"Vreme je da povučemo taj potez" Ursula fon der Lajen objavila plan od kog strahuju neke članice EU

Evropska unija bi trebalo da iskoristi dobit od preko 200 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine za finansiranje vojne opreme za Ukrajinu, izjavila je u sredu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, piše Politiko.
Pogledajte prilog 1506597

Komisija se dugo zalagala za korišćenje te dobiti. SAD vrši pritisak da se sva imovina zapleni i preda Ukrajini, ali neke zemlje EU-a strahuju da bi takav potez mogao izazvati previranja na finansijskim tržištima.

Ovo je prvi put da je Fon der Lajen predložila korišćenje zarade ostvarene tom imovinom za kupovinu municije za Ukrajinu.
- Vreme je za početak razgovora o korišćenju neočekivane dobiti od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu - rekla je zastupnicima u Evropskom parlamentu.

Ukrajinska vojska puca na ruske položaje kod Avdijevke 26. decembra 2022.


Drže se na sigurnom​


Krajem januara zemlje članice pristale su da premeste prihode od ruske imobilizovane imovine u Evropi na poseban račun, a sada se drže u briselskom sigurnosnom depozitariju Euroclear.

Očekuje se da će Komisija predložiti plan korišćenja dobiti za podršku Ukrajini sredinom marta, rekla su dva zvaničnika za Politiko govoreći pod uslovima da ostanu anonimni.

- Ne može biti većeg simbola i veće koristi od tog novca da Ukrajina i cela Evropa budu sigurnije mesto za život - rekla je Fon der Lajen i dodala:

Ukrajinska vojska na obuci na severu zemlje 8. novembra 2023.
- Na kraju krajeva, ovde se radi o tome da Evropa preuzima odgovornost za vlastitu sigurnost.

Dok ruska invazija ulazi u treću godinu, ukrajinskoj vojsci ponestaje topovske municije jer zapadna obećanja se ne ispunjavaju, što je nateralo Komisiju da traži alternativne načine prikupljanja novca za kupovinu vojne opreme.
- Cena nesigurnosti - cena ruske pobede - daleko je veća od bilo koje uštede koju bismo sada mogli napraviti. Zbog toga je vreme da Evropa pojača svoja davanja - rekla je predsednica Komisije, piše Politiko.
https://www.blic.rs/vesti/svet/ursu...-plan-od-kog-strahuju-neke-clanice-eu/pcs8ce0


Ipak će ukrasti i Ruske pare. Rade ono što znaju najbolje.
Ovim će napraviti još jedan opasan presedan.
Šta mislite kako će se ovo odraziti na finansijska tržišta i da li će i kako Rusija odgovoriti?
Eto ti situacije: Evropska unija kaže - "Uzmimo ruske pare i opremimo Ukrajinu."

Rusija, kad je čula, kaže - "Ovo je bezobrazluk! Kako oni to smeju? Pa to su naše pare!"

A Ukrajina, čuje to i kaže - "Pare, oružje, svaka čast! Samo nemojte zaboraviti instrukcije."

A instrukcije su? Pa, naravno, ciljajte, opalite i... nadajte se da niste primetili ko je ispalio prvi metak!
 
EU samo treba proglasiti zakon o konfiskaciji ruske imovine i sve će biti zakonito. Međutim, s obzirom koliko je Rusija napravila materijalne štete u Ukrajini, bilo bi bolje da se ta bivša ruska imovina iskoristi za obnovu Ukrajine u poslijeratnom razdoblju.
Za razliku od hrvatskih divljaka oni jos uvjek, ili vecina, ne zele ili ne mogu da na ocigled sviju kradu i primenjuju banditske metode. To je razlika izmedju "pravog" zapada i ovih novodoslih divljaka sto se slepaju sa tim imenom :D :D :D
 
Gdje to danas Putin može otići kao predsjednik Rusije? Kome ide u državničke posjete? Može samo u Kazahstan, Kinu, Sjevernu Koreju i Tadžikistan.
Prihvati činjenicu života da je u odnosu na Kinu i Nemačka obična banana republika bez grama samostalnosti, Hrvatsku i da ne pominjemo.
 
Naravno! Nisu ni Rusi pitali nikoga za dopuštenje smiju li napasti i osvajati Ukrajinu. Zato ni njih nitko neće pitati što s novcem koji im je oduzet.
Pa ustašo nisu ti to Srbi pa im oduzmete sve njihovo bez ikakvih posledica još ih nazovete i agresorima i to Srbe koji su decenijama živeli na toj teritoriji.Ovi će da naplate Zapadu sve duplo.
 
Pa ustašo nisu ti to Srbi pa im oduzmete sve njihovo bez ikakvih posledica još ih nazovete i agresorima i to Srbe koji su decenijama živeli na toj teritoriji.Ovi će da naplate Zapadu sve duplo.
Četniče, pomiri se sa činjenicama! Haški sud je u slučajevima Martić i Stanišić-Simatović optužio Srbiju za agresiju na Hrvatsku. Jeste, u pravu si. Srbi su živjeli desetljećima pa i stoljećima na hrvatskoj zemlji i bili su dobrodošli na našoj zemlji, ne kao gosti, već kao sustanari, sve do 20. stoljeća, ali to im nije davalo pravo da uzimaju hrvatsku zemlju i odlućuju je pripajajati drugome.

Rusija neće ništa, jer ima tu istu slavensku nesposobnost kao i vi. Zapadnjaci znaju smrtnosno ugristi i kad su na koljenima, a kamoli kad su u snazi. Diktatorska i otpadnička Rusija će pasti, a nakon denacifikacije Rusije, doći će i drugi na red.
 

Back
Top