Вучевић: Војска Србије спремна да штити Србе на Косову

1669017582787.png

Počeo sastanak Borelja i Kurtija u Briselu, sledi susret sa Vučićem



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin (Aljbin) Kurti u Briselu 19. jula 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin (Aljbin) Kurti u Briselu 19. jula 2021.

prije jednog sata Ažurirano prije 24 minuta

Evropski šef diplomatije Josep Borell (Žozep Borelj) se u ponedeljak ujutro nešto iza 8 sati sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti) u Briselu. Nakon što završi ovaj susret, prema najavi, Borelj će obaviti razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon odvojenih susreta sledi zajednički, takozvani trilateralni susret između Evropske unije (EU), Srbije i Kosova, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.
Evropsku stranu će na sastanku osim Borelja predstavljati i specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak.

'Hitan sastanak' usred 'najozbiljnije krize od 2013. godine'​


EU je u saopštenju ocenila da se radi o "hitnom sastanku" u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Naime, susret se odvija usred krize nastale zbog registarskih tablica koje izdaju srpski organi, a koje kosovska strana smatra nelegalnim.
Kosovske vlasti najavile su da će od 21. novembra početi sa naplatom kazni od 150 evra za vozače koji svoja vozila nisu preregistrovali na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Kosovska policija je, međutim, u nedelju saopštila da će sa naplatom kazni početi od utorka 22. novembra.

Evropska unija smatra da se radi o "najozbiljnijoj krizi od 2013 godine".

Uoči sastanka šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) napisao je u postu na Tviteru da je zakazao "hitan sastanak" sa Vučićem i Kurtijem.

"Potrebna nam je deeskalacija situacije, (potrebno je) da prestanemo sa upravljanjem stalnim krizama i da umesto toga ostvarimo napredak u normalizaciji odnosa", naveo je Borelj u tvitu 20. novembra.

Održavanje sastanka je najavljeno u petak, 18. novembra, nakon što je Brisel u više navrata ukazao da strane treba da pronađu rešenje za izlazak iz krize pre roka koji su kosovske vlasti dale građanima da preregistruju vozila na RKS tablice pre nego što počnu sa naplatom novčanih kazni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dan uoči sastanka izjavio da nije optimista u vezi sa razgovorima u Briselu.

"Otići ću u Brisel. Ne mislim da bilo šta možemo da uradimo, ali idem da ne bih dao dovoljan razlog da Srbiju optuže da nije htela ništa da uradi", naveo je Vučić gostujući 20. novembra na televiziji Prva.
U saopštenju koje je izdala pres služba EU, ocenjuje se da je cilj susreta pronalazak rešenja za nastale tenzije između Kosova i Srbije.

"U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije", navodi se u saopštenju EU od 20. novembra.

SAD se nadaju dogovoru Srbije i Kosova​

Američki Stejt Department je u nedelju, 20. novembra saopštio da se Sjedinjene Američke Države (SAD) nadaju da će Srbija i Kosovo postići dogovor "u narednim danima uz podršku specijalnog predstavnika Evropske unije (EU)".

"Aktivno podržavamo ove napore", navodi se u pisanom odgovoru Stejt Departmenta na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o očekivanjima od sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina (Aljbina) Kurtija koji je zakazan za ponedeljak, 21. novembra.

"Sjedinjene Države su saglasne sa EU da su nedavni događaji zabrinjavajući i da su ugrozili važan napredak postignut u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija", dodaje se u pisanoj izjavi Stejt Departmenta.

Ističe se i da "sve strane moraju preduzeti korake kako bi smanjile tenzije i osigurale mir i stabilnost".

Na fotografiji: Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sa specijalnim predstavnikom EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom u Prištini na sastanku sa premijerom Kosova Albinom (Aljbinom) Kurtijem 24. avgusta 2022.
Pročitajte i ovo:

SAD se nadaju dogovoru Srbije i Kosova u Briselu, potrebna deeskalacija poručio Borelj


"Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja stavljaju u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na terenu", naveo je Stejt Department.

