Vrebanje iz senke na forumu (i internetu)

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Pocecu sa definicijom na engleskom:

A lurker is someone that follows the forum but doesn’t post.

Neki prevod bi bio Vrebator (stvarno ne znam bolje da prevedem, ako neko moze bolje slobodno neka uradi) je neko ko prati forum ali ne postuje.
Ima li toga kod nas ovde? Vidim tako teme sa po 500 pregleda za dan (ima tu i ljudi van foruma, ali vecina su verovatno clanovi) ali samo 1 ili 2 posta, ili ljude koji su tu godinama a nikada ne postoju, vec samo citaju, vrebaju iz senke.

==========

Moje pitanje je zasto ne postovati vec samo vrebati i posmatrati? Da li se ljudi boje interakcije sa Forumom (stoji, nismo svi ni fini, neki imaju malo grublje stavove, neki su ostri na recima, neki imaju ironican smisao za humor, neki su vulgarni)?
Da li se ti ljudi mozda boje da iznose svoje misljenje, svoju intimu javno, ("sta sad, treba o mom zivotu, mojim stavovima da slusa 1000 ljudi koje ni ne poznajem, e ne moze") ili sta je u pitanju?

Vrebate li vi nekada, citate i pratite sta se desava, ali ne postujete?
Sta je sa onima koji nikad ne postuju, imaju nalog mesecima, godinama, a svega 5 postova? A mozda oni imaju samo RL za razliku od nas. :)
Jeste li mozda na nekom drugom sajtu samo posmatrac i ne ucestvujete u diskusijama i zasto?

Pdf politika iskljucivo citam, postovala sam neki put na hronici, prokomentarisem neki dogadjaj...

Film i video kao i TV isto vise citam nego sto postujem (osim svojevremeno kada su biki turniri tada sam i postovala redovno) jer zanimaju me misljenja o nekom filmu/seriji, ali iskreno ne zanima me da se objasnjava sa njima da li Sandra Bulok ume da glumi.

Psihologiju i postujem i citam, sada malo manje nego ranije.

Zene/Dom i porodica postujem i citam redovno...

Muzika postovala sam dok je Madonna imala turneje, sada mi nije zanimljivo...

moguce da bi neko i hteo nesto da napise ali citajuci redom postove shvati da je sve to vec i receno pre njega.
neko procita gotovo samo inicijalni post , dodje na brzo i tako i ode, neko radi vise stvari istovremeno, zavisi...

meni to ne kazuje nista a moze da mi kazuje mnogo ako ja to pozelim pa pocnem da (iz svoje glave) vadim moguce razloge.
kako god, sve to sto bih napisala desava se, gde? u mojoj glavi:))

i opet, ne mogu da nazovem te ljude vrebalima, niti bilo kakvim drugim imenima iz prostog razloga sto pojma nemam o tudjim razlozima :)

- - - - - - - - - -

licno samo komentarisem procitano. drugi naziv za mene nemam. vreme odvojeno za brbljanje:)

Koje teme me zanimaju, aktivno ucestvuem na tim pdf-ima.

Postoji jedan engleski sajt koji svakodnevno citam.
Uvek je par stotina komentara po clanku ( ako je neka udarna vest, i par hiljada),
ali mi nekako nije zanmljivo da ucestvujem u diskusiji...

jer se nekako ne tice direktno mog zivota..
ali mi je zanimljivo da osetim kako jedna druga nacija, drugi mentalitet, reaguje na sve te pojave ~~ :)

Pdf politika iskljucivo citam, postovala sam neki put na hronici, prokomentarisem neki dogadjaj...

Film i video kao i TV isto vise citam nego sto postujem (osim svojevremeno kada su biki turniri tada sam i postovala redovno) jer zanimaju me misljenja o nekom filmu/seriji, ali iskreno ne zanima me da se objasnjava sa njima da li Sandra Bulok ume da glumi.

Psihologiju i postujem i citam, sada malo manje nego ranije.

Zene/Dom i porodica postujem i citam redovno...

Muzika postovala sam dok je Madonna imala turneje, sada mi nije zanimljivo...

Potpisujem ovo, samo sto bih ja dodao i Religiju u mom slucaju, mada prevarim se nekada pa pisem i tamo, ali da posecujem tj. gledam nove teme redovno, jok.

Ja sam kao sto postavljac kaze jedno vreme ''vrebao'', odnosno nekoliko meseci sam ovo citao iako uopste nisam bio registrovan, a i posle prvih par meseci nisam skoro nista pisao, ali sam redovno dolazio da vidim sta ima. Tako mi je bilo zanimljivo, ne znam zasto bi to nekom trebalo da smeta.

