"Време је да заборавимо на станове, у ово треба улагати": Мирослав Мишковић открио шта је најбоља инвестиција

Poruka
16.435
"Време је да заборавимо на станове, у ово треба улагати": Мирослав Мишковић открио шта је најбоља инвестиција
Мирослав Мишковић открио је у шта је најбоље инвестирати новац.

Објављено 14.11.2024. 18:58х

521070

Познати и контроверзни бизнисмен Мирослав Мишковић, власник компаније "Делта холдинг", је на последњем одржаном бизнис форуму на Копаонику у марту 2024. говорио о модерном бизнису, инвестицијама, берзи... Многи су желели да чују његово мишљење на "српском Давосу".

"Вештачку интелигенцију је потребно што пре прихватити, иако се нове ствари тешко прихватају. Онај ко не прихвати нову технологију, као привредник ће брзо 'пропасти'. У будућности не бих играо на долар, али ни на евро. Многи људи који имају новац купују некретнине и они су одиграли најбоље што може у последњих 20, 30 година и заштитили вредност новца. Сада еx Југославија мора да уложи у берзу, јер би уз добру пропаганду и маркетинг могли да тргују акцијама, мало да заборавимо станове", рекао је Мишковић.

Његово мишљење подржао је и Топлица Спасојевић који је такође био на Бизнис форуму. Коментарисао је београдску берзу и њен потенцијал.

"Ми имамо Београдску берзу али је она нејака и држава се не бави тиме претерано. Имамо проблем и што Народна банка Србије не дозвољава да осигуравајућа друштва улажу у такве ствари. Зато би требало изменити прописе, направити као у Енглеској, неки народни капитализам.Тамо је Маргарет Тачер продавала акције Телекома, Бритиш петролеума и других јавних предузећа која су ишла у приватизацију. Она је желела да и народ постане део тог принципа капитализма.

Тако ви данас у Британији имате у свим дневним новинама додатке од по 10 или 15 страна о инвестирању. Да ли су то пензиони фондови, инвестициони или берза. На тај начин је створен народни капитализам. Зато и ја мислим да треба ићи ка том моделу", објаснио је Спасојевић.

https://mondo.rs/Info/Drustvo/a2000...laganju-u-nekretnine-i-beogradskoj-berzi.html

Због великих провизија и малог броја деоничара, Србима и Балканцима се не исплати да купују акције преко домаћих брокера, већ преко страних, који имају своје онлајн платформе. Проблем је платни промет који је компликован, па се деоничари морају додатно потрудити да се информишу о свему, што није потребно код домаћих брокера. Посебан проблем је домаћа берза Белекс, која има мали обрт новца, јер домаће фирме се и даље плаше берзе.
За оне којима је то компликовано, могу без проблема за 5 минута да инвестирају и неке од инвестиционих фондова које воде професионални портфолио менаџери, али ту си приноси нешто мањи.

Први грађевински инвестициони фонд је јуче продао 2000 квадрата за 7 минута. То је лепа вест, јер значи да су Срби гладни финансијског образовања.

Како год Мишковић је потпуно у праву. Жалосно је што наши гастабајтери који су превазишли све српске страхове и којимај је ово на западу било доступно од првог дана, ово не преносе нама, већ морамо то чути од предузетника и економиста.

Poslednja izmena od moderatora:
Мирослав Мишковић открио је у шта је најбоље инвестирати новац.

Објављено 14.11.2024. 18:58х

Познати и контроверзни бизнисмен Мирослав Мишковић, власник компаније "Делта холдинг", је на последњем одржаном бизнис форуму на Копаонику у марту 2024. говорио о модерном бизнису, инвестицијама, берзи... Многи су желели да чују његово мишљење на "српском Давосу".

