dulesrbenda
Legenda
- Poruka
- 66.873
Јесте. Бабић га је прихватио, у присуству Питера Галбрајта.Glupost, nije došlo do prihvaćanja plana, a ti slobodno mantraj i dalje...
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Јесте. Бабић га је прихватио, у присуству Питера Галбрајта.Glupost, nije došlo do prihvaćanja plana, a ti slobodno mantraj i dalje...
Не, Србија не жели рат и жели Мир и Сарадњу са свима!Čuo si da ustaše planiraju osvojiti Zemun pa zato?
Ja sam više navijao za F16 blok 30 kojeg su nudili Grci, jeftinije a daleko širi masivni spektar naoruzanja koje može nositi plus ako se u budućnosti nabavlja moderniji američki avion sljedeće generacije oružje se može nastaviti koristiti, kao što Rumunji rade.Тренутно ваши Рафали имају једну огромну предност над српским, а то је да су они ту, а за ово што Србија ради остаје да се види како ће и када да се реализује.
И то би било то. Ако код нас ти Рафали дођу по плану, значи око 2030, ми имамо рибицу на почетку каријере, а ви већ оцвали милф...још увек добар за карачину, али за знацима година. Може нешто да се реши ботоксом и шминком, али године су године.
Но, да се одмакнемо од тог српско-хрватског "чији је већи" пошто је то играло улогу само у случају набавке ваших Рафала (коју ја лично сматрам добром). И то не због Срба. Хрватској је свакако, од стране Американаца препоручено да угаси ловачку авијацију, јер јој је као чланици Нато, на њеном положају, по мишљењу Американаца, то непотребно. Аир полисинг могу да раде Италијани и Мађари, а за било шта друго озбиљније једна ескадрила, од које ће реално пола летелица бити оперативно, не значи ништа. Међутим, Хрватска је сматрала да, због образа и срања типа "хрватска пушка на хрватском рамену" мора да сачува ловце, и није имала много избора. Ф-35, чак и да сте хтели да платите, Американци нису хтели да вам продају. У тој варијанти половни Рафали су добар избор, и служиће одлично бар 30 година за оно за шта ће се користити: показивање заставе.
За Србију набавка Рафала иде према плану. Ми нисмо члан НАТО, и у овом тренутку и за неки наредни период нам треба ловачка авијација. За аир полисинг, дакако. За неки рат, ескадрила нам вреди исто колико и вама, значи за курчево здравље. Рафал је најбоље што ми сада можемо да набавимо, а да нам дође кад треба. Ако дође, биће решење за наредних 40-45 година.
Што ће рећи, Рафал можда јесте Лагуна, али се још производи, у новим верзијама, са новом опремом,и тражња је очигледно велика. и ту долазимо до лудости.
Наиме, како време показује, пролиферација чисте 5 генерације (а то је у овом моменту само Ф-35) ће на овом нашем географском простору бити ограничена на државе 1. и 2. лиге, у које ни Хрватска ни Србија не спадају. И, с обзиром да Американци наручују нове Ф-15, јер се испоставило да Ф-35 није баш погодан да изврши све задатке за које је пројектован, испада да ће Лагуне (али са опремом Аустрала) још дуго да играју улогу. Потврда тога је и да су све државе које имају Рафале (и Грчка, и Египат, и Индија, и Катар) наручиле нове Лагуне. А неке од тих држава имају избора. Катару је нуђен Ф-35, па је купио Рафале. И те нове Лагуне наручују и још неке државе, које их до сада нису имале
По цени нових, дакако, а то је отприлике исто, или нешто мање, зависи од политике и пакета, од оне коју је Србија потписала.
Што се шесте генерације тиче, то је још на далеком, врло далеком штапу. Прво, као што су и Ф-22 и Ф-35 показали, развој је прескуп, а оперативни трошкови поготово. Друго, кад дођу до производног нивоа, цена набавке ће бити енормна. Није без везе што Американци преиспитују правце развоја, пошто је потребно поново проценити улогу и захтевани технолошки ниво авијације у новим условима, када се рат мења на много начина употребом дронова и јефтиних вођених пројектила.
Окрени-обрни, опет долазимо до тога да су нови ловци за Србију решење за наредних 30-40 година (од момента кад дођу) за оно за шта ће нам бити потребни. Пошто је Рафал једино што заиста можемо да набавимо, а да се уклапа у причу, онда је идеалан. Чак и овако скуп.
