Vrbica ili Lazareva subota

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
275.615
Clip.jpg


Srpska pravoslavna crkva sutra u subotu 16.4.danas slavi Lazarevu subotu ili Vrbicu, praznik koji se uvek slavi subotom, u šestoj nedelji posta, a posvećen je sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim kojeg su dočekala deca. Zato se ovaj praznik zove još i Lazareva subota, i smatra se radosnim, dečijim praznikom.

Na Lazarevu subotu običaj je da se nose grančice vrbe, čime se simbolično predstavlja svečani Hristov ulazak u Jerusalim na Cveti, kada su pred njega deca bacala palmine grančice radujući se njegovom dolasku.

Vrbica je naročito dečiji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: “Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko”.
Širom Srbije, ovaj praznik se obeležava na poseba način, a evo i kako to izgleda:

Deca se tog dana svečano obuku, pa sa zvončićima vezanim na trobojku i stavljenim oko vrata radosno iščekuju da oko crkve krene litija. Pre litije u crkvi se narodu podele mlade vrbove grančice koje se kasnije odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila.

U našim hramovima se u popodnevnim časovima služi večernje bogosluženje. Mlade vrbove grane se osveštaju, podele narodu, a onda kreće trokratni ophod oko hrama sa crkvenim barjacima, ripidama i čiracima. Narod obilazi oko hrama uz pevanje tropara Lazareve subote. Deca radosno zvone zvončićima dok na glavama nose upletene venčiće od vrbovih grančica.

Osim u hramovima, Vrbica odn. Lazareva subota se u našem narodu obeležavala i naročitim povorkama devojaka – lazarica koje su igrale i pevale obredne pesme u cilju zaštite ljudi od zlih sila.

U našem narodu Vuk je beležio narodne pesme, lazarice, od kojih je ostala najpoznatija:

Lazi, Lazi, Lazare!
Te dolazi do mene,
Prihvataj se za mene:
Za svilene rukave,
Za svilene marame,
Za klečene košulje.

U selima se Lazareva subota proslavlja malo drugačije nego u gradovima i tu se vidi veza ovog slavlja sa buđenjem proleća – praznikom koji korene vuče iz prethrišćanskog perioda:

Pesmu pevaju devojke lazarice dok premeštaju jedno manje dete iz ruke u ruku slaveći plodnost. Devojaka je najčešće morao biti neparan broj. Jedna devojka bila bi preobučena u muško odelo predstavljajući Lazara. U ruci bi držala štap, jatagan ili maramu, a na glavi kalpak ili šešir okićen cvećem ili perjem. I Lazarica, devojka obučena u svečano belo odelo, bila bi okićena cvećem dok bi joj tanki veo prekrivao lice. Ostale devojke – pevačice takođe su bile svečano obučene, okićene cvećem, u ruci noseći beli luk, zvonca i praporce. Uz pesmu, plesale bi i išle od kuće do kuće, a domaćini bi ih darivali najčešće jajima ili posnim kolačima.

https://rtvbiser.rs/danas-je-lazare...-sva-deca/?_rstr_nocache=rstr8996259633721b44
 

Ateista1

Domaćin
Poruka
4.270
božić i vaskrs (kao u čitavoj evropi i čitavoj americi (tri kontinenta)), a pošto si ateista ne slaviš slavu.
Naravno da ne slavim. Ali ne moraju deca u školu, imaju pravo da izostanu itd itd

božić i vaskrs (kao u čitavoj evropi i čitavoj americi (tri kontinenta)), a pošto si ateista ne slaviš slavu.
Najviše volim Badnje veče. Odem pred crkvu, stavim kilo šljiva u džep, popijem dve kuvane rakije i dve ponesem kući.... živelo pravoslavlje!
 

RIA77

Iskusan
Poruka
6.638
božić i vaskrs (kao u čitavoj evropi i čitavoj americi (tri kontinenta)), a pošto si ateista ne slaviš slavu.
In God we trust, као што кажу Американци.

Kod nas ko slavi,zove je Lazarevom Subotom,a ostali narod Vrbica.
Врбица је вечерња служба на Лазареву суботу.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.