Жирар: Ако се КиМ споји са Албанијом, Србија да тражи припајање Српске
Некадашњи ратни репортер француског листа "Фигаро" Рено Жирар сматра да, уколико се КиМ споји са Албанијом, Србија са правом може да претендује на припајање Републике Српске.
Рено Жирар / Фото Г. Чворовић
Жирар, који је извјештавао током ратова у БиХ и на Косову и Метохији, рекао је да је у БиХ успостављена мировна равнотежа, што је оцијенио веома важним, али је истакао да је некадашњи предсједник Савезне Републике Југославије Слободан Милошевић требало да искористи прилику када је у Паризу потписан Дејтонски споразум да одмах испреговара и рјешење за Косово, повољно за Србе.
Жирар, који је био свједок дешавања на Косову и Метохији 1998. године, рекао је за "Вечерње новости" да је некадашњи шеф Мисије ОЕБС На Косову и Метохији Вилијам Вокер лажирао случај "Рачак" да би НАТО бомбардовао Србију, односно да је војнички сукоб представио као масакр цивила.
- Догађаји у Рачку били су вјешта манипуилација ОВК да би изазвали међународну војну интервенцију против Срба, у чему су имали здушну подршку тадашњег шефа мисије ОЕБС Вилијама Вокера - истакао је Жирар.
Жирар је испричао да је, након што је добио информацију да су регуларне снаге Србије извршиле успјешну антитерористичку акцију у Рачку, са колегиницом из Би-Би-Сија отишао тамо и затекао униформисане припаднике ОВК, који су тај сукоб представили као масакр цивила.
- Тијела, искључиво мушкараца била су поређана једно уз друго... Био сам изненађен што унаоколо није било празних чаура. Видио сам ископане ровове око села, али сам ипак повјеровао - присјетио се Жирар.
Он је навео да је истину о Рачку успио да сазна на основу свједочанстава која је сакупио, нарочито од дописника француског "Монда" и двојице камермана Асошијетед преса.
Жирар сматра да Срби нису имали шта да крију и да су сами обавијестили новинаре о успјеху антитерористичке операције, те да је тада у свом чланку запитао да ли је Вокер пожурио са закључцима, због чега му је он забранио улазак у сједиште ОЕБС у Приштини.
Према његовим ријечима, Вокер је одмах осудио Србе, а у Рачак је дошао послије новинара, издвојио се и насамо причао са лидерима ОВК, онда је отишао на прес конференцију у Приштину и оптужио Србе, а да није саслушао српску страну.
- Неколико припадника ОЕБС су ми рекли да је антисрпски оријентисан и да је само тражио повод да би се покренуо рат против Србије - рекао је Жирар.
Он је испричао и да му је некадашњи Вокеров помоћник, касније амбасадор Француске у Србији Габријел Келер, рекао да је Вокер забранио да се у сједиште ОЕБС у Бечу достави извјештај, у којем је закључено да су за трећину насилних смрти криви Срби, а за двије трећине сами Албанци.
Жирар сматра да Косово данас није ни мултиетничко, ни мирно, са стотинама убистава Срба, Рома и других неалбанаца, те да је постало легло криминала, трговине дрогом и људима и центар џихадиста, јер има највећи проценат џихадиста у односу на број становника.
Он је истакао да је међу првима који су писали о свим злочинима у БиХ, те додао да на Балкану нема само кривих и само невиних, већ националних интереса који се вјековима рјешавају ратовима.