Vrede li icemu petoparci?

Ne bih se slozio za 1975, jer je kovana u 20.272.000 komada, a sto je relativno puno. Rjedja je ta 1981 kada je kovano 630.000 komada, a odmah iza nje je 1974 sa 3.628.000 komada. Kada kazem "rjedja" ne mislim "rijetka", nego samo da je rjedja u odnosu na ostale komade od 5 para. Kao sto sam vec rekao, to ide na kile, a ne na komad.

U jugoslavenskoj numizmatici, samo je par "rariteta" i radi se vecinom o neredovnim izdanjima (kovnicke probe i sl.). Koristiti naziv "raritet" za primjerke koji su bili u opticaju je malo pretjerano. Raritet je nesto sto je kovano u emisiji manjoj od 100 komada, cim su tu tisuce u pitanju, nema rijeci o raritetima.

Tocno se zna koji su primjerci iz jugoslavenske numizmatike malo rjedji i time vise cijenjeni;

50 dinara 1932 - oko 25 eura, ovisno o kvaliteti
2 dinara 1938 - tzv. "mala kruna" - oko 10 eura za prvu kvalitetu
50 para 1974 - oko 20 eura za prvu kvalitetu
2 dinara 1975 - oko 20 eura za prvu kvalitetu

Ne bas cesti su i:
50 dinara 1963
5 dinara 1977
5 dinara 1978
5 dinara 1979
50 dinara 1989
20 para 1991
2 dinara 1992 - ne SRJ, nego SFRJ
5 dinara 1992 - ne SRJ, nego SFRJ

Ovdje nije ukljucen zlatni novac, koji sam po sebi ima visu vrijednost zbog zlata.

Zl.

Ma ne treba svakome vjerovati, osobito ne trgovcima numizmatikom (cast iznimkama) jer oni znaju svasta podvalit, osobito onima koji se ne kuze bas najbolje u te stvari ili pocetnicima koji tek krecu u skupljanje. Najbolje se raspitati na vise mjesta ili provjeriti na internetu.

Ukoliko vam trebaju samo podaci o vrijednostima, mogu vam na e-mail poslati pdf verziju casopisa "dinar" (glasilo Srpskog numizmatickog drustva) br. 22 u kojemu su prikazane vrijednosti srpskog i jugoslavenskog novca. Ako trebate bas knjigu o kovanom novcu, sa opisima, slikama i drugim podacima (velicine emisije i sl.), preporucujem vam katalog g. Ranka Mandica, uskoro izlazi cetvrto izdanje, pa ga mozete narucit. Ako vas zanima, poslat cu vam kontakt adresu i tel. u BG.

Zl.

lepo je kad chovek ima hobije....numizmatika i filatelija su divni hobiji...ja ceo zhivot neshto saqpljam....naravno s uzrastom se menja i kolekcija....al ostaje sve tu gde je....no vi ste ljudi bolesni....mislim lepo je to...al extremno....tako da zayebte te gluposti

Back