mari47
Stara legenda
- Poruka
- 94.267
Mislim da je i ovo lepa ideja...nešto kamena, nekoliko amfora, tujice....

Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
Prelepo je Mari.......ali, moram da napomenem da praviti fontanu nije ni malo jednostavno, nije ni malo jeftino čak i da sve sami radite. Moraju se ispoštovati sva pravila kako bi to lepo funkcionisalo .....u suprotnom, ta fontana postaje noćna mora.
Ovo iz ličnog iskustva govorim jer smo mi sami, tj. sa prijateljima pravili našu......ako neko bude želeo da se oproba, rado ću pomoći opisom ili savetom.
Hvala Mari. Ljiljin kamen izgleda jednakih tj. slicnih oblika i verovatno je kupljen.Prosle godine smo kupovali neki kamen za jedan deo zida u dn. sobi i nisam videla ovakav kao u Ljiljinom dvoristu.Inace videla sam onaj koji je grube, neravne povrsine a to nikako nebi odgovaralo nameni u mom slucaju zbog mogucih povreda sapa mog psa.Razmisljala sam i o prepecenoj cigli ali ona je ipak nepostojana, tj. puca.Nije one stare tehnologije koja traje decenijama.Hvala na sugestijama. Mozda se moze kositi trimerom, pitacemo Ljilju kako ona to radi.PozdravSanja, baš mi je drago što mislimo o istim stvarima...uredjenju dvorišta!
Gledajući slike kamena u Ljiljinom dvorištu, on je kupljen takav, ja mislim. Što se tiče trave...teško će to opstati pored tvoje kuce, to samo Ljilji uspeva....vaspitala ona to na vreme. Ja Lisu držim u velikom boksu da ne jurca....pustim je da istrči i nazad.
Pitaš kako se šiša trava izmedju kamena...ja makazama običnim....Uostalom meni se dopadaju oni oblici...samo gazišta, recimo videla sam u obliku stope ili tako nekog motiva, pa kad šišaš travu podigneš ih...jeste mukotrpno, ali nije velika cena za naše uživanje u lepo održavanom okolišu, zar ne?
Ovaj kamen je kamen za popločavanje ulica......davno su ulice bile njime popločane...kao u Zoni Zamfirskoj ako ste videli. Njega nema u prodaji sada. Mi smo ga kupili od prijatelja koji ga je kupovao godinama gde god je stigao. To su kamenovi teški od 15 do 25 kg, četvrtasti sa zaibljenom gornjom stranom po kojoj se gazi i na dole isklesani u nekakav špic koji se nabija kao klin u zemlju.
Sada imate u kamenolomima da kupite pločaste kamenove....pa kad poredjate te ploče neobičnog oblika takodje izgleda lepo.......kažu mi prijatelji koji imaju vikendicu kod Golupca da tamo ima zelenog pločastog kamena koji se nama jako dopada.
Stazice mogu i od cigle........najbolje one stare ako ima da se negde kupi, one najobičnije a ima i velikog izbora raznih gazišta.
U onom popločanom delu travu kosimo kosilicom, po uglovima i ivicama brenerom......mada ja lepo uzmem makaze u ruke i šišaj jer se vremenom slegao pa je neravan i može da se polomi nož kosilice kad zakači. Usput čupkam sa sve korenom i razne samonikle travke.......ovako, kosilica ih samo ošiša i one opet rastu sve jače.
Da.......ako postavljate kamen ili ciglu.....postavljajte ih u zemlju a izmedju takodje naspite zemlje pomešane sa semeneom trave i ima da nikne.....normalno zalivati.
Ne stavljajte preko zemlje pesak.......moj muž nije hteo da me sluša pa smo u pesak nabijali ono kamenje. Pesak se slagne i razidje i oni se pokrive. Zemlja drži čvršće kamen da ne silazi.
Znači, prekopate zemlju, skinete sloj zemlje, stavite kamen u rastrešenu zemlju, udarite ga par puta i izgazite da lepo legne i sa strane još nabijete zemlje nekim metalom da se svuda popune šipljine. Izmedju kamenja ostavljate nepopunjen prostor u koji kada završite sipate zemlju sa semenom trave, sve lepo nabijete prstima ili nečim drugim i zalijete.
Ljiljo, fenomenalna si. Ciglu vec imam i neke teraco ploce. Pa mogu da kombinujem, recimo te ploce i sljunak, a ivicu da cine cigle na kant.Kao da si znala da ima tu nekih biljki pored ograde.Ja licno vise volim zatvoreno dvoriste, oiviceno zidovima kao na tvojim slikama, sto je daleko intimnije. Ali posto nije, pre Blekovog dolaska sam posadila mnogo zbunova, niskog drveca ali je to prilicno stradalo, a klemantis mogu da pustim da puzi po ogradi.Da li ga imate , i dali znate da li privlaci pcele, ose ?Imala sam ranije neku "Orlovi nokti" tako je zovu, lozu zuto- belih cvetova, koja opija od mirisa, ali ose privlaci ludo. Zahvaljujem se od sveg srca , sto pored mnogo posla i svega, mi pomazete.![]()
Ni ja nisam ljubitelj patuljaka, labudova.....ali sam poželela jednog. To bi moralo da se pravi jer patuljka u toj pozi nisam našla nigde da kupi. Imamo srebrnu jelku koju smo zasadili kada smo kupili kuću i ideja mi je bila da iza stabla viri patuljak.......znate, kao kada se deca ihraju žmurke pa onako vire iza nekog velikog stabla.....stoje malo ukoso, glava im je zabačena na jednu stranu da bolje vide, pogled napet i znatiželjan dok se rukama oslanjaju na stablo......e, takvog sam zamislila i to samo jednog ...a možda i dva pa da stoji iza kajsije i da se igraju žmurke.......
... videla sam nesto slicno ... male slatke djavolcice kako igraju zmurke, vire iza drveca a jedan naslonjen na drvo sa rukama pred ocima - kao broji ...
... inace, kako vama uspeva da postavite velike fotke ... moje ispadnu uvek sitne, nista se nevidi kako treba
![]()