Vršnjacko nasilje

pišem na osnovu mog odrastanja,
kad god sam imala problem i rekla mami ( otac se nije mešao), dobila sam predavanje na moje ponašanje a ne pomoć, ne SLUŠANJE ŠTA GOVORIM,
kad si mali fale ti reči i iskustvo da povežeš ono što osećaš sa verbalizacijom, posle iks takvih situacija prestala sam da pričam o bilo čemu i
postala dete bez problema, sve je bilo ok, uvek...a probleme sam rešavala trenutno, na svoj način nimalo nežno...ebga, borba za opstanak ...
i da dodam, nisam s mojim detetom imala takve situacije i ne znam kako bih postupila i stvarno se najiskrenije nadam da će čičak uspeti da sve ispegla i smiri svog malca

Mora da nadje uzrok zasto joj nije rekao,u tim godinama djeca sve govore. Ne smije dozvoliti da se tako mali zatvori i sam bori sa problemima,koji nisu mali.
Djeca govore ali roditelji ne razumiju da su djeca djeca a ne zreli ljudi.
Svaki put kada roditelji objasne kako problem nije vazan i kako ne treba da dotice dijete, po jedna lampica se ugasi, dok u jednom momentu roditelji ostanu u mraku a djeca sama preslazuci emocije kako znaju i umiju.
Izuzetno mi se dopada kako @tara postupa sa sinom. To je odraz ozbiljnog promisljanja da znas da predjes na nivo djeteta i iscupas iz njega i pomognes mu.

Nevolja je danas i sa preslikavanjem roditelja na dete. Koliko često čujemo od roditelja da dete misli svojom glavom i podršku od strane roditelja za to a onda se uoči lako da dete sve radi isto kao i roditelj, da nema nigde njegovih želja, da bira protivno roditelju i drugačije od njega.
Bunt je veoma važan za razvoj.
To se sada videlo i sa ovim glupim maskama, bili mali i ja u muzeju tamo na leto. I oni nas vrate jer dete mora da ima masku. Ja sam bila spremna da se okrenem na peti i uzdignutog nosa odmarsiram ali sam ga pitala da li zeli da kupimo masku ili da idemo dalje u setnju. Tražio je da kupi masku. Šta ću, njegova odluka, otišli, kupili, razgledali muzej i ja sam se pravila da ništa ne primećujem iako mi se stomak prevrtao ali to je njegov izbor i ja moram da ga postujem. Bez reči sam odradila i nije osetio šta ja mislim o tome sa pritiskom da mora i on da misli. Ima pravo da drugačije od mene vidi svet...I da su mu druge stvari važne, da nauči da bude svoj...tako da mi osećaj kaže da nije zgodan odgovor kako nešto "nije bitno", nije bitno za mene ali njemu možda jeste važno.

Svaki put kada roditelji objasne kako problem nije vazan i kako ne treba da dotice dijete, po jedna lampica se ugasi, dok u jednom momentu roditelji ostanu u mraku a djeca sama preslazuci emocije kako znaju i umiju.
Izuzetno mi se dopada kako @tara postupa sa sinom. To je odraz ozbiljnog promisljanja da znas da predjes na nivo djeteta i iscupas iz njega i pomognes mu.
Pil, moj malac je jedna mala, teska, nekada mrcana skorpija i meni je samo bilo bitno da doprem do njega na pravi nacin i to tacno u periodu kada nije bio vise mali bas, nego poceo da odrasta. Tada sam osetila da gubimo odnos i uplasila se, ne znam kako da vam opisem taj trenutak

Nema sta nisam citala i koga nisam pitala, slusala, pokusavala, prihvatala, odbacivala
Gresim u milion i jednoj stvari u vaspitanju ali ovo je, mislim, jedna od onih gde nisam zakazala