Rusi bez Kineza, Korejanaca i Iranaca bi do sada već izgubili rat. Nije sad da im i s navedenim društvom nesto bolje ide.Samo se ti smej tim modelarskim motorima, tako su se i Ukri smejali onim mopedima i kosačicama kad su se pojavili Geranijumi, kad tamo…
Ja sam više navijao za F16 blok 30 kojeg su nudili Grci, jeftinije a daleko širi masivni spektar naoruzanja koje može nositi plus ako se u budućnosti nabavlja moderniji američki avion sljedeće generacije oružje se može nastaviti koristiti, kao što Rumunji rade.
Rafal je dosta ograničen u tom pogledu i slabo se otvaraju američkom oružju.
F4.1 će dobiti mogućnost nositi američku gbu24 bombu starije generacije. Glupost!
Dok je francusko naoruzanje skupo zbog male serije i čeka se zbog malih proizvodnih kapaciteta.
F15 koji se nabavlja samo imenom i izgledom podsjeća na original, to je zapravo drugi avion.
A ko bi je napao i zaštoНе, Србија не жели рат и жели Мир и Сарадњу са свима!
Али увек ће бити спремна да се брани уколико је неко нападне.
Не знам ко би је напао, само кажем да ако неко и има такве идеје, боље да одустане, јер Србија има најјачу Војску у региону!A ko bi je napao i zašto
Evo odustali smoНе знам ко би је напао, само кажем да ако неко и има такве идеје, боље да одустане, јер Србија има најјачу Војску у региону!
Ne može se reći da je 5. generacija loša jer nije. Imaš F22 koji već 25 godina nema premca u svijetu, tu je i F35 koji je zamišljen, kako bi Nijemci rekli, kao jajoleguća, vuno i mlijeko dajuća svinja.Поента је у томе да 5 генерација није ултимативна из много разлога. Из тог разлога се очигледно не одустаје од машина класе Рафала (ту је и Грипен,или Тајфун, али у доста мањој мери, из политичких разлога, или Ф-16 блок 70) пошто се сматра да ће још дужи низ година моћи да обављају задатке за које су планирани.
Да сад не говоримо о томе колико се животни век борбених авиона продужио, како се користе по пола века и више. Разлог за то није толико немање пара, колико чињеница да ти авиони, уз одговарајућу модернизацију, и даље могу да обављају посао. Оно, Б-52 још увек лете, а једна нуклеарна сила као што је Индија, која може да купи свашта, а и сама производи, још није повукла Миг 21 (пензионисаће их следеће године).
6. генерација је на дугачком штапу, ево један занимљив текст на ту тему:
https://breakingdefense.com/2024/09...fighter-review-but-may-revisit-down-the-road/
И оно што је најбитније у читавој причи: за коју сврху се набавља авион? За земљице типа Хрватске и Србије, које одржавају авијацију са једном ескадрилом, поседовање најмодерније могуће машине која постоји не значи скоро па ништа. Овако, Хрватска има, а надам се да ће и Србија, машину која је ће дужи низ година бити довољно модерна да обавља приоритетне задатке за које је набављена.
Ne može se reći da je 5. generacija loša jer nije. Imaš F22 koji već 25 godina nema premca u svijetu, tu je i F35 koji je zamišljen, kako bi Nijemci rekli, kao jajoleguća, vuno i mlijeko dajuća svinja.
Različiti dizajni i tipovi u jednom i uspjeli su to nekako pomiriti.
Izraelci njime uspješno lete nad Sirijom čiju PZO su modernizirani Rusi i koji svojim S400 pokrivaju Siriju i daju dojave. Možda su njima napali i Hute jer ih nitko nije smetao nad Crvenim morem.
Rafali su veliki iskorak za avijacije Hrvatske i Srbije i još su jako dobri za osnovne zadaće.
Hrvatska ima i obavezu na obranu davati 2% BDP-a, neki već spominju i 3% za obranu. To je suma koja sa rastom BDP-a je sve veća i koju treba na nešto smisleno potrošiti. Kupili mi još jednu eskadrilu borbenih aviona, tenkove, artiljeriju ili brodove, u ovom trenutku sve to fali ili treba zamijeniti staro i nekompatibilno.
Tvoj Ukropistan bi bez ovolike pomoći već i nestao i bio i zaboravljen. Ili bi da ti vodiš ratove 100 na jednog kako su te Genšer i Klinton naučili devedesetih? Žali se ti Tuđmanu.Rusi bez Kineza, Korejanaca i Iranaca bi do sada već izgubili rat. Nije sad da im i s navedenim društvom nesto bolje ide.
