Vremeplov - koji biste socrealistički auto izabrali?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
226.705
Vraćamo se u šezdesete i gledamo kola tu negde do druge polovine osamdesetih. Pre šezdesetih ih je slabo ovde i bilo, a posle su se uplele ruke trulog Zapada pa su nastali Lada Samara, Škoda Favorit i Moskvič Aleko koji se zbog toga ne računaju. Takođe ni slovenački Francuzi ili bosanski i lalinski Nemci. Obični automobili za narod, ne Volge, Tatre i slično.
Dakle vi ste recimo neki pravnik ili ekonomista u sedamdesetim ili osamdesetim.
Znači domaće i istočnoevropske snage. U ono vreme su porezi na zapadna kola bili ogromni. Hajde za početak da se podsetimo čega je tu sve bilo:

Škoda limuzina

1729779596751.png

Škoda kupe

12_SKODA-110-R.JPG.jpg

Vraćamo se u šezdesete i gledamo kola tu negde do druge polovine osamdesetih. Pre šezdesetih ih je slabo ovde i bilo, a posle su se uplele ruke trulog Zapada pa su nastali Lada Samara, Škoda Favorit i Moskvič Aleko koji se zbog toga ne računaju. Takođe ni slovenački Francuzi ili bosanski i lalinski Nemci. Obični automobili za narod, ne Volge, Tatre i slično.
Dakle vi ste recimo neki pravnik ili ekonomista u sedamdesetim ili osamdesetim.
Znači domaće i istočnoevropske snage. U ono vreme su porezi na zapadna kola bili ogromni. Hajde za početak da se podsetimo čega je tu sve bilo:

Škoda limuzina

Pogledajte prilog 1631080

Škoda kupe

12_SKODA-110-R.JPG.jpg
Br 1 ipak
Iako je i br2 interesantna ali br1

Nadam se da nisam nikog ispustio, a ako jesam dopunite slobodno.
Inače moj favorit je ona mala žuta Škoda iz prvog posta o kojoj sam kao klinac maštao. Potpuno drugačiji koncept od uobičajenog ovde u to vreme da auto mora pre svega da bude koristan. Veoma lepa linija, a za ono vreme je i solidno išao. Vozio sam inače kratko običnu Škodu iz tog doba i bila mi je baš prijatna.

Da li je Tatra imala neka auta?
Ispustio si rumunjsku Dakiju.Sve mi se čini da je tu bilo još koje marke
Rumunsku Dačiju sam namerno ispustio iz istog razloga kao i slovenačke Renoe, dakle to nisu socijalistički osmišljena kola nego ispostave zapadne fabrike za određeno tržište.
Tatra je pravila ozbiljne velike limuzine sa V8 motorom od kojih je par desetina uvezeno i kod nas, ali su uglavnom ostali neprodati. Koncepcija je bila da je motor bio nazad.

1729791551528.jpeg

Back