Vreme posle malopre

gost 356641

Zainteresovan član
Poruka
294
Koliko traje "sadašnjost" .Da li se bitisanje svodi na neprestana odlučivanja o budućem , i podsećanja o prošlom.Izgleda da samo kamenje postoji u sadašnjosti , dok bića lutaju tamo-vamo .Dok čitam , slova su mi kao svetlice, i već pri kraju lista planiram da ga okrenem i započnem novi, dok uporedo s tim um se vraća na pročitano. Čak i svaka buduća misao o prozivljenom , o nečemu što je bilo malopre, odlazi u prošlost . Dok se afekt' odigrava u trenu , bez razmisljanja , dok se natprirodna čuda u nameri ili strahu odigravaju trenutno i nezamislivo, dotle u snu protiču sekunde u satima, ili u sanjanju sati u sekundama. Mene "zeza" sadašnjost , kad je lepa voleo bih da je neprekidna , ili suprotno npr.kad ste kod !zubara! svako bi hteo bi da je trenutna. Ne znam ko komanduje percepcijom trenutaka, volja , nevolja ili da sve ode u sivilo postojanja po sistemu "sve jedno mi je" , zurenja u nedogled beskonačnosti.

Vreme je algoritamsko sećanje subjekta! Postoji tema na pdf filozofija gde je to objašnjeno.
Zbog "t" u fizičkim relacijama mnoštvo zbunjenosti i nerazumevanja pred pojavama u
kvantnoj fizici!
I filozofija ,pa i psihologija pate od zabluda tipa "vreme"...
Naravno i Njutnovska fizika uskoro "pada"...

Koliko traje "sadašnjost" .Da li se bitisanje svodi na neprestana odlučivanja o budućem , i podsećanja o prošlom.Izgleda da samo kamenje postoji u sadašnjosti , dok bića lutaju tamo-vamo .Dok čitam , slova su mi kao svetlice, i već pri kraju lista planiram da ga okrenem i započnem novi, dok uporedo s tim um se vraća na pročitano. Čak i svaka buduća misao o prozivljenom , o nečemu što je bilo malopre, odlazi u prošlost . Dok se afekt' odigrava u trenu , bez razmisljanja , dok se natprirodna čuda u nameri ili strahu odigravaju trenutno i nezamislivo, dotle u snu protiču sekunde u satima, ili u sanjanju sati u sekundama. Mene "zeza" sadašnjost , kad je lepa voleo bih da je neprekidna , ili suprotno npr.kad ste kod !zubara! svako bi hteo bi da je trenutna. Ne znam ko komanduje percepcijom trenutaka, volja , nevolja ili da sve ode u sivilo postojanja po sistemu "sve jedno mi je" , zurenja u nedogled beskonačnosti.

Pre nego sto pocnes da sledis objektivni put, odaberi subjektivni, tj onu opciju koja ti se od ponudjenih najvise dopada i vidi gde ce te to odvesti. Pa kad te ne odvede nigde kao sto te i ne moze odvesti nigde, onda odaberi drugu opciju. Kad dodjes do objektivne stvarnosti verovatno ces vec biti star ali samim tim bolece te uvo :-)

Vreme je algoritamsko sećanje subjekta! Postoji tema na pdf filozofija gde je to objašnjeno.
Zbog "t" u fizičkim relacijama mnoštvo zbunjenosti i nerazumevanja pred pojavama u
kvantnoj fizici!
I filozofija ,pa i psihologija pate od zabluda tipa "vreme"...
Naravno i Njutnovska fizika uskoro "pada"...
Pretpostavljam da eletricni impulsi, signali putuju jednolikom brzinom kroz sinapse , ili p0ostoji neki drugi matrix povezan za svaku situaciju u trenutnom stanju .Ne verujem ni u kakva mikroskopska kvantovanja , jer kvantovanje se odrazava na fizičke pojave koje su na nivou atomskih desavanja . Prevelika je suma zrna " peska" da bi se to odrazilo na jednu dinu.

Pre nego sto pocnes da sledis objektivni put, odaberi subjektivni, tj onu opciju koja ti se od ponudjenih najvise dopada i vidi gde ce te to odvesti. Pa kad te ne odvede nigde kao sto te i ne moze odvesti nigde, onda odaberi drugu opciju. Kad dodjes do objektivne stvarnosti verovatno ces vec biti star ali samim tim bolece te uvo :-)
ma i sad me zab.. le uho, no poenta je kako funkcioniše percepcija .

