voznja na malim obrtajima

Generalno voznja na malim obrtajima ne moze lose uticati na motor. Može ti samo nakupiti materije za sagorevanje u auspuhu pa da dođe do začepljnja (ako ga s vremena na vreme ne gasaš). Blagim gušenjem motora može se malo izgubiti na starntosti auta (što baš i nije dobro kad ti je gas potrban - makazice i sl.). Ja vozam automatik i kad idem 60 konstantno on iz 4 prebaci u 5 i lagano, motor se i ne cuje skoro (110 kw).

Što se uštede goriva tiče to ti zavisi od kubilaže i snage motora (težine auta i sl.) Ne znači da ćeš uštedeti ako voziš 2 na 1500 obrtaja i 5 na 1500.
Otvorenog puta ok...ima uštede naravno. Ja vozim auto non stop u proseku na 1500 obrtaja ali uglavnom gradske vožnje i troši za 50% više nego otvorenog puta. Na otvorenom vozim i na 3000-4000 obrtaja potrošnja drastično manja.
 
Ovo sam i ja iskusio s tim sto barem u mom slucaju u gradskoj voznji vise goriva trosi kad ga vozim na malim obrtajima.
Ukoiko se auto dugo vremena vozi na malim obrtajima u gradu postoji mogucnost da se jednostavno ulenji i onda mu otvoreni put dodje kao pravo olaksanje.

Vole motori da se ponekad i lepo zavrte, ni benzinci ni dizeli nevole preterano male obrtaje, pogotovo ne dizeli.


p.s. Nisi rekao koji auto, koji motor, koje gorivo, mada je sve manje vise isto.
 
Nije stvar samo u obrtajima, nego i u pedali.
100 puta sam gledao ljude koji "stede" gorivo a voze sa punim gasom i menjaju pre 2 k obrtaja. Ako trebas da brzo ubrazas idi u obrtaje sa manjim gasom, i kad postignes brzinu, odrzavaj je na malim obrtajima tj prebaci u vecu brzinu ili dve..
Tako je vozim i msm da najmanje trosi.
A tih 60 otvoreno, 5-ta brzina, zavisi od auta, opet ne reba biti bot, nego osetiti na nozi sta autu odgovara. Ali 5-ta brzina i oko 80 - km/h je uglavnom najamnja moguca potrosnja svakog auta.
 
Poslednja izmena:
Individualno zavisi optimalni broj obrtaja od podesenosti motora, menjaca prema otporima kretanja.

Nista ne smeta da se vozi pri 1200 obrtaja ako i samo ako pri tim obrtajima motor isporucuje (uz menjac tj petu kao sto je dat primer) dovoljan obrtni momenat za efikasno pokretanje vozila tj da se ne gusi.

To je tipicno za atmo motore vece kubikaze (V8 motori npr) ili turbo motore (npr turbo 6 cilindara bez problema se vozi i sa 1.000 obrtaja ) tipicno.

Malim i slabasnim motorima a pogotovu ako je 3 ili 4 cilindra veca je sansa da ne prijaju obrtaji u tom opsegu.

Dakle, zavisi od auta i samog puta koji pruza odredjeni otpor kretanju vozila - ravnokl uzbrdo, nizbrdo uz zelju vozaca da ubrzava ili samo odrzava ravnomreno pravolinijsko kretanje.

Pogledati krivu obrtnog momenta motora i voziti sa obrtajima gde on iznosi 95% (90+% svakako) maksimalno moguceg momenta i motor nece biti opterecen pa ce mu takva voznja prijati.
 
To prvo zavisi od konstrukcije motora. Ako je kratak hod klipa, kakav se pravi na trkackim masinama, njemu je malo i 2000 obrtaja za bilo sta. Oni motori na F1 bolidima u leru rade na oko 3k rpm, ako se dobro secam, davno sam prestao da ih pratim. Sto je veci hod klipa, znaci da je duzi krak na radilici, a samim tim i poluga koja okrece radilicu i daje konacni obrtni moment na njenom izlazu. Veliki obrtni moment je sposobnost motora da lakse pokrene vecu masu i savlada zadate otpore (inercija, trenje, aerodinamicki otpor, G ako je uzbrdica).
Svaki motor ima neku granicu za svaki stepen prenosa ispod koje ne treba silaziti nikako. Recimo, prva brzina je pravljena da bi povukla vozilo i neki teret iz mesta, treba da savlada najvecu inerciju vozila i zato njen stepen prenosa bude oko 1:10 cak, cini mi se. Sto znaci da za jedan obrt tocka, motor mora da napravi 10 svojih. Ali je sa takvim prenosom i rezultujuci obrtni moment na tocku drasticno povecan, te auto moze lako da krene i sa skromnim brojem obrtaja. S druge strane, imas petu brzinu, ciji odnos je takav da ide u korist broju obrtaja tocka, odnosno za jedan obrtaj motora, tocak se okrene vise od jednog svog obrtaja. U ovakvom prenosu je obrtni moment tocka mali, te je i vozilo sveukupno manje "zivahno", teze ubrzava. No, ovo znaci i sledece, na niskim obrtajima je motoru generalno obrtni moment manji, a peta brzina ga dodatno smanjuje. Sto znaci da ako zelis da postignes odredjeno ubrzanje iz pete brzine, a sa malim brojem obrtaja, ispod 2000 rpm recimo, jedini nacin je da drasticno povecas eksploziju u cilindru, odnosno dodas jak gas. Ovo ne valja za motor, jer tako jakoj eksploziji se suprotstavlja ogranicena brzina kretanja klipa, sto rezultuje povecanjem opterecenja na sve delove koji opsluzuju cilindar (karike, dihtunzi, glava).
Dakle sve zavisi od toga kako je motor projektovan.

Mada slazem se, dosta toga se moze osetiti pod nogom prosto.
 
Pa na malim obrtajima nećeš mnogo nešto uštediti na potrošnji. Najbolje da ga voziš kada osjetiš da ti je gas minimalno pritisnut, ideš željenom brzinom, te nemaš vibracija. Vibracije su loše po kvačilo, a i mjenjač, naročito štetno utiče na plivajući zamajac kod modernih dizela. Ja znam po svom, bolje da ga vozim 4. 50 na sat, nego 5. Kada je u 5. auto se trese, ima neki odvratan zvuk, kao da 100 čekića udara po autu. :D Plus ako ako hoću da ubrzam moram da stisnem gas više od pola, a onako kada je u 4. stisnem malo i auto počne da ubrzava.
Benzince nema svrhe voziti na tako niskim obrtajima, jer njima se snaga razvija tek na višim obrtajima. Dizeli imaju snage i na niskim, ali opet ne treba pretjerivati pa ih spuštati niže od 1400-1500 obrtaja.
 
Benzince nema svrhe voziti na tako niskim obrtajima, jer njima se snaga razvija tek na višim obrtajima. Dizeli imaju snage i na niskim, ali opet ne treba pretjerivati pa ih spuštati niže od 1400-1500 obrtaja.

Sve zavisi od samog motora. Ima benzinaca koju razvijaju snagu vec od 900 obrtaja i uopste nema potrebe zalaziti u vise obrtaje, tipicne za slabije motore.
A ima i dizela koji se vec od 600 obrtaja ne muce a glatko se voze vec od 800 obrtaja, tipicno sestaci.
Obicno neelasticni motori bilo da su dizel ili benzinac traze 1500+ obrtaja za glatku i tecnu voznju i ubrzavanje, kada pocnu ozbiljnije da razvijaju snagu.
 

Back
Top