Vršnjacko nasilje

totalno
al mnogo zavisi tu i od stava roditelja
jednostavno, neke stvari ne smijes pustiti da prodju

Žao mi je što moje ćerke nemaju stariju braću da im makar prividno ulivaju sigurnost u borbi sa spoljašnjim svetom.
Nikada nisam imala problema u školi, verovatno zato što sam bila okružena braćom koji su, s druge strane, imali svoje drugove zaštitnički nastrojene prema meni. Zato me niko nije ni vređao, ni kinjio na bilo koji način.
Moje ćerke su imale svoje bitke, verbalne.
Učila sam ih da im je to jedino oružje i da moraju da ciljaju u metu. U najranjivije mesto, da psihički maltretiraju, javno, glasno, da svi čuju i da na tuđu uvredu odgovaraju uvredom.

Чичак, нема жене коју бар једном дневно не мува неко. Замисли да иде редом и млати сваког ком се свидиш. Више ти проблем не би била последња јабука ;)

Знаш да си ми баш драга, али буди срећна што је сталожен и што без обзира на друге верује теби. То је један од пресудних квалитета за добар однос.

I ja isto.
Zato sam se i udala za njega, izmedju ostalog.
I sama nisam takva al eto desi se i u 30-im.
Nekad treba i pogresiti pa sebi dopustiti takve stvari. Ne mozes biti savrsen i u svemu ispravan. Puci ces.
И ја сам саму себе изненадила када нисам реаговала. Када је отац мога детета био у купатилу и нешто тааако пукло да сам помислила да је готов. Нисам смела ни хтела ући да видим шта се десило. Бојала сам се да не уђем на време.
Ни у најлуђим сновима не бих помислила да могу тако. Али ми је било доста свега. И превише.
Ћорак, бубашваби није било ништа.

Чичак, нема жене коју бар једном дневно не мува неко. Замисли да иде редом и млати сваког ком се свидиш. Више ти проблем не би била последња јабука ;)

Знаш да си ми баш драга, али буди срећна што је сталожен и што без обзира на друге верује теби. То је један од пресудних квалитета за добар однос.
Da. Znam. Ovo nije takva situacija.
Svi koji ga znaju su rekli Kako ga nisi prebio?! Zasto?! Toliko puta je trazio usluge od tebe, mm mu je pomogao uvek.

Mm mora da postavi granice.
U ovoj sutuaciji su prekoracene ihaj.

Ono što današnji mladi roditelji treba da znaju je da škola sme i mora da reaguje ako se bilo kakvo nasilje prijavi. Znači, ne rečima učiteljicama i komšinicama, nego napismeno imenom i prezimenom, direktoru, školskoj upravi, da se kod sekretara zaprimi i protokoliše. Tada se cela mašinerija pokreće, mora da se reaguje i uključuje se i CZSR. Ovo važi i za maltretiranje i vređanje i od strane nastavnika. Mnogi se ustežu iz straha da će ih ''uzeti na zub'', ali sada na pismene prijave izlazi inspekcija obavezno. Samo treba da shvate roditelji da neprestano bombardovanje prijavama može nešto da promeni, jer prosveti su ruke vezane, u osnovnim školama pogotovo. Ne smeš dotaći rukom dete, a kamo li rastavljati tuču.

E to je ono sto ne znamo a bude nam drago kad saznamo.
Imam brata 4 god stariji. Suvi streber matematicar. Nikad nisam ni ocekivala zastitu od njega ali kako se kasnije saznalo imala sam je. Njegovo drustvo su krsni momci crnogorci koji su mene kasnije u gradu cuvali(tada nisam znala).
Saznala sam i za jednog momka da mu je brat rekao “Zavrsio si sa njom.” Nikad mi se nije javio.
Mnogo to znaci kad imas bracu. A ja ih imam ihaj i svi stariji od mene. Sada mi je jasno da sam tada zbog toga bila slobodna svakom da odgovorim.