Inače, situacija se dodatno zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Ove tablice su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na severu: Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Saobraćajni znak koji pokazuje u kom pravcu su Beograd i Priština
Pročitajte i ovo:

Srbija plaća srpski bojkot na Kosovu

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

Iako su odluku o primeni dogovora smatrali legitimnom, predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da implementaciju odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Razočaranje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
 

Priština: Parlamentarna skupština NATO-a odobrila izveštaj o Z.Balkanu, srpska delegacija se protivila​

Izvor
KoSSev
-
21. novembra 2022. 09:00
Kosovska skupština parlamentarna skupština nato
FOTO: Kosovska skupština

U Španiji se od 18. do 21. novembra održava 68- zasedanje Parlamentarne skupštine NATO-a koje okuplja 288 parlamentaraca iz 30 članica i 21 partnera Alijanse. Na ovom zasedanju je, prema navodima iz Prištine, odobren izveštaj o Zapadnom Balkanu, a kojem se navodno srpska delegacija usprotivila. Skupština Srbije se do sada nije oglašavala na svom sajtu.

Kosovska skupština oglasila se juče navodeći da je parlamentarna skupština NATO-a odobrila izveštaj o Zapadnom Balkanu.
U saopštenju navode da se ovom izveštaju usprotivio predstavnik srpske delegacije iz SNS-a, „tvrdeći da izveštaj sadrži neistine o Kosovu jer ono nije država“.

Iz kosovske skupštine preciziraju i da je predstavnik srpske delegacije Kosovo nazivao Kosovo i Metohija.
„Takođe, tvrdeći da su ruske vojne baze u Srbiji u humanitarne svrhe, rekao je da nema napetosti koje izaziva Srbija“, dodaje se u saopštenju.
Iz kosovske skupštine poručuju da se potom obratio šef delegacije iz Prištine, Driton Hiseni (Hyseni) koji je ocenio da su tvrdnje srpske delegacije „potpuno netačne“.

„On je rekao da je Kosovo suverena država, proglašena 2008. godine i priznata od 117 zemalja sveta. Štaviše, on je naglasio da je njenu nezavisnost potvrdio međunarodni sud pravde“, navodi se u saopštenju.
Kazao je i da „samo srpski zvaničnici Kosovo nazivaju Kosovo i Metohija“.

Kada su, kako se dodaje u saopštenju, ruske baze u pitanju, Hiseni je naznačio da „nije reč o bazama u humanitarne svrhe, već da su to vojne baze“.

Kaže i da se Srbija naoružava ruskim i kineskim oružjem.

Hiseni se osvrnuo i na situaciju na Severu Kosova navodeći da su „sve tenzije proizvod uticaja koji Beograd ima na srpsku manjinu“.

Iz kosovske skupštine navode i da je nakon obraćanja predstavnika Prištine na glasanje stavljen izveštaj koji je većinski odobren, dok su samo dva predstavnika bila uzdržana.

Time, kako tumače iz kosovske skupštine, nijedna izjava šefa delegacije Srbije nije uzeta u obzir.

Iz kosovske skupštine takođe navode da je veliku podršku u ovim diskusijama Kosovu dala poslanica u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva, Harijet Boldvin.
Ona je, kako se naglašava, pozvala na „priznavanje realnosti na Kosovu“, odnosno da one članice NATO-a koje nisu priznale Kosovo to učine.

Skupština Srbije se do sada nije oglašavala na svom sajtu u vezi sa zasedanjem Parlamentarne skupštine NATO-a u Španiji, odnosno navodima Prištine.

Srbija je pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a od 2007. godine.
Ujedno, na sajtu parlamentarne Skupštine NATO-a nema navoda o odobravanju ovog izveštaja.

Ipak, u jednom od ukupno dva saopštenja koja su juče objavljena, navodi se da su „u nizu nacrta rezolucija, izveštaja i debata na godišnjem zasedanju u Madridu, poslanici takođe raspravljali o načinima da pomognu Alijansi da održi svoju inovativnu prednost i razmotrili lekcije naučene iz dve decenije bezbednosnih operacija u Avganistanu“.

U fokusu ovih rasprava, odnosno saopštenja bio je rat u Ukrajini, usled čega je parlament pozvao vlade saveznika da ojačaju podršku otporu ove zemlje protiv Rusije.
Ujedno se precizira da su odobrene dve rezolucije koje će biti usvojene u punom sastavu Skupštine danas, tj. tokom poslednjeg dana zasedanja.
 

U Briselu u toku hitan sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem i Vučićem​

Ažurirano prije 18 minuta

Dok se čekaju izjave i fotografije iz Brisela 21. novembra - Borelj i Lajčak sa Kurtijem i Vučićem u Briselu na prethodnom susretu 18. avgusta 2022.

Dok se čekaju izjave i fotografije iz Brisela 21. novembra - Borelj i Lajčak sa Kurtijem i Vučićem u Briselu na prethodnom susretu 18. avgusta 2022.


