Vršnjaci izujedali i davili devojčicu!

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Dvogodišnju devojčicu N. O. iz Šapca vršnjaci izujedali po licu i telu, vezali joj šal oko vrata i vukli po učionici vrtića! Detetu u uhu lekari pronašli dečji zub

DEVOJCICA-1.jpg


Dvogodišnja devojčica N. O. iz Šapca preživela je u četvrtak u vrtiću „Bambi" pravu torturu od svojih vršnjaka! Devojčica je izujedana po celom telu, oko vrata ima povrede od davljenja, a lekar joj je u uhu pronašao dečji zub! Dok je iživljavanje vršnjaka trajalo, u učionici obdaništa, kako tvrde roditelji, nije bilo vaspitača!
Devojčicin otac Dejan kaže da nije mogao da veruje svojim očima kad je video izujedano i otečeno dete.

- Kada sam došao po nju oko tri sata po podne u vrtić, nisam je poznao! Lice joj je bilo unakaženo, crveno, vrištala je i plakala, mogli su da je ubiju... Odmah sam otišao da pronađem vaspitačicu koja vodi grupu u kojoj je moje dete da vidim šta se desilo, jer nas niko nije obavestio da je dete povređeno. Kada sam ušao u učionicu, sve je bilo prevrnuto... Oboren krevet, neki šal je stajao na podu, bio je opšti haos! Vaspitačica mi je rekla da „to nije ništa" i da su u pitanju samo ogrebotine koje će brzo proći - priča vidno potresen Dejan.
Lekari u šoku od prizora
Kako kaže, dete je odmah odvedeno u bolnicu kod pedijatra, a potom upućeno kod hirurga, ORL specijaliste i dečjeg psihologa.

- Hirurg koji ju je pregledao krstio se kada je video dete! A doktorka koja joj je pregledala uši, koje su takođe izujedane, vrisnula je u jednom trenutku i uplašila se da joj druga deca nisu ugurala olovku u uvo. Dok ju je pregledala, pronašla je dečji zubić u unutrašnjem uhu! - nastavlja Dejan.
Po službenoj dužnosti, lekari su pozvali policiju i ceo slučaj prijavili. Porodica je još u šoku zbog svega što se desilo. Devojčicina baka Mirjana kaže da je istog dana otišla u vrtić da vidi šta se zaista dogodilo i zašto su deca ostavljena u prostoriji bez nadzora vaspitača.
Roditelji: Gde su bili vaspitači
- Dok su Dejan i moja snaja Danijela bili kod lekara sa mojom unukom, ja sam otišla u vrtić da pronađem vaspitačicu. Uletela sam kao razjareni bik, urlala sam, zgrada se tresla! Nijedna vaspitačica nije smela da mi izađe pred oči. Utom jedno dete od nekih pet, šest godina izlazi ispred mene i kaže mi: „Bako, igrali smo se, vezali smo joj šal oko vrata i vukli smo je po podu..." Kad nisam eksplodirala! Pa, gde su bili vaspitači? Ovo je javašluk, ovo je stravično! - ogorčena je baka Mirjana.

Ona kaže da su toga dana po podne tri žene iz vrtića dolazile kod njih da ih zamole da ne dižu galamu i da ne prijavljuju policiji šta se desilo.
- Verovatno su mislili da će lako proći s mojim sinom i snajom jer su invalidi sa 99 odsto oštećenja sluha - priča Mirjana, inače hraniteljka troje dece bez roditeljskog staranja.

Devojčicina majka Danijela najavljuje privatnu tužbu protiv vrtića zbog traume koju je dete preživelo.
- Posle tog događaja devojčica celu noć nije spavala. Plakala je, tresla se, paničila kada ugasimo svetlo, što nije ranije radila. Na smenu smo je čuvali. Ko zna kakve posledice će imati zbog ovakve traume - objašnjava Danijela.

Zakon
- Po zakonu vaspitač je obavezan da non-stop bude sa decom
- Ima pravo na pauzu, ali za to vreme drugi vaspitač mora da ga zameni
- Deca moraju biti pod neprekidnim nadzorom
- Dece uzrasta od 6 meseci do jedne godine ne sme biti više od sedmoro u grupi
- Dece uzrasta od jedne do dve godine sme biti 12 u grupi
- Dece uzrasta od dve do tri godine sme biti 16 u grupi

Vrtić: Samo Jedan dečak ju je ujedao
Marica Vuletić, direktorka Predškolske ustanove „Naše dete", kojoj pripada i vrtić „Bambi", potvrdila je za Press da se u četvrtak dogodio incident i najavila interno pokretanje istrage. Međutim, ona nije rekla zašto su deca bila bez nadzora vaspitača, već je navela da je „jedan dvogodišnjak nekoliko puta ujeo drugaricu". Kako su rekli u vrtiću, to se dogodilo tokom perioda predviđenog za spavanje.
- Mi imamo više od 3.000 dece i zaista nisam čula da je neko dete izujedalo drugo. Mogu da kažem da, prema prvim saznanjima, vaspitači nisu krivi za incident, a brzom intervencijom sprečili su da agresivni dečak nanese teže povrede - rekla je Marica Vuletić.
Prema njenim rečima, dečak koji je ujeo drugaricu živi sa bakom jer mu je majka umrla, a otac je na privremenom radu.