Pokusavam.
Rekao je da ce reagovati ako se ponovi.
Smatra to klinackim nestaslucima, kaze sramota ga da ide na klince. Pa sam mu objasnila sta i kako.
Videcemo dalje.
Lako je tebi kad imaš brata
pa može da te štiti i brani
kad se u dvorištu igrate rata
on uvek stoji na tvojoj strani
:)

Ja sam u zadnjih x godina dozivela i prezivela svasta. Knjiga bi se mogla napisati i film snimiti.
I nisam naucila iz toga mnogo.
Jesam skontala da u meni lezi zver ali sam i to potisnula i nisam reagovala.

Pre par godina, pisala sam ovde. Pratila me je jedna devojka kolima iz grada, njih sest u kolima, ja sama. One pijane ja trezna. Ja-malena strasljiva metar i zilet. Kada sam skontala da me prate kolima, pobegla sam, parkirala ispred kuce, rekoh sebi nastavice. Ali ne, one su stale i pocele da dobacuju. Cak stavise nisu bile ruzne reci, vec “Kako to vozis?” A one mene pratile.
U tom momentu meni je pala roletna, samo mi je pred oci iskocilo ono sto sam prezivela i taj osecaj kad me neko prati. Izvukla sam je iz kola i prebila, da sam imala nesto kod sebe ubila bih je ladno. Ostale su krenule, ali da rastavljaju.

To je bila moja granica. Pucanja. Sa 30+ godina prva tuca u zivotu. Majka maloletne dece.

Prebila si živu zenu? Zezaš? Zato što je pratila auto?

Ne znam sta se dešavalo sada uđoh...mnogo dižeš buku. I to ti ne valja.
Ne možeš ni da se tučeš po ulici, aman zaman...ne možeš ni mnogo da vičeš na decu, moraš da budeš mudra sa klincem i malo da ga lažeš da bi ti se otvorio. On nije kazao jer nije smeo da kaže.
I biće sve dobro. Mozda za kasnije ovo sada i nije tako loše.
Iz mog iskustva, ja bejah umiljato dete nekad davno i niko me nije dirao i vidi sada, ne umem da odgovorim...možeš me psovati, vredjati, ne znam sta čovek treba da mi uradi da ja odreagujem i da se zaštitim. Pa jel tako treba? Dabome da ne treba. Da sam naučila da se branim sa osam godina sada bih sigurno znala da odgovorim po zasluzi.
I to je opasno. Bile drugarica i ja u Parizu. Po noci smo se vraćale u hotel koji je uz aerodrom bio. Tamo je komplikovano do vraga to, prvo metro pa autobus a onda taxi.
I u tom metrou nije bilo živog belca. Samo crnci i to oni besprizorni, problematicni, neuklopljeni.
I šta se desilo...jedan od njih je držao ruku na mojoj zadnjici sa pokretima, mislim znaš, da ne opisujem. Letnje vreme a ja u letnjoj haljini.
Jel znaš šta sam uradila? Ništa! Skamenjeno sam čekala našu stanicu. Nigde normalnog čoveka okolo, nikada se nisam osećala više uplašeno i ja sam ćutala.
Da li je to normalno? Naravno da nije i lako je nakon rata biti general, uverena sam da je zbog ususkanosti tokom detinjstva. Ćutim i kao završiće se.
Zato kažem da je možda i dobro da nauči kako treba i da izvezba instikt odbrane.

Veceras sam ladno skontala sta mi se desava sa detetom zadnjih meseci, od kako gricka nokte.

Cerka ulazi u kucu i kaze meni “Mama P je rekao drugarici da prenese onim decacima neku ruznu rec.” Kome? Sta? Zasto? Onim decacima koji su ga dirali kad smo se vracali iz skole. Za mene je to zavrsena prica jer ne idu sa njima vise i taj mali je sinu rekao Izvini necu te vise dirati. I nismo ni pominjali.

Odem pod tus i razmisljam jbt on je u tom periodu poceo da gricka, cim ih pominje sada nesto se desava. Jbt on se nekoga boji!? Njega neko dira u skoli!? Neko od njih!? Samo mi se sklopile kockice. Iako sam ga sto puta pitala i rekao je da ga niko ne dira.

