jolemisa
Elita
- Poruka
- 20.274
U okolini kod nas neki obicaji se razlikuju od sela do sela.
Разлика између Срба и Руса јесте што су у Србији остали обичаји и постали важнији од вере.За разлику од Срба, Македонци и Бугари, по правилу, чувају изворне начине празновања (за шта ће им Срби једног дана захваљивати) и на наредном документарном и фолклорном материјалу се фантастично види та синергија народне и хришћанске традиције.
Лазарице у српском селу Вевчани у Македонији (видео са Јутјуба)
Шопске Лазарице
Срби и Руси нису једина два народа на овој планети.Разлика између Срба и Руса јесте што су у Србији остали обичаји и постали важнији од вере.
Патријарх Павле је рекао да је обичај рам, а вера слика. Ако имамо само обичаје, слика је празна.
Не може обичај без вере, а вера није једнака обичајима. Разни делови света, различити обичаји, разни народи, разни обичаји.
Вера је оно што их повезује.
Нетачно. Везивање руку младенцима је изразито заступљено у исламским земљама.Срби су увели нешто специфично (на пример на венчању везују се руке младенцима пешкиром, то има само код нас)
Управо то, потврдио си оно што сам рекао у првом пасусу. Кад је вера у кризи, обичаји су од есенцијалног значаја.Што се обичаја тиче постоје јако лепи обичаји везано за славу код људи из книнске крајине, а то је обичај ломљења славског колача код куће. То се радило јер свештеника није било па су људи чували стару традицију.
Tolko i ima mesta u crkvi...0,1% иде сваке недеље на исповест и литургију.
Литургије се држе и на отвореном и то врло често. Неће бити да народ не иде у цркве због капацитета просторија.Tolko i ima mesta u crkvi...
Ja kolko vidim, crkva je puna, jos malo fali pa da se guramo...Литургије се држе и на отвореном и то врло често. Неће бити да народ не иде у цркве због капацитета просторија.
Тачно, а ТВ Храм ће ускоро да прешиба РТС и Пинк заједно.Ja kolko vidim, crkva je puna, jos malo fali pa da se guramo...
Данас вере и те како има, не знам откуда ти идеја да вере нема.Срби и Руси нису једина два народа на овој планети.
Дивно је имати веру, али данас, када вере нема, управо су обичаји и традиција начин за опстанак вере. Обичаји су условни рефлекс вере, народ врло често и не може да разуме дубински веру (поготово њене мистичне димензије, попут исихазма) тако да су обичаји врло, врло важни и због њих народ још колико-толико духовно опстаје. Око 90% Срба празнује крсну славу и два-три народно-хришћанска празника, око 1% Срба заиста практикује Православље, а мање од 0,1% иде сваке недеље на исповест и литургију.Б
Ако си некада био на венчању у оквиру СПЦ, обрати пажњу да се везују руке мушкарцу и жени. Тога нема у руској Цркви. Тако да је то наш обичај.Нетачно. Везивање руку младенцима је изразито заступљено у исламским земљама.
Није само код нас, било је и код апачког племена Чирикауа. Мада мислим да то није повезанона пример на венчању везују се руке младенцима пешкиром, то има само код нас
Није само у книнској крајини, већ у цијелој крајини, значи и босанској и книнској.Што се обичаја тиче постоје јако лепи обичаји везано за славу код људи из книнске крајине, а то је обичај ломљења славског колача код куће
paganština, to nema u bibliji ni nakonjče ni sito ni žito... hahahaНије само код нас, било је и код апачког племена Чирикауа. Мада мислим да то није повезано.
Није само у книнској крајини, већ у цијелој крајини, значи и босанској и книнској.
Шали се ти колико год хоћеш, о томе се учи на богословском факултету, везивање руку је наш обичај. Веровао ти или не.Није само код нас, било је и код апачког племена Чирикауа. Мада мислим да то није повезано![]()
Mlada nagazi mladoženju, a mladu prenese preko praga...čiji je običaj da se nagazi mlada ili mladoženja?
pa prenošenje preko praga, mislim kod nas da nije taj običaj, već da venčanica ne dodirne prag
sad me teraš da guglamMlada nagazi mladoženju, a mladu prenese preko praga...
Ja bio kum, i sam sam kad sam se ženio to naučio...sad me teraš da guglam
siguran sam da sam čuo da kod nas nije običaj da se mlada prenese preko praga
Не шалим се, налетио сам на тај податак некад, али што се тиче везивања код нас, рекао бих да то има и одређену симболику у вези: "Што свежете на земљи, свезано је и на небу".Шали се ти колико год хоћеш, о томе се учи на богословском факултету, везивање руку је наш обичај. Веровао ти или не.
Кад су апачи постали православци ?
Не знам за Апаче, али мислим да је један из племена Врана чак долазио у један манастир у Србији да се тамо крсти.Кад су апачи постали православци
e guglo i nisam našao, gde li sam to čuoJa bio kum, i sam sam kad sam se ženio to naučio...
Verovalo se da duše umrlih predaka aktivno učestvuju u životima živih i da na neki način zauvek “žive” u porodičnim kućama i to na samom kućnom pragu. Iz tog razloga se izuzetno pazilo da mlada, koja još nije uvedena u novu porodicu, ne zgazi prag svoje nove kuće, kako ne bi nagazila na duše predaka. Verovalo se da su njene stope precima još uvek nepoznate i zato ju je mladoženja morao prenositi, kako bi izbegao njihovu eventualnu ljutnju.https://www.pcinjski017portal.rs/zasto-mladozenja-prenosi-mladu-preko-praga/