš na infrazvuk? Takvo oružje ne postoji, a efekte koje opisuješ može da izazove npr i buka većeg broja motocikala.
Infrazvucni zapravo i znaci podzvucni. Ja ne mogu tacno da kazem sta je korisceno, pricam ono o cemu znam ili sta ima logike. Znaci zvucno oruzje moze da bude infrazvucno, u nekom opsegu ili sa nekom frekvencijom koja iritira ili ima neki povredjujuci efekat, ili cak ultrazvucni ako ta ili te frekvencije izazivaju neke negativne efekte. To su tri efekta zvucnog oruzja - ispod cujnog, neki deo cujnog, i iznadzvucni.
Slicno postoji elektromagentno oruzje, koje takodje koristi odredjene frekvencije koje izazivaju negativan efekat na coveka. Konkretno to je infracrveno zracenje iliti toplota, i u odredjenom opsegu to je onaj efekat pecenja na kozi i moguce u ocima sto tera ljude da se sklanjaju sa pravca dejstva tog zracenja.
To su potpuno razliciti uredjaji, ali mogu da rade i zajedno - jedan uredjaj moze da ima oba efekta ako se ugrade obe tehnike u tu masinu - pricam teoretski. Onda bi efekat bio dvojni, i zvucni i elektromagnetni.
Posto su ljudi culi zvuk, pretpostavka je da je definitivno korisceno zvucno oruzje, a posto EM oruzje ne moze da se vidi ili cuje to moze da se nagadja na osnovu efekata dejstva.
Inace takvu oruzje postoji, i kao sto si sam rekao cak i buka avionskog motora ili velikog broja masina moze da utice na coveka - generalno buka moze da utice. Ali vrlo je moguce da postoji infrazvucno oruzje koje se ne cuje a izaziva efekte mucnine, mozda i straha, jer deluju na ljudske organe.