Izletim iz tus kabine, trcim u dnevnu, on igra neku igricu... ZNAM ZASTO NAM DETE GRICKA NOKTE!!! P jel tebe taj i taj dira? On ne gledajuci u mene kaze Da. Jel se ti njega bojis? Da!
Onda sam sela i pitala ga sve. Neka dvojica ga svaki dan cekaju posle skole i udaraju u glavu. Ko zna od kad to traje i on cuti.
Pitam ga zasto mi nisi rekao? Kaze Da vas ne nerviram.
Idi dete u ocin, jede sam sebe bukvalno ,mesecima.

A mali zlotvori ga cekaju kad je sam. Posle skole. Jer cerka kao prvak izlazi na glavni ulaz a on na dvoriste.

Zvala sam odmah uciteljicu. Pre toga saznala imena i prezimena razred uciteljicu. Uciteljica je odmah rekla da ce zvati njihovu da se sutra to resi.
Rekoh joj, eto mene u ponedeljak kod direktora. Zvacemo i policiju ako treba.

A sutra idem da ih cekam posle skole, da vidim ko su ti mali, samo da mi ne pobegnu, jer im ne znam lik. Ali znam gde zive, tu blizu... propisace majcino mleko ako ga pogledaju jos jednom...

Koja sam ja budala. Mislim da treba lepo i da su to nestasluci. A njega neko svaki dan udara pesnicom u glavu i on cuti.

Iskreno mi je žao Čičak
Jadno dete i jadni svi vi
Prijava i to odmah protiv roditelja

Zvuci kao klise ali pricajte pricajte i pricajte sa njima
Zajedno trazite nacine da se izbore sa siledzujama, nekada ce moci sami, nekada ne ali slusajte njihove predloge, usmeravajte, savetujte, podrzavajte ideje, niste svesni sta ce im sve pasti na pamet : )
Ja pricam svako vece sa j, pretresemo dan u najsitnija crevca i saznam tada sve i svasta
Pisala sam vec savet psihologa kada se deca ne otvaraju, da ih ne zapitkujes nego krenes neku svoju pricu- jao danas mi se desilo to i to- , navedes pricu na dogadjaj njima blizak i mic po mic pocnu da se otvaraju
I onda zajedno resavate problem na vreme, mi smo tako, ja cu ovo ali ti ne zavoravi da uradis ono,samo probaj itd
I onda on uradi pa bude ponosan na sebe kao da je srusio planinu
Isla sam dotle da sam mu objasnjavala da se ti mali huligani hrane njegovim strahom, da treba da im pokaze da ih se ne boji i znam da mu nije bilo lako, imitirali smo scene i pravili planove kako da odreaguje u kojoj situaciji... bilo verbalno bilo fizicki
ucila sam ga kako da sutne u cevanicu ako mu npr drze ruku ( posto je bila situacija cetvrtak ina kao „lomi“ prste oni pilici stoje od straha)
msm suludo je ali jbg, nece uvek biti tu neko od odraslih
Ja idalje pratim situaciju, svaki dan pricamo i spremni smo da reagujemo kao zapete puske ali sam htela da prvo pokusa sam da resi, da ga poguram i uspeva za sada
Gadno je u pm je gadno to vrsnjacko nasilje, ali pricajte, pricajte da cujete na vreme da na vreme reagujete
u danasnje vreme za decu, a narocito za decake je najvaznije da savladaju osnove nekih borilackih vestina - karate, dzudo..bilo sta sto moze da im pomogne da se odbrane u nezeljenim situacijama ako ih neko napadne
a roditelj je taj koji mora da radi na stabilnosti deteta, to je najvaznije
da otkrije njegove potencijale zbog kojih ce decije samopouzdanje da poraste - sta god to bilo..ne mora sport - muzika, jezici, umetnicka nadarenost..bilo sta sto moze da ga izdvoji u toj oblasti od proseka
siledzije napadaju slabu decu, ne fizicki, nego mentalno
deca se otkriju u igri, na utakmicama na casu fizickog..najbanalnija igrica izmedju dve vatre
tacno vidite karakter dece kroz njihovu reakciju prema lopti kojom ih gadjaju
imate onu srcanu koja loptu fiksiraju ocima i hvataju svau bacenu na sebe, imate klince koji je isto fiksiraju i gledaju naglasenom agilnoscu je izbegavaju i imate onu decu koja kao ovcice trce, samo da ih lopta ne udari zbog bola - e ta deca su uvek zrtve
kroz takve jednostavne igre sa njima, ucite ih da primaju udarce, sa se suprotstave, da je uhvate iako ce da zaboli..takva deca imaju postovanje svojih drugara
sustina je da ih roditelji nauce da nalaze nacine da probleme na koje naidju resavaju
cinkarenje je najgora opcija, tuzibabe niko ne voli..ni u detinjstvu, ni kad odrastu

