Vredi li 75 miliona dolara?

Lagerta

Supermoderator
Poruka
30.598
1700088831439.png

Ovo su slike Cy Twomblyja - jednog od najskupljih umetnika svih vremena. Cena njegovih škrabanja kreće se i do 75 miliona dolara!
Volim umetnost, divim se slikarima koji su svojim radovima obogatili i ulepšali ovaj svet, ali mi je ovo neshvatljivo. Koji kritičari su ovo analizirali i proglasili umetnošću? Možda sam ja zaista laik pa u ovom škrabanju ne prepoznajem duboke motive ili poruku slikara. Upadam u neke teorije zavere da se neki slikari, iz ko zna kojih razloga favorizuju, da nam ti likovni kritičari utiču na forimranje ukusa favorizovanjem ovakvih škrabotina. Da ponovim još jednom, moguće da ja nemam tu snagu da u ovome uočim kvalitet, smislenost ili šta već

Pogledajte prilog 1447699
Ovo su slike Cy Twomblyja - jednog od najskupljih umetnika svih vremena. Cena njegovih škrabanja kreće se i do 75 miliona dolara!
Volim umetnost, divim se slikarima koji su svojim radovima obogatili i ulepšali ovaj svet, ali mi je ovo neshvatljivo. Koji kritičari su ovo analizirali i proglasili umetnošću? Možda sam ja zaista laik pa u ovom škrabanju ne prepoznajem duboke motive ili poruku slikara. Upadam u neke teorije zavere da se neki slikari, iz ko zna kojih razloga favorizuju, da nam ti likovni kritičari utiču na forimranje ukusa favorizovanjem ovakvih škrabotina. Da ponovim još jednom, moguće da ja nemam tu snagu da u ovome uočim kvalitet, smislenost ili šta već
Pranje para.

To mi nije palo na pamet, priznajem, ali ovaj slikar je živeo od 1928. do 2011. Ekspesionista i vajar, njegova dela su uvek bila skupo plaćena..ništa mi nije jasno :mrgreen:
Nije važan izvor. Bitno je da postoji nešto opipljivo za šta se daju velike pare. Umetnost je idealna jer možeš da odvališ bilo koji broj

Ako ima ko ce to da kupi za 75 miliona dolara, onda vredi toliko. Mogu da stave cenu koju hoce, ako niko ne kupi,
ne vredi tolko.

Ako ima ko ce to da kupi za 75 miliona dolara, onda vredi toliko. Mogu da stave cenu koju hoce, ako niko ne kupi,
ne vredi tolko.
to nije cena koja je placena u nekoj galeriji.
to je kupljeno na aukciji kao investicija..za 10 godina ce je vratiti na trziste na drugoj aukciji i uzeti bar 150 miliona.
slikar je umro, cene skacu.

skupa umetnost je jednostavna stvar i svodi se na knjigovodstvo

svaka ljudska tvorevina (naglasak na tvora) ima neku pocetnu cenu i onda cena pada vremenom (depreciation, amortizacija, revalorizacija ne secam se koji je to termin kod nas)

osim unikatnih umetnickih dela

njima cena raste jer ako je unikat onda je unikat - prestiz i bogatstvo.

znaci ko kupuje (osim sto pere pare) usput se i bogati, a da nije investicija u nekretnine ili bitkoin ;)

75 dolara...

sta 75... minimum stotka...
spagete boloneze je nemoguce tako realisticno prikazati..svaka mu cast..vidi se da je pravi umetnik.
e zato je pokrenuta specijalna vojna operacija. Taj svet u kome skrabotine trogodisnjeg deteta iz obdanista vredi 75 miliona dolara, je u izumiranju.
Onomad prodat upotrebljen tolet-papir sa kojim je onaj alkohololizirani narkoman Elvis Prisli obrisao dupe, za sumu od 20 000 dolara.
Al nije sve kako na prvi pogled izgleda. Zadnjih decenija smo naucili sta je hibridni rat i cemu sluze ovake informacije.
Moj komsija prodaje kucu za 1 milion dolara ..........evo vec 30 godina. Ne spusta cenu, kaze , tolko mu vredi kuca.
Primer 2: privatnik, pravi ekskluzivne kuhinje, najskuplji u ovom delu evrope i za 6 godina postojanja firme, prodao 2 kuhinje za 40-tak hiljada evra, nekim ciganima gastarbajterima.
Primer 3: jedan poznanik , gastos u nemackoj, godinama nezaposlen jer odbija svaki poso (baustelac) ispod 5000 evra neto.
I ceo Minhen zna da je on "skup" i da radi samo za milijardere. Dakle, njemu je vazniji "glas" da on nije bilo ko vec da je vrhunski majstor............makar uopste ne radio.

Back