"Вештачку интелигенцију је потребно што пре прихватити, иако се нове ствари тешко прихватају. Онај ко не прихвати нову технологију, као привредник ће брзо 'пропасти'. У будућности не бих играо на долар, али ни на евро. Многи људи који имају новац купују некретнине и они су одиграли најбоље што може у последњих 20, 30 година и заштитили вредност новца. Сада еx Југославија мора да уложи у берзу, јер би уз добру пропаганду и маркетинг могли да тргују акцијама, мало да заборавимо станове", рекао је Мишковић.

Његово мишљење подржао је и Топлица Спасојевић који је такође био на Бизнис форуму. Коментарисао је београдску берзу и њен потенцијал.

"Ми имамо Београдску берзу али је она нејака и држава се не бави тиме претерано. Имамо проблем и што Народна банка Србије не дозвољава да осигуравајућа друштва улажу у такве ствари. Зато би требало изменити прописе, направити као у Енглеској, неки народни капитализам.Тамо је Маргарет Тачер продавала акције Телекома, Бритиш петролеума и других јавних предузећа која су ишла у приватизацију. Она је желела да и народ постане део тог принципа капитализма.

Тако ви данас у Британији имате у свим дневним новинама додатке од по 10 или 15 страна о инвестирању. Да ли су то пензиони фондови, инвестициони или берза. На тај начин је створен народни капитализам. Зато и ја мислим да треба ићи ка том моделу", објаснио је Спасојевић.

https://mondo.rs/Info/Drustvo/a2000...laganju-u-nekretnine-i-beogradskoj-berzi.html

Због великих провизија и малог броја деоничара, Србима и Балканцима се не исплати да купују акције преко домаћих брокера, већ преко страних, који имају своје онлајн платформе. Проблем је платни промет који је компликован, па се деоничари морају додатно потрудити да се информишу о свему, што није потребно код домаћих брокера. Посебан проблем је домаћа берза Белекс, која има мали обрт новца, јер домаће фирме се и даље плаше берзе.
За оне којима је то компликовано, могу без проблема за 5 минута да инвестирају и неке од инвестиционих фондова које воде професионални портфолио менаџери, али ту си приноси нешто мањи.

Први грађевински инвестициони фонд је јуче продао 2000 квадрата за 7 минута. То је лепа вест, јер значи да су Срби гладни финансијског образовања.

Како год Мишковић је потпуно у праву. Жалосно је што наши гастабајтери који су превазишли све српске страхове и којимај је ово на западу било доступно од првог дана, ово не преносе нама, већ морамо то чути од предузетника и економиста.

Деценијама од гастарбајтерки/ра је била позната жвака о ужасој скупођи по маркетима 'преко'... и станаринама којима 'деру'

Малобројне/ни који су ишли преко 'гарне' су се уверили да је то масна лаж .... и заваренички нису преосиле/ли

Данас.. у доба интернета је јасно колико све што на продају у србији је вишеструко ем скупо ем бофл

Иста је прича са 'селом' у Србији које је и поред вишеструко увечаних откупних цена у односу на бензин и технику опет 'на нули'

Када сам споменуо Балкан, треба рећи да су Хрватска и Словенија у бољој позицији, јер имају споразум о избегавању двоструког опорезивања са С.А.Д., али опет са друге стране ми смо у бољој позицију у односу на БиХ, С.Македонију.
Срби односно Балканци чешће купују криптовалуте, не само зато што желе веће приносе, већ и зато што је много једноставније, буквално пар кликова и готово, док је са берзом то јако споро и администрација банке и саме брокерске платформе је јако компликована, посебно за почетника, али све се времном превазиђе и научи.
Деценијама од гастарбајтерки/ра је била позната жвака о ужасој скупођи по маркетима 'преко'... и станаринама којима 'деру'

Малобројне/ни који су ишли преко 'гарне' су се уверили да је то масна лаж .... и заваренички нису преосиле/ли

Данас.. у доба интернета је јасно колико све што на продају у србији је вишеструко ем скупо ем бофл

Иста је прича са 'селом' у Србији које је и поред вишеструко увечаних откупних цена у односу на бензин и технику опет 'на нули'
Тема је инвестирање новца. Дакле ако имаш сламарицу, а данас је сламарица и ако даш евре на орочену штедњу у банци и онда се питаш где да упослиш тај новац који једе инфлација.