PSIHOLOG: DETE ĆE ZABORAVITI TRAUMU
Psiholog Mladen Kostić kaže za Press da će dvogodišnja devojčica najverovatnije zaboraviti traumu koju je preživela.
- Dete može da zaboravi traumu jer ima tek dve godine. Sigurno se neće sećati tog ružnog događaja. Treba preći preko toga, odnosno ne pridavati veliki značaj svemu što se desilo. U redu je razgovarati o tome, ali da svaki razgovor bude smiren i normalan. Što se tiče druge dece iz grupe, njihovo ponašanje nije nenormalno, ali treba obratiti pažnju na to da li se ta deca svakodnevno tako ponašaju ili je to prvi put. Ako je to nešto što se ponavlja, onda treba obratiti pažnju i treba više raditi s tom decom - objasnio je Kostić.

DEVOJCICA-2.jpg

DEVOJCICA-3.jpg


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/hronika/story/149202/Vršnjaci+izujedali+i+davili+devojčicu!.html


********************************


Ybt kuda ide ovaj svet kad se deca od dve godine ponasaju ovako?????:dash::dash::dash:
 
"Dečje šale" su sve gore i gore :sad2:
Utom jedno dete od nekih pet, šest godina izlazi ispred mene i kaže mi: „Bako, igrali smo se, vezali smo joj šal oko vrata i vukli smo je po podu..."
:eek:

Ovo je da plačeš :(..

A što se tiče vrtića, ne sumnjam da će sve učiniti da izbegnu odgovornost... oni "jadni" nisu ni obavešteni "da je neko dete izujedano"..
Pa ne mogu ni da budu obavešteni, kad vaspitačice očito nisu bile na radnom mestu. I nikom ništa.
 
A zashto pored zive bake ostavljaju dete u vrtic i placaju ko zna koje pare za to? Ovo je vreme kad je chovek choveku vuk i tek ce se deshavati gore stvari.

Vrtici i obdanista ne sluze samo za cuvanje dece, vec i za njihovu socijalizaciju.

Inace, ovo je uzas, pocevsi od devojcice koja je maltretirana, preko direktorke koja tvrdi da "vaspitači nisu krivi za incident" i odmah prebacuje odgovornost na agresivnog dvogodišnjaka, pa sve do pitanja u kakvim to uslovima žive i rastu deca.
Direktorki i dezurnim vaspitacicama - otkaz, pa nek piju kafu kod kuce.
 
A zashto pored zive bake ostavljaju dete u vrtic i placaju ko zna koje pare za to? Ovo je vreme kad je chovek choveku vuk i tek ce se deshavati gore stvari.

Kad god neko pomene bake i deke čija je svrha da čuvaju decu, uvek se setim izmorene komšinice kojoj su "uvalili unuke" i koja puhćući čuva klince koji moraju da su manji od makovog zrna...
Bake i deke su već odgajili svoju decu, i vreme je da se malo odmore. OK je da povremeno pričuvaju decu, no to treba da rade isključivo iz zadovoljstva, ne iz obaveze. Taj "baka servis" nije uvek produktivan kada je u pitanju vaspitanje. Na kraju krajeva, što Borka reče, deca se u vrtiću i socijalizuju. Druga stvar je što je raspad sistema, pa vaspitačice piju kafe umesto da čuvaju decu.
 
Kad god neko pomene bake i deke čija je svrha da čuvaju decu, uvek se setim izmorene komšinice kojoj su "uvalili unuke" i koja puhćući čuva klince koji moraju da su manji od makovog zrna...
Bake i deke su već odgajili svoju decu, i vreme je da se malo odmore. OK je da povremeno pričuvaju decu, no to treba da rade isključivo iz zadovoljstva, ne iz obaveze. Taj "baka servis" nije uvek produktivan kada je u pitanju vaspitanje. Na kraju krajeva, što Borka reče, deca se u vrtiću i socijalizuju. Druga stvar je što je raspad sistema, pa vaspitačice piju kafe umesto da čuvaju decu.

pa pre ce im njihove bake i deke uliti neko obrazovanje, nego polupismene vaspitachice, a shto se tiche socijalizacije videli smo na delu...sem toga pishe da je ta baka hraniteljica troje napushtene dece pa eto i socijalizacije i vremena za brigu
 
To u teoriji lepo zvuči, ali u praksi imamo neurotične bake koje puhću..veruj mi na reč, nagledala sam se takvih "baka servisa" :(.
No kad čovek vidi šta se dešava u vrtićima, stvarno nije pametan šta da radi. Prošlo je vreme kada su MAME bile te koje su mogle da čuvaju decu...
Nemam decu, pa ne mogu s punim autoritetom da pričam o tome. Ali mislim da prepoterećene i nervozne babe (kojima je nametnuto čuvanje dece) nisu ništa delotvornije od nemarnih i nezainteresovanih vaspitačica.
 
Kakvi crni vrsnjaci? Zub u uvetu! Ispadanje zuba pocinje oko 5-7 godine. Mlecni zub koji se ne klima bas ne moze da se izvadi ugrizom za uvo. Eventualno moze da se izbije u tuci ali onda bi smo vidno imali jos jedno povredjeno dete. S toga moze da se zakljuci da je krivac star oko 5-6 godina. Dete ciji je zub zavrsilo u uvetu imalo je rasklimatan zub.
 

Back
Top