I dokle te je to dovelo? Do moderatora :deda: :lol:

- - - - - - - - - -

Potpisujem ovo, samo sto bih ja dodao i Religiju u mom slucaju, mada prevarim se nekada pa pisem i tamo, ali da posecujem tj. gledam nove teme redovno, jok.

Politika me generalno zanima, ali me ne zanima da ucestvujem u njihovim raspravama koje se zavrsavaju dozivotnim banovima :mrgreen:

Neki prevod bi bio Vrebator (stvarno ne znam bolje da prevedem, ako neko moze bolje slobodno neka uradi) je neko ko prati forum ali ne postuje.
Ima li toga kod nas ovde? Vidim tako teme sa po 500 pregleda za dan (ima tu i ljudi van foruma, ali vecina su verovatno clanovi) ali samo 1 ili 2 posta, ili ljude koji su tu godinama a nikada ne postoju, vec samo citaju, vrebaju iz senke.

==========

Moje pitanje je zasto ne postovati vec samo vrebati i posmatrati? Da li se ljudi boje interakcije sa Forumom (stoji, nismo svi ni fini, neki imaju malo grublje stavove, neki su ostri na recima, neki imaju ironican smisao za humor, neki su vulgarni)?
Da li se ti ljudi mozda boje da iznose svoje misljenje, svoju intimu javno, ("sta sad, treba o mom zivotu, mojim stavovima da slusa 1000 ljudi koje ni ne poznajem, e ne moze") ili sta je u pitanju?

Sta je sa onima koji nikad ne postuju, imaju nalog mesecima, godinama, a svega 5 postova? A mozda oni imaju samo RL za razliku od nas. :)
Jeste li mozda na nekom drugom sajtu samo posmatrac i ne ucestvujete u diskusijama i zasto?

1) policija i razne službe
2) muljara da vidi dokle se i kako pričulo
3) radodajka da vidi šta pričaju koleginice dok nije tu
4) švaler da vidi dal ga neka pominje
5) za tehničke odgovore obilazim strane sajtove - tamo seljo ne čuva informaciju za sebe da bi mislio kako je samo on pametan
6) banovani korisnici koji pošteno čekaju da im istekne ban, bez upotrebe sledećeg korisničkog naloga

dakle sve u svemu - ološ, kurwe i neznalice

...nalazim sebe u čitanju različitih tema
ima doista interesantnih i gledanja i komentara
ali teško mi padne kad neko
na lijepo napisan komentar ili post
'odvali' nekakvim degradacijama i sad dodjem sebi da ne znam kako se nadovezati...Forumi ili teme koje se postave pretežno su lična interesovanja ili
ubjedjenja
volio bih ući u konverzaciju
ali često se to izokrene u sasvim drugom pravcu i tema gubi sebe a svodi se na sporadična jetrvanja...
...na Psihologiji sam redje jer ta pozivanja na Frojda, Junga...svjesno...nesvjesno i tako nekakve improvizacije me izludjuju...volim argumentovane komentare
ili bar interesantna pitanja i kontrole sopstvenih mišljenja...

P.S.
...posebno mi je žao , što vidim da ima dosta posjetilaca koji imaju šta da kažu
i umiju to i da kažu
ali neko ispod to vulgarizuje i kako se vratiti
postavci...
...no, eto odem Filosofiji, blogovima, muzici...temama vezanim za emotivno -erotivne teme
i drago mi je postovati sa neopterećenim osobama
koje imaju sebe upravo onoliko koliko i treba da se sagledavaju pogledi i dublje veze izmedju nagona, morala, zakona, podsvijesti, potisnutosti ...itd.
Lijepo je ovo postavljeno i djeluje mi kao opomena na aktivnost jer niko ovdje nikoga ne može zaustaviti
i reći direktno...kažeš i ako nadješ sagovornika , -kreneš..
a, ako ne...onda ne...
Doista postoji i razočarenja u procjenama jer demagogija i dvoličnosti ima svuda a ovdje im je polje za sijanje ,-pravo polje...desi se da neko upravo ti 'legne'
po strunama i krene a onda...tišina i ostaju bezdani a ja ne dijelim Javu i virtualu tj. realu i virtualu...nijesam podvojena ličnost i lako me pročitati i zato se i desi da ostanem po strani...
...i tako ...to...

...nalazim sebe u čitanju različitih tema
ima doista interesantnih i gledanja i komentara
ali teško mi padne kad neko
na lijepo napisan komentar ili post
'odvali' nekakvim degradacijama i sad dodjem sebi da ne znam kako se nadovezati...Forumi ili teme koje se postave pretežno su lična interesovanja ili
ubjedjenja
volio bih ući u konverzaciju
ali često se to izokrene u sasvim drugom pravcu i tema gubi sebe a svodi se na sporadična jetrvanja...
...na Psihologiji sam redje jer ta pozivanja na Frojda, Junga...svjesno...nesvjesno i tako nekakve improvizacije me izludjuju...volim argumentovane komentare
ili bar interesantna pitanja i kontrole sopstvenih mišljenja...