Када си већ споменуо супермаркете и ту можеш да уштедиш, рецимо оно што свакако мораш да трошиш купиш на велико.
Рецимо трошиш козметику на дневној бази, ово оно за бријање, прање зуба, све купиш негде ван Београда или Србије где је то много јефтиније, рецимо за целу годину или две три, колико може рок трајања да обезбеди.
Близу БГ је и босански део РС, где можеш куповати и неку храну која може да стоји. Месо квалитетно купиш код банатских сељака итд.
Ако си пушач, пређи на вајпер, чак можеш и да правиш течност, која се састоји од никотинске базе, ароме и можда још нечега, али људима је то најјефтинија варијанта, а добију исти производ на крају, дође као електронско мотање цигарета. :lol: Српска сналажљивост.
На неки начин све то заједно је паметна инвестиција.

JBT ovo mi nije palo na pamet iako stalno gledam kad sam kod prijatelja stanbenu zadrugu preko puta....jednu od retkih , ali eto znam da postoje...

Ali mi nije palo na pamet da stanbena zadruga moze da izdaje akcije, ili bilo koje papire od vrednosti , ili za zaduzivanje...znam da ne mora samo akcije, ali sam zaboravio koje su sve opcije za prikupljanje novca , obveznice, i jos nesto ima..

Kada ti kontroverzni biznismen govori u ulaganjima bezi sto dalje. Posebno u sns Srbiji.
Чак и да јесте контраверзан у СНС Србији какве везе његов посао има са твојим личним финансијама и инвестирањем ?
И на крају крајева, какву ти алтернативу нудиш ? Ок, можда је он рекао нешто погрешно, али ти би онда требало да нам откријеш шта то боље знаш од Мишковића ? Или си само хејтер, без одговора и без аргумената у овој теми.

JBT ovo mi nije palo na pamet iako stalno gledam kad sam kod prijatelja stanbenu zadrugu preko puta....jednu od retkih , ali eto znam da postoje...

Ali mi nije palo na pamet da stanbena zadruga moze da izdaje akcije, ili bilo koje papire od vrednosti , ili za zaduzivanje...znam da ne mora samo akcije, ali sam zaboravio koje su sve opcije za prikupljanje novca , obveznice, i jos nesto ima..
Проблем са тим стамбеним задругама је што су остале заглављене у прошлости, њима је циљ да привуку инвеститоре којима је потребан стан, а не финансијере којима је потребна та годишња добит од уложеног новца.
Финансијере не занимају станови, они су стамбено обезбеђени, не занима их ни рентање стана који је чак и у Београду бедан, свега 3-4% годишње просечне добити, а замисли колико је тек бедно у другим мањих градовима. Народ је финансијски неписмен, па само зна за рентање и евентуално орочену камату у банци и ту је крај приче.

Чак и овај први грађевински инвестициони фонд није савршен као на истоку и западу, јер је ограничен на минимални износ учешћа од 1600 eвра и односи се само на једну једину зграду. Јесте привукао доста малих инвеститора, али много бољи фонд је онај који је отворен за све, чак иза оне који могу да уложе само 100 евра и није везан за један пројекат, већ више њих.
У развијеном делу света истока и запада су то одавно схватили, финансијер/инвеститор је и онај који уложи 100е и онај коју уложи милион, они чак више поштују ове који уложе по хиљаду, две, јер их има далеко више од милионера.

Чак и да јесте контраверзан у СНС Србији какве везе његов посао има са твојим личним финансијама и инвестирањем ?
И на крају крајева, какву ти алтернативу нудиш ? Ок, можда је он рекао нешто погрешно, али ти би онда требало да нам откријеш шта то боље знаш од Мишковића ? Или си само хејтер, без одговора и без аргумената у овој теми.
Sam si napisao da je rekao da stanovi nisu vise dobra investicija. Da li si upoznat sa tim koliko on stanova poseduje? On predlaze nesto sto lako moze da se okrene na kradju, posebno penzioni fondovi.