U Briselu se u ponedeljak odvija hitan sastanak u okviru dijaloga Kosova i Srbije na koje je pozvala Evropska unija (EU) radi krize nastale zbog registarskih tablica na Kosovu.

Evropski šef diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) se u ponedeljak ujutro nešto iza 8 sati sastao prvo sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti). Nakon toga, usledio je oko 9 sati razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posle odvojenih razgovora počeo je zajednički, takozvani trilateralni susret između EU, Srbije i Kosova, a evropsku stranu će na sastanku osim Borelja predstavljati i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
Za sada sa događaja u Briselu nema fotografija, izjava niti objava na društvenim mrežama.

'Hitan sastanak' usred 'najozbiljnije krize od 2013. godine'​

EU je u saopštenju ocenila da se radi o "hitnom sastanku", usred krize nastale zbog registarskih tablica koje izdaju srpski organi, a koje kosovska strana smatra nelegalnim.
Kosovske vlasti najavile su da će od 21. novembra početi sa naplatom kazni od 150 evra za vozače koji svoja vozila nisu preregistrovali na RKS (Republika Kosovo) tablice. Kosovska policija je, međutim, u nedelju saopštila da će sa naplatom kazni početi od utorka 22. novembra.
Evropska unija smatra da se radi o "najozbiljnijoj krizi od 2013 godine".
Uoči sastanka šef evropske diplomatije Borelj napisao je u postu na Tviteru da je zakazao "hitan sastanak" sa Vučićem i Kurtijem.

"Potrebna nam je deeskalacija situacije, (potrebno je) da prestanemo sa upravljanjem stalnim krizama i da umesto toga ostvarimo napredak u normalizaciji odnosa", naveo je Borelj u tvitu 20. novembra.

Održavanje sastanka je najavljeno u petak, 18. novembra, nakon što je Brisel u više navrata ukazao da strane treba da pronađu rešenje za izlazak iz krize pre roka koji su kosovske vlasti dale građanima da preregistruju vozila na RKS tablice pre nego što počnu sa naplatom novčanih kazni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dan uoči sastanka izjavio da nije optimista u vezi sa razgovorima u Briselu.
"Otići ću u Brisel. Ne mislim da bilo šta možemo da uradimo, ali idem da ne bih dao dovoljan razlog da Srbiju optuže da nije htela ništa da uradi", naveo je Vučić gostujući 20. novembra na televiziji Prva.
U saopštenju koje je izdala pres služba EU, ocenjuje se da je cilj susreta pronalazak rešenja za nastale tenzije između Kosova i Srbije.

"U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije", navodi se u saopštenju EU od 20. novembra.

SAD se nadaju dogovoru Srbije i Kosova​

Američki Stejt Department je u nedelju, 20. novembra saopštio da se Sjedinjene Američke Države (SAD) nadaju da će Srbija i Kosovo postići dogovor "u narednim danima uz podršku specijalnog predstavnika Evropske unije (EU)".

"Aktivno podržavamo ove napore", navodi se u pisanom odgovoru Stejt Departmenta na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o očekivanjima od sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina (Aljbina) Kurtija koji je zakazan za ponedeljak, 21. novembra.

"Sjedinjene Države su saglasne sa EU da su nedavni događaji zabrinjavajući i da su ugrozili važan napredak postignut u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija", dodaje se u pisanoj izjavi Stejt Departmenta.

Ističe se i da "sve strane moraju preduzeti korake kako bi smanjile tenzije i osigurale mir i stabilnost".

Pročitajte i ovo:

SAD se nadaju dogovoru Srbije i Kosova u Briselu, potrebna deeskalacija poručio Borelj


"Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja stavljaju u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na terenu", naveo je Stejt Department.
Inače, situacija se dodatno zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.
Ove tablice su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na severu: Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Saobraćajni znak koji pokazuje u kom pravcu su Beograd i Priština
Pročitajte i ovo:

Srbija plaća srpski bojkot na Kosovu

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.
Iako su odluku o primeni dogovora smatrali legitimnom, predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da implementaciju odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.
Razočaranje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
 

1669032551189.png

Zelenović o izveštaju NATO o Zapadnom Balkanu: Alijansa prepoznaje problem i pojačava podršku


Zelenović o izveštaju NATO o Zapadnom Balkanu: Alijansa prepoznaje problem i pojačava podršku 1
Foto: Moramo-Zajedno

danas 12:03

Iz zaključka izveštaja o Zapadnom Balkanu, koji je usvojio Komitet za ekonomiju i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO, ističe se to da EU treba biti glavna po pitanju konsolidacije demokratije u regionu, kaže u pisanoj izjavi poslanik Nebojša Zelenović, koji učestvuje na skupu Alijanse u Madridu.

