Vrste umetnosti

Meliot

Elita
Poruka
23.248
Književnost, muzika, pozorište, slikarstvo, vajarstvo i arhitektura predstavljaju prvih šest vrsta umetnosti koji su preuzeti iz antičke Grčke. Negde se i ples ubraja u umetnost, što i on jeste po meni, ali pošto se film naziva sedmom umetnošću on nije ubrojan u prvih šest umetnosti. Sa razvojem modernih tehnogija dolazi i do razvoja novih vrsta umetnosti. Kao što je već rečeno, film se naziva sedmom umetnošću koja je nastala sa razvojem tehnologija, fotografija se smatra osmom, a strip devetom umetnošću, iako ponekad se smatra prelazom između filma i slikarstva. Da li mislite da je ova lista konačna?

1200px-The_Pathenon_Minor.jpg

Poslednja izmena:
Ja bih rekao i da je moda takođe umetnost, iako mnogi to osporavaju. Treba modnu kreaciju osmisliti, nacrtati i sašiti po meri. Mislim da je moda neopravdano izostavljena iz prave umetnosti. Vrstava se u primenjenu umetnost, ali ja mislim da je ona jedna prava umetnost.

Jedna on mnogih kreacija čuvenog modnog dizajnera Karla Lagerfilda
La-robe-de-mariée-rose-pour-la-collection-Printemps-été-2017-de-Chanel..jpg

Poslednja izmena:
Književnost, muzika, pozorište, slikarstvo, vajarstvo i arhitektura predstavljaju prvih šest vrsta umetnosti koji su preuzeti iz antičke Grčke. Negde se i ples ubraja u umetnost ... Da li mislite da je ova lista konačna?
Pogledajte prilog 1408804

Није коначна !

Свака људска активност може бити обављана са врхунским умећем
и самим тим бити уметност.

Зашто онда само неке делатности частимо тим суперлативом "уметност"
а све остале не ?

Зато што је много тога што радимо битно за опстанак,
али није битно да буде врхунски урађено.

Рецимо кување ручка је од суштинског значаја за наш живот,
а свирање виолине није.

Ручак не мора да буде уметнички направљен (мада може),
а свирање виолине нема смисла ако није врхунско.

Значи,
шта ће ми слика на зиду ако није уметнички урађена,
али трамвај ће ме превести иако возач није врхунски.

Просто, зар не ?!

Није коначна !

Свака људска активност може бити обављана са врхунским умећем
и самим тим бити уметност.
MIslim da je poenta da umetnik postigne neku dubinu i izazove emociju kod posmatrača. Takva dela se nazivaju umetnošću.Sad kad malo bolje razmislim sa ove moje liste animacija i industrijski dizajn teško mogu biti umetnost.

Ne misli se ovde na izràz ,,umetnost je kako je ovo izradio" već na mogućnost prikazivanja kompleksnih ljudskih emocija i doživljaja.

MIslim da je poenta da umetnik postigne neku dubinu i izazove emociju kod posmatrača. Takva dela se nazivaju umetnošću.Sad kad malo bolje razmislim sa ove moje liste animacija i industrijski dizajn teško mogu biti umetnost.

Ne misli se ovde na izràz ,,umetnost je kako je ovo izradio" već na mogućnost prikazivanja kompleksnih ljudskih emocija i doživljaja.

Ма јок, мораш изаћи из те заблуде у којој си.

Ма јок, мораш изаћи из те заблуде у којој си.
Mislim da nisam u zabludi. Čak malo bolje kad razmislim strip ne može biti umetnost. Bez obzira što je to jedna vrsta kreativnosti, ipak je ona namenjena pre svega za komercijlnu upotrebu.

Tako da je moja lista za sada ovako izgleda: pozorište, književnost, slikarstvo, vajarstvo, muzika. FIlm je sedma umetnost, fotografija je osma, ples je takođe po meni umetnost, odnosno može biti, izrada mozaičarstvo (sada sam tek smislio termin ))), moda, grafički dizajn, kostimografija, scenografija i digitalno slikarstvo. S tim što bih dodao da kostimografija i scenografija nisu samostalne umetnosti, već prateće umetnosti filma i pozorišta pre svega. Neka neko postavi sam sebi pitanje da li bi pozorište i film bili ti što jesu da nije scenografije i kostimografije?

Mislim da nisam u zabludi. Čak malo bolje kad razmislim strip ne može biti umetnost. Bez obzira što je to jedna vrsta kreativnosti, ipak je ona namenjena pre svega za komercijlnu upotrebu.

Tako da je moja lista za sada ovako izgleda: pozorište, književnost, slikarstvo, vajarstvo, muzika. FIlm je sedma umetnost, fotografija je osma, ples je takođe po meni umetnost, odnosno može biti, izrada mozaičarstvo (sada sam tek smislio termin ))), moda, grafički dizajn, kostimografija, scenografija i digitalno slikarstvo. S tim što bih dodao da kostimografija i scenografija nisu samostalne umetnosti, već prateće umetnosti filma i pozorišta pre svega. Neka neko postavi sam sebi pitanje da li bi pozorište i film bili ti što jesu da nije scenografije i kostimografije?

Где је ум, ту је и умеће.
Суперлатив је уметност - највеће могуће умеће, умење.

Видећеш једног дана зашто је битно говорити наш језик са разумевањем.
Живот постане лак, леп, увидиш смисао ...

Владаш ситуацијом као добар возач колима.

Back