Sam si napisao da je rekao da stanovi nisu vise dobra investicija. Da li si upoznat sa tim koliko on stanova poseduje? On predlaze nesto sto lako moze da se okrene na kradju, posebno penzioni fondovi.
Он готово да нема станова, сразмерно његовом богатству. То је као када бисмо ми који смо стамбено обезбеђени били подстанари и имали у поседу пар ари неке земље.
Сасвим је нормално да рецимо 5-10% своје имовине имаш у неким становима или у нашем случају неком грађевинском инвестиционом фонду, пошто ту улажеш на нивоу квадрата или дела квадрата.
Али замисли Мишковића да је све паре уложио у станове, као што ради просечни Србин који дође до неких пара, па то не ради ни један милионер.
Сасвим друга прича је ако си ти иницијални инвеститор који улаже у грађевине или ако се бавиш куповином јефтиних станова које затим средиш па продајеш по вишој цени, то је већ посао, као и онај да издајеш на дан.

Па наравно да треба приватизовати и пензиони фонд, посебно у овој ситуацији када је питање када ће пући, када 1 радник ради за 5 пензионера.
Пензиони фонд треба укључити у пројекте као што су рецио изградња Ђердапа 3 или неки други инвестициони фонд.

Ви који подржавате политичаре и слепо њима верујете, не схватате да управо они су ти који многе ствари окрену на крађу.
Довољно је видети јавни сектор. Никоме није у интересу ни профит, ни продуктивност, ни иновације, ништа.

Јоргованка уложила све паре НБС у акције Мичковића

'Боље да их оплоди Мишко неко да јалове чуче у трезорима НБС'

Извалила Јоргованка

Prevarantu s jednom nogom u grobu treba staviti do znanja da se moramo vratiti na sela i ne planirati i rizikovati dugorocno,ulagati samo u sebe i porodicu i nezavisnost od potrosackog drustva i drzave,da se pozatvaraju sve trgovine i nista industrijsko ne kupuje,eto to je reseno da se zna ko je zacetnik tog novog pravca,ako me se sete sete

"Najisplativija investicija je u politicku stranku, po mogucstvu SNS" - Miroslav Miskovic
Па њега је хапсио СНС, а на онда је на суду Мишковић победио СНС.
А Карића је хапсио ДСС, па где је сада Коштуница и ДСС, а где је Карић ?

Prevarantu s jednom nogom u grobu treba staviti do znanja da se moramo vratiti na sela i ne planirati i rizikovati dugorocno,ulagati samo u sebe i porodicu i nezavisnost od potrosackog drustva i drzave,da se pozatvaraju sve trgovine i nista industrijsko ne kupuje,eto to je reseno da se zna ko je zacetnik tog novog pravca,ako me se sete sete
А шта ћеш са онима који оду на село, па почну прво да производе за сопствене потребе, па онда почну да продају испред капије, па онда почну да прерађују и дистрибуирају продавницама и постану ''сеоски'' предузетници ?
Шта ако ти одеш на село, па за пар година нам продајеш неке конзерве и тегле са нечим, а клео си се у село и ''смрт индустрији''. Па нам продаш причу о органској храни.

