Вучевић захвалио Борељу на честитки: Наш национални стратешки циљ је да постанемо пуноправна чланица ЕУ

комшија

Stara legenda
Poruka
93.397

1714808645909.png

Vučević zahvalio Borelju na čestitki: Naš nacionalni strateški cilj da postanemo punopravni članovi EU


1714808612932.png


03.04.2024. 19:44

Premijer Srbije Miloš Vučević zahvalio je visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đosepu Borelju na čestitki koju mu je uputio povodom izbora na tu funkciju i poručio da je naš nacionalni strateški cilj da postanemo punopravni članovi EU.

Očekujemo i da naši partneri iz Brisela pomognu na tom putu, makar u onoj meri da Beogradu ne postavljaju uslove koji nikada nikome nisu postavljani u procesu evropskih integracija, naveo je Vučević na društvenoj mreži Iks.

On je poručio da ćemo sprovoditi temeljne reforme na svom evropskom putu, jer je to u interesu naših građana, dodavši da na tom putu Srbija neće izgubiti svoj identitet, svoje dokazane prijatelje, niti odustati od svojih legitimnih interesa.

Samo tako uspravna, ponosna i razvijena Srbija može biti uspešan član ujedinjene evropske porodice naroda. Ovde smo da radimo zajedno i da postignemo zajednički cilj, naveo je Vučević.

link


Нема у одговору ћелавог напредњака господину Борељу експлицитног спомињања Косова, нити спомињања Резолуције о геноциду у Сребреници односно спомињања мањег босанско-херцеговачког ентитета. Само апстракција у виду "легитимних интереса", чисто да се "Власи не досете". Значи после 2. јуна иде пуштање низ воду Додига и његових ботова у Србији и - Срећна Нова '48-ма!
 

1714811358630.png

Borrell uvjeren da će nova Vlada Srbije značiti i pomak države prema Evropskoj unijiFoto: D. S./Klix.ba


SRNA 10 sati

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u čestitki novom premijeru Srbije Milošu Vučeviću poručio je da se raduje saradnji sa njim i Vladom Srbije, te daljem napretku ka EU.

"Čestitamo novom premijeru Srbije Milošu Vučeviću. Radujem se radu sa vama, kao i sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem i Vladom Srbije koja će, vjerujem, da pomjeri Srbiju naprijed na njenom putu ka EU", napisao je Borrell na X-u.

Prema njegovim riječima, usklađivanje i djelovanje u skladu sa vrijednostima EU i zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom "suštinski su signali strateške orijentacije".

Nova Vlada izabrana je jučer u Skupštini Srbije. Vučevićev kabinet ima 31 ministra, među kojima 10 žena.
 

Нема у одговору ћелавог напредњака господину Борељу експлицитног спомињања Косова, нити спомињања Резолуције о геноциду у Сребреници односно спомињања мањег босанско-херцеговачког ентитета. Само апстракција у виду "легитимних интереса", чисто да се "Власи не досете". Значи после 2. јуна иде пуштање низ воду Додига и његових ботова у Србији и - Срећна Нова '48-ма!
Ко ће да пусти Додика низ воду ? Вучић ?
Вучић ако каже НЕ Путину, одоше сви радикалски гласови низ воду.
 

1715261110292.png

Žiofre: Srbija izabrala članstvo u EU kao strateški cilj, treba da ubrza reforme


„Evropa je naša zajedniča kuća i moramo je štititi“


Emanuel-Zofre-foto-Beta.jpg


09. МАЈ 2024.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je povodom Dana Evrope, 9. maja, da je Srbija izabrala članstvo u EU kao strateški cilj i da treba da ubrza reforme.

„Stateški cilj koji je Srbija izabrala za sebe, a to je da postane članica EU, jeste važan cilj u interesu građana Srbije i EU. Treba da idemo napred i ubrzamo reforme“, rekao je Žofre za RTS.

On je dodao da su ključna pitanja reforme u oblasti vladavine prava, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, nezavisnost pravosuđa, pluralizam u medijima.

„Tu je i normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, što je važan i ponekad doduše težak aspekt, ali svakako moramo da nastavimo da radimo“, dodao je Žofre.

On je rekao da iduće nedelje u Beograd doalzi evropski komesar za proširenje Oliver Varheji koji će zaočeti razgovore sa novom vladom.

„Imamo i nov geostrateški kontekst, moramo da budemo bliži sa prijateljima, sa saveznicima, sa zemljama kandidatima, usklađivanje stavova je potrebno kako bismo razumeli pretnje koje su pred Evropom i da shodno tome reagujemo“, rekao šef delegacije EU u Srbiji.

Govoreći o predstojećim izborima za Evropski parlament, Žofre je izrazio očekivanje da će se nova Komisija fokusirati na proces proširenja.

Povodom 9.maja Dana Evrope Žofre je istakao značaj jedinstva EU u novom geostrateškom kontekstu i usklađivanja stavova, da bi se razumele pretnje koje su pred Evropom.

„Evropa je naša zajedniča kuća i moramo je štititi“, rekao je za RTS Žofre, dodajući da je „rat ponovo na evropskom tlu i da je još veća potreba za jačanjem Unije u korist građana“.


Prema njegovima rečima, geopolitička situacija je veoma ozbiljna i različita u odnosu na trenutak kada je EU bila formirana.

„Svakako glavni izazov sa kojim se danas suočavamo jeste ruska agresija na Ukrajinu. Imamo i rat na Bliskom istoku, u Gazi, i dosta nestabilnosti“, rekao je ambasador, dodajući da „EU zahteva jedinstvo, kao i da preuzme neophodne mere da odgovori na ove pretnje“.

Geopolitička situacija se mnogo promenila i kad govorimo o prošrenju i verujemo da postoji potreba da se nove zemlje integrišu u Uniju. To je, kako je naveo, u geostrateškom interesu EU, zemalja članica i zemalja kandidata, kazao je Žofre.
 
Ici u EU kao glavni cilj ne bi trebo biti.

Nego od Srbije napraviti drzavu koja EU zeli da primi jer je tako zavisna.

Ideja kako ce za ulazkom u EU da cvetaju cvece je toliko bezmislena. Pitajte Rumune i Bugare.
 

Back
Top