Nacin na koji on meni prica svoja osecanja ( vi ne mozete da zamislite dokle to ide i koje su to sve teme ) mi daje nadu da smo na dobrom putu... kada vidim da mi kaze nesto jedva i da se stidi ili mu je tesko da kaze iz nekog razloga ali mi kaze meni bude lakse
tada obicno kaze -recicu ti nesto ali necemo da pricamo sada o tome-, ja kazem ok, on kaze sta ima i nastavi da se igra
Ja progutam knedlu i sacekam da ill sam ili ja u nekom desetom momentu na neki nacin navedem pricu o tome,a provristala bih odmah kad mi kaze

hbs ga, ucimo sa njima, neke stvari naucimo bolje, neke ispustimo pa dodje do propusta pa resavas kad pocne da gori

Pil, moj malac je jedna mala, teska, nekada mrcana skorpija i meni je samo bilo bitno da doprem do njega na pravi nacin i to tacno u periodu kada nije bio vise mali bas, nego poceo da odrasta. Tada sam osetila da gubimo odnos i uplasila se, ne znam kako da vam opisem taj trenutak

Nema sta nisam citala i koga nisam pitala, slusala, pokusavala, prihvatala, odbacivala
Gresim u milion i jednoj stvari u vaspitanju ali ovo je, mislim, jedna od onih gde nisam zakazala

Nacin na koji on meni prica svoja osecanja ( vi ne mozete da zamislite dokle to ide i koje su to sve teme ) mi daje nadu da smo na dobrom putu... kada vidim da mi kaze nesto jedva i da se stidi ili mu je tesko da kaze iz nekog razloga ali mi kaze meni bude lakse
tada obicno kaze -recicu ti nesto ali necemo da pricamo sada o tome-, ja kazem ok, on kaze sta ima i nastavi da se igra
Ja progutam knedlu i sacekam da ill sam ili ja u nekom desetom momentu na neki nacin navedem pricu o tome,a provristala bih odmah kad mi kaze

hbs ga, ucimo sa njima, neke stvari naucimo bolje, neke ispustimo pa dodje do propusta pa resavas kad pocne da gori
:zag:

Danas idemo autom i stoje na sred ulice jedno 4-5 djevojcica od 10-12 godina i trubimo im da se sklone.Mislim to nije bila neka prometna ulica,ali ipak bi trebalo da se sklone s puta da prodje auto.One se pomjerise mozda za korak.Mi i dalje trubimo,one ni da mrdnu,a vide da auto ne moze proci od njih.
I tek iz treceg pokusaja se lijeno jedva nekako pomjerise.
E,takvo ponasanje do sada nisam srela.Sta je sa ovom djecom danas?

Увек ми је било одвратно умањивање дечијих проблема као нешто небитно, смешно, неозбиљно... Може нам бити, али не пред њима.
Па, ми смо били деца и њиховој кожи, нису они били одрасли и у нашој. Треба ми њих да разумемо.

Mora da nadje uzrok zasto joj nije rekao,u tim godinama djeca sve govore. Ne smije dozvoliti da se tako mali zatvori i sam bori sa problemima,koji nisu mali.
On meni nikad nije pricao nista i ne prica.
Od vrtica.
Od drugih mama saznam i sta rade i ko se sa kime druzi i sve... od njega nikad nista
Reci mu cupas bukvalno...

A pricalica je... nije povucen i cutljiv

Pruza on njemu kod kuce. Ali ja sam ta koja nosi ulogu vestice. On je onaj koji pusta a ja branim. On zna sta je ispravno a ja prljam ruke i tako... teku zemaljski dani :aha:

E danas sam ih na okupu.
Prvo im je uciteljica drzala bukvicu, obe uciteljice. Posle skole sam ih sacekala, i svu trojicu postrojila pa im ja ocitala bukvicu, malo su se bunili ali su se posramili i rekli da im je jasno! Okupila se tu lepa grupica. I treba. Nek znaju svi.

I nisam ja zavrsila. Jedan na jedan cemo se sretati ... ide lepo vreme, isplanirala sam da pijem kafu na njihovom igralistu, kod njihovih zgrada i da tuda setam... presesce im. Ako mama i tata ne umeju da vaspitaju, ja cu, sta mi tesko.
Inace taj mali koji ga najvise kinji nema tatu.