А шта ћеш са онима који оду на село, па почну прво да производе за сопствене потребе, па онда почну да продају испред капије, па онда почну да прерађују и дистрибуирају продавницама и постану ''сеоски'' предузетници ?
Шта ако ти одеш на село, па за пар година нам продајеш неке конзерве и тегле са нечим, а клео си се у село и ''смрт индустрији''. Па нам продаш причу о органској храни.
Nene nema prodavnica ni banaka ni posrednika,jedni drugima prodajemo i menjaza,nemoj meni da uvaljujes te alave fore ja se gladi i rada ne bojim ali samo za sebe

A tebi je pobeda Miskovica na sudu znak demokratije i vladavine prava u Srbiji?
Recimo nije npr. politicki dil, posebno ako znamo da je taj Miskovic finansirao SNS

Nene nema prodavnica ni banaka ni posrednika,jedni drugima prodajemo i menjaza,nemoj meni da uvaljujes te alave fore ja se gladi i rada ne bojim ali samo za sebe
Па то горе него у средњем веку. :hahaha: И Мирољуб то не би могао да прихвати.
Али ти први нећеш да опробаш тај систем.

A tebi je pobeda Miskovica na sudu znak demokratije i vladavine prava u Srbiji?
Recimo nije npr. politicki dil, posebno ako znamo da je taj Miskovic finansirao SNS
Значи Мишковић финансирао СНС, па онда тај исти СНС га ухапсио, па онда тај исти СНС није имао механизме да га казни, него га је ослободио.
Мени је занимљиво колико се у Србији бране политичари било да су власт или опозицији, а колико бирачко тело власти и опозиције, заједно пљују предузетнике.
А медијски простор је посвећен само политичарима, као и овима из шоубизниса и спорта, а бизнисмени су на последњем месту.
Колико знаш предузетника, врло мало.

Значи Мишковић финансирао СНС, па онда тај исти СНС га ухапсио, па онда тај исти СНС није имао механизме да га казни, него га је ослободио.
Мени је занимљиво колико се у Србији бране политичари било да су власт или опозицији, а колико бирачко тело власти и опозиције, заједно пљују предузетнике.
А медијски простор је посвећен само политичарима, као и овима из шоубизниса и спорта, а бизнисмени су на последњем месту.
Колико знаш предузетника, врло мало.

Da, uhapsio bas zbog toga jer ce izazvati nevidjenu euforiju kod ubogog i osiromasenog naroda
i podici rejting u nebo,
da bi ga pustio posle i isplatio mu odstetu od vise desetina miliona a da ne pricamo
u medjuvremeno koliko poslova je dobio

Па то горе него у средњем веку. :hahaha: И Мирољуб то не би могао да прихвати.
Али ти први нећеш да опробаш тај систем.
Pa to sto si ti ususkan u klik potrosacko drustvo i jeste bio cilj,kao ne mucis se narucis glovo i imas zivot,nemas bajo,ja sam odrasto na selu bez kupatila i vode u kuci,najlepse detinjstvo kom se vracam

u medjuvremeno koliko poslova je dobio
Значи и земунски клан када га је отео, после тога је добио посао и од њих.
Ово остало си у праву.

Pa to sto si ti ususkan u klik potrosacko drustvo i jeste bio cilj,kao ne mucis se narucis glovo i imas zivot,nemas bajo,ja sam odrasto na selu bez kupatila i vode u kuci,najlepse detinjstvo kom se vracam
И ја сам проводио лета и лета на селу током распуста, али питање је да ли теби недостаје село или младост.
У село се можеш вратити, али ти нећеш, али младост не можеш вратити никада.
Зашто нећеш да одеш на село ?

Ово остало си у праву.

И ја сам проводио лета и лета на селу током распуста, али питање је да ли теби недостаје село или младост.
У село се можеш вратити, али ти нећеш, али младост не можеш вратити никада.
Зашто нећеш да одеш на село ?
Na pola puta sam do sela, vec 7 godina nisam u gradu gde sam pola zivota protracio,nije mladost nego klinacka radost kojojnse vracam,me mogu da dobijem dedovinu zbog ostatka familije ,pa propada vec 30 godina inace bih davno bio tamo,nisam jedini kog vuce mesto odakle su

Ово остало си у праву.

Je l si upravo izjednacio zemunski klan i SNS klan, mislim, politicku stranku?

Ako jesi, ne bih rekao da nisi u pravu

Back