P.S.
...posebno mi je žao , što vidim da ima dosta posjetilaca koji imaju šta da kažu
i umiju to i da kažu
ali neko ispod to vulgarizuje i kako se vratiti
postavci...
...no, eto odem Filosofiji, blogovima, muzici...temama vezanim za emotivno -erotivne teme
i drago mi je postovati sa neopterećenim osobama
koje imaju sebe upravo onoliko koliko i treba da se sagledavaju pogledi i dublje veze izmedju nagona, morala, zakona, podsvijesti, potisnutosti ...itd.
Lijepo je ovo postavljeno i djeluje mi kao opomena na aktivnost jer niko ovdje nikoga ne može zaustaviti
i reći direktno...kažeš i ako nadješ sagovornika , -kreneš..
a, ako ne...onda ne...
Doista postoji i razočarenja u procjenama jer demagogija i dvoličnosti ima svuda a ovdje im je polje za sijanje ,-pravo polje...desi se da neko upravo ti 'legne'
po strunama i krene a onda...tišina i ostaju bezdani a ja ne dijelim Javu i virtualu tj. realu i virtualu...nijesam podvojena ličnost i lako me pročitati i zato se i desi da ostanem po strani...
...i tako ...to...

Prijatelju, Tvoje postove redovno čitam
Stvarno su lepi

...
Moje pitanje je zasto ne postovati vec samo vrebati i posmatrati?
...

Kada me interesuje popravka veš mašine,
odem na odgovarajući pdf
i pratim razgovor onih koji se razumeju,
i onih koji pitaju.

Ponekad potpuno zadovolje moju znatiželju
i ja ne postujem !

Ponekad mi i dalje nije jasno kako svoju mašinu da popravim
tada postavim neko svoje pitanje.

I to je to.

E sad,
verovatno ima ljudi koji tako prate i politiku, filozofiju, psihologiju ...
Pa posle primene to što su tamo pročitali.

Recimo na psihologiji tema "Lud sam k'o struja".

On vidi odakle potiče ta ludost,
kako se leči,
zadovoljan je i ne postuje !
Razumeš ?

Ili predsednik države.

Dođe na politiku,
vidi temu "Šta mislite o predsedniku ?"
vidi tamo svi pljuju,
ne postuje al' pozove ministre i komanduje :
- Steži jače !

I tako ...

==========

Зависи од особе. Неко воли да се шуња и крије неко да напише нешто. Треба се пазити тих што се крију у сенци.

Mnoge teme pratim, a da ne postujem na njima (generalno, na ovom forumu ima mnogo vise tema koje pratim nego tema na kojima postujem). Cesto su to teme koje su mi zanimljive, ali na kojima prosto nemam sta da kazem jer nemam oformljen neki poseban stav, potom teme na kojima ne zelim da se upustam u rasprave jer su previse burne za moj ukus, ali su mi zanimljive za citanje ili teme koje me jednostavno ne inspirisu da nesto napisem. I to mi je skroz ok. Uvek volim da cujem\procitam sta drugi ljudi misle jer to cesto moze da mi pomogne da uoblicim neke svoje stavove. Mislim da i tzv. "vrebaci" (bar neki od njih) mogu imati slican odnos prema postovanju, odnosno da im je zanimljivo da citaju, ali da svoje misljenje ne iskazuju ne zbog nekog straha od interakcije sa drugim forumasima, vec zato sto prosto nemaju potrebu da svoje misljenje iskazu.

Ja sam jedan od "vrebatora". Na Krstarici sam evo vec sedma godina a imam nepunih 2500 postova. Mnogi to nakucaju za par mjeseci. Nedavno sam nasao jednog forumasa koji ima staa otprilike kao i ja a napisanih postova 110 000 (!!!) A ja nekako vise volim citati sta drugi pisu i tek tu i tamo nesto i napisati. Takav sam i u zivotu, posmatrac koji slusa sta drugi pricaju a rijetko se ukljucuje u konverzaciju. Tu introvertnost nisam uspio prevazici cak ni na internetu.

Sumnjam da ima toliko ljudi koji čitaju, a ne pišu.
Teško da bi za sve vreme čitanja neko ostao tako dugo ravnodušan i ne došao u iskušenje da nešto napiše.
Da bi se nešto izjavilo, neophodno je nekoga motivisati da da izjavu.

Verujem da su mnogi registrovani, a da i ne zalaze ovde. To su oni koji se registruju svuda gde stignu i posle zaboravljaju gde su sve ostavili traga.
Tu su i oni koji su ostavili neki post, pa su našli više privlačnosti u nekim drugim društvenim mrežama.

Back