Ne mora Čičak sve silom, vređanjem, posramljivanjem i demonstracijom moći.
Deca su to.
Sve što su ti mali nasilnici radili tvom sinu sad bi ti radila njima.

Ima jedna šok metoda. Psihologija čista. I to obrnuta, stručno. :lol:

Ajde probaj svu trojicu malih nasilnika da pozoveš kući. Počasti ih pizzom, kolačima, koka kolom, pusti im neki crtani film koji nisu gledali, ostavi ih same sa sinom neka gledaju i druže se. Neka se upoznaju.

Bilo bi lepo da ovde napišeš kako je prošlo, a uveren sam da ćeš biti pozitivno iznenađena.

Ne mora Čičak sve silom, vređanjem, posramljivanjem i demonstracijom moći.
Deca su to.
Sve što su ti mali nasilnici radili tvom sinu sad bi ti radila njima.

Ima jedna šok metoda. Psihologija čista. I to obrnuta, stručno. :lol:

Ajde probaj svu trojicu malih nasilnika da pozoveš kući. Počasti ih pizzom, kolačima, koka kolom, pusti im neki crtani film koji nisu gledali, ostavi ih same sa sinom neka gledaju i druže se. Neka se upoznaju.

Bilo bi lepo da ovde napišeš kako je prošlo, a uveren sam da ćeš biti pozitivno iznenađena.
Pozitivno bi bilo sto bi postali drugari i ne bi vise njega kinjili, nego bi on sa njima birao neku novu zrtvu?

Pratila sam ovu temu i nakon svega sam ponela utisak da većina na temi može da kako-tako zaštiti svoju decu od vršnjačkog nasilja i da razume svoju decu jer prati njihova raspoloženja i potrebe.

Pitanje je šta sa onom decom koju nema ko da zaštiti.
Šta sa situacijom gde dete nema funkcionalne roditelje?

Pratila sam ovu temu i nakon svega sam ponela utisak da većina na temi može da kako-tako zaštiti svoju decu od vršnjačkog nasilja i da razume svoju decu jer prati njihova raspoloženja i potrebe.

Pitanje je šta sa onom decom koju nema ko da zaštiti.
Šta sa situacijom gde dete nema funkcionalne roditelje?
Сва су деца наша. Бар бисмо требали тако да се поставимо. Наравно да није исто када је неко дете код куће усамљено. Али бар оно што приметимо и колико можемо да реагујемо, треба да реагујемо.
Такође ми је страшно што многи због идиота зазиру и од добронамерних. Толико приче о педофилима, дадиљама и васпитачицама које малтретирају децу,... и хтео не хтео имаш зазор. А наормално би било да се сваком детету приђе као свом.

Сва су деца наша. Бар бисмо требали тако да се поставимо. Наравно да није исто када је неко дете код куће усамљено. Али бар оно што приметимо и колико можемо да реагујемо, треба да реагујемо.
Такође ми је страшно што многи због идиота зазиру и од добронамерних. Толико приче о педофилима, дадиљама и васпитачицама које малтретирају децу,... и хтео не хтео имаш зазор. А наормално би било да се сваком детету приђе као свом.
Toliki je nalet svih tih vesti o nastranim pojedincima, da čovek postavi sebi pitanje : pa gde ja to živim, majku mu.
Moja deca nemaju običaj da se slikaju golišava na instagramu, ali su uzmenirene zbog onih vesti o bolesnicima koji bez odobrenja šalju na društvene mreže slike devojaka i devojčica.
Fuuuj, koja je to beda ljudska.

Toliki je nalet svih tih vesti o nastranim pojedincima, da čovek postavi sebi pitanje : pa gde ja to živim, majku mu.
Moja deca nemaju običaj da se slikaju golišava na instagramu, ali su uzmenirene zbog onih vesti o bolesnicima koji bez odobrenja šalju na društvene mreže slike devojaka i devojčica.
Fuuuj, koja je to beda ljudska.
baš sam razmišljala o tome, čitala sam da su ucenjivali jednu devojku, kao, kad vide roditelji snimke, biće bruka, sramota...ima tu dvojnog morala, i ti roditelji su imali/imaju neki seksualni život, zašto bruka i sramota?!! i to samo za devojke, momci ponosno dele svoje snimke.

