Vreme posta

1772859311696.png

Састојци​

Чоколадна торта​

▢ 237 мл незаслађеног сојиног млека или бадемовог млека
▢ 1 кашика јабуковог сирћета
▢ 250 г брашна за све намене
▢ 350 г кристалног шећера
▢ 65 г какао праха
▢ 2 кашичице прашка за пециво
▢ 1 1/2 кашичице соде бикарбоне
▢ 1 кашичица соли
▢ 109 г уља од каноле или отопљеног кокосовог уља
▢ 158 мл незаслађеног соса од јабука
▢ 1 кашика чистог екстракта ваниле
▢ 237 мл кључале воде
  • Глазура од чоколадног путера​

• 86 г какао праха
    • 341 г веганског путера, омекшали штапићи за печење, не кутија
    • 480 г шећера у праху
    • 2 кашичице чистог екстракта ваниле
    • 59 мл незаслађеног сојиног млека или бадем

Упутства​

За чоколадну торту​

• Загрејте рерну на 175 степени Целзијуса и подмажите два калупа за торте пречника 20 или 23 цм (калупи од 20 цм ће резултирати вишим колачима). Ја их такође облажем папиром за печење ради лакшег вађења колача касније.
  • Измерите 1 шољу незаслађеног млека и додајте кашику сирћета. Лагано промешајте и оставите са стране да се згруша.
  • У великој посуди додајте брашно, шећер, какао прах, прашак за пециво, соду бикарбону и со. Добро умутите да се сједини.
  • Сада додајте уље, сос од јабука, ванилу и смесу млека/сирћета. Мешајте на средњој брзини ручним миксером (или стоним миксером са додатком за лопатицу) док се добро не сједини.
  • Смањите брзину и пажљиво сипајте кључалу воду, настављајући да мешате са тестом за колач док се не сједини. Тесто ће у овом тренутку изгледати веома течно; тако би требало да буде, верујте ми!
  • Тесто равномерно распоредите у калупе за торте. Пеците 30-35 минута или док чачкалица уметнута у средину не изађе чиста. Након 10 минута хлађења у калупу, пажљиво извадите колаче из калупа и оставите да се потпуно охладе пре глазирања.

За глазуру од чоколадног крема​

• Додајте какао прах у велику посуду (ја само обришем посуду за колаче и користим га за глазуру). Добро умутите да бисте уклонили грудвице.
  • Додајте омекшали вегански путер и мешајте ручним миксером док се не постане кремасто и добро сједини.
  • Додајте половину шећера у праху и половину млека и мешајте док се не сједини. Додајте остатак шећера у праху и екстракт ваниле. Мешајте почевши од најслабијег, па постепено повећавајте на најјаче. Мешајте док не постане пенасто и сједињено.
  • Ако вам се глазура чини превише сувом, додајте још млека, једну или две кашике одједном. Ако вам се глазура чини превише влажном и не држи облик, додајте још шећера у праху док се не згусне.
  • Премажите торту глазуром помоћу шпатуле за глазуру или само ножем за путер.

1772859797365.png

Упутства​

За чоколадну торту​

• Загрејте рерну на 175 степени Целзијуса и подмажите два калупа за торте пречника 20 или 23 цм (калупи од 20 цм ће резултирати вишим колачима). Ја их такође облажем папиром за печење ради лакшег вађења колача касније.
  • Измерите 1 шољу незаслађеног млека и додајте кашику сирћета. Лагано промешајте и оставите са стране да се згруша.
  • У великој посуди додајте брашно, шећер, какао прах, прашак за пециво, соду бикарбону и со. Добро умутите да се сједини.
  • Сада додајте уље, сос од јабука, ванилу и смесу млека/сирћета. Мешајте на средњој брзини ручним миксером (или стоним миксером са додатком за лопатицу) док се добро не сједини.
  • Смањите брзину и пажљиво сипајте кључалу воду, настављајући да мешате са тестом за колач док се не сједини. Тесто ће у овом тренутку изгледати веома течно; тако би требало да буде, верујте ми!
  • Тесто равномерно распоредите у калупе за торте. Пеците 30-35 минута или док чачкалица уметнута у средину не изађе чиста. Након 10 минута хлађења у калупу, пажљиво извадите колаче из калупа и оставите да се потпуно охладе пре глазирања.

За глазуру од чоколадног крема​

• Додајте какао прах у велику посуду (ја само обришем посуду за колаче и користим га за глазуру). Добро умутите да бисте уклонили грудвице.
  • Додајте омекшали вегански путер и мешајте ручним миксером док се не постане кремасто и добро сједини.
  • Додајте половину шећера у праху и половину млека и мешајте док се не сједини. Додајте остатак шећера у праху и екстракт ваниле. Мешајте почевши од најслабијег, па постепено повећавајте на најјаче. Мешајте док не постане пенасто и сједињено.
  • Ако вам се глазура чини превише сувом, додајте још млека, једну или две кашике одједном. Ако вам се глазура чини превише влажном и не држи облик, додајте још шећера у праху док се не згусне.
  • Премажите торту глазуром помоћу шпатуле за глазуру или само ножем за путер.

Pogledajte prilog 1868345
Ovo je na oko extra, hvala moraćemo probati recept

Evo jedan koji sam pravila nedavno. Došli ćerkinu društvo od 15 godina i pojeli celu tepsiju. Deca tražila recept 😃

Čokoladni kolač
-3 čaše brašna (od 2 dl)
-1,5 čaše šećera
-1,5 čaše kisele vode
-4 kašike ulja
-1 kašičica soda bikarbone
-5 kašika pekmeza ili džema
-1 kašika ruma ili malo arome ruma
-pola kašičice cimeta
Sve izmešati i sasuti u pleh veličine otprilike 25x40 cm , peći na 200-220 stepeni oko pola sata.
Vruće namazati sa nekoliko kašika pekmeza od kajsija, pa kad se skroz ohladi sipati glazuru.
Glazura:
150 gr čokolade za kuvanje, 3 kašike ulja (zagrejati i izmešati da bude ravnomerno)

Back