Вучић најавио поскупљење горива

Samareli

Primećen član
Poruka
906

Вучић најавио поскупљење горива: Од 13. марта нове муке за српске возаче​


Do koje cene ce da ide?

Председник Србије Александар Вучић синоћ се опет поиграо са нашом психом. Овог пута најавио је да ће држава донети одлуке којима ће се осигурати снабдевеност горивом, и то без "већег" скока цене. Дакле, председник је признао - поскупљење је неминовно.​


Када је гориво у питању, тренутно је на снази Уредба о замрзавању цена, која се односи на Евро дизел и Евро премијум БМБ, чије цене по литру тренутно износе 179, односно 171 динар. Ова мера на снази ће бити до 13. марта, а од њеног увођења, пре скоро месец дана, економисти истичу да је ово била лоша одлука, те да ће готово сигурно доћи до несташица, а након престанка важења ове уредбе – поновно поскупљење цена које већ сада довољно оптерећују новчанике српских возача.

Ово је синоћ индиректно рекао и сам председник, казавши да држава ради на доношењу одлука које ће утицати на снабдевање горивом без „већег“ повећања цена. Ипак, и мало поскупљење и даље је поскупљење.

Економски аналитичар Богдан Петровић рекао је да је поскупљење било очекивано, а главни кривац за то је управо замрзавање цена.

Како је и сам председник истакао, велепродајна цена у рафинеријама, када је у питању Евро дизел износи 193 динара, док је цена на пумпама 179. Ово значи да су од почетка важења ове уредбе сви трговци нафтним дериватима ову разлику да исплате из сопственог џепа.

„Даље важење ове уредбе довело би до несташица и због тога је држава морала да интервенише на овај начин“, објашњава Петровић.

Према Вучићевим речима, учешће државе у акцизама довешће до њиховог смањења од 20 одсто.

Држава плаћа 20 одсто од укупне акцизе, држава се тога одриче, да би могла да стабилизује цене, да не идемо у инфлацију, да људи могу да се осећају сигурно“, рекао је.

Тиме би нова, одмрзнута цена Евро дизела износила 181 динар или, како каже председник, „само два динара више“.

„Поскупљење је било неминовно јер ниједан трговац дериватима не може да ради ако је на губитку“, рекао је Петровић, објаснивши ову ситуацију кроз пример радника. Наиме, како ниједан радник не би радио без плате, већ би у једном тренутку дао отказ, тако и ова Уредба у замрзавању не може дугорочно да буде на снази.


https://srbin.info/politika/vucic-n...oriva-od-13-marta-nove-muke-za-srpske-vozace/


1646402723-vucic-prodavnica-pumpa-kombo-750x500.jpg
 

Straks92

Legenda
Moderator
Poruka
61.668
Uredbom koju je upravo usvojila Vlada Srbije predviđeno je da najviša maloprodajna cena evro dizela bude prosečna veleprodajna cena ovog derivata uvećana za šest dinara. Na isti način utvrđivaće se i maksimalna cena benzina evro premijum BMB - kao zbir prosečne veleprodajne cene ovog derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara. Evro dizel namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koštaće 179 dinara po litru.
https://rs.n1info.com/biznis/na-koliko-su-uvecane-cene-dizela-i-benzina-po-novoj-uredbi/?ref=push
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.