Ono što se desilo ovom regionu devedesetih godina i šta se sada dešava u Ukrajini trebalo bi da podseti sve igrače na uloge koji ovde postoje, piše u zaključku izveštaja Parlamentarne skupštine NATO, a prenosi se u saopštenju stranke Moramo-Zajedno čiji je Zelenović poslanik.
Zelenović u izveštaju prepoznaje i opis aktuelne srpske vlasti.

Ističe se da se rizik od dalje polarizacije u nestabilnom regionu Zapadnog Balkana povećao nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali će zato liderima u regionu biti teže da igraju na rusku kartu.

Antidemokratske ličnosti koje su u Putinovoj Rusiji videle podršku svojim, kako je napisano, mešavinama ultranacionalizma i autoritarizma, koje koriste u cilju zarobljavanja države, mogu sami sebi otežati život onog momenta kada Rusija postane globalna parija.

NATO prepoznaje problem i pojačava podršku, naglasio je Zelenović osvrćući se na segment izveštaja u kojem piše da transatlantska zajednica naroda mora nastaviti rad na regionalnoj stabilnosti, kao i pomirenju, demokratiji i ekonomskoj integraciji.

Zapadni Balkan se i dalje suočava sa ozbiljnim izazovima za mir i bezbednost, stabilnost, demokratiju i ekonomski razvoj, napisano je u izveštaju, a prenosi Zelenovićeva stranka.
 

1669032710260.png

VUČIĆ PONIŽEN U BRISELU: Srbija odbila prijedlog EU o registarskim tablicama


1669032667574.png


Prije 1h

Na jutrošnjem sastanku koji je sazvala Evropska unija s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem ponovo nema dogovora.

Kako prenose srbijanski mediji, Srbija je jutros ponuđeno rješenje odbila jer je, kako navode izvori iz Brisela, "ponižavajuće za Srbiju".

Predloženo rješenje trebalo bi derogirati Briselski sporazum, što Srbija, tvrde izvori srbijanskih medija, nije mogla prihvatiti.

"Očekuju nas, po svemu sudeći, teški i neizvjesni dani, posebno na sjeveru Kosova", kaže izvor “Blica”.

Visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku Jozep Borell i posebni izaslanik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak prvo su se sastali s Kurtijem, a zatim s Vučićem.

Fokus sastanaka je iznalaženje izlaza iz aktualne krize i izbjegavanje bilo kakve eskalacije i napetosti na terenu, s naglaskom na problematiku registarskih oznaka, saopćila je Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

Nakon odvojenih susreta trebao bi uslijediti zajednički sastanak, stoji u saopćenju iz Brisela.
 

1669041405534.png

Vučić nakon sastanka u Briselu: Nema dogovora


1669041450365.png


prije 6 minuta

Nikakav dogovor nismo postigli iz meni nejasnih razloga saopštio je novinarima predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon hitnog sastanka u okviru dijaloga Kosova i Srbije na koje je pozvala Evropska unija (EU) radi krize nastale zbog registarskih tablica na Kosovu.

"Obratiću se večeras ili sutra građanima Srbije. Građanima na Kosovu i Metohiji da kažem da ćemo biti uz njih i da će država biti uz njih", naveo je.

"Sačekaćemo izjavu visokog predstavnika Borelja. Iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska srtana je bila poptuno konstruktivna i deset puta menjane tekstove smo prihvatili, ali albanska nije bila spremna. Sve što mogu sada da kažem jeste da želim da saberem utiske. Obratiću se našem narodu. Pred nama su besane noći i mnogo teških dana. Poslušaćeom savet visokog predstavnika, koji je tražio da oni ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice. Mi ćemo posušati i videćemo šta će uraiditi druga strana. Svima je jasno ko je želeo dogovor, očuvanje mira i stabilnosti, a ko nije. Mi smo insistirali da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani", rekao je Vučić.

Evropski šef diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) se u ponedeljak ujutro nešto iza 8 sati sastao prvo sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti). Nakon toga, usledio je oko 9 sati razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posle odvojenih razgovora održan je zajednički, takozvani trilateralni susret između EU, Srbije i Kosova, a evropsku stranu na sastanku osim Borelja predstavlja i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
Sam Vučić na Instagramu je objavio kako igra šah, dok čeka završetak bilaterale između Prištine i Brisela.
 

Back
Top