Trebalo bi tu da se nešto menja, da svaka devojka bude sigurna da je roditelji neće osuđivati, da je se neće stideti, da su tu da joj pomognu, a ne da se zgražaju. Pa kad bi svi roditelji bili takvi, onda bi im i sinovi bili drugačiji.

Najgore od svega je sto ti momci , u osnovi, zele da ponize djevojke.Da je njima stalo samo do golih slika,ima ih bezbroj na netu.
Ne,nego su to kukavice,najgori sloj ljudi.Bila ti je djevojka i kakva god da je,u povjerenju ti je poslala slike.Samo tebi,a ne tvojim drugovima ili nepoznatim osobama.I ko si ti da ih dijelis okolo ili jos gore pratis i dijelis telefone.To je tako nisko uraditi bilo kome.Sljam najveci.Sve bih te maco mene poslala na rad u svinjac ili njivu,da se opamete.

baš sam razmišljala o tome, čitala sam da su ucenjivali jednu devojku, kao, kad vide roditelji snimke, biće bruka, sramota...ima tu dvojnog morala, i ti roditelji su imali/imaju neki seksualni život, zašto bruka i sramota?!! i to samo za devojke, momci ponosno dele svoje snimke.

Trebalo bi tu da se nešto menja, da svaka devojka bude sigurna da je roditelji neće osuđivati, da je se neće stideti, da su tu da joj pomognu, a ne da se zgražaju. Pa kad bi svi roditelji bili takvi, onda bi im i sinovi bili drugačiji.
Тачно. Велика је грешка када родитељи због строгоће и правила на погрешан начин изгубе комуникацију са децом. А добра, здрава комуникација је кључна. И однос да родитељ детету није друг али јесте пријатељ, највећи који може бити. Тада би све било лакше...
Мора бити поштовања (заслуженог) али не сме бити страха. Страхопоштовање је погрешан приступ тотално, отуђи.

Mislim da treba djeci prvenstveno objasniti da to sto svi imaju kamere ne znaci da treba da se slikaju gologuzi i da ne treba na ucjene da pristaju. Kad se tako nesto desi,naravno da ih treba podrzati,ali ne mozes bas nagraditi klinku ili klinca od 14 ljeta sto se slika gologuza.

Najgore od svega je sto ti momci , u osnovi, zele da ponize djevojke.Da je njima stalo samo do golih slika,ima ih bezbroj na netu.
Ne,nego su to kukavice,najgori sloj ljudi.Bila ti je djevojka i kakva god da je,u povjerenju ti je poslala slike.Samo tebi,a ne tvojim drugovima ili nepoznatim osobama.I ko si ti da ih dijelis okolo ili jos gore pratis i dijelis telefone.To je tako nisko uraditi bilo kome.Sljam najveci.Sve bih te maco mene poslala na rad u svinjac ili njivu,da se opamete.
И да су друге девојке паметне па да таквима окрену леђа заувек. После нека се чешу по глави, сами, са снимцима.
Али, као што има жена које улазе у односе са мушкарцима који не воде рачуна о деци коју имају, тако ће и ове крпе наћи закрпу :confused:

И да су друге девојке паметне па да таквима окрену леђа заувек. После нека се чешу по глави, сами, са снимцима.
Али, као што има жена које улазе у односе са мушкарцима који не воде рачуна о деци коју имају, тако ће и ове крпе наћи закрпу :confused:
Da su djevojke pametne da ne salju slike. To je prvi i osnovni problem. Kakvo povjerenje po tom pitanju?

Poslednja izmena:
Da su djevojke pametne da ne salju slike. To je prvi i osnovni problem. Kakvo povjerenje po tom pitanju?
Ne dolazi se samo tako do fotografija, može partner da je krišom snimi u kupatilu, krevetu, tokom seksa...ili kao što je bilo slučajeva tajnog snimanja u javnim toaletima, na fakultetima, u iznajmlljenim privatnim apartmanima...

Back