Pokusavas nesto sto pokusava i Oziman a to je iracionalno i ne vodi nigde. Dok si u nekoj zgradi ne mozes znati koliko ima prozora, koliko je visoka u odnosu na druge zgrade, u kojim stanovima su upaljena svetla itd. Mozes da znas teoretski ali bez konkretnog dozivljaja to je nista. Moras da izadjes iz te zgrade i da je posmatras sa distance, znaci objektivno. Prvi korak je rad na svojim subjektivnostima, koje nas ogranicavaju, tek tamo negde, kasnije, mogli bi se usuditi da dirnemo u objektivnost. Znas zen pricu gde ucenik kaze ucitelju da ga nauci svemu sto zna, ucitelj kaze ok i pocne da mu sipa caj u solju i da preliva. Ucenik mu ukaze na to a ucitelj mu kaze, tako i ti moras da ispraznis um od svog smeca tripova i sklonosti i tek onda mozes primiti znanje, u suprotnom, smece ce da izvitoperi znanje.Da bi izucavao percepciu treba da se distanciras od nje, ne mozes saznati kako funkcionise dok si u njoj i dok je obojena i pod uticajem tvog naviknutog, osecaja, potreba, htenja, tripova. Treba da izucis prvo to, misli, gde te vode, odakle dolaze, osecaje, potrebe, hirove, strasti, dok jednog dana ne kazes jbt koji mi je.. Mi smo kao psi koji trce za kolima, ludi od zelje da zagrizemo tocak, dok nepristrasni posmatrac sa strane misli ovom psu nije dobro.. Treba postati svoj sopstveni nepristrasni posmatrac pojedinacnih stvari kod sebe. Baviti se celokupnom percepcijom odmah je promasaj, i ta prica o impulsima signalima i sinapsama je smesni pokazatelj nicega.
Znanje treba da nas promeni, ne da nas istripuje, to nije znanje, to je iluzija znanja, trip.

Zanimljiva tema.
Rekla bih da sadašnjost nije objektivno pitanje iz razloga što, ako se ista čak i može posmatrati objektivno, objektivnost stvarnosti i njeno objektivno trajanje u vremenu nema suštinskog uticaja na čoveka. Zašto je tako - zato što je stvarnost ono što čovek subjektivno percipira kao stvarnost, pa je za nekoga stvarnost sadašnji trenutak, za nekoga vreme od pre 10 godina u kojem još uvek mislima živi, a za nekog trećeg buduće vreme kojem se nada.

U psihološkom smislu, postavlja se pitanje da li je potrebno izvršiti autokorekciju poimanja stvarnosti?
Verujem da bi psiholozi rekli apsolutno da, jer svako vremenski pogrešno poimanje iste, bio to život u prošlosti ili život u budućnosti, negira ono što se trenutno dešava - objektivnu stvarnost, koja usled psiholoških mehanizama življenja u prošlosti ili budućnosti objektivno neumitno prolazi. Međutim, kada bismo to pitanje postavili nekom nesrećniku koji je nesrećan iz vizure sopstvene objektivne stvarnosti, verujem da bi odgovorio da mu je miliji život u prošlosti koji percipira kao svoju subjektivnu stvarnost, nego život u objektivnoj, za njega lošoj stvarnosti.

Drugim rečima, svako kroji svoju stvarnost ne samo sadržinski, već i vremenski, i takva stvarnost je za njega jedina merodavna stvarnost.

I za kraj, nadam se da je neko zaista i razumeo moj post... ja ga razumem trenutno, u svojoj stvarnosti, no pitanje je šta će biti kroz 5 minuta :lol:

da i ponekad moze da prodje mnogo zivota a da nisi ni svestan da postoji sadasnjost i da mozes da se vadis na proslost ili buducnost. ok uves imas dogadjaje gde si sada ali cesto mozes od njih da pobegnes, ali nekad bude da ne mozes.

mozda ako ste ljudi koji vole da zive u proslosti iil buducnosti (sto nije lose dacu link) pazite ako nailazite na ove sa sadasnjoscu. mada i nije valjda tu ima raznih sudaranja
http://www.istokpavlovic.com/blog/tajna-moc-vremena-prevod-na-srpski/

da i ponekad moze da prodje mnogo zivota a da nisi ni svestan da postoji sadasnjost i da mozes da se vadis na proslost ili buducnost. ok uves imas dogadjaje gde si sada ali cesto mozes od njih da pobegnes, ali nekad bude da ne mozes.

mozda ako ste ljudi koji vole da zive u proslosti iil buducnosti (sto nije lose dacu link) pazite ako nailazite na ove sa sadasnjoscu. mada i nije valjda tu ima raznih sudaranja

http://www.istokpavlovic.com/blog/tajna-moc-vremena-prevod-na-srpski/

Zanimljiv video , digitalizacija ce odvesti mladez u propast . Ono za protestante sam vec ranije cuo, i jednostavno se ne opterecuju prosloscu. Ali bestof svega je sicilija , hej nemaju buduce vreme :)

Back