A baš te muči autošovinizam.Откуд ти знаш шта се лупета по форуму хр. ?
Од када то калифорнију занима?
Или опет само напамет лупетараш...
Migovi 29 se jedva odrzavaju, tenkovi M84 su za otpad jer se u Srbiji ne mogu popravljati, a ovaj kupuje sa svih strana i radi logističke probleme gdje ih ne bi trebalo biti.
Ciparski Mi35 stoje jer bez Rusa neće poletjeti, za Rafale će otići barem 4 milijarde, a avion generaciju iza trenutnog standarda u vojnoj avijaciji. Prodali mu Francuzi Renault Lagunu za cijenu novog Australa i još se hvali.
Što se tiče onih Mi-35 sa Kipra, već lete. A već i sada se isuviše mnogo toga proizvodi u Srbiji da bi Plenkijeve izjave mogle da se shvate za ozbiljno.Doslovno, kad Hrvatska nešto nabavi, ovaj se aktivira i onda krene on. Bit će zanimljivo za jedno par godina kad bude vojska puna tehnike s raznih strana, a geopolitička situacija dodatno zakomplicira održivost istog, i kad troškovi održavanja porastu, pa kad se "probude" i vide...
Argument nije: Srbija nabavlja da se brani, jer rat sa Hrvatskom znači rat sa NATO članicama. A neki samostalni izlet Hr. ne dolazi u obzir jer se ionako sve kontrolira na zapadu, tako da je sve ovo politička igra inspirirana egom, ništa drugo. Mi moramo imati više i bolje od njih, nek crknu od zavisti...
Шта се чита по америкамаA baš te muči autošovinizam.
Ja sam više navijao za F16 blok 30 kojeg su nudili Grci, jeftinije a daleko širi masivni spektar naoruzanja koje može nositi plus ako se u budućnosti nabavlja moderniji američki avion sljedeće generacije oružje se može nastaviti koristiti, kao što Rumunji rade.
Rafal je dosta ograničen u tom pogledu i slabo se otvaraju američkom oružju.
F4.1 će dobiti mogućnost nositi američku gbu24 bombu starije generacije. Glupost!
Dok je francusko naoruzanje skupo zbog male serije i čeka se zbog malih proizvodnih kapaciteta.
F15 koji se nabavlja samo imenom i izgledom podsjeća na original, to je zapravo drugi avion.
To je povećana nosivost na do 3 bombe od jedne tone (praktično na 2, na centralni nosač ide eksterni rezervoar), a već se ima i gotov projekat kopija standardnih Mk 82/83 i 84 (250/500 i 1000kg) to sa dodatnim kitovima za jedrenje. Ili par krstarećih raketa Vila-1/2…F4.1 će dobiti mogućnost nositi američku gbu24 bombu starije generacije. Glupost!
Pa nije Ukrajina tvrdila da je Druga...pardon...Prva sila svijeta kao Rusija.Tvoj Ukropistan bi bez ovolike pomoći već i nestao i bio i zaboravljen. Ili bi da ti vodiš ratove 100 na jednog kako su te Genšer i Klinton naučili devedesetih? Žali se ti Tuđmanu.
Lete tri ciparska mi35, to ne znači da su borbeno spremni.Što se tiče onih Mi-35 sa Kipra, već lete. A već i sada se isuviše mnogo toga proizvodi u Srbiji da bi Plenkijeve izjave mogle da se shvate za ozbiljno.
Ovo je manjeg dometa od Himarsa, međutim ne staje se samo na tome, Hrvatska nema ništa uporedivo, a biće ga u neuporedivo većim količinama (košta po 2-3k $ komad, plus oko 5-10k max doplate za vodenu varijantu nego što iko može da kupi raketa za Himars.
M20 128mm, dve varijante: preciznija (M20-V) ima CEP < 10m
Pogledajte prilog 1615519
Pogledajte prilog 1615518
I F3 može nositi bombe takve težine samo je kod F4 dodana u računalo balistička tablica za otpuštanje navođenih gbu24 bombi dometa 15km.To je povećana nosivost na do 3 bombe od jedne tone (praktično na 2, na centralni nosač ide eksterni rezervoar), a već se ima i gotov projekat kopija standardnih Mk 82/83 i 84 (250/500 i 1000kg) to sa dodatnim kitovima za jedrenje. Ili par krstarećih raketa Vila-1/2…
A ko bi je napao i zašto
Lete tri ciparska mi35, to ne znači da su borbeno spremni.
Tako jeeeeeeeУсташе по налогу САД.