Niko ne odobrava nasilje nad decom, ne odobravam ni ja da nastavnik tuče ili kinji učenika, ali male nasilnike koji malteretiraju drugu decu zaista treba istamburati, javno, za primer. Bilo je mučno gledati neke torture, ponižavanja, a biti nemoćan. Ko može da zaštiti dete koje je maltretirano ako neće nastavnik? Treba li da čeka nekog roditelja koji je isto tako bezobrazan i bezobziran? Čitav razred ispašta zbog razmaženog idiota, sina jedinca, glupog gramalja koji govori gadosti i navlači još par jadnika da se smeju žrtvi.
nikad nastavnici nisu bili uspesni u resavanju odnosa dobre dece sa problematicnom
i ja sma u razredu, a to ej bilo pre ohoho imala va problematicna decaka i ostali su problem do osmog
jedan je cak dobio nadimak od nas - problem
i oba deteta su bila iz problematicnih porodica
nastavnici nemocni, jer njihov problem u porodici ne mogu da rese
prebacivili su ih iz odeljenja u drugo, menjali su im skole - problem u kuci ostaje, ta deca su izgubljena na zalost

siledzije napadaju slabu decu, ne fizicki, nego mentalno

deca se otkriju u igri, na utakmicama na casu fizickog..najbanalnija igrica izmedju dve vatre
tacno vidite karakter dece kroz njihovu reakciju prema lopti kojom ih gadjaju
ovo stoji
secam sa kad sam bio mali.4..5 razred osnovne idem sa drugarom na trening i presretnu nas neki osmaci..brate tad ti je osmak kao soliter, moze jednom rukom da te oduva i traze nam pare
i ortak da pare a ja ono vadim i nesto mi se ucinilo mnogo da im dam toliko i kazem..moze ali da mi vratis kusur
ovaj me pogledao i ono u fazonu..svaka cast na moodima i dao mi ono sta je uzeo od ortaka :D

sta ima ja da grijesim
ja tu djecu ne znam
znam im tip i vec sam rekla kako bi ja to hendlala
bez spektakla
al ti si vec krenula ovako javno
pa sad moras tako i zavrsiti pricu
znaci, gledas da bude sluzbeno
i zaprijetis centrom za socijalni rad
to nikome nije zabavno
Vrlo osetljivo pitanje je ići preko "službenih institucija".
Jedva spasimo jednog klinca koji je išao sa ćerkom mojih prijatelja u školu i živeo je sa bakom i dekom.
Bogu hvala, živi i dalje i postao je dobar momčić.

ovde nema ni lakog ni garantovanog resenja
cicak je krenula u jednom smeru, mislim da bih ja krenula istim putem, hbs ga, nema garancije da bi resavanje problema iza ugla dalo polji rezultat
nadam se da ce brzo uspeti, mala je sredina, ima sanse...ukljucila bih institucije u ovoj situaciji
potegla sve moguce i nemoguce veze bez da trepnem

ne znam, uopste nije lako biti pametan i pribran
lako je pametovati iz fotelje dok te ne strefi, ali osecanja koja je meni izazvalo dok sam citala ono sto rade njenom malcu je 1000 puta slabije od njenog
tako da starno samo napred

Back