Vremeplov - koji biste socrealistički auto izabrali?

Pa sad ... to je bio suštinski zapadnonemački auto, mada su neki primerci sklopljeni i u fabrici Pretis u Sarajevu. Meni se od njih naročito sviđao model 1200 C

Pogledajte prilog 1632692

Inače moj tata je takođe imao Pezejca, a pre njega Škodu 1000 MB koju je zbog stalnih problema koje je imao s njom zvao 1000 muka Božijih. Evo i tog auta:

%C5%A0koda_1000MB%2C_Jihlava_1992.jpg
Мој деда је возио Хиљаду мука Божијих :lol:

Vraćamo se u šezdesete i gledamo kola tu negde do druge polovine osamdesetih. Pre šezdesetih ih je slabo ovde i bilo, a posle su se uplele ruke trulog Zapada pa su nastali Lada Samara, Škoda Favorit i Moskvič Aleko koji se zbog toga ne računaju. Takođe ni slovenački Francuzi ili bosanski i lalinski Nemci. Obični automobili za narod, ne Volge, Tatre i slično.
Dakle vi ste recimo neki pravnik ili ekonomista u sedamdesetim ili osamdesetim.
Znači domaće i istočnoevropske snage. U ono vreme su porezi na zapadna kola bili ogromni. Hajde za početak da se podsetimo čega je tu sve bilo:

Škoda limuzina

Pogledajte prilog 1631080

Škoda kupe

12_SKODA-110-R.JPG.jpg
prilično iritantno dobro osmišljen kupe

Rumunsku Dačiju sam namerno ispustio iz istog razloga kao i slovenačke Renoe, dakle to nisu socijalistički osmišljena kola nego ispostave zapadne fabrike za određeno tržište.
А шта је застава 750, него фиат 600? Застава 1100, 1300, 1400 и 1500 су све лиценца фиата. Исто важи и за 900 и 1100Т.

ВАЗ 2101 је побољшани ФИАТ 124.

Треба имати и неки џип.

Који је вама најбољи?

Нива, АРО, УАЗ?
Као прави теренац, дакле за њиву, траву, блато и снијег – УАЗ, а ако је ипак битно да не изгледа као из претпрошлог вијека онда Нива, одлично су је направили.

Back