Vrat od javora (mapple) ili ružinog drveta (rosewood): u čemu je razlika?

"Brasilian rosewood" je zabranjen "pre sto godina".

Koristio se kao jeftino a dobro drvo ranih 60-tih pa su ga i "levačke" firme tipa "Aria" koristile za cele gitare. Već u drugoj polovini 60-tih je počela nestašica pa su mnogi, kao recimo Martin, prešli na indijski a kasnije i na druge sorte. Brazil je udario zabranu 1992. godine na izvoz i od tada je totalna nestašica, odnosno teško se nabavlja jer moraš da rodiš mečku oko papirologije i naravno cena je astronomska.
Hvala na informaciji. Znam da se radi o nekoj zabrani, nisam znao da se toliko divljalo u eksploataciji te vrste drveta koje mnogi ne mogu da prezale.
Sada ne znam koliko je tacno jer mnogi o kvalitetu rosewooda koji se danas koristi govore kao o bledoj kopiji onoga iz Brazila.

Hvala na informaciji. Znam da se radi o nekoj zabrani, nisam znao da se toliko divljalo u eksploataciji te vrste drveta koje mnogi ne mogu da prezale.
Sada ne znam koliko je tacno jer mnogi o kvalitetu rosewooda koji se danas koristi govore kao o bledoj kopiji onoga iz Brazila.
Svako drvo danas je bleda kopija onog od pre 50 i više godina jer jer gustoća smešna. U globalu, drvo koje je nekad raslo 200 i više godina sada doteraju za seču (iste dimenzije) za 20 godina navodnjavanja i brige oko njega. TO naravno ne može da bude kvalitet

i vizuelno

1729549337361.png

Tacno. Zato 1959 Gibson Les Paul kosta par stotina hiljada dolara jer je napravljen od pravog honduraskog mahagonija koji se vise ne moze nabaviti. Ali ujedno, to je i jedan od razloga zasto i dan danas Gibson kosta vise nego Fender. Jer Gibson se i dalje pravi od egzoticnog i mnogo kvalitetnijeg drveta nego Fender. Koriste mahagoni koji se nabavlja iz Fidzija i Gvatemale. Pored ovog pravog mahagonija koriste i africki mahagoni, "khaya" ili Gabon mahagoni. Fender is 60-tih je takodje na ceni jer je napravljen od mnogo kvalitetnijeg ash i alder drveta nego danas. Tada su ih pravili i sa kvalitetnim rosevod fretboardom koji se stavljao na vrat. Danas koriste severnoamericki javor sa fretbordom direktno u javoru sto je mnogo jeftinije.

rG9iMlGl.jpg

Back