Вучић најавио поскупљење горива

Motorcyclist

Stara legenda
Poruka
79.383
Evro dizel na benzinskim pumpama koštaće maksimum 187,74 dinara, dok je najviša cena evro premijuma BMB 95 176,31 dinara. To znači da je evro dizel, u odnosu na dosadašnje cene, poskupeo za 8,74 dinara, dok je benzin BMB 95 skuplji za 5,31 dinar. Ove cene važiće narednih sedam dana, dok Ministarstvo trgovine ponovo, sledećeg petka do 15 časova, ne objavi nove maksimalne maloprodajne cene.
 

Stojkov Menidjer

Buduća legenda
Poruka
43.709

Вучић најавио поскупљење горива: Од 13. марта нове муке за српске возаче​


Do koje cene ce da ide?

Председник Србије Александар Вучић синоћ се опет поиграо са нашом психом. Овог пута најавио је да ће држава донети одлуке којима ће се осигурати снабдевеност горивом, и то без "већег" скока цене. Дакле, председник је признао - поскупљење је неминовно.​


Када је гориво у питању, тренутно је на снази Уредба о замрзавању цена, која се односи на Евро дизел и Евро премијум БМБ, чије цене по литру тренутно износе 179, односно 171 динар. Ова мера на снази ће бити до 13. марта, а од њеног увођења, пре скоро месец дана, економисти истичу да је ово била лоша одлука, те да ће готово сигурно доћи до несташица, а након престанка важења ове уредбе – поновно поскупљење цена које већ сада довољно оптерећују новчанике српских возача.

Ово је синоћ индиректно рекао и сам председник, казавши да држава ради на доношењу одлука које ће утицати на снабдевање горивом без „већег“ повећања цена. Ипак, и мало поскупљење и даље је поскупљење.

Економски аналитичар Богдан Петровић рекао је да је поскупљење било очекивано, а главни кривац за то је управо замрзавање цена.

Како је и сам председник истакао, велепродајна цена у рафинеријама, када је у питању Евро дизел износи 193 динара, док је цена на пумпама 179. Ово значи да су од почетка важења ове уредбе сви трговци нафтним дериватима ову разлику да исплате из сопственог џепа.

„Даље важење ове уредбе довело би до несташица и због тога је држава морала да интервенише на овај начин“, објашњава Петровић.

Према Вучићевим речима, учешће државе у акцизама довешће до њиховог смањења од 20 одсто.

Држава плаћа 20 одсто од укупне акцизе, држава се тога одриче, да би могла да стабилизује цене, да не идемо у инфлацију, да људи могу да се осећају сигурно“, рекао је.

Тиме би нова, одмрзнута цена Евро дизела износила 181 динар или, како каже председник, „само два динара више“.

„Поскупљење је било неминовно јер ниједан трговац дериватима не може да ради ако је на губитку“, рекао је Петровић, објаснивши ову ситуацију кроз пример радника. Наиме, како ниједан радник не би радио без плате, већ би у једном тренутку дао отказ, тако и ова Уредба у замрзавању не може дугорочно да буде на снази.


https://srbin.info/politika/vucic-n...oriva-od-13-marta-nove-muke-za-srpske-vozace/


1646402723-vucic-prodavnica-pumpa-kombo-750x500.jpg
Nije problem poskupljenje, nego jel nema ko drugi da najavi?
Poruka je automatski spojena:

Šta kao "rek'o Vučić" pa ok onda
Nije pumpa podigla cenu pa nju da psujemo?
 

Straks92

Legenda
Moderator
Poruka
61.666
Удружење нафтних компанија Србије објавило је детаљан приказ цена горива у 11 земаља у окружењу

Цена бензина

🇬🇷 Грчка 1,94 евра
🇦🇱 Албанија 1,62 евра
🇭🇷 Хрватска 1,57 евра
🇲🇪 Црна Гора 1,54 евра
🇷🇴 Румунија 1,50 евра
🇷🇸 Србија 1,45 евра
🇧🇬 Бугарска 1,39
🇲🇰 Северна Македонија 1,36 евра
🇧🇦 БиХ 1,3 евра
🇭🇺 Мађарска 1,22 евра

Најновије вести пратите на сајту Спутњик Србија
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.